Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 20575
Mărime: 171.47KB (arhivat)
Publicat de: Valter Robu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: george moldoveanu

Cuprins

  1. INTRODUCERE.5
  2. CAPITOLUL 1. CULTURA ORGANIZATIONALĂ – BAZELE TEORETICE
  3. ȘI METODOLOGICE .7
  4. 1.1 Continut si caracteristici.7
  5. 1.1.1 Natura culturii organizationale.8
  6. 1.1.2 Definirea culturii organizationale.8
  7. 1.2 Modalităti de manifestare a culturii organizationale.9
  8. 1.3 Reengineering-ul si schimbarea culturii organizationale.13
  9. CAPITOLUL 2. PREZENTAREA GENERALĂ A UNIVERSITĂTII BUCUREȘTI.14
  10. 2.1 Scurt istoric.14
  11. 2.2 Universitatea Bucuresti în prezent.14
  12. 2.3 Principiile de organizare si functionare.15
  13. 2.4 Autonomia universitară.17
  14. CAPITOLUL 3. ANALIZA CRITICĂ A CULTURII ORGANIZATIONALE ÎN UNIVERSITATEA BUCUREȘTI.19
  15. 3.1 Provocările cu care se confrunta UB.19
  16. 3.2 Identificarea culturii organizationale în UB.21
  17. 3.3 Componentele culturii organizationale.22
  18. 3.4 Critica stării actuale a culturii organizationale.28
  19. CAPITOLUL 4. PROIECT DE PROPUNERI PRIVIND ÎMBUNĂTĂTIREA CULTURII ORGANIZATIONALE .32
  20. 4.1 Analiza starii de schimbare.32
  21. 4.2 Directiile de urmat în vederea schimbării culturii organizationale.33
  22. 4.3 Diagnosticarea problemelor care implică schimbarea si propuneri
  23. de îmbunătătire.34
  24. 4.4 Rezistenta la schimbare.41
  25. CAPITOLUL 5. EFECTELE ECONOMICO SOCIALE ALE PERFECTIONĂRII CULTURII ORGANIZATIONALE.43
  26. CONCLUZII.47
  27. BIBLIOGRAFIE.49
  28. ANEXE.50

Extras din proiect

INTRODUCERE

În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor ce determină succesul activităţii organizaţiei, cultura reprezintă un element esenţial, indispensabil pentru progresul social. Cunoaşterea culturii unei organizaţii este determinantă pentru funcţionarea acesteia, factorul cultural are un impact puternic asupra funcţiilor managementului şi asupra acţiunilor managerului. Cu cât o cultură este mai puternică, cu atât angajatii acceptă mai usor valorile organizatiei si au încredere în aceste valori.

Domeniul de studiu al culturii organizaţionale are o istorie relativ recentă, termenul a început să fie utilizat pe larg în anii `80 ai secolului al XX-lea. Interesul faţă de cultura organizaţională se explică prin faptul că la etapa actuală comunitatea mondială este marcată de asemenea procese de anvergură ca globalizarea economiei şi informatizarea societăţii, ceea ce a condus la apariţia unor noi forme şi metode de organizare a activităţii umane. Ritmul schimbărilor tehnologice impun noi cerinţe faţă de practicile organizaţiilor şi oamenii care activează în cadrul lor.

Noile tehnologii presupun poziţionarea potenţialului uman pe primul plan, fiind reconsiderată şi tehnologia organizaţională, în structura căreia există nu numai norme şi reguli formale, dar şi proceduri informale. Cunoaşterea de către personal a legilor, normelor, procedurilor informale creează condiţii pentru realizarea anumitor verigi din lanţul tehnologic. Totalitatea valorilor, procedeelor, normelor de comportament, acceptate într-o organizaţie ca bază comună de acţiune, ajunge o dominantă a gândirii colective a grupului uman, prin intermediul căreia el îşi rezolvă problemele de adaptare la mediul extern şi de integrare internă.

Institutiile educationale au un important impact asupra valorilor si normelor umane. Şcolile de toate nivelurile reprezintă principalele instrumente institutionale într-o societate pentru crearea si pentru transmiterea ideologiilor si valorilor. Ele reprezintă cele mai importante organizaţii culturale. La rândul lor, toate aceste structuri operează, actionează sub impactul anumitor valori, altfel spus fiecare dintre ele posedă o anumită cultură organizatională.

