Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 8768
Mărime: 101.95KB (arhivat)
Publicat de: Marius P.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Marius

Extras din proiect

CAP 1. Prezentarea Societatii ”Petrom” S.A

1.1. Scurt istoric

Societatea Naţionala a Petrolului a fost înfiinţata in 1997 prin reorganizarea Regiei Autonome a Petrolului.

Obiectul de activitate al Societăţii îl constituie:

- explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre;

- transportul petrolului şi a produselor petroliere;

- rafinarea ţiţeiului;

- comercializarea produselor prin reţelele proprii de distribuţie;

- importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente şi tehnologii specifice, colaborarea tehnico-ştiinţifică în domeniul petrolier;

- executarea de lucrări în străinătate în colaborare cu firme din domeniu.

Societatea are o structură organizatorică integrată pe verticală, având în componenţa sa, pe lângă sucursalele de explorare şi de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi ale fostei Regii Autonome a Petrolului, sucursale de prelucrare a ţiţeiului, o sucursală pentru transportul produselor petroliere, precum şi sucursale de distribuţie ale acestor produse, atât en-gros cât şi en-detail. S-au dezvoltat de asemenea sucursale de cercetare şi de servicii.

S.N.P. PETROM S.A. include următoarele sectoare de activitate:

- Explorare şi producţie: fosta regie autonomă de stat RA „Petrom";

- Prelucrare ţiţei şi gaze: combinatele petrochimice Petrobrazi şi Arpechim, combinatul de îngrăşăminte chimice Doljchim;

- Distribuţie: 40 de sucursale PECO, în fiecare judeţ al ţării, şi sucursala COMPETROL în municipiul Bucureşti.

Societatea poate organiza subunităţi fără personalitate juridică, în ţară sau în străinătate, care se vor organiza ca sucursale, reprezentanţe sau agenţii. Activitatea financiar-contabilă este condusă la nivelul fiecărei sucursale, iar în unele cazuri şi la nivelul subunităţilor acestora, unde se întocmesc balanţe analitice şi sintetice de verificare care se centralizează la nivelul Societăţii.

Detalii privind producţia si poziţia pe piaţă.

PETROM extrage anual circa. 6 milioane de tone de ţiţei, aproximativ 6,1 miliarde m³ de gaze naturale si produce in jur de 96.000 tone de gazolina si 47.000 tone de etan. De asemenea, dispune de o capacitate de prelucrare de cca. 14 milioane de tone de ţiţei anual, dar prelucrează 5,5 milioane tone ţiţei, precum si 700 milioane m³ de gaze realizând un număr de 70 - 80 de produse de rafinare şi petrochimie.

Totodată, PETROM, comercializează prin cele circa 600 benzinării dispuse intr-o reţea naţionala proprie, 1.680.000 tone de carburanţi si aproximativ 2.000 de tipuri de produse complementare (alimente si băuturi alcoolice si nealcoolice, piese, accesorii si cosmetice auto, papetărie, jucării, presa etc.), iar direct din rafinăriile sau depozitele sale, către distribuitorii privaţi inca aproximativ 800.000 tone. Printre alte produse petroliere comercializate anual de PETROM cele mai importante sunt: păcura 900.000 tone, CLU 220.000 tone, GPL 130.000 tone, etilena 170.000 tone, polietilena 90.000 tone, acrilonotril 80.000 tone, amoniac 62.000 tone, uree 50.000 tone, metanol 72.000 tone etc.

Societatea desfăşoară o vasta activitate internaţionala prin Departamentul PETROM Internaţional. Astfel, sunt deschise sucursale in Ungaria, Republica Moldova, Iugoslavia, 10 reprezentanţe, filiale şi sucursale în ţări precum : Kazakhstan, India, Ecuador, Turcia, Iran, Nigeria, Sudan etc.

S.N.P. „Petrom" S.A. deţine poziţii dominante în exploatare şi producţie (fiind singurul producător de ţiţei din ţară), în prelucrare (capacitatea sa de rafinare este de 35,4% din cea a României şi rafinează mai mult de 50% din ţiţeiul procesat în România) şi în distribuţie (deţine cea mai mare reţea de depozite şi staţii, echivalentă cu o cotă de piaţă de aprox. 31%).

