Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6395
Mărime: 35.00KB (arhivat)
Publicat de: Serafina Roman
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice Facultatea de Marketing

Extras din proiect

Înainte de toate, pentru a putea desfăşura o activitate eficientă orice firmă trebuie să-şi organizeze activitatea. Organizarea activităţii firmei este deosebit de important a se efectua după principii ştiinţifice pentru că ea atrage după sine un întreg arsenal de fenomene şi procese specifice cu implicaţii majore asupra rezultatului final.

Funcţionarea presupune o structură organizatorică (managerială) şi o organigramă care se impun a fi respectate deoarece altfel se instalează anarhia şi nu se pot realiza obiectivele propuse. Structura organizatorică reprezintă împărţirea pe compartimente a activităţii firmei la care se adaugă responsabilităţile determinate de specificul domeniului. Organigrama firmei prezintă în mod schematic structura managerială a firmei sau posturile şi competenţele acestora . Aşadar organizarea unei societăţi este punctul de plecare în desfăşurarea obiectului de activitate al firmei indiferent de forma de proprietate, capital social, domeniu de activitate.

În mediul economic actual se impun termeni de competiţie tot mai drastici în mod critic de capacitatea de a se diferenţia de concurenţă printr-o preocupare continuă şi consecventă atât pentru creşterea gradului de prosperitate a organizaţiei şi a tuturor factorilor cheie implicaţi în activitatea acesteia.

Fiind organizată ca o societate integrată pe verticală, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul industriei petroliere, PETROM are în componenţa s pe lângă sucursale de exploatare şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi, ale fostei Regii Autonome a Petrolului, pe structura căreia s-a constituit, sucursale de prelucrare a ţiţeiului, sucursale pentru transportul produselor petroliere, sucursale de distribuire ale acestor produse, atât en-gros, sucursale de servicii, precum şi sucursale de cercetare.

2. Descrierea generala a companiei Petrom.

Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi în domenile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing si Gaze naturale, Petrom are rezerve dovedite de petrol şi de gaz de 940 mil. bep, o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an, aproximativ 600 benzinării în România şi 200 în Moldova, Bulgaria şi Serbia. Compania a avut o evoluţie spectaculoasă după privatizarea din 2004. Procesul de modernizare iniţiat în 2005 este în curs de desfăşurare, conform strategiei de dezvoltare Petrom până în anul 2010.

Petrom este unica companie din România care are dreptul de a extrage ţiţei pe teritoriul ţării. Producţia anuală este de aproximativ 5 milioane tone ţiţei pe an.

Compania deţine două rafinării, Petrobrazi Ploieşti şi Arpechim Piteşti, care au capacităţi de 7 respectiv 6,5 milioane tone pe an. Ambele dispun de câte două module, putând funcţiona astfel la jumătate de capacitate.

Petrom mai deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.

In anul 1996 a fost înfiinţată Compania Română de Petrol, ca societate comercială pe acţiuni, constituită prin reorganizarea RAFIROM, PECO şi PETROTRANS, care au fost comasate şi şi-au încetat activitatea. Compania Română de Petrol deţinea toate cele zece rafinării din România, alături de câmpurile de extracţie, de depozite şi de staţiile de benzină.

În anul 1997 Compania Română de Petrol a fost împărţită, 8 dintre rafinării funţionând pe cont propriu, restul activelor intrând în proprietatea Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom. Astfel SNP Petrom a moştenit două rafinării (Arpechim Piteşti şi Petrobrazi Ploieşti), toată fosta reţea de distribuţie PECO, sistemul de conducte al PETROTRANS şi dreptul exclusiv de a extrage ţiţei din câmpurile petrolifere din România.

În anul 2002 a luat naştere compania Petromservice prin desprinderea din Petrom a sucursalei Petroserv.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol şi gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 51% din acţiunile PETROM. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, preţ care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%.

Petrom SA este cea mai mare companie din România având o activitate integrata în sectorul Energetic Românesc. Veniturile companiei sunt realizate din operatiuni de explorare si productie, rafinare si marketing precum si din gaze si energie.

Aceasta ultima componenta este evidentiata separat doar începând cu anul 2008. În anul 2008, Petrom a achizitionat compania Petromservice, precum si un pachet de actiuni la Petrom Aviation SA, ajungând sa detina majoritatea la aceasta companie.

Activitatea de explorare si productie a reprezentat pentru Petrom, înca de la privatizare principala sursa de venituri si profituri a companiei. În primele 9 luni ale anului 2008 productia totala de titei si gaze a Petrom SA în România a ajuns la 51,89 milioane bep1 cu aproximativ 2% mai scazuta comparativ cu perioada similara a anului 2007. Productia de titei a fost de 3,4 milioane tone, fiind egala cu cea din perioada similara a anului 2007, stabilizarea survenind pe baza investitiilor însemnate derulate de catre Petrom pe acest segment.

Programul de modernizare a sondelor initiat de catre Petrom în anul 2007 a contribuit la cresterea rezultatului operational pe acest segmentul de explorare si productie. La sfarsitul lunii noiembrie Petrom opera cu 4.339 sonde modernizate din care 2.227 modernizari au fost realizate în decursul anului 2008.

