Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 24095
Mărime: 131.00KB (arhivat)
Publicat de: Simona Ifrim
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rita Toader

Cuprins

  1. Cuprins .1
  2. Introducere.3
  3. Capitolul 1. ING GROUP.4
  4. 1.1. Prezentarea ING Group .4
  5. 1.2. Structura organizatorică a grupului ING.5
  6. 1.3. Grupul ING astăzi.5
  7. 1.4. Aspiraţii şi obiective.6
  8. 1.5. Profilul ING Asigurări de Viaţă.6
  9. 1.6. Obiectul de activitate al societăţii ING Asigurări de Viaţă.7
  10. 1.7. Resursele umane.8
  11. 1.8. Activitatea consultantului de asigurări.9
  12. Capitolul 2. Servicii oferite de ING Asigurări de Viaţă.12
  13. 2.1.Asigurări tradiţionale.12
  14. 2.2. Unit linked asigurări.13
  15. 2.3. Asigurări de grup.14
  16. 2.3.1. Planuri financiare de protecţie.14
  17. 2.3.2. Planuri financiare de sănătate.14
  18. 2.3.3. Planuri financiare de economisire şi investiţie.15
  19. 2.3.4. Planuri de asigurare cu componentă de pensii.15
  20. 2.3.5 Planuri de motivare pentru angajaţi.15
  21. Capitolul 3. Recrutarea resurselor umane.16
  22. 3.1. Politici, principii şi criterii de recrutare a resurselor umane.16
  23. 3.2. Surse de recrutare a personalului.17
  24. 3.3. Metode de recrutare a resurselor umane.21
  25. 3.4. Activităţi de marketing. Aspecte ale recrutării.24
  26. Capitolul 4. Selecţia resurselor umane.25
  27. 4.1. Atribuţii şi responsabilităţi.25
  28. 4.2. Procesul de selecţie a resurselor umane.27
  29. 4.2.1.Organizarea şi efectuarea selecţiei de către departamentul de resurse umane.27
  30. 4.2.2. Organizarea şi efectuarea selecţiei de către departamentul de resurse umane în colaborare cu specialiştii departamentelor care au posturi vacante.32
  31. 4.2.3. Structura interviurilor.32
  32. 4.2.4 Teste specifice.34
  33. 4.2.5. Chestionare.35
  34. 4.2.6. Evaluarea interviurilor, testelor specifice şi chestionarelor.36
  35. 4.2.7. Finalizarea selecţiei.37
  36. 4.2.8. Reguli privind redactarea unui curriculum vitae.38
  37. 4.2.9. Reguli privind redactarea unei scrisori de candidatură.40
  38. 4.2.10. Recomandări privind redactarea unei scrisori de intenţie.41
  39. Capitolul 5. Studiu de caz privind recrutarea şi selecţia resurselor umane la ING Asigurări de Viaţă .42
  40. 5.1. Recrutarea şi selecţia candidaţilor.42
  41. 5.2. Dosarul candidatului.44
  42. Capitolul 6. Studiu de caz privind organizarea resurselor umane la ING Asigurări de Viaţă Agenţia Satu Mare.58
  43. Concluzii.61
  44. Bibliografie.62

Extras din proiect

INTRODUCERE

Managementul Resurselor Umane nu reprezintă un lucru nou pentru organizaţiile de toate tipurile din România. După 1989 însă, nevoia reconsolidării unui domeniu cu o gamă întreagă de cercetări şi contribuţii care făcuseră, ani de-a rândul, obiectul a numeroase studii în străinătate a devenit din ce în ce mai puternică. La început, a părut multor oameni doar o „ modă” care, ca toate celelalte, avea să treacă mai devreme sau mai târziu. Nu a fost să fie aşa; din ce în ce mai mulţi manageri realizează astăzi că investiţia în resursele umane le poate aduce câştiguri substanţiale pe termen lung. Cei care nu vor înţelege suficient de repede această idee riscă să iasă de pe „piaţă”, încet, dar sigur. De ce? Explicaţia se regăseşte în însăşi structura lucrării de faţă: managementul resurselor umane reprezintă „coloana vertebrală” a unei companii moderne. Tot ceea ce înseamnă managementul resurselor umane are o legătură directă cu productivitatea, cu performanţa şi cu succesul.

Privită deci ca o consecinţă directă a unei duble tendinţe – atât în sfera obţinerii unor performanţe superioare, cât şi a redimensionării, în organizaţiile moderne, a perspectivei asupra individului ca entitate distinctă - , tematica abordată de problematica resurselor umane devine din ce în ce mai complexă şi mai diversificată. Această reorientare a organizaţiilor moderne şi de succes asupra modului în care un angajat ajunge să lucreze şi să se dezvolte în interiorul lor, în care este evaluat şi motivat pentru această dezvoltare angrenează astăzi aspecte importante în ceea ce priveşte organizarea companiilor.

