Compania Coca Cola

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 2021
Mărime: 15.00KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Bota
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Leahu Andreea

Extras din proiect

COMPANIA COCA COLA

Prezentarea firmei

Compania Coca Cola este cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume, cel mai mare producător, distribuitor şi comercializant de băuturi ne-alcolice şi siropuri din lume, şi una dintre cele mai mari corporaţii din SUA. Aceasta este cunoscută în special datorită produsului ei cel mai renumit Coca-Cola, inventat de John Stith Pemberton în 1886.

SCURT ISTORIC

Era 1886 şi în New York Harbor muncitorii construiau Statuia Libertăţii. La opt sute de mile depărtare, un alt măreţ simbol urma sa fie descoperit. Precum mulţi oameni care au schimbat istoria, John Pemberton, veteran al războiului civil si farmacist în Atlanta, a fost inspirat din simpla curiozitate.

Pentru că îi plăcea să se joace cu formule medicinale, într-o seara, căutând un leac rapid pentru o durere de cap, a amestecat un lichid de culoarea caramelului într-un vas. Când a terminat, l-a dus la o farmacie locala. Aici amestecul a fost combinat cu sifon şi probat de clienţi care au recunoscut cu toţii: această nouă băutură era specială.

Farmacia a început să vândă amestecul cu 5 cenţi paharul. Contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, a numit amestecul Coca-Cola si notat numele într-un manuscris. Până în ziua de azi, Coca-Cola se scrie la fel.

În primul an, firma a vândut în jur de 9 pahare de Coca-Cola pe zi. Un secol mai târziu, Coca-Cola Company a produs peste 10 miliarde de galoane de suc. Din nefericire pentru Pemberton, el era mai mult un inventator decat un om de afaceri, şi nici macar nu bănuia că a inventat unul din cele mai de succes produse din lume.

De-a lungul anilor, intre 1888 si 1891, Pemberton a vândut firma unui afacerist din Atlanta pe nume Asa Griggs Candler pentru un total de 2300$. Candler a devenit primul preşedinte al firmei şi primul care a adus viziune de afaceri companiei.

Dupa Atlanta

1893-1904

Aşa Candler, un vânzător înascut, a transformat Coca-Cola dintr-o invenţie într-o afacere. Ştia că există oameni însetaţi si Candler a găsit căi inovative de a le prezenta acest nou produs. A distribuit cupoane pentru a încerca gratis noua băutură răcoritoare şi i-a îmbrăcat pe farmacişti în haine imprimate cu Coca-Cola. Stilul agresiv de promovare a funcţionat.

Până in 1895, Candler a construit fabrici în Chicago, Dallas şi Los Angeles.

Inevitabil, succesul băuturii a condus la modificarea modalitaţii de îmbuteliere. În 1894, un om de afaceri din Mississippi, Joseph Biedenham, a fost primul care a pus bautura în sticle. A trimis 12 sticle către Asa Candler, însă acesta nu a fost impresionat. În ciuda faptului că era un foarte abil om de afaceri, nu a realizat că Coca-Cola îşi va realiza adevăratul potenţial când va putea fi cumparată la sticlă. Nu a realizat acest lucru nici măcar 5 ani mai tarziu când 2 avocaţi, Benjamin F. Thomas şi Joseph B. Whitehead, au cumpărat dreptul exclusiv de a îmbutelia şi vinde băutura pentru suma de 1 dolar.

Păstrarea brandului

1905-1918

Imitarea poate fi o forma de flatare, însa Coca-Cola Company nu a fost deloc flatata de proliferarea băuturilor care o imitau din dorinţa de a profita de succesul originalului. Atât produsul cât şi brandul trebuiau să fie protejate.

Publicitatea s-a axat pe autenticitatea Coca-Cola. În 1916, compania Root Glass din Indiana a început să fabrice faimoasa sticlă de Coca-Cola. Pe măsură ce se înainta în noul secol, Coca-Cola Company a crescut rapid, extinzându-şi afacerile în Cuba, Porto Rico, Franţa si alte ţări. In 1900 existau 2 îmbuteliatori de Coca-Cola iar în 1920 existau 1.000.

Moştenirea lui Woodruff

1919-1940

Probabil nici o altă persoană nu a avut un impact mai puternic asupra companiei Coca-Cola decat Robert Woodruff. În 1923, la 5 ani după ce tatăl său Ernest a cumpărat compania de la Asa Candler, Woodruff a devenit preşedintele companiei.

Daca Candler a prezentat Statelor Unite noua băutură Coca-Cola, Woodruff a prezentat-o lumii întregi de-a lungul unei cariere de 60 de ani la cârma companiei.

Woodruff era un geniu al marketingului şi a profitat de toate oportunitaţile de extindere. Coca-Cola a călătorit împreuna cu echipa SUA la Olimpiada din 1928 din Amsterdam, iar logo-ul a fost imprimat peste tot, chiar şi in arenele de lupte cu taurii din Spania.

Woodruff a încurajat toate inovaţiile care îi ajutau pe oameni să se bucure de Coca-Cola, transformând compania nu doar într-un mare succes cât şi într-o parte importantă din viaţa oamenilor.

Războiul si moştenirea sa

1941-1959

In 1941, America a intrat în cel de-al doilea război mondial. Mii de bărbaţi şi femei au fost trimişi la luptă. Woodruff a ordonat ca “fiecare persoană în uniformă să primească o sticlă de Coca-Cola cu 5 cenţi, oriunde s-ar afla şi oricât ar costa compania”.

