Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 10008
Mărime: 666.94KB (arhivat)
Publicat de: Adonis Anton
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Aurel Chiran
Facultatea de Agricultura, Iasi, specializarea Inginerie Economica in Agricultura, Proiectul a fost prezentat la Bologna in cadrul stagiului Erasmus 2006 - nota 10

Cuprins

  1. 1. Necesitatea elaborarii proiectului si consecintele social economice
  2. 2. Scurta prezentare a localitatii Bologna, regiunea Emilia-Romagna.
  3. 3. Consideratii teoretice privind nevoile de consum pt principalele produse agroalimentare prevazute in Italia.
  4. 4. Normele de consum
  5. 4.2. Norme minime de consum pt principalele produse agroalimentare prevazute in Italia.
  6. 4.2. Norme medii de consum pt principalele produse agroalimentare prevazute in U.E.
  7. 5. Populatia localitatii Bologna, regiunea Emilia-Romagna si structura acestora.
  8. 6. Variante de aprovizionare cu principalele produse din carne si lactate agroalimenare, localitatea Bologna, regiunea Emilia-Romagna.
  9. 6.1. Produse din carne si lactate in localitatea Bologna, regiunea Emilia-Romagna. Furnizorii de marfuri si prestatorii de servicii.
  10. 6.2. Magazinele si punctele de vanzare endetail din localitatea Bologna, regiunea Emilia-Romagna.
  11. 6.3. Distanta dintre localitatea de aprovizionare si furnizorii bunurilor si serviciilor (lungimea canalului de verigi de distributie).
  12. 6.4. Scheme de aprovizionare cu principalele produse agroalimentare si eficienta economica.
  13. 7. Concluzii si propuneri

Extras din proiect

1. Necesitatea elaborarii proiectului si consecintele social economice

In prezent, se apreciaza ca pietele agricole din România sunt caracterizate printr-un grad redus de organizare, aceasta carenta influentând activitatea operatorilor de pe pietele respective si exercitând, evident, o serie de influente negative asupra comercializarii produselor agricole.

Valorificarea produselor agricole se confrunta cu o serie de probleme deja cunoscute: in perioada de dupa recoltare, oferta creste iar preturile scad, producatorii agricoli aflându-se, de multe ori, in situatia de a nu-si mai recupera nici cheltuielile de productie avansate. O modalitate de reducere a riscului evolutiei (nefavorabile) pretului, precum si a altor tipuri de riscuri (de exemplu acela al ramânerii cu productia pe stoc) este reprezentata de utilizarea institutiei bursei de marfuri, in cadrul careia exista mai multe mecanisme de tranzactionare, care se deosebesc prin raportul intre riscul asumat si profitul asteptat, raport acceptat de catre participanti. In cadrul tranzactiilor bursiere, se considera ca cea mai importanta variabila este pretul: intereseaza nivelul pretului la care producatorul este interesat sa vânda, precum si acela la care procesatorul este dispus sa cumpere.

Contractele bursiere sunt contracte comerciale de vânzare-cumparare, cu clauze standardizate referitoare la cantitati, clase de calitate, clauze si metodologie de tranzactionare etc.

Bursele de marfuri agroalimentare ofera celor interesati facilitati de negociere, si anume: un mod organizat de comert si un program de negociere; uniformizarea si codificarea practicilor comerciale; reglementarea si supravegherea tranzactionarii; tipizarea conditiilor contractuale; colectarea informatiilor; garantarea probitatii profesionale a membrilor si participantilor. Bursele de marfuri agroalimentare sunt caracterizate ca fiind atât un instrument speculativ, cât si antispeculativ, prin intermediul carora pot fi promovate diverse categorii de interese ale participantilor la derularea tranzactiilor. Ele sunt un instrument speculativ pentru cei care urmaresc obtinerea unor câstiguri mari si rapide, dar care isi asuma, in aceeasi masura, si riscul pierderii. La origine, insa, bursele de marfuri agroalimentare au fost create ca un instrument antispeculativ de catre organismele profesionale ale producatorilor agricoli, procesatorilor si comerciantilor, pentru a se proteja de variatia preturilor.

