Brand Audit - Google

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 16356
Mărime: 984.90KB (arhivat)
Publicat de: Smaranda Niță
Puncte necesare: 9
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Extras din proiect

De la fenomenul Gutenberg pana in prezent, nici o alta inventie nu a reusit sa ofere puterea si accesul la informatii de care se bucura milioane de oameni in intreaga lume datorita motorului de cautare Google.

Dincolo de logo-ul colorat si copilaresc, Google este „magicianul” care raspunde zilnic la milioane de intrebari. Contopit treptat in rutina de zi cu zi, Google a devenit, in scurt timp, un prieten indispensabil. Milioane de oameni il utilizeaza in mai mult de 100 de limbi, ajungand sa asocieze notiunea de Google conceptului de Internet. Tineri, adolescenti, adulti, copii au ajuns sa se bazeze atat de mult pe Google, incat nu-si pot imagina modul in care au trait inaintea crearii acestui motor de cautare.

Brand-ul, care a capatat treptat in imaginatia utilizatorilor atribute umane si emotionale, este apreciat in egala masura atat de experti ai domeniul IT cat si amatori si simpli utilizatori, care au ajuns sa considere brand-ul – o trasatura a personalitatii lor:”I’m a google guy!”. Fenomenul Google a luat amploare treptat datorita recomandarilor utilizatorilor multumiti de relevanta rezultatelor prezentate, care au atras,astfel, alte mii si milioane de oameni.

La inceputurile sale, Yahoo!,Altavista si alte companii online de succes la acel moment au refuzat oferta de a cumpara micul motor de cautare Google pentru suma de 1 milion de dolari. Acum Google valoreaza peste 100 de miliarde de dolari.

Succesul Google se datoreaza implicarii co-fondatorilor Brin şi Page, impreuna motivand echipa imensa de matematicieni geniali, ingineri si tehnologi care stau in spatele fenomenului Google. Echipe dedicate de ingineri sunt incurajati sa viseze si sa implementeze cele mai nastrusnice idei in aceasta provocare numita „The Search”...

Esenta brand-ului Google este inovatia permanenta si provocarea continua de a fi cei mai buni.

P.S. Ar dura 1902333 ani ca o persoana sa caute in toate cele 1000 de miliarde de pagini ale motorului de cautare Google. Google o face in 0.5 secunde..

1. Cercetare documentară

1.1 „Povestea mărcii” („brand creation story”)

La inceput a fost… tot Gates

Majoritatea utilizatorilor motorului de căutare nu ştiu cum a fost creat acesta, ce-l face atât de profitabil, de valoros şi de curtat de mari investitori.

Dacă ar fi să rezumăm începuturile Google, am putea spune doar atât: Bill Gates - şeful Microsoft, a donat 6 milioane Universităţii Stanford, pentru construirea unui mic centru de cercetare. Printre cei patru absolvenţi care au intrat primii în programele din Gates 360 (aşa cum fusese denumită clădirea centrului) s-au aflat şi Sergey Brin şi Larry Page.

În căutarea unei teme pentru dizertaţie, Page era interesat de explorarea proprietăţilor matematice ale World WideWeb-ului, înţelegerea structurii sale prin prisma unei reţele imense de conexiuni. Coordonatorul său Terry Winograd a încurajat această idee , mai târziu Page afirmând că a fost" cel mai bun sfat pe care l-am primit ".

Proiectului său de cercetare,numit iniţial BackRub, i s-a alăturat Sergey Brin ,fiind şi el doctorand al Universităţii Stanford. Pornind de la site-urile personale deţinute de membrii familiilor, care erau legate unele de altele prin link-uri, cei doi au dezvoltat un mini motor de căutare.La început, au folosit computerele din Stanford şi un subdomeniu al site-ului universităţii, google.stanford.edu.

Loc de joacă, în loc de birou

După ce au fost incurajaţi cu un cec de 100.000$ de la un investitor, cei doi baieţi au decis să părăsească laboratoarele de cercetare ale Universităţii – pentru a încerca să creeze cel mai mare motor de căutare din lume - şi-au mutat calculatoarele, toate celelalte gadgeturi şi alte "jucării" într-un garaj al unei prietene din Menlo Park, California.