Petrom S.A. este cotată la Bursa de Valori Bucureşti începând cu septembrie 2001. De la această dată Societatea a preluat cea mai mare parte a tranzacţiilor de pe această piaţă, devenind cea mai lichidă şi mai atractivă societate pentru investitorii de pe piaţa de capital. Volumul mediu al tranzacţiilor Societăţii reprezintă cea 32% din volumul mediu al tranzacţiilor BVB. După o privatizare eşuată în 1999, S.N.P. Petrom S.A. a renunţat la serviciile consultantului de privatizare ABN Amro şi se află în procesul de selectare a unui nou consultant. Procesul complex de restructurare, eliberarea de majoritatea datoriilor către stat şi lansarea unei emisiuni de obligaţiuni Euro negarantate de stat pe pieţele internaţionale sunt semnale ale unei poziţii financiare superioare faţă de nivelul anului 1999, ceea ce înseamnă un start mai bun pentru privatizarea din 2003.

Coordonatele fundamentale ale acestei strategii se concentrează pe restructurarea operaţională, organizatorică şi funcţională, urmărind:

- reducerea personalului în sectorul de rafinare;

- eliminarea activităţilor ineficiente;

- modernizare şi dezvoltare;

- externalizarea activităţilor complementare;

- perfecţionarea managerială.

Societatea a renunţat la sucursala Petrotrans începând cu martie 2002, aceasta având efecte directe asupra reducerii costurilor, atât prin reducerea personalului cu aproximativ 14.000 angajaţi, cât şi prin utilizarea unor mijloace de transport mai ieftine (înlocuirea serviciilor de transport oferite de Petrotrans urmează a fi realizată prin încheierea de contracte cu alte societăţi de transport şi prin sucursala proprie de transport rutier, Transpeco.

Renunţarea la Petroserv a determinat, de asemenea, economii semnificative prin reducerea personalului, strategie ce va fi aplicată şi unităţilor de întreţinere din rafinare.

Procesul de modernizarea aflat în desfăşurare este direcţionat, printre altele, spre îndeplinirea cerinţelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte standardele de protecţie a mediului. Numai în anul 2000 Societatea a investit aproximativ 14,4 milioane USD în proiectele legate de mediu.

1.2. Obiectul de activitate

Prezentarea activităţilor.

Activitatea de exploatare si producţie.

S.N.P. Petrom domina industria petroliera din România, fiind unicul producător de titei cu o producţie de aproximativ 6 milioane tone de titei pe an si al doilea producător naţional de gaze naturale după Romgaz, cu o producţie reprezentând circa 42% din producţia de gaze naturale din România.

În ceea ce priveşte materializarea lucrărilor de foraj, pentru 2001 Societatea a înregistrat un coeficient de reuşită de 66.7%, mai precis 10 sonde materializate ca mijloace fixe productive din totalul de 15.

Preview document

Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 1
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 2
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 3
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 4
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 5
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 6
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 7
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 8
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 9
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 10
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 11
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 12
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 13
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 14
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 15
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 16
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 17
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 18
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 19
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 20
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 21
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 22
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 23
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 24
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 25
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 26
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 27
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 28
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 29
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 30
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 31
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 32
Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Sistemelor Informatice SC Petrom SA.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza Poziției Financiare la SC OMV Petrom SA

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să evidenţieze modul în care informaţiile relevate de situaţiile financiare sunt prezentate şi...

Evaluarea performanțelor la Arpechim Pitești

EVALUAREA PERFORMANTELOR LA SUCURSALA ARPECHIM PITESTI CAPITOLUL I EVALUAREA PERFORMANTELOR 1.1. Evaluarea performantei - componenta de baza a...

Strategii la SC Petrom SA

CAPITOLUL I STRATEGIA ŞI MANAGEMENTUL STRATEGIC AL FIRMEI I.1. CONCEPTELE DE STRATEGIE SI MANAGEMENT STRATEGIC AL ORGANIZATIEI În conceperea şi...

Analiza economico-financiară a Petrom

CAP. I. Prezentarea companiei şi guvernanţa corporativă Cap. 1.1. Prezentarea companiei Petrom este cea mai importantă companie românească de...

Întreprinderea în mediul competitiv studiu de caz realizat la SC Petrom SA

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1 SCURT ISTORIC Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Petrobrazi si-a dezvoltat...

SIVECO - Mixul de Marketing

INTRODUCERE Conceptia de marketing a întreprinderii moderne ridica la rangul de necesitate orientarea ei spre exterior, deoarece ea trebuie sa...

Managementul Sistemelor Informatice

Mecanica fluidelor se ocupa cu studiul repausului respectiv miscarii fluidelor si interactiunii mecanice a acestora cu corpurile cu care vin in...

Serviciile de consultanță în management - cost sau profit

Conform dictionarului Wikipedia, consultanta in management este o activitate care isi propune sa optimizeze resursele organizatiilor din sectorul...

Ai nevoie de altceva?