În momentul angajării într-o organizaţie, fiecare persoană dobândeşte o poziţie în interiorul acesteia, adică un statut. Această secvenţă este una deosebit de importantă în economia modului în care persoana respectivă se va integra la noul loc de muncă şi, implicit, vizează eficienţa sa în postul respectiv. În prezent, concepţia conform căreia activitatea de resurse umane este de consultanţă, a început să se schimbe, deoarece specialiştii din acest domeniu au şi responsabilitatea de a impune respectarea legislaţiei muncii. Departamentul de resurse umane din tot mai multe întreprinderi capătă autoritate, urmărind ca deciziile din acest domeniu să corespundă prevederilor legale.

Omul, forţa lui de muncă, este principala forţă de producţie a societăţii. Fără intervenţia muncii omeneşti, toate celelalte lucruri – fonduri fixe sau obiecte ale muncii – sunt lucruri moarte, nu au nici o valoare.

De aceea, în condiţiile trecerii economiei româneşti la o profundă restructurare, pe criterii de eficienţă şi rentabilitate, un rol important revine factorului uman. Componentă a creşterii economice, forţa de muncă are o dublă apartenenţă: pe de o parte la sfera demografiei, iar pe de altă parte la sfera economiei, adaptându se şi modelându se după legile ambelor domenii. De aceea în procesul de regândire şi reproiectare a structurii economiei, apare necesară cunoaşterea problematicii ocupării şi a folosirii eficiente a forţei de muncă.

Trebuie avut în vedere că sursa principală de creştere a productivităţii muncii o constituie resursa umană, factorul uman.

CAPITOLUL 1

ING GROUP

1.1 PREZENTAREA ING GROUP

Grupul ING a fost constituit în 1991 prin fuziunea dintre Nationale-Nederlanden şi grupul NMB PostBank. Anul 1991 a reprezentat nu numai fuziunea celor două grupuri, ci şi naşterea unui puternic concurent pe piaţa internaţională a serviciilor financiare. De fapt ,, tinereţea” este doar aparentă, pentru că, în realitate, originile sale se întorc în timp la jumătatea secolului trecut ( 1845 asigurările şi 1881 activitatea bancară), atunci cănd asigurările şi băncile au început să deţină un rol important în sectorul financiar olandez.

Naţionale-Nederlanden era şi la acel moment cea mai puternică societate de asigurări din Olanda.Experienta şi calitatea serviciilor, atât în sfera asigurărilor de viaţă, căt şi în sfera asigurărilor non-viaţă erau deja garantate de cei aproape 150 de ani de activitate a celor două companii fondatoare Nederlanden (fondată în 1845) şi Naţionale Levensverzekering Bank ( fondată în 1863).

Pe de altă parte, grupul NMB PostBank era format din NMB Bank şi PostBank – lidere în domeniul activităţilor bancare pentru clienţi instituţionali, internaţionali şi pentru clienţi individuali.

Pornind de la originile societăţilor din care a luat naştere Grupul ING, constatăm cu uşurinţă că realizările actuale ale acestuia se bazează pe experienţa şi profesionalismul a multor generaţii de oameni devotaţi muncii lor şi dornici de a obţine rezultate performante.

În 1991, prin anularea legii prin care se interzicea unificarea societăţilor bancare şi a societăţilor de asigurare, Nationale-Nederlanden şi NMB PostBank Group decid să formeze împreună INTERNATIONALE NEDERLANDEN GROUP ( ING). Pe data de 4 martie 1991 apare în mod oficial unul din cele mai mari şi puternice grupuri financiare din lume, al cărui simbol a devenit leul portocaliu.

Datorită nivelului de dezvoltare economică a Olandei, a concurenţei puternice pe piaţa naţională, precum şi a imposibilităţii extinderii nelimitate a activităţii grupului în cadrul naţional, penetrarea pe alte pieţe a apărut ca o consecinţă firească.

Grupul ING reprezintă astfel o combinaţie unică a operaţiunilor de asigurări, activităţi bancare şi investiţii, avănd scopul declarat de a oferii clienţilor servicii financiare integrate. Această strategie a fost iniţiată în Olanda, iar ulterior a fost extinsă în toate ţările în care a fost posibil şi s-a considerat că poate fi profitabilă.