Piaţa pe care funcţionează astăzi instituţiile de învăţământ superior se confruntă cu câteva tendinţe majore care pot reprezenta pericole sau oportunităţi în funcţie de modul în care respectivele instituţii găsesc de cuviinţă să le abordeze. O formă de a aborda aceste tendinţe este de a aştepta ca ele să dispară sau să-şi găsească singure soluţii. O altă formă de abordare însă, este aceea de a căuta soluţii constructive noilor provocări, de a se adapta pieţei mai repede decât ceilalţi competitori, de a exploata caracterul de noutate al schimbărilor. Această abordare este una proactivă, antreprenorială, prin care pericolele se transformă în oportunităţi.

Modul în care este organizată societatea suferă transformări radicale. Acestea se reflectă în primul rând în instituţiile sociale. Universitatea, una din instituţiile cele mai durabile ale civilizaţiei, se înscrie şi ea în acest proces de transformare, însă pentru ea schimbarea nu este o noutate. Universitatea nu a fost rigidă în decursul timpului, ci s-a transformat permanent pentru a servi cât mai bine societăţii, în prezent, formele foarte variate sub care aceasta există, de la universitatea tradiţională până la cea virtuală, fiind doar ipostaze într-un lung şir de transformări.

În mediul academic apar de multe ori probleme şi disfuncţionalităţi pe fondul unei lipse de transparenţă a modalităţilor de luare a deciziilor la nivelul diferitelor tipuri de structuri de conducere. Stilul managerial din universittate şi facultăţi influenţează nivelul de satisfacţie profesională a cadrelor didactice şi sentimentul de apartenţă şi rezultatele şcolare ale studenţilor. Probleme specifice pot să apară atât la nivelul deciziilor luate de rectorate, decanate, direcţii/departamente administrative sau organizaţii/ligi/asociaţii studenţeşti sau de alt profil academic.

Cultura organizaţională din mediul academic şi modelele manageriale promovate în universităţi determină gradul de permisivitate instituţională faţă de fenomenele lipsite de deontologie, acte lipsite de integritate sau fapte de corupţie.

Lucrarea de fată este structurată în 5 capitole, astfel: în primul capitol am prezentat bazele teoretice si metodologice ale culturii organizationale, care includ definirea, modalitătile de manifestare ale culturii organizationale si reengineringul.

În capitolul II am realizat descrierea generală a institutiei publice Universitatea Bucuresti, evolutia până în prezent, precum si principiile de organizare si functionare.

Capitolul III cuprinde analiza critică a culturii organizationale in institutia aleasă. Am identificat provocările cu care se confruntă Universitatea Bucuresti, cultura organizatională si componentele acesteia si am realizat o analiză critică a stării actuale.

În urmatorul capitol am identificat un set de propuneri ce au în vedere îmbunătătirea culturii organizationale in Universitate. Capitolul V cuprinde efectele pe care schimbarea culturii organizationale le va avea asupra institutiei.

CAP. I CULTURA ORGANIZAŢIONALĂ

BAZELE TEORETICE ŞI METODOLOGICE

1.1. Conţinut şi caracteristici

Activitatea unei organizaţii este influenţată sau chiar determinată de tipologia culturii organizaţionale. Ea reprezintă unul din conceptele importante care s-au afirmat relativ recent şi au influentat de o manieră semnificativă modul de gândire şi acţiune al cercetătorilor, managerilor şi specialiştilor din diverse organizaţii, din toate zonele lumii.

Noţiunea de „cultură organizaţională” a fost lansată pentru prima oară de A. Jay, care afirma: „Este cunoscut de ceva timp despre organizaţii că sunt instituţii sociale cu obiceiuri şi tabuuri [...] ele sunt instituţii politice, autoritare şi democratice, pacifiste şi războinice, liberale şi paternaliste”. Jay se referea la cultura organizaţională, deşi conceptul era puţin cunoscut la acea vreme. După Geert Hofstede, cultura organizaţională reprezintă o “programare mentală colectivă, care deosebeste membrii unei organizaţii de membrii altei organizaţii”.

Conceptul de cultură organizaţională se refera la tot ceea ce înseamnă standarde colective de gândire, atitudini, valori, convingeri, norme şi obiceiuri care există intr-o organizatie. În componenţa culturală putem distinge unele elemente vizibile cum ar fi: comportamente şi limbaj comun, ritualuri şi simboluri dar preponderent avem componente mai puţin vizibile: percepţii şi reprezentări despre ce înseamnă o valoare în organizaţie, mituri, standarde empirice despre ce înseamnă a munci bine şi a te comportă corect. Cultura organizaţionala se formează datorită interacţiunilor repetate între membrii organizaţiei, a aducerii în comun a credinţelor şi valorilor indivizilor care o alcătuiesc deşi există factori modelatori puternici care o particularizeaza cum ar fi: stilul de conducere şi implicit modul de luare a deciziilor, nivelul de formalism, structura de organizare, politicile şi know-how-ul şi mai toate sistemele care oferă valoare şi suport unui anumit tip de muncă şi unui anumit tip de comportament.

