Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5754
Mărime: 49.34KB (arhivat)
Publicat de: Iacob Dascalu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Nestian
o comparatie intre cele doua tipuri de salarizare

Cuprins

  1. Capitolul I CARACTERISTICI GENERALE 1
  2. Capitolul II DIFERENŢIERI CONCEPTUALE 4
  3. 2.1. DIFERENŢIERI CONCEPTUALE ÎNTRE SALARIZAREA DUPĂ PERFORMANŢĂ ŞI PREGĂTIREA PROFESIONALĂ 4
  4. 2.2. DIFERENŢIERI CONCEPTUALE ÎNTRE SALARIZAREA DUPĂ PERFORMANŢĂ ŞI SISTEMUL DE STIMULARE LA NIVEL DE COMPANIE 5
  5. Capitolul III DIFERENŢIERI APLIATIVE 6
  6. 3.1. SALARIZARE DUPĂ PERFORMANŢĂ (avantaje) 6
  7. 3.2. SALARIZARE ÎN REGIE ( dezavantaje) 8
  8. Capitolul IV EXEMPLU OPUS 9
  9. 4.1. SALARIZARE DUPĂ PERFROMANŢĂ 9
  10. 4.2. SALARIZARE ÎN REGIE 10
  11. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din proiect

CAPITOLUL I

CARACTERISTICI GENERALE

Termenul de salariu provine din limba latină, “salarium”, care reprezentă suma de bani platită soldatului roman pentru cumpărarea sării. S-a păstrat în timp şi a căpătat sensul de venit al unei persoane care nu munceşte pentru sine, ci pentru altcineva, de care este dependent juridic sau economic.

Salariul reprezintă preţul forţei de muncă, contravaloarea în bani sau în natură a unei activităţi desfăşurate în virtutea unui contract individual de muncă.

Prin legea nr. 53/2003 din Codul Muncii se prevede:

“Art. 154 – (1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.

(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

Art. 155 – Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Art. 156 – Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorului.”

Salariatul este o persoană încadrată cu contract individual de muncă, cu timp integral sau parţial de muncă, pe o perioadă nedeterminată sau determinată. Atât timp cât nu există un contract individual de muncă, nu se poate vorbi de salariat sau salariu. Calitatea de salariat se capătă numai şi numai prin încheierea unui contract individual de muncă, care generează întocmirea documentului “carte de muncă”, numită mai nou “carnet de muncă”.

De-a lungul timpului, nenumăraţi economişti au căutat să explice natura şi dinamica salariului, precum şi mărimea acestuia. Printre primii care au întreprins cercetări în acest domaniu a fost Robert Thomas Malthus (1766-1834). Acesta a pornit de la observaţia potrivit căreia populaţia creşte întotdeauna mai repede decât mijloacele de subzistenţă (legea lui Malthus). În cazul în care populaţia tinde să crească progresiv, atunci ne vom confrunta cu o supraofertă de forţă de muncă.

În lucrarea sa, “Avuţia Naţiunilor”, Adam Smith (1723-1790, economist, om politic şi filosof scoţian) a considerat că salariul este singurul venit realizat prin muncă. David Ricardo face deosebire între preţul natural şi preţul de piaţă al muncii: salariul natural este preţul ncesar satisfacerii nevoilor muncitorului şi pentru propăşirea speciei.

Karl Marx taxează forţa de muncă drept marfă. Salariul, după Karl Marx, maschează munca pe care muncitorul o prestează gratuit pentru capitalist, muncitorul primind un salariu mult mai mic decât valoarea forţei sale de muncă.

J.M. Keynes abordează conceptual de salariu şi dependenţă cu gradul de ocupare a forţei de muncă. Astfel, volumul folosirii mâinii de lucru se află într-un raport univoc cu volumul cererii efective exprimat în unităţi de salariu.

În opinia lui Leon Warlas, patronii angajau personal până când costul muncii devena egal cu productivitatea marginală, iar lucrătorii îşi ofereau forţa de muncă atât timp cât salariul era satisfăcător.

În lucrările de mai târziu, s-a constatat că salariul se adaptează foate lent la dinamica cererii şi ofertei de muncă, că acesta este preţul cel mai rigid. Această rigiditate se referă la pierderea capacităţii salariilor de a evolua în “jos”, nu însă şi în sus. Treptat s-a ajuns la concluzia că salariul nu depinde doar de jocul liber de pe piaţa muncii. “Mecanismele de stabilire a salariilor îşi pierd din caracterul concurenţial specific pieţei, sunt evident afectate de consideraţii administrative, de intervenţia statului, de aspecte sociale şi umane, de creşterea rolului sindicatelor patronale şi ale salariaţilor etc.”

Salariul nu este o remuneraţie oarecare a muncii, ci un mod specific de recompensare, respective preţul muncii închiriate şi întrebuinţate de întreprinzători: “Salariul este venitul ce remunerează, proporţional cu timpul lucrat sau cu sarcina exercitată, persoana care este legată de un utilizator de muncă printr-un contract de închiriere a serviciilor. Aceasta din urmă poate fi explicit sau poate rezulta dintr-o relaţie de dependenţă economică. În funcţie de calitatea beneficiarului de venit, salariul este susceptibil şi de diferite alte denumiri: leafă – funcţionar civil; soldă – militar; retribuţie – cadre superioare; sâmbrie – personal casnic.” (H. Guitton).

