Analiza preliminară lansării unui produs

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4703
Mărime: 45.61KB (arhivat)
Publicat de: Tudor State
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Monoranu

Extras din proiect

I. Analiza externă

1.1 Factorii de macromediu

Macromediul unui produs reprezintă ansamblul factorilor (variabilelor) incorporabili ce constituie climatul general în care acesta îşî desfaşoară activitatea.

Există patru categorii de astfel de factori care influenţează modul în care firmele îşi abordează activităţile de marketing adauga drept factor de macromediu şi mediul natural.

Factorii socio-culturali, care se referă la modelele de comportament ale consumatorilor pe o anumita piaţă.

Factorii tehnologici, care vizează amplificarea potenţialului economic al societăţii.

Factorii economici, care se concretizează într-un sistem de fenomene (variabile) economice şi modalităţi de alocare a resurselor în societate.

Factorii politico-juridici(politici şi legislativi), care se referă la mijloacele de control menite să apere interesele indivizilor şi societăţii în ansamblu.

a) Factorii socio -culturali

Examinand statisticile si tipul oamenilor dintr-o societate, trendurile si modificarea structurii populatiei, se pot face anticipari asupra comportarii consumatorilor de pe o anumita piata, desigur numai in masura in care nevoile, dorintele si preferintele acestora sunt corelate cu caracteristicile demografice ale acestora: varsta, sexul, starea civila, ocupatia si rasa.

Exista produse de îngrijire a părului, cum ar fi şamponul şi balsamul care sunt considerate produse de strictă necestiate, cu utilizare frecventă şi foarte inovative. Tot in aceasta clasa includem,insa si produsele de ingrijire a parului gem masca de par, fixative,vopsele de par care re[rezinta deja o gama de produse de styling.

b) Factorii tehnologici

Când vine vorba de cele mai bune produsele de îngrijire a părului, putem observa clar doua tendinţe. Tradiţionaliştii se jură pe produse testate cu ingrediente 100% naturale, în timp ce adepţii progresului sunt în mod constant în căutarea celei mai avansate tehnologii. Fiecare dintre aceste tendinţe are beneficiile ei: compuşii organici oferă produse fără toxine şi o conştiinţă curată, iar produsele conduse de tehnologie au ani de cercetări de partea lor.

Aşa-zisele noi tehnologii pot cuprinde inovaţii cu privire la metoda de fabricare, compoziţia produselor( noi elemente care au diverse carcateristici), metoda de aplicare, modul de ambalare etc. Pentru specialiştii în marketing noile tehnologii sunt importante din urmatoarele motive:

Creaza noi moduri de a satisface nevoile consumatorilor. De exemplu: nevoia consumatorilor de a avea un păr sănătos atât vara cât şi iarna a determinat producatorii să vină pe piaţă cu produse inovatoare “asezonate” care pot fi folosite în funcţie de anotimp pe baza unor parametri naturali: căldura, raze uv, înhgeţ etc.

Pot identifica şi satisface nevoi latente. Un exemplu în acest sens pote fi produsele special adaptate penru tipul de păr.Exista produse pentru păr gras,pentru păr normal şi pentru păr uscat şi există totodată produse special create pentru păr ondulat,pentru păr drept ,pentru păr vopsit etc.

Poate ajuta la descoperirea de noi consumatori. Prin noile tehnologii se pot crea produse pentru noi consumatori. Crearea unor vopsele de păr special pentru barbaţi care au o nuanţă discretă,ce nu poate fi remarcată şi care dau o naturaleţe părului a atras în clasa consumatorilor de vopsea de păr din ce în ce mai mulţi bărbaţi.

c) Factorii economici

În ansamblul lor, factorii economici formează mediul economic. Acesta reprezintă baza de susţinere a puterii de cumpărare a purtătorilor cererii, fiind ei utilizatori sau consumatori finali. Pentru caracterizarea mediului economic se pot avea în vedere: nivelul PIB-ului, structura pe ramuri a economiei naţionale, nivelul de dezvoltare al fiecărei ramuri, gradul de ocupare a forţei de muncă, situaţia financiar - valutară a ţării, fiscalitatea, inflaţia, evoluţia preţurilor, evoluţia economiilor populaţiei şi solicitarilor de credite, ratele dobânzilor, evoluţia şi distribuţia veniturilor pe diferite categorii sociale etc. Influenţa factorilor de mediu economic se oglindeşte direct sau indirect în evoluţia pieţei, mai concret în evoluţia nivelului şi structurii ofertei de mărfuri, în evoluţia mărimii şi structurii cererii, în mişcarea preţurilor şi nivelul concurenţei.