Avantajele bursei ca instrument antispeculativ se manifesta atât la nivelul producatorilor agricoli (bursa poate fi un mijloc de fixare a preturilor la unele produse in avans, inainte de recoltare si chiar de insamântare, ceea ce limiteaza riscurile, precum si un instrument de predeterminare a sumei ce se poate câstiga sau pierde prin stocarea produselor, comparativ cu vânzarea directa a acestora, ceea ce, de asemenea, limiteaza riscul), cât si la nivelul consumatorilor (bursa poate fi un mijloc de fixare in avans a preturilor materiilor prime agricole pentru o perioada data, acest fapt permitând previzionarea costurilor unitare si a preturilor de vânzare ale produselor obtinute din prelucrare).

2. Scurta prezentare a localitatii Bologna, regiunea Emilia-Romagna.

Provincii – Aceasta regiune are 9 provincii: Bologna, Ferrara, Forlì-Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio nell'Emilia, Rimini

Orasul de referinta – Bologna

Suprafata - kmq 22123

Parcuri Nationale - National Park of Monte Falterona, Campigna and of Foreste Casentinesi (1990)

Originea numelui:

In secolul II inainte de Cristos o strada a fost construita in onoarea consulului roman Mark Emilio Facetious care facea legatura intre Rimini si Piacenza si a fost denumita Aemilia. De la aceasta strada a provenit numele care a fost dat acestei regiuni. In secolul al patrulea dupa Cristos, romanii au pierdut acest teritoriu care a fost divizat intre Longobardis si Bizantini care au denumit aceste meleaguri Lombardia si respectiv Romagna. Aceasta zona a fost sub dominatie bizantina o perioada de timp. O data cu Uniunea Italiei, regiunea a primit un numele de Emilia. De-abia in 1947 a primit numele de regiunea EMILIA-ROMAGNA.

Relief – Coaste - Insule:

In partea sudica a regiunii se afla Muntii Apenini care nu sunt de dimensiuni impresionante si sunt formati din roci simple si usor erodabile de apa, motiv pentru care apar desoari alunecari de teren si alte fenomene similare. Aceasta fileira montana cuprinde Maggioresca Fountain (1799 m). Apeninii-Tosco-Emiliani sunt un lant muntos, care are o multime de inele si rauri. Cei mai importanti masivi sunt muntii Cimone si Cusna care au peste 2000 m amandoi. Selectiile variate apennine iau numele provinciilor pe care le separa si cu care se invecineaza cum ar fi Appennino Piacentino, Parmense, Reggiano Modenese, Bolognese, Romagnolo. Sunt pasuri care unesc Emilia-Romagna cu Toscana si Liguria. Intre cei din Toscana amintim Pasul Futa, cel mai important pas, care uneste Liguria si “Pasul celor 100 de Cruci. Partea ded jos a provinciei e formata de tara de jos Padana. De la vest spre est mergand provincia se ingusteaza mai mult si mai mult, ajungand pana la Coasta Adriatica cu ingustarea lombardiei venetiene. Solurile aceste regiuni sunt fertile si aduc in fiecare an mari productii.

Peisaj

Conformatia acestei regiuni este impartita in doua sectiuni complet diferite una de alta. prima, situata in partea sudica a regiunii, este intesata de munti si dealuri, in timp ce a doua, cea din partea nordica este zona cu altitudini joase. Muntii sunt caracterizati de un sentiment de tacere si liniste deplina, punand in contrast aceasta regiune cu cealalta prin intermediul naturii. Cealalta in schimb introduce niste melaguri pline de culturi variate cu strazi pline de trafic si cu rauri si canale de o splendoare uimitoare care iriga aceste terenuri. Gradinile sunt cultivate “cat cuprind ochii” si campurile cu ferme vechi vin in completarea acestei imagini deosebite facand pertotal un peisaj colorat si armonios. Deasemeni pe Coasta Adriatica putem gasi doau aspecte conflictuale: vaile silentioase si salbatice si lagunele si plajele neicapatoare pentru multitudine de turisti veniti sa guste din placerile acestor peisaje

Preview document

Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 1
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 2
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 3
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 4
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 5
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 6
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 7
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 8
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 9
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 10
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 11
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 12
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 13
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 14
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 15
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 16
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 17
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 18
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 19
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 20
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 21
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 22
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 23
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 24
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 25
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 26
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 27
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 28
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 29
Aprovizionarea cu produse din carne și lactate pentru regiunea Emiglia-Romagna - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Aprovizionarea cu Produse din Carne si Lactate pentru Regiunea Emiglia-Romagna.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?