Petrom mai deruleaza operatiuni de explorare si productie pe lânga România în Kazahstan si Rusia.

Obiectul de activitate al Societăţii Naţionale Petrolului „Petrom” S.A, Bucureşti este:

- Exploatarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre;

- Transportul petrolului şi a produselor petroliere;

- Rafinarea ţiţeiului;

- Comercializarea produselor prin reţele proprii de distribuţie;

- Importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente, şi tehnologii specifice;

- Colaborarea tehnico-ştiinţifică în domeniul petrolier;

- Executarea de lucrări

- În străinătate în colaborare cu alte firme în domeniu.

PETROM S.A extrage anul circa 6 milioane de tone de ţiţei, aproximativ 6,1 miliarde m3 de gaze naturale şi producţie în jur de 96000 tone de gazolină şi 47000 de etan. De asemenea, dispune de o capacitate de prelucrare de cca. 14 milioane m3 de gaze realizând un număr de 70-80 de produse de rafinare şi petrochimie.

Totodată, PETROM, comercializează prin cele circa 600 de benzinării dispune într-o reţea naţională proprie, 1.680.000 tone de carburanţii şi aproximativ 2.000 de tipuri de produse complementare (alimentate şi băuturi alcoolice şi nealcoolice, piese, accesorii şi cosmetice auto, papetărie, jucării, presa etc.), iar direct din rafinăriile sau depozitele sale, către distribuitorii privaţi încă aproximativ 800.000 tone. Printre alte produse petroliere comercializate anual de PETROM cele mai importante sunt: păcura 900.000 tone, CLU 220.000 tone, GPL 130.000 tone, etilena 170.000 tone, polietilena 90.000 tone, acrilonotril 80.000 tone, amoniac 62.000 tone, uree 50.000 tone, metanol 72.000 tone etc.

3. Viziunea, misiunea si valorile funamentale ale Petrom.

Petrom are o viziune bine definita si a elaborat un set de norme etice pe care le respecta cu strictete. Este o companie de incredere si doreste ca acest lucru sa fie cat mai evident pentru clientii, partenerii si actionarii companiei.

Misiunea firmei constă în:

- Descoperirea, producerea, procesarea de petrol şi gaze, distribuirea carburanţilor şi a altor produse petroliere pentru a oferi energie şi mobilitate României şi regiunilor învecinate;

- Ca parte a grupului OMV, SC. Petrom SA imbină know-how-ul internaţional cu puterea locală pentru a oferi clienţilor cele mai bune produse şi servicii;

- Lucrul în echipă, iniţiativa, creativitatea, comportamentul responsabil şi capacitatea de a anticipa şi reacţiona în mod eficient la schimbare ne transformă într-un nume de referinţă în toate domeniile de activitate;

- Dezvoltarea continuă şi profitabilă a companiei este spre beneficiul acţionarilor, clienţilor, angajaţilor şi a economiei româneşti în general şi tocmai de aceea constituie şi motivaţia tuturor activităţilor noastre;

- Prin îmbinarea tradiţiei în industria petrolieră cu structura, procesele şi standardele unei companii moderne, societatea se străduie să stabilească şi să dezvolte poziţia companiei Petrom drept compania cu cel mai mare succes în industria de ţiţei şi gaze.

Preview document

Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 1
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 2
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 3
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 4
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 5
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 6
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 7
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 8
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 9
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 10
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 11
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 12
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 13
Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Managementul Strategic - Studiu de Caz - Analiza Strategiei de Marketing a Companiei Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul resurselor umane la ING Asigurări

INTRODUCERE Pentru reuşita unei organizaţii în etapa de tranziţie, cea mai dificilă problemă este propria ei schimbare. Politica de schimbare este...

Strategia de afaceri la firma Fan Courier Express SRL

CAPITOLUL I ASPECTE TEORETICE CU PRIVIRE LA STRATEGIA FIRMEI 1.1. Noţiuni teoretice despre „conceptul de strategie” Rădăcinile etimologice ale...

Totul despre Petrom

Motivatie Petrom este cea mai importanta companie petroliera din România, cu activitati de Explorare si Productie, Rafinare si Petrochimie si...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Cercetări de marketing - aplicație la SC Petrom SA București - membru OMV Group

1.PREZENTAREA S.C. PETROM S.A. 1.1.SUMARUL CONDUCERII In prezent, compania are strategii clare de dezvoltare vizand extinderea activitatilor la...

Politica de promovare a companiei Petrom SA

Introducere Petrolul constituie resursa energetică de bază în sistemul consumului energetic mondial, ponderea petrolului în consumul de energie...

Analiza Mediului Intern de Marketing la SC PSV Company

Introducere In economia contemporana, a carei evolutie este marcata de tendintele de globalizare a economiei si pietelor, performantele...

Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL

1. Descrierea generală a activităţii Petrom S.A. este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și...

Evaluarea performanțelor ruserselor umane

Argument România are o tradiție de peste un secol și jumatate în extracția țițeiului și valorificarea produselor rezultate din procesarea...

Sistemul Informatic Integrat SIVECO Implementat la SNP Petrom

1. Introducere Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este cea mai importanta firma producatoare de software din Romania,...

Ai nevoie de altceva?