Preview document

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 1
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 2
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 3
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 4
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 5
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 6
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 7
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 8
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 9
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 10
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 11
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 12
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 13
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 14
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 15
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 16
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 17
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 18
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 19
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 20
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 21
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 22
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 23
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 24
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 25
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 26
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 27
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 28
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 29
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 30
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 31
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 32
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 33
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 34
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 35
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 36
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 37
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 38
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 39
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 40
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 41
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 42
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 43
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 44
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 45
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 46
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 47
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 48
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 49
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 50
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 51
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 52
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 53
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 54
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 55
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 56
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 57
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 58
Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Schimbarea Culturii Organizationale in Institutiile Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura organizațională - instrument al schimbării

CAPITOLUL I 1.1 INTRODUCERE Cultura organizaţională reprezintă ansamblul de valori, modalităţi de gândire şi comportamente ale membrilor unei...

Tehnici și Metode Moderne de Evaluare și Monitorizare a Calității în Educație la Liceul Vitomirești

INTRODUCERE Mi-am ales această temă pentru că în educaţie, ca în toate domeniile, avem nevoie de calitate, iar sistemul naţional de management şi...

Cadrul Conceptual al Managementului Schimbării

În zilele noastre, organizaţiile se confruntă din ce în ce mai mult cu schimbări tot mai profunde, uneori radicale şi accelerate în mediul de...

Integrarea Salariaților

INTRODUCERE Integrarea reprezintă reunirea în acelaşi loc a mai multor componente, activităţi, unităţi de producţie sau persoane, în scopul...

Perfecționarea managementului calității procesului educațional

1. INTRODUCERE Schimbările radicale de ordin politic înfăptuite la sfârşitul secolului XX la nivel internaţional, dispariţia graniţelor, libera...

Angajarea și Integrarea Noilor Angajați

Angajarea şi integrarea noilor angajaţi Introducere Integrarea reprezintă reunirea în acelaşi loc a mai multor componente, activităţi, unităţi de...

Sistemul de învățământ superior din România versus sistemul de învățământ superior din Portugalia

Scurtă prezentare a sistemului de învâţământ superior din România Învâţământul superior din România reprezintă domeniul de activitate şi interes...

Te-ar putea interesa și

Cultura organizațională în instituțiile de administrație publică

Cultura organizaţională este un concept în care s-au afirmat recent şi a influenţat semnificativ modul de gândire şi acţiune al cercetătorilor, a...

Funcțiile Managementului

INTRODUCERE Manifestarea funcţiilor managementului, în toată complexitatea lor, presupune elaborarea şi implementarea unui număr mare de decizii...

Optimizarea Funcționalității Administrației Publice prin Utilizarea Tehnologiei Informației

INTRODUCERE Tehnologia informaţiei reprezintă pentru administraţia publică un domeniu de interes major, domeniu care influenţează în mod direct...

Proiect practic în cadrul Primăriei Târgu Frumos, departamentul resurse umane și salarizare

CAPITOLUL I ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA PRIMĂRIEI TÂRGU FRUMOS 1.1 Prezentarea primăriei oraşului Târgu Frumos Primarul reprezintă principala...

Cultura organizațională - conținut, forme, tipuri în instituții și autorități publice

Cultura organizationala: conţinut, forme, tipuri în instituţii şi autorităţi publice I. Cultura organizationala-definitie, concept, continut 1.1...

Rolul și particularitățile resurdelor umane în cadrul Add Grup

INTRODUCERE Omul e măsura tuturor lucrurilor ( Pretoqoras) “Omul e măsura tuturor lucrurilor”, afirmă filosoful grec Pretoqoras, ceea ce...

Managementul strategic în instituțiile publice din România

I.Tema Lucrarii: MANAGEMENTUL STRATEGIC IN INSTITUTIILE PUBLICE Administratia publica din Romania s-a confruntat în ultimii ani cu schimbari...

Cultură organizațională în instituțiile din sectorul public

Prezentarea culturii organizationale din perspectiva unor specialisti Prin cultura organizationala se intelege un set de valori, credinte...

Ai nevoie de altceva?