Analiza activității companiei Tarom

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6569
Mărime: 82.40KB (arhivat)
Publicat de: Virgil Marian
Puncte necesare: 7
Universitatea „BABEȘ-BOLYAI” FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI GESTIUNEA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1.Introducere 3
  2. 2. Concurenți 4
  3. 3. Serviciul de bază 4
  4. 4. Servicii complementare 6
  5. 5. Prețul 7
  6. 5.1 Formarea prețurilor companiei Tarom 7
  7. 5.2 Formarea prețurilor companiei Wizz Air 8
  8. 6. Distribuția 8
  9. 6.1 Modalități de plată 8
  10. 6.2 Locația companiei și influenta sa asupra atragerii cumpăratorilor 9
  11. 6.3 Strategii de distributie folosite 9
  12. 6.4 Canalele de distribuție 10
  13. 7. Promovare 10
  14. 8. Personalul 12
  15. 9 .Clienții 13
  16. 9.1 Fidelizarea cliențiilor – compania aerian Tarom 13
  17. 9.2 Fidelizarea cliențiilor – compania aeriană Wizz Air 14
  18. 10. Diferențiere și poziționare 15
  19. Bibliografie 17

Extras din proiect

1.Introducere

Compania TAROM - Transporturile Aeriene Române - a fost înfiinţată la 18 septembrie 1954, iar la câţiva ani după lansare, TAROM opera deja către aproape toate ţările europene. În 1966 TAROM a efectuat primul zbor peste Atlantic. În anul 1974 TAROM a realizat primul zbor către Sydney via Calcutta şi a introdus zboruri regulate spre New York şi Beijing.

O nouă performanţă a fost atinsă în anul 1981, când s-a efectuat primul zbor fără escală pe o distanţă de 10.000 km între Bucureşti şi Bangkok.

În 25 iunie 2010, TAROM a aderat la SkyTeam, alianţa aeriană globală ce oferă pasagerilor membrilor săi acces la o reţea lărgită de destinaţii, mai multe frecvenţe şi conexiuni. În prezent, TAROM opereaza peste 50 de destinaţii proprii şi destinaţii deservite de partenerii code share.

Compania TAROM este o companie modernă şi orientată către viitor, care protejează mediul implementând proceduri inovative pentru reducerea emisiilor de CO2.

Sediul companiei TAROM este localizat pe Calea Bucurestilor 224F, aeroportul internațional "Henri – Coandă București".

Misiune și valori

Într-o lume în care societatea este definită deseori de valori materiale, noi am ales să oferim o interpretare diferită a ceea ce are sens în viaţă. Noi vorbim despre ceea ce vedem. Despre lucrurile de care suntem surprinşi. Despre locurile şi faptele de care ne amintim în anii ce vor veni. Despre oamenii pe care îi întâlnim. Despre lucrurile pe care le împărtăşim cu alţii.

La Tarom, credem că fiecare călătorie ne modelează dezvoltarea personală, şi având acest lucru în minte, misiunea noastră este de a-i inspira pe oameni să îşi deschidă aripile. Pentru că în viaţa unui om, fiecare călătorie contează.

Fiind fără îndoială o linie aeriană cu o bogată tradiţie în spate, noi am ales să nu facem din acest lucru singurul nostru element diferenţiator. Credem în modernitate, în cunoaştere, în eleganţă, în calm. Suntem la curent cu ultimele trenduri culturale şi sociale şi respectăm cele mai înalte standarde de siguranţă şi confort.

Ştim că fără cunoaştere, fără pasiune şi fără profunzime, nu poate exista progres. Şi fără o permanentă atenţie acordată detaliilor şi perfecţiunii, nu poate exista distincţie.

Deţinem controlul datorită expertizei noastre, care ne face să avem capacitate rapidă de decizie, să fim încrezători în viitor, şi mai presus de orice, să fim raţionali. Suntem oneşti cu pasagerii noştri, cărora dorim să le arătăm în fiecare zi că oferirea unor servicii deosebite se poate face numai cu stil.

