Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4944
Mărime: 72.94KB (arhivat)
Publicat de: Isaura Dragu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN PITESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

Extras din proiect

Capitolul 1. Caracterizare succinta a pietei apei minerale; pozitia marcilor Borsec si Izvorul Minunilor

Piata apei minerale

Cei mai mari cinci imbuteliatori de apa minerala

Prezentarea companiei ROMAQUA GROUP Borsec

Borsec

Prezentarea companiei European Drinks

Izvorul Minunilor

Capitolul 2. Analiza publicitatii pentru marcile Borsec si Izvorul minunilor

2.1. Demersurile comunicationale ale marcii Borsec

2.2. Demersurile comunicationale ale marcii Izvorul Minunilor

Capitolul 3. Asemanari si deosebiri privind comunicarea publicitara a marcilor Borsec si Izvorul minunilor

Bibliografie

ANALIZA COMPARATIVĂ A DEMERSURILOR PUBLICITARE

PENTRU

APA MINERALA BORSEC SI IZVORUL MINUNILOR

Capitolul 1. Caracterizare succinta a pietei apei minerale; pozitia marcilor Borsec si Izvorul Minunilor

Piata apei minerale

Productia de ape minerale imbuteliate, o industrie care ruleaza anual circa 300 de milioane de euro, s-a contractat cu 7% in primele trei luni fata de aceeasi perioada din 2009, arata datele de la Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM).

Declinul din primul trimestru este similar celui inregistrat la nivelul intregului an 2009 fata de perioada anterioara, cand businessul producatorilor a fost lovit din doua directii - criza si lipsa caniculei din vara.

Compania a realizat anul 2009 afaceri de 11 mil. euro, iar in trimestrul 1 din 2010 a avut un declin al vanzarilor similar celui inregistrat la nivelul pietei de profil, potrivit datelor furnizate de directorul producatorului apei Tusnad.

"Declinul consumului in primul trimestru a fost probabil similar ratei de scadere a productiei, pentru ca nici imbuteliatorii si nici distribuitorii nu au facut stocuri mari in aceasta perioada. Stocurile se fac de obicei in luna mai, inainte de intrarea in sezonul de vara", explica Becsi Zsolt.

Producatorii au resimtit declinul pietei si in ultimele doua luni si dau vina din nou pe vreme.

"Sezonul de consum s-a lasat asteptat: luna mai a fost ploioasa si rece, iar producatorii au ramas cu stocuri", afirma Cristian Serban, directorul executiv al companiei Rio Bucovina, cu rulaje anuale de 28 mil. euro.

In anul 2010, producatorul Bucovina a inceput imbutelierea de apa plata La Vita in bidoane de 6 litri, dar a pariat si pe canalul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) aducand pe piata un ambalaj care tinteste clientii restaurantelor: sticlele de 0,75 litri.

Companiile de profil au remarcat inca din anul 2009 ca migrarea consumului catre litraje mari duce in jos pretul mediu pe piata, dar si marjele de profit ale imbuteliatorilor.

"Cererea de apa la bidoane de 5-6 litri este mare, familiile in general vor astfel de produse. Pentru producatori, ambalajele mari sunt un compromis la capitolul profitabilitate, dar aduc volume importante", apreciaza Serban.

Pana acum, doi dintre cei mai mari cinci imbuteliatori de apa minerala, Coca-Cola Hellenic si Romaqua Group, au stat departe de segmentul ambalajelor mari, pentru a nu face pasul spre segmentul inferior de pret.

Cele doua companii vor avea din a doua jumatate a anului 2010 doi competitori puternici pentru brandurile lor, odata cu lansarea pe piata a apei Bilbor imbuteliata de URBB, producatorul berii Tuborg si al brandului Aqua Carpatica.

Bilbor va intra pe segmentul premium, ca si Aqua Carpatica, potrivit datelor din piata. URBB nu a anuntat inca data lansarii primului sau brand de apa minerala si nici detalii legate de strategia de marketing.

Fabricile Bilbor si Aqua Carpatica, ambele construite de la zero cu investitii de peste 10 mil. euro, sunt cele mai mari proiecte ce vor fi finalizate in 2010 pe piata de profil si aduc investitori noi in industrie.

