Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6663
Mărime: 162.23KB (arhivat)
Publicat de: Maria S.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Balasescu Simona
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1 Descrierea generală a activităţii
  2. 1.1 Istoric
  3. 1.2 Reorganizarea companiei
  4. 1.3 Exploatare
  5. 1.4 Exploatarea marină
  6. 1.5 Rafinare şi marketing
  7. 1.6 Gaze şi energie
  8. 2 Mediul de marketing
  9. 2.1 Micromediul de marketing
  10. 2.1.1 Micromediul de marketing interior
  11. 2.1.2 Micromediul de marketing exterior
  12. 2.2 Macromediul de marketing
  13. 2.2.1 Macromediul de marketing naţional
  14. 3 Mixul de marketing 12
  15. 3.1 Politica de produs 12
  16. 3.2 Politica de preturi 14
  17. 3.3 Politica de plasare 14
  18. 3.4 Politica de promovare 15
  19. 4 Concluzii 16
  20. Bibliografie

Extras din proiect

1. Descrierea generală a activităţii

Petrom S.A. este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie. Compania face parte din grupul internațional OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Energie. Grupul exploatează în România și Kazakhstan rezerve dovedite de petrol și gaze. Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei rețele de circa 800 stații, operată sub două branduri, Petrom și OMV în Republica Moldova, Bulgaria și Serbia.

Obiectul de activitate al Societăţii Naţionale Petrolului „Petrom” S.A, Bucureşti este:

Exploatarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre;

Transportul petrolului şi a produselor petroliere;

Rafinarea ţiţeiului;

Comercializarea produselor prin reţele proprii de distribuţie;

Importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente, şi tehnologiispecifice;

Colaborarea tehnico-ştiinţifică în domeniul petrolier;

Executarea de lucrări.

1.1 Istoric

În anul 1991 se înființează Regia Autonomă a Petrolului PETROM S.A.

În anul 1996 a fost înființată Compania Română de Petrol, ca societate comercială pe acțiuni, constituită prin reorganizarea RAFIROM, PECO și PETROTRANS, care au fost comasate și și-au încetat activitatea. Compania Română de Petrol deținea toate cele zece rafinării din România, alături de câmpurile de extracție, de depozite și de stațiile de benzină.

În anul 1997 Compania Română de Petrol, care deținea toate cele zece rafinării din România, alături de câmpurile de extracție, de depozite și de stațiile de benzină, a fost împărțită, 8 dintre rafinării funționând pe cont propriu, restul activelor intrând în proprietatea Societății Naționale a Petrolului (SNP) Petrom. Astfel SNP Petrom a moștenit două rafinării (Arpechim Pitești și Petrobrazi Ploiești), toată fosta rețea de distribuție PECO, sistemul de conducte al PETROTRANS.

În anul 1999 este realizată prima etapă a restructurării organizatorice prin disponibilizarea unui număr de 13.000 persoane. Totodată se demarează prima etapă a privatizarii companiei printr-o acțiune de majorare de capital.

În anul 2001 acțiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori București, iar în anul 2002 activitățile mecano-energetice din cadrul sucursalei Petromar Constanța se externalizează sucursalei Petroserv, acestea fiind preluate de SC Petrom Service SA împreună cu întregul personal aferent. Se demarează procesul de privatizare prin publicarea în presa internațională și din România a anunțului pentru selectarea consultantului. 12 bănci de investiții depun expresii de interes, sunt selectate 7. Se semnează acordul cu BERD pentru suma de 150 mil. USD reprezentând un împrumut sindicalizat pre-privatizare. Se inițiază prima etapă a procesului de privatizare, se pregătește pregătirea privatizării.

În anul 2004 se depun ofertele angajate. Companiile OMV, Occidental și MOL sunt selectate pentru negocieri. Pe data de 23 iulie 2004, după ani de pierderi, OMV, a achiziționat 51% din acțiunile PETROM. Tranzacția a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, preț care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%. A fost la acel moment un subiect mult discutat în sfera publică, unii analiști au susținut că prețul de 1,5 miliarde euro, din care 900 milioane aduși în companie, ar fi putut fi mai mare. După privatizare compania a reinvestit peste 8 miliarde de euro, adică mai mult de 95% din profitul operațional obținut, asigurând peste 20.000 de locuri de muncă și circa 11% din veniturile bugetului public.

Statul deține în 2014 la Petrom circa 20% din acțiuni. În plus, Petrom rămâne cel mai important contributor la PIB-ul României, în 2012 a plătit către bugetul de stat, prin taxe și impozite, 8 miliarde lei.