În timpul războiului, europenii s-au bucurat pentru prima oară de Coca-Cola. Între anii 40 şi 60, numărul ţărilor în care Coca-Cola îşi desfăşura activitatea s-a dublat.

America de după cel de-al doilea război mondial era plină de optimism si prosperitate. Acest lucru se reflecta şi în imaginile folosite în reclamele Coca-Cola: cupluri fericite, mame lipsite de griji conducând maşini decapotabile.

Lumea clienţilor

1960-1981

După 75 de ani de succes cu brandul Coca-Cola, compania a decis sa-şi lărgească numărul de branduri: Sprite a fost introdus în 1961, TAB în 1963 şi Fresca în 1966.

Prezenţa internaţională a companiei a crescut rapid, iar reclama, întotdeauna o parte importanta a afacerii, s-a împlinit cu adevarat în anii 70. În 1978, Coca-Cola Company a fost aleasă drept singura companie care putea sa vândă bauturi răcoritoare in Republica Chineză.

Coca-Cola Light şi Noul Gust

1982-1989

Anii 80 au fost o perioadă de schimbări si inovaţie la Coca Cola. În 1981, Roberto C. Goizueta a devenit preşedinte al consiliului de administraţie si CEO a Coca-Cola Company. Goizueta, care fugise de regimul comunist al lui Fidel Castro în 1961, a schimbat complet strategia companiei: a organizat toţi îmbuteliatorii de Coca-Cola din SUA într-o companie publică, Coca-Cola Enterprises, a lansat Coca-Cola Light şi multe altele.

In 1985, Goizueta a încercat prima schimbare a formulei de preparare si a gustului Coca-Cola. La teste, totul a fost bine, însă în lumea reală, oamenii au reactionat cerând formula originală înapoi. Criticii au numit-o cea mai mare greşeală de marketing făcută vreodată. Formula originală a fost reintrodusă şi Coca-Cola şi-a mărit avantajul asupra competitorilor, avantaj care se păstrează şi azi.

Coca-Cola Acum

1990-PREZENT

În 1886, Coca-Cola se vindea într-o mică farmacie din Atlanta. Acum, în al doilea secol de existenţă, Coca-Cola Company vinde aproape 300 de branduri în 200 de ţări.

În Februarie 2000, Doug Daft a fost ales preşedinte si CEO. Doug este un veteran în companie, lucrând la Coca-Cola de 30 de ani şi crede că compania trebuie să opereze la nivel local. Azi, la fiecare 10 secunde, 126.000 de oameni se bucură de un produs Coca-Cola.

Concurenţa

Principalul concurent pe piaţă al companiei Coca Coca este compania Pepsi Cola.

Date statistice

Compania controlează 52,5% din piaţa chineză de sucuri carbogazoase şi 12% din piaţa de sucuri de fructe (martie 2009)

Număr de angajaţi în 2008: 90.500 (din care 86% sunt în afara SUA

Cifra de afaceri în 2007: 28,8 miliarde USD

Venit net în 2007: 5,9 miliarde usd

Preview document

Compania Coca Cola - Pagina 1
Compania Coca Cola - Pagina 2
Compania Coca Cola - Pagina 3
Compania Coca Cola - Pagina 4
Compania Coca Cola - Pagina 5
Compania Coca Cola - Pagina 6
Compania Coca Cola - Pagina 7
Compania Coca Cola - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Compania Coca Cola.doc

Alții au mai descărcat și

Publicitate comercială pentru băuturile nealcoolice Pepsi-Cola

Introducere: In primul capitol este vorba despre aspectele teoretice ale publicitatii comerciale, unde am prezentat o scurta istorie publicitatii,...

Istoria unei mărci - Pepsi

De la „Brad’s Drink” la Pepsi-Cola Un secol de istorie al unuia dintre brandurile care definesc societatea americana: sperante, caderi...

Studiu de Caz Privind Marketingul Companiei Coca-Cola

Compania Coca-Cola este liderul mondial in producerea, promovarea si vanzarea butturilor nonalcoolice, a concentratelor si siropurilor,avand...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Aspecte ale publicitatii, ale comunicării și ale promovării în cadrul companiei Coca-Cola

ARGUMENT Coca-Cola este astăzi, indiscutabil, un adevărat mit al mărcilor, un simbol al mondializării și al societății de consum. Băutura și...

Politica de Produs în Cadrul Companiei coca-cola New Coke - Un Brand Eșuat

INTRODUCERE În încercarea de a supraviețui , orice firmă, indiferent de dimensiunea și profilul său de activitate, dorește să-și îmbunătățească,...

Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România

1. Prezentarea companiei Coca-Cola este o băutură răcoritoare, carbogazoasă, produsă de The Coca-Cola Company, cu sediul în Atlanta, Georgia. Este...

Studierea Imaginii Produselor Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE Împletirea reuşită dintre politica de distribuţie şi cea de promovare au făcut din Coca-Cola, firma cu cea mai cunoscută marcă de...

Politica Promoțională a Companiei coca-cola pe Piața Românească

CAPITOLUL I PRINCIPALELE COORDONATE ALE ACTIVITĂȚII COMPANIEI COCA-COLA HBC ROMÂNIA 1.1 Prezentarea întreprinderii Băutura răcoritoare Coca-Cola...

Sistemul logistic al companiei coca-cola HBC România

CAPITOLUL 1 1.1 Prezentarea societății comerciale – scurt istoric Compania Coca-Cola HBC Romania, membra a Grupului Coca-Cola Hellenic, este...

Ai nevoie de altceva?