Artizanul lansarii pe piata a Aqua Carpatica este omul de afaceri elvetian de origine greaca Jean Valvis, care a dezvoltat si vandut companiile LaDorna si Dorna Apemin.

Si Violeta si Valerii Moraru, fostii actionari ai companiei Bere Azuga – vandutain 2009 catre Ursus Breweries - intentioneaza sa deschida in iunie o noua fabrica de ape minerale in Covasna, in urma unei investitii de 5 mil. euro. Ei pariaza pe segmentul mediu de pret cu brandul Azuga.

De partea cealalta, companiile care s-au impus deja pe piata au stopat toate investitiile mari in productie in ultimul an, descurajate de inghetarea creditarii si de declinul consumului. Printre acestea se numara producatorii Romaqua si Biborteni.

La randul sau, Coca-Cola Hellenic, cel mai mare jucator din sectorul bauturilor non-alcoolice, care detine apele Dorna, Izvorul Alb si Poiana Negri, a stopat productia din localitatea Floreni (judetul Suceava) la finele lui 2009, pentru a transfera liniile de imbuteliere a apei in locatia din Poiana Negri.

Cei mai mari cinci imbuteliatori de apa minerala

Romaqua Group, cu brandurile Borsec, Stanceni si Aquatique, realizeaza rulaje anuale de peste 70-80 mil. euro pe piata apelor minerale, potrivit estimarilor ZF

Dorna Apemin, companie detinuta de Coca-Cola Hellenic din 2003, are in portofoliu apele Dorna, Izvorul Alb si Poiana Negri si o locatie de imbuteliere in judetul Suceava

European Drinks, detinuta de fratii Micula, detine brandurile Izvorul Minunilor si Hera si a avut anul trecut vanzari estimate de ZF la peste 50 mil. euro pe segmentul apei minerale.(http://www.zf.ro/companii/piata-apei-minerale-s-a-contractat-cu-7-in-t1-6214492)

Rio Bucovina, controlata de omul de afaceri de origine siriana Ahmad Khatab, a avut anul trecut vanzari de 28 mil. euro si detine brandurile de apa Bucovina si La Vita

Perla Harghitei, companie controlata de Arpad Kurko, activeaza pe piata cu brandurile Perla Harghitei, Tiva Harghita si Cristalina si are rulaje anuale de circa 18 mil. euro

Cifra de afaceri Romaqua Grup Borsec European Drinks

2009 125,8 mil euro/532,2 mil lei 57 910 mil RON

2010 142,5 mil euro 99 890 mil RON

2011 159,6 mil euro 111 876,8 mil RON

Piata de apa imbuteliata a ajuns pana la finele anului 2011, la 1,4 miliarde lei, consumatorul roman alocand in medie 1,16 lei de persoana in acest an, se arata intr-o analiza a companiei Rio Bucovina.

Astfel, in ceea ce priveste volumul pietei, la sfarsitul anului 2011, piata de apa imbuteliata din Romania atinge circa 12 milioane hectolitri, iar ca valoare 1,4 miliarde lei. Aceasta cantitate inseamna un consum aproximativ de 54,55 litri/an/persoana, adica o crestere moderata a consumului cu 3% fata de 2010.

Referitor la evolutia pietei si a consumului de apa minerala naturala in 2012, specialistii Rio Bucovina apreciaza ca acesta nu va scadea, ci va avea un trend crescator, intre 3 si 5%.

"Consumatorul roman a cheltuit, in medie, 1,16 lei/ persoana in 2011. In ultimul timp, pretul mediu la raft pe 2011 s-a mentinut la aproximativ 1,2 lei/litru. Legat de preferintele de consum ale romanilor, conform datelor Rio Bucovina, putem spune urmatoarele: romanii prefera in continuare marci de apa minerala naturala sau apa de masa romanesti in procent de peste 90%, atat datorita renumelui apelor minerale naturale romanesti, cat si datorita pretului prohibitiv al marcilor importate", se arata in analiza companiei.

Preview document

Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 1
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 2
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 3
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 4
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 5
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 6
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 7
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 8
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 9
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 10
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 11
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 12
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 13
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 14
Analiza Comparativă a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec și Izvorul Minunilor - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Demersurilor Publicitare pentru Apa Minerala Borsec si Izvorul Minunilor.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?