1.2 Reorganizarea companiei

În anul 2005 structura Petrom este reorganizată pe șase divizii, dintre care trei operaționale. Se lansează noul concept "Full Agency“. Petrom lansează un nou concept de benzinărie, PETROMV. Noul concept prevede modificări majore în domeniul serviciilor complementare și al facilităților, ce includ magazinele Viva, restaurante și locuri de joacă pentru copii. De asemenea, stațiile PETROMV oferă servicii complete precum alimentarea mașinilor, verificarea presiunii roților și spălarea parbrizelor.

În anul 2006 are loc achiziția unui pachet de 99,9% din OMV România, OMV Bulgaria și OMV Serbia și a 30 de benzinării MOL și a 95% din Aviation Petroleum.

Petrom a achiziționat un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd, companie ce deține un portofoliu de opt licențe de explorare și o licență de explorare și producție în Rusia.

În anul 2007 Petrom semnează contractul de construcție pentru Petrom City, noul sediu central al companiei.

Petrom a semnat contractul pentru achiziția activității de servicii petroliere a Petromservice, servicii aferente activităților de explorare și producție ale Petrom. Prețul de achiziție a fost de 328,5 milioane euro.

Petrom a anunțat că au fost descoperite o serie de noi zăcăminte: Delta 4 (țiței), Mamu 4320 (gaze și gaz condensat), Ochiuri 900 (țiței), Abrămuț (țiței și gaze) și Predești 7 W (gaze).

Bibliografie

Lect. univ.dr.ec. Simona Bălăşescu, Marketing, 2016-2017

https://www.scribd.com/doc/44227282/Managementul-Strategic-Studiu-de-Caz-Analiza-Strategiei-de-Marketing-a-Companiei-Petrom

http://documents.tips/documents/politici-de-marketing-omv-petrom.html

https://www.omvpetrom.com/portal/01/petromcom

https://ro.wikipedia.org/wiki/OMV_Petrom

https://www.google.ro/search?q=logo+petrom+omv&espv=2&biw=1366&bih=662&tbm=isch&imgil=caWqtovyAs5TLM%253A%253Bq2T0NntFSE9tWM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.iqads.ro%25252Fistoria-brandului%25252F15032%25252Fpetrom-istoria-celei-mai-de-succes-companii-romanesti&source=iu&pf=m&fir=caWqtovyAs5TLM%253A%252Cq2T0NntFSE9tWM%252C_&usg=__snQ14ZEETkIqnuvdEiIO5Rnb9ls%3D&ved=0ahUKEwi_vprS2L3RAhVF_iwKHRuZBZwQyjcIJw&ei=JQh4WP8XxfyzAZuyluAJ#imgdii=caWqtovyAs5TLM%3A%3BcaWqtovyAs5TLM%3A%3BhzoqmBCTIg6ePM%3A&imgrc=caWqtovyAs5TLM%3A

Preview document

Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 1
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 2
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 3
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 4
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 5
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 6
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 7
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 8
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 9
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 10
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 11
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 12
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 13
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 14
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 15
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 16
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 17
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 18
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 19
Analiza activității de marketing OMV Petrom Marketing SRL - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza activitatii de marketing OMV Petrom Marketing SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Plan de Marketing Petrom

CAPITOLUL I : SUMAR MANAGERIAL Motivatia proiectului o reprezinta influentarea comportamentului consumatorilor in vederea cresterii...

Raport de practică - OMV Petrom

1. Prezentarea firmei 1.1. Scurt istoric Petrom În anul 1991 se înfiinţează Regia Autonomă a Petrolului PETROM S.A. În anul 1996 a fost...

Studierea Mediului de Marketing - Petrom

Capitolul I: Notiuni teoretice despre marketing Confruntarea cu o crestere continua a complexitatii si exigentei pietei a determinat...

Mix de Marketing la Compania OMV-Petrom SA

INTRODUCERE Marketingul, după cum este definit de către American Marketing Association, este "o funcţie organizaţională şi un set de procese...

Program de loializare a clienților Petrom

1. Contexul implementării unui program de loializare a clienţilor în compania “Petrom” 1.1. Analiza mediului (intern şi extern) companiei Petrom...

Program de marketing internațional privind lansarea Companiei Kales pe piața din România

Capitolul 1. . Descrierea conditiilor necesare in vederea dezvoltarii programului de marketing 1.1. Care este necesitatea de a lansa? Kales...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Marketingul Rețelei pe Piața de Afaceri

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune elaborarea unui model al marketingului retelei pe piaţa regională a produselor petroliere. Prin tematica...

Franchising-ul

Introducere Franchising-ul , o tehnica de afaceri utilizatã atât în practica economica din ţările dezvoltate cât şi în ţara noastră, necesită...

Analiza creanțelor și datoriilor - SC OMV Petrom

Scurt istoric Petrom SA a fost înființată în anul 1991 sub forma Regiei Autonome a Petrolului RA. În anul 1996 a fost înființată Compania Română...

Ai nevoie de altceva?