Obiectivul principal de activitate al companiei Tarom este efectuarea de trasporturi aeriene interne și internaționale de călători, de bagaje, de mărfuri și poștă, prin curse regulate și charter, precum și alte prestații prin care se stabilește politica de trafic, tarife și dotări, încheie și execută contracte cu partenerii din țară și străinătate.

Pachetele de acțiuni ale companiei Tarom sunt împărțite astfel:

- 95% din acțiuni sunt deținute de Statul Român prin intermediu Ministerului Traporturilor;

- 2,58 din acțiuni sunt deținute de aeroportul Henri Coandă din București;

- 2,18 din acțiuni sunt deținute de ROMATSA ( Romanian Air Traffic );

- 0,15 din acțiuni sunt deținute de Societatea de investiții financiare „ Muntenia"

- 0,09 din acțiuni sunt deținute de Autorității Aeronautice Civile Române.

2. Concurenți

Concurenții direcți sunt firme care oferă același tip de produse sau servicii pentru aceeași nevoie, practicând prețuri asemănatoare și cheltuind mari sume de bani pe reclamă. Concurenta directă este foarte costisitoare, motiv pentru care nu supraviețuiesc decât cei cu situație financiară puternică: Wizz Air, Bleu Air, Air Bucharest, Carpatair, Eurojet România etc.

Concurenții indirecți: sunt acele firme care vin pe piață cu un produs similar pentru consumatori, dar cu proprietați diferite pentru a satisface alte preferinte: transportul terestru, feroviar.

Concurenții interni ai companiei Tarom sunt: Carpatair ( înfințată în anul 1999, companie aeriană, privată și internațională și localizată în Timișoara), Blue Air ( înființată în 2004 fiind prima companie aeriană în sistem low-cost care a apărut în România, dar și singura cu capital privat 100% românesc pe același segment), Ion Țiriac Air și Mia Airlines.

Concurentii externi sunt reprezentati de companiile Aeroflot – Rusia, Air France – Franta, Alitalia – Italia, American Airlines - S.U.A, Australian Airlines – Australia, Austrian Airlines- Austria, British Airways – Marea Britanie, Continental Airlines, Delta – S.U.A, EL AL – Israel, Emirates, Iberia – Spania, KLM – Olanda, LOT – Polonia, Lufthansa – Germania, Malev – Ungaria, Singapore Airlines, Swiss Airlines – Elvetia, Tap Air – Portugalia, Turkish Airlines , si de companiile aeriene low- cost My Air – Italia, Wizz Air - Polonia, Sky Europe – Slovacia, GermanWings, EasyGet – Marea Britanie.

Principalul concurent al companiei Tarom este Wizz Air, deoarece este cea mai mare companie Low Cost din Europa de Est, numărul de locuri oferite este mai mare decât cel al companiei Tarom ( Wizz Air - 68,040 locuri , Tarom -56,412 locuri ) iar în anul 2012 compania Wizz Air a trasportat 2,7 milioane de pasageri dispre si spre România, în schimb Tarom a trasportat doar 1,9 milioane de pasageri. Spre deosebire de compania Wizzair care are o flotă de 37 de aparate de zbor, compania Tarom are doar 24 de aparate de zbor.

3. Serviciul de bază

Oferta celor două companii aeriene, prin natura activității lor este reprezentată de oferta de servicii.

Oferta companiei Tarom se materializează în:

Servicii de bază:

- ofertă de trasporturi interne și internaționale de călători, bagaje, mărfuri și poștă prin cursele regulte și charter;

- ofertă de exploatare, întreținere și reparare a avioanelor, motoarelor și instalațiilor componente, precum și asistență tehnică la terți;

- ofertă de închirieri aeronave.

Sper deosebire de oferta comapniei Tarom, Wizz Air oferă:

Servicii de bază:

- Ofertă de trasporturi interne și internaținale de căltori prin curse regluar și charter.