Primul lor angajat – Susan Wojcicki era o amică comună.Astfel, Pe 7 septembrie 1998 lua naştere compania Google Inc. care urma să dezvolte proaspăt inventatul motor de căutare.

Al patrulea membru al echipei a fost Craig Silverstein, un alt student al Universităţii din Stanford. "Lucram în garaj de dimineaţă până noaptea târziu, ca orice membri fondatori ai unui start-up american", spune Silverstein în cartea "The Google Story" a lui David Vise. Încă de la inceput, cei patru au spus că spaţiul de lucru trebuia sa le fie foarte familiar, aşa că garajul arată ca o cameră normală a unor studenţi.

Într-un an de zile proiectul lor devenise unul destul de mare – o versiune beta, iar în 1996 au lansat pe net www.google.com, domeniul fiind înregistrat pe 15 septembrie 1997, ceea ce a revoluţionat mediul online la scurt timp.

Încep angăjarile

Cinci luni mai târziu tinerii antreprenori s-au mutat într-un sediu mai spaţios pe strada 165 University Avenue, în centrul oraşului Palo Alto. Spaţiul pus la dispoziţie reprezenta o jumătate de etaj pe care cei patru l-au transformat într-un loc de muncă "relaxant" unde scaunele de birou erau nişte perne imense, iar birourile nişte măsuţe colorate.

În ianuarie 1999, Brin şi Page au ţinut o prelegere în faţa a 40 de studenţi de la Stanford în care le explicau ce-şi doreau ei să facă. Cei interesaţi de participarea la "aventura" lor au fost rugaţi să-şi dea datele de contact. Toţi cei 40 de studenţi au completat fişele cu numerele de telefon şi adresele de e-mail. O luna mai târziu cei doi au angajat noi oameni, au cumpărat 21 de servere şi au intensificat numărul de căutări pentru a se asigura că utilizatorii care vor folosi site-ul Google vor avea parte de rezultate la zi.

Top 100 aplicaţii

Până la sfârşitul anului 1998, Google răspundea la 10.000 de cereri de căutare/zi. Popularitatea serviciului creştea exponenţial, utilizatorii recomandând prietenilor acest nou motor de căutare care le oferea rezultate relevante.

În ciuda faptului că Google.com era doar un motor de căutare "beta" – departe de a fi finalizat – numărul din martie 1999 al revistei "PC Magazine" introducea acest sistem online în clasamentul anual "Top 100 site-uri web şi motoare de căutare", fiind apreciat ca fiind din punct de vedere tehnologic inovator comparativ cu supraîncarcatele portaluri cum ar fi Yahoo!, Lycos sau MSN.com, care la acel moment, erau considerate “viitorul Web-ului” de către investitorii de pe bursa de valori.

Menţionarea acestui nou motor de căutare în acest prestigios top a adus site-ul în atenţia a sute de mii de oameni, dând concurenţei şi o lecţie importantă de marketing,Google neavând la dispoziţie un buget pentru publicitate, nu-şi permitea să cumpere spaţiu în revistele de specialitate pentru a-şi promova imaginea.

Vin investitorii!

Aşa a ajuns Google în vizorul mai multor investitori din Silicon Valley. Însa singurii care şi-au arătat disponibilitatea de a investi în firma creată de Larry Page şi Sergey Brin, au fost John Doerr de la firma Kleiner Perkins şi Michael Moritz de la Sequoia Capital. Împreună au pregătit o prezentare PowerPoint prin care vroiau să le arate celor doi "google guys" planurile de investiţii şi ce aşteptau ei în schimb.