Creşterea economica a României din ultima perioadă a dus implicit şi la dezvoltarea pieţei produselor de îngrijire a părului. Odată cu creşterea nivelului de trai al populaţiei creşte şi puterea de cumpărare a consumatorilor. Astfel, consumatorii trec la o alta treaptă din piramida trebuinţelor. Dacă prin achiziţionarea unui şampon, spre exemplu, cosumatorul îşi asigură una din nevoile considerate în ziua de azi primare şi anume nevoia de a se simţi curat, prin achiziţionarea unor produse de styling consumatorul trece la satisfacerea unei nevoi superioare, nevoia de a avea o imagine.

În cazul crizei mondiale care ne afectează parţial şi pe noi, piaţa produselor de îngrijire a părului poate scădea uşor dacă vorbim despre produsele de styling,însă în ceea ce priveşte piaţa produselor de bază ce cuprinde şamponul şi balsamul, piaţa este elastică atunci când preţul şamponului creşte, cantitatea de produs folosită nu se modifică.

Ajunsă la maturitate, piaţa şampoanelor şi a produselor de îngrijire a părului mai poate creşte extensiv, prin stimularea consumului şi prin fidelizarea clienţilor.Aspectul fizic sau "look-ul", aşa cum a fost rebotezat de ultimele canoane lingvistice din industria frumuseţii, nu mai este de multă vreme neglijabil, cheltuielile alocate pentru întreţinerea sa crescând ca pondere în bugetul consumatorilor de la o perioada la alta.

d) Factorii politici şi legislativi

Factorii economici evidentiaţi mai sus rezultă, de obicei, din iniţiativele politice menite să îmbunătăţească performanţele economiei şi bunăstarea oamenilor, însă influenţa guvernului este resimţită şi prin legislaţia introdusă.

Anul 2008 este un an al alegerilor(atât locale cât şi cele ale executivului) un an de campanii electorale urmate de o anumită instabilitate politică, de legi şi moţiuni care pot afecta industria produselor de îngrijire a părului şi nu numai. Nu trebuie uitat faptul că anumite firme care au făcut anumite donaţii în campania electorală pot fi favorizate în faţa altora ş.a.m.d

Prima parte a anului 2009 (parte în care se preconizează lansarea produsului nostru) este o perioadă de schimbare a executivului a modalităţilor de conducere ş.a.m.d.

Firmele din industria produselor de îngrijire a părului sunt obligate să respecte anumite legi cu privire la produsele lor legi ce aparţin atât ţării noastre cât şi cele aferente Uniunii Europene cu privire la aceste produse.

Preview document

Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 1
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 2
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 3
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 4
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 5
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 6
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 7
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 8
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 9
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 10
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 11
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 12
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 13
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 14
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 15
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 16
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 17
Analiza preliminară lansării unui produs - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Preliminara Lansarii unui Produs.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza situației financiar-patrimonială a SC Nufărul SA

Capitolul .I Introducere 1.1. Prezentare generală la S.C Nufărul S.A. 1.2. Scurt istoric privind înfiinţarea şi principalele etape de...

Analize preliminare lansării unui nou produs

I. ANALIZA PRELIMINARĂ LANSĂRII PRODUSULUI 1. Analiza externă Bricolajul a pătruns abia în ultimii ani în România, dar în străinătate, şi mai...

Proiectarea produselor noi - înghețata cu iaurt și pere

1. DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU 1.1. Scurt istoric al firmei Secret Prod Activitatea firmei „Secret Prod” a început ca o afacere de familie...

Proiect de Marketing - SC Simtec SRL

1.Introducere în marketing 1.1.Definiţii Majoritatea oamenilor cred că ştiu ce este marketingul şi cu ce se ocupă oamenii de marketing. Acesta a...

Strategii de Produs Cotnari

Rezumat introductiv Compania Cotnari este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Drumul vinului este lung, dar plin de recompense. Cotnari are...

Strategii de produs - Rom napolitană

1.Analiza preliminară lansării produsului 1. 1. 1.Analiza externă Batonul de ciocolată Rom este prezent pe piaţa din România din anul 1964, când...

Managementul proiectului - lansarea de noi produse pe piață

Principiile managementului. Managementul constituie o maniera proprie de dirijare rationala a unei intreprinderi de a organiza activitatea, a-i...

Managementul lansării de noi produse

Principiile managementului Managementul constituie o maniera proprie de dirijare rationala a unei intreprinderi de a organiza activitatea, a-i...

Ai nevoie de altceva?