Biblioteca

Structuri Organizatorice in Managementul International

Proiect / Management
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 15
Marime arhiva: 166.26Kb
Contine fisiere: docx
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Management
Nota pe site: 8 Structuri Organizatorice in Managementul International, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Structuri Organizatorice in Managementul International.docx

Din cuprins:
1. Strategii de organizare in managementul international .3
1.1 Natura si functiile organizarii 4
1.2 Factorii determinanti ai structurilor organizatorice .6
1.3 Strategia internationalizarii si evolutia structurilor organizatorice 6
2. Tipologia structurilor organizatorice internationale 7
2.1 Structuri internationale 7
2.2 Structuri globale 8
2.3 Structuri complexe 9
3. Multiculturalism si organizare international .10
3.1 Valori culturale si modele de organizare 10
3.2 Organizatia multiculturala 12
4. Studiu de caz . 13
5. Bibliografie 15

Extras din document:

1. Strategii de organizare in managementul international
Unirea eforturilor pentru atingerea obiectivelor comune si individuale reprezinta unul din factorii obiectivi care explica aparitia colectivelor, a intreprinderilor si, implicit, a conducerii- ca functie speciala in mecanismul de functionare al acestora. Conducerea a aparut odata cu munca in colectiv si este un proces ce evolueaza paralel cu adancirea diviziunii muncii. Managementul, in viziunea specialistilor din Romania “ reprezinta o stiinta care studiaza ansamblul proceselor si relatiilor de management ce se instabilesc intr-o organizatie , pentru a identifica principiile si legile care guverneaza , in scopul conceperii de noi sisteme , metode si tehnici de conducere menite sa asigure cresterea eficientei” .
Subsistemul organizatoric reprezinta “sistemul osos al intregii organizatii”, R.F.Attner considerand ca organizarea este “ functia care stabileste conexiunea intre activitate si autoritate”.
Organizarea structurala a firmei este un instrument managerial primar deosebit de util, care consta in configurarea ansamblului elementelor de natura organizatorica ce asigura cadrul, divizarea, combinarea si functionarea proceselor de munca in vederea realizarii obiectivelor previzionate.
Utilizarea acestui instrument managerial trebuie sa se realizeze cu deosebita atentie, inspiratie si precautie, organizarea structurala intreprinderii fiind, pe cat de accesibila, pe atat de importanta: proiectarea configuratiei structurii organizatorice este echivalenta cu definitivarea structurii de rezistanta a intreprinderii, iar prin caracteristicile constructive si functionale ea va conditiona sensibil continutul si eficacitatea tuturor activitatilor desfasurate in cadrul firmei.In plus rolul structurii organizatorice in intreprindere nu se rezuma doar la aspectele strict economice , caracteristicile ei avand profunde implicatii si asupra satisfactiilor obtinute de salariatii organizatiei.
Structurile organizatorice vin sa raspunda pe de o parte cerintelor interne si ale mediului extern in care actioneaza compania, iar pe de alta parte, nevoii de a stabili gradele de putere si autoritate ale fiecarui membru. In acelasi timp structura organizatorica stabileste liniile de comunicatie din cadrul firmei.
Punctul de plecare in alcaturirea unei structurii organizatorice il constituie obiectivul strategic al companiei, orice schimbare in strategie implicand schimbari in structura organizatorica. Din acest motiv, organizarea trebuie privita mereu in dinamica si conceputa cat mai flexibil, pentru a se putea evita situatia desfasurarii unei activitati noi fara un suport organizatoric.
1.1 Natura si functiile organizarii
Teoria managementului si practica actuala arata ca succesul in activitatea de export, in general in tranzactiile pe pietele externe, depinde de modul in care afacerile internationale sunt integrate in strategia generala a firmei, de formele organizatorice adoptate, de modul de directionare si control al resurselor materiale si umane implicate in operatiuni de export, import, investitii straine, cooperare.
Intrucat intreprinderile evolueaza, de la o structura pur nationala la una cu activitati de comert exterior si multinationala, si sisteme de organizare si control trebuie sa se schimbe, pentru a reflecta noile strategii.
Doua principii de baza ghideaza conceperea unei structuri organizatorice:
-principiul unitatii de obiective- o structura organizatorica este performanta daca faciliteaza contributia indivizilor-angajatii firmei- la atingerea obiectivelor organizatiei.
-principiul eficientei- o structura organizatorica este eficienta daca asigura indeplinirea obiectivelor de catre membrii organizatiei cu minimum de eforturi si cheltuieli.
Organizarea activitatii unei companii presupune luarea in considerare a trei functii importante:
1.Departamentalizarea activitatilor
Prin departament intelegem o componenta organizatorica a firmei (serviciu, compartiment, divizie, etc.) in limitele careia un manager are autoritatea privind realiarea unor activitati determinante.
Departamentalizarea se poate realiza pe baza mai multor criterii:
- departamentalizarea pe baza de divizii, grupeaza activitatile care au caracteristici similare in ceea ce priveste produsele, procesele de productie, clientii sau aria geografica de comercializare;
- departamentalizarea matriceala grupeaza angajatii pe departamente in in functie de criteriul functional si de cel divizionar, utilizate simultan;
- departamentalizarea de tip retea consta in esenta in separarea functiilor principale ale firmei in organizatii separate care sunt conectate electronic la sediul central al firmei.
2.Delegarea autoritatii
Pentru delegarea autoritatii in cadrul firmei, conducerea acesteia trebuie sa procedeze la stabilirea, in cadrul structurii organizatorice, a liniei de comanda.


Previzualizare pagini: (15)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Proiect de Practica - Diamant-Ata SRL
  Proiectul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 30.19 KB.
  Preview document similar
  Proiect Practica Primarie - Posta Calnau, Buzau
  Proiectul contine 75 pagini in format doc cu o marime totala de 154.34 KB.
  Preview document similar
  Managementul Proiectelor
  Cursul contine 84 pagini in format doc cu o marime totala de 104.64 KB.
  Preview document similar
  Organizarea si Conducerea Firmei
  Proiectul contine 52 pagini in format doc cu o marime totala de 287.28 KB.
  Preview document similar
  Organizarea Structurala si Principiile Elaborarii...
  Referatul contine 41 pagini in format doc cu o marime totala de 54.42 KB.
  Preview document similar
  Organizarea si Functionarea Organizatiei de Servicii...
  Proiectul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 41.87 KB.
  Carti recomandate:
  Ion Verboncu, Ovidiu Nicolescu
  Prezenta lucrare, Fundamentele Managementului Organizatiei, reuneste fondul esential de cunostinte teoretice referitoare la managementul organizatiei, absolut necesar intelegerii si parcticarii unui management profesionist in toate tipurile de organizatii. Volumul furnizeaza organizatiilor, in special celor economice, suportul stiintific... citeste tot
  Ovidiu Nicolescu
  Una dintre conditiile esentiale pentru ca o stiinta si domeniile in care aceasta este utilizata sa se dezvolte rapid si competitiv este ca ea sa-si contureze un sistem unitar si armonizat al fondului principal de concepte, metode, tehnici, care ii este specific. Desigur, nici managementul nu face exceptie de la axioma enuntata mai sus. Un... citeste tot
  Doina Muresan
  Lucrarea aduce in atentia cititorului administratia publica, in acceptiunea ei de activitate guvernata de cateva principii fundamentale: principiul legalitatii, principiul ierarhiei, principiul transparentei decizionale, principiul continuitatii, principiul operativitatii si principiul deconcentrarii activitatii. Sunt tratate reformele... citeste tot