Grupul American de Consulting pentru “Business Practice” defineşte salariul ca “o recompensă acordată fiecărui angajat în schimbul contribuţiei sale la succesul firmei”. Concepţia americană consideră că numai rezultatele se răsplătesc, în timp ce concepţia europeană pune accent pe activitatea care trebuie plătită. Poate că această diferenţă de optică explică parţial şi diferenţa de dezvoltare dintre cele două continete.

Sistemul de salarizare cuprinde formele de salarizare, elementele componente ale salariului, modalităţile de salarizare precum şi măsurile de protecţie salarială cum ar fi sistemul de indexare – compensare, salariul minim pe economie, ş.a.

Din punct de vedere economic, sistemul de salarizare conţine în principal un ansamblu de metode şi tehnici specifice economiei de piaţă prin care se stabileşte nivelul salariilor. Astfel devine o pârghie economică pentru stimularea angajaţilor în sporirea producţiei şi a productivităţii muncii.

Acest sistem nu este proiectat într-o lume ideală, unde fiecare factor exterior să acţioneze în interesul organizaţiei. Din contră, sistemul de salarizare, în special, face obiectul unor influenţe majore din partea forţelor externe. După cum se poate vedea în Figura 1, aceste influenţe din exterior, combinate cu problemele interne, alcătuiesc un cadru complex de lucru pe baza căruia se proiectează un sistem eficace de salarizare.

Figura 1 Factori cheie de influenţă a salarizării

Criteriile de salarizare decurg, în principal, din principiul diferenţierii salariilor în raport cu importanţa muncii şi se rapotează atât la salariat cât şi la întreprindere:

- Criteriul importanţei postului – cu cât un post este mai important, cu atât titularul postului va fi mai bine retribuit.

- Criteriul performanţelor obţinute – conform acestui criteriu salariile se diferenţiază în raport cu rezultatele obţinute în muncă.

- Criteriul pieţei muncii – conform acestui criteriu salarizarea diverselor categorii profesionale sau categorii de posturi are în vedere nivelurile de salarizare precticate pe piaţa muncii.

- Criteriul forţei financiare a întreprinderii – conform acestui criteriu, întreprinderile cu forţă economică şi posibilităţi financiare mai mari oferă niveluri de salarizare mai mari.

- Criteriul vechimii – conform acestui criteriu, salarizarea se face în funcţie de experienţa în muncă fiind utilizat pe scară largă mai ales în întreprinderile de stat.

- Criteriul studiilor – conform acestui criteriu salarizarea se realizează în funcţie de studiile salariatului, ţinând cont, în general, de următoarele niveluri: studii superioare şi de aporfundare, studii postliceale de specialitate, studii medii, studii generale.

Preview document

Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 1
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 2
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 3
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 4
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 5
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 6
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 7
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 8
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 9
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 10
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 11
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 12
Salarizarea după performanță vs salarizarea în Regie - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Salarizarea dupa Performanta vs Salarizarea in Regie.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Salarizarea în Regie vs Salarizarea după Performanță

Cap 1. Diferenţieri conceptuale 1.1 Forme de salarizare – privire generală Piaţa cotidiană, nevoile îmbracă forma obiectivelor pe care indivizii...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Gândire critică - salarizare în regie vs salarizare după performanță

Conceptul de salariu De-a lungul timpului, nenumăraţi economişti au căutat să explice natura şi dinamica salariului, precum şi mărimea acestuia. E...

Salarizare în regie versus salarizare după performanță

1. Introducere ,,Când eram tânăr, credeam că banii și puterea mă vor face fericit. Aveam dreptate.” (Bill Gates) Piața cotidiană, nevoile îmbracă...

Salarizarea în Regie

I. Conceptul de “salarizare” – aspecte generale : Salariul este forma de venit cea mai des întâlnită întrucât îi revine, de departe, cea mai mare...

Salarizare după performanță versus salarizare în regie

1 INTRODUCERE ÎN SALARIZARE În ultimii ani, se remarcă o creştere a interesului pentru o politică a remunerării cât mai eficientă, constatându-se...

Salarizarea după Performanțe

1.DESPRE PERFORMANŢĂ Utilizarea termenului performanţă este foarte accentuată în ultima vreme din diferite motive. Ar fi bine să reamintim c\teva...

Salarizare în regie versus salarizare după performanță

1. Concepete generale privind salariile Noţiunea de salariu a apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a producţiei de mărfuri, fiind legată de...

Salarizare în regie vs salarizare după performanță

I.Introducere Societatea ne dezvaluie permanent tipuri de oameni, ce reactioneaza diferit la anumite situatii. Acestia sunt influentati de mai...

Salarizarea în Regie vs Salarizarea după Performanță

Cap 1. Diferenţieri conceptuale 1.1 Forme de salarizare – privire generală Piaţa cotidiană, nevoile îmbracă forma obiectivelor pe care indivizii...

Ai nevoie de altceva?