În anii care au urmat fuziunii au fost făcute alte importante achiziţii care au întărit poziţia internaţională a Grupului ING : banca britanică de investiţii Barings în 1995, prin care, grupul îşi extnde activitatea în domeniul investiţiilor, compania de asigurări de viaţă Eguitable of Iowa în 1997, precum şi Furman Selz, care, împreună, au oferit Grupului ING şi mai multe oportunităţi pe piaţa investiţiilor bancare din SUA. Preluarea băncii belgiene Bangue Brussels Lambert (BBL), la sfărşitul anului 1997, a reprezentat cea mai mare achiziţie realizată de o companie olandeză pănă în prezent

Preview document

Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 1
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 2
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 3
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 4
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 5
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 6
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 7
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 8
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 9
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 10
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 11
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 12
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 13
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 14
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 15
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 16
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 17
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 18
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 19
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 20
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 21
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 22
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 23
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 24
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 25
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 26
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 27
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 28
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 29
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 30
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 31
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 32
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 33
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 34
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 35
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 36
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 37
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 38
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 39
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 40
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 41
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 42
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 43
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 44
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 45
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 46
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 47
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 48
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 49
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 50
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 51
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 52
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 53
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 54
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 55
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 56
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 57
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 58
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 59
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 60
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 61
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 62
Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Managementul Resurselor Umane la ING Asigurari de Viata.doc

Alții au mai descărcat și

Echitate și Discriminare în Managementul Resurselor Umane

Introducere Nici o organizaţie nu poate funcţiona bine fără existenţa unei resrse umane valoroase , la fiecare nivel organizaţional. Cheia pentru...

Managementul Resurselor Umane în Sectorul Public

NTRODUCERE Schimbarile petrecute la nivelul societatii românesti ar fi trebuit sa elimine sau cel putin sa atenueze tensiunile existente. Criza...

Evaluarea performanțelor umane la Generali Asigurări

INTRODUCERE Obiectivul evaluării performanţelor individuale este de a aprecia performanţele individuale ale angajaţilor în raport cu posturile pe...

Managementul resurselor umane la ING Asigurări

INTRODUCERE Pentru reuşita unei organizaţii în etapa de tranziţie, cea mai dificilă problemă este propria ei schimbare. Politica de schimbare este...

Managementul Resurselor Umane

CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE 1.1 RESURSELE UMANE ÎNTR-O ORGANIZAŢIE Omul este o fiinţă socială a cărui existenţă dominantă în...

Aspecte Privind Managementul Carierei în Cadrul Generali Asigurări

INTRODUCERE Dezvoltarea carierei este rezultatul interacţiunii dintre aptitudinile şi dorinţa de realizare a individului şi oportunităţile oferite...

Pregătirea și perfecționarea funcționarilor publici

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII ASUPRA PREGÃTIRII SI PERFECŢIONÃRII PROFESIONALE I.1.MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE DEFINIRE, CARACTERISTICI...

Managementul Resurselor Umane în Sistemul Asigurărilor

INTRODUCERE Trăim într-o societate în care schimbările se succed cu o mare rapiditate şi în care, pentru lumea afacerilor, provocările şi...

Te-ar putea interesa și

Managementul resurselor umane la ING Asigurări

INTRODUCERE Pentru reuşita unei organizaţii în etapa de tranziţie, cea mai dificilă problemă este propria ei schimbare. Politica de schimbare este...

Asigurările de Viață cu Componentă Investițională

“ New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor… fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta să...

Perfecționarea activității manageriale privind utilizarea eficientă a resurselor umane

Introducere Pentru reuşita unei organizaţii în etapa de tranziţie, cea mai dificilă problemă este propria ei schimbare. Politica de schimbare este...

Relația dintre logistică și resursele umane

I – Continutul si importanta functiunii de resurse umane pentru activitatea unei organizatii 1. Resursele umane - introducere 1.1. Rolul...

Piața asigurărilor în România

INTRODUCERE Importanţa şi necesitatea asigurărilor au fost resimţite încă din cele mai vechi timpuri, datorită faptului că viaţa şi sănătatea...

Managementul Resurselor Umane în Sistemul Asigurărilor

INTRODUCERE Trăim într-o societate în care schimbările se succed cu o mare rapiditate şi în care, pentru lumea afacerilor, provocările şi...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Managementul Resurselor Umane nu reprezintă un lucru nou pentru organizaţiile de toate tipurile din România. După 1989 însă, nevoia...

Asigurări de viață - Unita

CAP. I. INTRODUCERE ÎN ASIGURÍRILE DE VIATÍ 1.1. Conceptul de asigurare, necesitatea si elementele asigurarii Fortele distructive ale naturii,...

Ai nevoie de altceva?