Însă, după 10 minute de discuţii cei doi investitori au renunţat la prezentare. "Oamenii aceştia nu lucrau cu cifre. Nu-i interesau cati bani avem si ce vrem in schimb de la ei. Brin si Page creau un serviciu care trebuia să fie cel mai bun", işi aminteşte Michael Moritz.În ciuda faptului că nu puteau să calculeze adevarata valoare a unei tehnologii care nu funcţiona după un anume model de afaceri online, Perkins şi Moritz au decis să investească în Google 25 de milioane de dolari.

Singura condiţie impusă de investitori a fost ca cei doi să angajeze cât se poate de repede un director executiv care să aibă experienţă în domeniul online.

Momentul "X"

Pe 7 iunie 1999 cei doi au dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţau investiţia şi integrarea lui Perkins şi a lui Moritz în consiliul director al Google Inc. În acelaşi timp angajaţii companiei au fost inştiinţaţi de noile schimbări. "Nu au uitat nici măcar să adauge ca ne-au luat banii, că nu ne-au dat nimic îin schimb şi că tot ei sunt pe cele mai înalte poziţii din companie", spune razând Moritz. Însă nici unul dintre cei doi investitori nu a regretat vreodată decizia făcută. Mulţi le-au spus că au facut o investiţie riscantă într-o companie care nu avea, cel puţin un plan de afaceri, dar asta nu i-a descurajat.

Ascensiunea rapidă a companiei a determinat necesitatea unui sediu mai spaţios, moment ce a marcat inchirierea unui complex de birouri în Mountain View, California în 1999. Din acel moment, acesta a rămas sediul principal- cunoscut sub numele de “Googleplex”.

Preview document

Brand Audit - Google - Pagina 1
Brand Audit - Google - Pagina 2
Brand Audit - Google - Pagina 3
Brand Audit - Google - Pagina 4
Brand Audit - Google - Pagina 5
Brand Audit - Google - Pagina 6
Brand Audit - Google - Pagina 7
Brand Audit - Google - Pagina 8
Brand Audit - Google - Pagina 9
Brand Audit - Google - Pagina 10
Brand Audit - Google - Pagina 11
Brand Audit - Google - Pagina 12
Brand Audit - Google - Pagina 13
Brand Audit - Google - Pagina 14
Brand Audit - Google - Pagina 15
Brand Audit - Google - Pagina 16
Brand Audit - Google - Pagina 17
Brand Audit - Google - Pagina 18
Brand Audit - Google - Pagina 19
Brand Audit - Google - Pagina 20
Brand Audit - Google - Pagina 21
Brand Audit - Google - Pagina 22
Brand Audit - Google - Pagina 23
Brand Audit - Google - Pagina 24
Brand Audit - Google - Pagina 25
Brand Audit - Google - Pagina 26
Brand Audit - Google - Pagina 27
Brand Audit - Google - Pagina 28
Brand Audit - Google - Pagina 29
Brand Audit - Google - Pagina 30
Brand Audit - Google - Pagina 31
Brand Audit - Google - Pagina 32
Brand Audit - Google - Pagina 33
Brand Audit - Google - Pagina 34
Brand Audit - Google - Pagina 35
Brand Audit - Google - Pagina 36
Brand Audit - Google - Pagina 37
Brand Audit - Google - Pagina 38
Brand Audit - Google - Pagina 39
Brand Audit - Google - Pagina 40
Brand Audit - Google - Pagina 41
Brand Audit - Google - Pagina 42
Brand Audit - Google - Pagina 43
Brand Audit - Google - Pagina 44
Brand Audit - Google - Pagina 45
Brand Audit - Google - Pagina 46
Brand Audit - Google - Pagina 47
Brand Audit - Google - Pagina 48
Brand Audit - Google - Pagina 49
Brand Audit - Google - Pagina 50
Brand Audit - Google - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Brand Audit - Google.doc

Alții au mai descărcat și

Search Engine Optimization - Instrument principal în marketingul online. Studiu de caz - Papetăria Vestului

Introducere „Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii .i organiza.iile desfa.oara un mare numar de activita.i care s-ar...

Google Adsense și Adwords

Despre Google Google este o corporație americană multinațională fondată de Larry Page și Sergey Brin, specializată în produse și servicii...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?