Tarom s-a preocupat din totdeauna de calitatea serviciilor pe care le oferă și conștientizând importanța deținerii unor echipamente moderne, în 1992 a demarat un proces intensiv de modernizare a flotei. Două aeronave AIRBUS A-310 au fost achizitionate în 1992, două aeronave BOEING 737 în 1993, iar alte trei aeronave BOEING 737 în 1994. Începand cu anul 1998, flota TAROM s-a imbogatit cu sapte aeronave ATR 42-500 pentru curse interne și regionale, precum și cu alte 4 aeronave BOEING 737. Finantarea acestui ambițios program strategic nu a fost o sarcina ușoară: din 1992TAROM a investit mai mult de 350 de milioane € în achiziționarea de noi aeronave și echipamente și intentioneaz să continue acest proces de modernizare prin achiziția de noi aeronave performante.

În prezent, Tarom deține cea mai tânară flotă de aeronave din Romania ceea ce

conduce la un grad mai ridicat al sigurantei pe care o asigură.

Compania Tarom își propune o îmbuntățire a calității și performanțelor optând astfel pentru operarea pe piața europeană cu un număr de curse comparabil cu cel al companiilor concurente, însă acestă opțiune nu conduce la rezultate economice bune deoarece compania Tarom nu și-a permis să practice o politică tarifară pe măsura îmbunătățirii calității ofertei.

Bibliografie

-http://www.businessmagazin.ro/

-R. Emilian Management în serivicii, (1995) Ediția Academia de Studii Economice – Facultatea de Comerț, Catedra Turism-Servicii,

-http://www.smartfinancial.ro/smarthoreca/travel+&+lifestyle/tarom+in+topul+companiilor+aeriene+care+pierd+cele+mai+putine+bagaje

-http://www.tarom.ro/compania-tarom/istoric/scurt-istoric-al-tarom.html

-http://ro.wikipedia.org/wiki/TAROM

-http://wizzair.com/ro-RO/Search

-http://ro.wikipedia.org/wiki/Wizz_Air

Preview document

Analiza activității companiei Tarom - Pagina 1
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 2
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 3
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 4
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 5
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 6
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 7
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 8
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 9
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 10
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 11
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 12
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 13
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 14
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 15
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 16
Analiza activității companiei Tarom - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Activitatii Companiei Tarom.docx

Alții au mai descărcat și

Branding - Promovarea Olteniei

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să schiţeze un program de promovare a unei zone turistice cu un potenţial turistic de netăgăduit, din...

Brandul Turistic Bucovina

Conceptul de produs turistic apare ca fiind legat atât de oferta agenţiilor de turism cât şi de cea a unor zone turistice, ca de exemplu Bucovina,...

Cercetări de marketing - Tarom

Situaţie actuală companie TAROM - Compania Naţională de Transporturi Aeriene a României a fost înfiinţată în 1954 şi a crescut în acelaşi timp cu...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Transporturi

1.1. Aspecte generale privind transporturile Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus, fără îndoială, şi nevoia de transport. Omul...

Strategii de Marketing în Turism - Studiu de Caz - Companiile Tarom și Easyjet

Capitolul I 1.1 Prezentarea companiei de transport aerian TAROM (denumirea şi obiectul de activitate al firmei de servicii) Compania TAROM –...

Firmă de servicii - TAROM

CAPITOLUL 1: Denumirea si obiectul de activitate al firmei de servicii Compania TAROM –Transporturi Aeriene Romane- a fost infiintata la 18...

Analiza activității companiei aeriene Tarom

Introducere Activitatea de transport aerian a cunoscut in ultimii ani o importanta dezvoltare determinata de cresterea economiei, de implicarea...

Management Turistic - Tarom

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE DESPRE TRANSPORTURILE AERIENE 1.1. Definire conceptuală Transporturile aeriene reprezintă o arie de comerţ în...

Activitatea de Tiketing în Transporturile Aeriene

CAPITOLUL I Transporturile aeriene componenta a transporturilor internationale Transporturile aeriene reprezinta o arie de comert în care...

Analiza pieței serviciului de transport aerian

Capitolul 1 Serviciul de transport aerian 1.1. Scurt istoric Spre deosebire de calea ferata, care s-a dezvoltat sub presiunea nevoilor...

Mediu de Marketing pentru TAROM

Mediu de marketing al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene A României Antent Analiza mediului de marketing pt Compania Aeriană Tarom ,...

Ai nevoie de altceva?