Conținutul și Rolul Politicii Promoționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 25302
Mărime: 9.08MB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe Iancu
Puncte necesare: 11
Conţinutul şi rolul politicii promoţionale

Cuprins

  1. CUPRINS 3
  2. Capitolul I. Conţinutul şi rolul politicii promoţionale 4
  3. I.1. Conţinutul politicii promoţionale 4
  4. I.2. Rolul politicii promoţionale 10
  5. Capitolul II. Analiza activităţii de promovare la S.C. "CRESCENTO PRINT" S.R.L. 15
  6. II.1. Prezentarea firmei 15
  7. II.2. Clasificarea activităţilor promoţionale desfăşurate la S.C. "CRESCENTO PRINT" S.R.L. 16
  8. II.3. Publicitatea 17
  9. II.4. Promovarea vânzărilor 28
  10. II.5. Relaţiile publice 31
  11. II.6. Manifestările promoţionale 40
  12. II.7. Vânzarea personală 43
  13. Capitolul III. Fundamentarea politicii de promovare la S.C. "CRESCENTO PRINT" S.R.L. 46
  14. III.1. Informaţii necesare fundamentării politicii promoţionale 46
  15. III.2. Stabilirea obiectivelor strategiei promoţionale şi a mixului promoţional 48
  16. III.3. Determinarea bugetului promoţional 50
  17. III.3.1. Factorii care influenţează dimensiunea bugetului promoţional 51
  18. III.3.2. Metodele de fundamentare a bugetului promoţional 52
  19. III.4. Elaborarea mixului promoţional 53
  20. III.4.1. Tipuri de strategii promoţionale 54
  21. III.4.2. Elaborarea mixului promoţional la S.C. "CRESCENTO PRINT" S.R.L. 57
  22. Capitolul IV. Impactul activităţii de promovare 61
  23. Capitolul V. Concluzii şi recomandări 86

Extras din proiect

Capitolul I. Conţinutul şi rolul politicii promoţionale

I.1. Conţinutul politicii promoţionale

Politica de produs şi politica de preţ au ca obiective esenţiale satisfacerea intereselor cumpărătorilor şi maximizarea câştigului vânzătorului într-un mediu economico-social existent sau anticipat. Interesele cumpărătorului sunt satisfăcute prin gradul în care caracteristicile de calitate ale bunului economic se ridică la nivelul cerinţelor sale şi preţul pe care trebuie să-l plătească nu depăşeşte efortul pe care acesta este dispus să-l facă pentru satisfacerea unei anumite categorii de trebuinţe.

Obiectivul vânzătorului se realizează dacă acesta găseşte cumpărători care să achiziţioneze într-o anumită perioadă de timp o cantitate cât mai mare din oferta sa la un preţ care să-i asigure un profit sperat pe unitatea de ofertă. Privite prin prisma preţului, cele două categorii de interese sunt contradictorii, motiv pentru care trebuie găsit punctul de echilibru, adică acel nivel al preţului la care ambii parteneri să considere că se află în câştig.

Pieţele actuale pe care să existe un singur ofertant sunt puţine şi nesemnificative sau reduse ca întindere. În majoritatea situaţiilor, pe piaţă se prezintă mai mulţi producători care realizează acelaşi tip de produs sau produse care reprezintă alternative de satisfacere a aceloraşi nevoi, fiecare urmărind atragerea clientelei de partea sa şi obţinerea unor anumite preţuri. Apare astfel lupta de concurentă în care, în mod normal, ar trebui să învingă cei care oferă produse superioare calitativ şi care manifestă elasticitate în politica de preţ. Practica demonstrează însă că nu întotdeauna se întâmplă aşa şi că, mai ales în condiţiile ritmului actual al schimbărilor şi al creşterii şi diversificării concurenţei, intervine tot mai mult un alt factor care stabileşte învingătorii: activitatea sau politica promoţională.

Un cumpărător avizat, corect informat şi care are deja o anumită convingere sau încredere într-o anumită firmă sau un anumit produs nu va mai acţiona la întâmplare, ci va merge în căutarea produsului respectiv. De realizarea acestei convingeri sau încrederi se preocupă tot mai mult producătorii competitivi ai zilelor noastre.

Într-o formă sau alta, diferite componente ale activităţii promoţionale se utilizează de mai mult timp în practica de comercializare, dar mai ales ca acţiuni independente, uneori ocazionale.

Primele acţiuni promoţionale au apărut odată cu apariţia producţiei de mărfuri şi a târgurilor în care producătorii veneau cu mărfurile lor, le expuneau pentru a atrage atenţia cumpărătorilor şi le făceau în special o reclamă vorbită sau făceau demonstraţii practice pentru a evidenţia utilitatea lor.

Expunerea mărfurilor în preajma marilor cetăţi sau cu ocazia unor târguri organizate săptămânal, anual, ori cu prilejul unor sărbători religioase este probabil prima formă de acţiune promoţională care a însoţit mărfurile. Ulterior, această activitate s-a specializat realizându-se într-o formă organizată, beneficiind de aportul organismelor locale, naţionale şi internaţionale şi al unor specialişti în materie.

Reclama vorbită are, la fel, tradiţii vechi şi este făcută de către vânzători sau de persoane special angajate, cu calităţi vocale deosebite. Aşa numiţii "crainici" folosiţi de oficialităţile vechilor cetăţi pentru a comunica populaţiei informaţii oficiale, încep să fie angajaţi de către negustori pentru a le populariza mărfurile, a face cunoscute caracteristicile calitative ale acestora, provenienţa lor etc.

Utilizarea semnelor şi simbolurilor este de asemeni o acţiune promoţională cu veche tradiţie, folosită de bresle şi de meseriaşii individuali pentru a-şi face cunoscute ofertele lor. Apariţia alfabetului şi ulterior inventarea tiparului au favorizat extinderea utilizării unei noi forme de reclamă - reclama scrisă. Încep să apară publicaţii în care, între informaţiile cotidiene, îşi fac loc treptat şi reclamele care răspundeau atât necesităţilor producătorilor sau vânzătorilor, cât şi celor ale editorilor sau patronilor de publicaţii.

Nevoia de reclamă a apărut odată cu expansiunea populaţiei şi dezvoltarea oraşelor, cu magazinele universale, cu producţia de masă în fabrici, cu şoselele şi căile ferate pentru transportul mărfurilor şi cu ziarele în care se face reclamă. Cantităţile mari de bunuri produse erau popularizate cu ajutorul reclamei; aşa erau înştiinţaţi clienţii aflaţi departe de locul de fabricaţie. În ţările industrializate, acest proces a început cu câteva secole în urmă.

Activitatea de reclamă a luat amploare o dată cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare în masă, cum ar fi ziarele şi cu apariţia agenţiilor de publicitate.

Lumea modernă depinde de reclamă. Fără ea, producătorii şi distribuitorii nu ar putea să vândă; cumpărătorii nu ar cunoaşte produsele şi serviciile şi nu ar continua să-şi amintească de ele, iar lumea industrială modernă ar intra în colaps. Dacă se doreşte ca producţia fabricilor să rămână profitabilă, activitatea de reclamă trebuie să fie puternică şi continuă. Producţia în masă cere consum în masă; la rândul său, acesta are nevoie de o reclamă adresată pieţei largi, prin mass-media.

Progresul în domeniul artei vizuale marcat de inventarea imaginii fotografice şi apoi a, filmului a însemnat un pas important în diversificarea mijloacelor pentru realizarea acţiunilor promoţionale.

Urmează progresele însemnate în domeniul electronicii marcate de apariţia radioului, a televiziunii, a tehnicii electronice de calcul, mijloace care au fost adoptate încă de la apariţie pentru efectuarea unor acţiuni promoţionale de mare diversitate şi stil.

Perioada actuală este caracterizată de o adevărată explozie de mijloace şi tehnici promoţionale, de un volum tot mai mare de informaţii şi acţiuni cu scop promoţional considerate uneori de populaţie sau potenţialii consumatori ca fiind prea ofensive, abuzive sau chiar agasante.

Cu toate remarcile critice, acţiunile promoţionale sunt indispensabile pentru producători şi utile pentru cumpărători, aşa încât, problema care se pune este legată în special de perfecţionarea lor, de îmbinarea şi alegerea celor mai adecvate mijloace şi momente de transmitere către public.

Preview document

Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 1
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 2
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 3
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 4
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 5
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 6
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 7
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 8
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 9
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 10
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 11
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 12
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 13
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 14
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 15
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 16
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 17
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 18
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 19
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 20
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 21
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 22
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 23
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 24
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 25
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 26
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 27
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 28
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 29
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 30
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 31
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 32
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 33
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 34
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 35
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 36
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 37
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 38
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 39
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 40
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 41
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 42
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 43
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 44
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 45
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 46
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 47
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 48
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 49
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 50
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 51
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 52
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 53
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 54
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 55
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 56
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 57
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 58
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 59
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 60
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 61
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 62
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 63
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 64
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 65
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 66
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 67
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 68
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 69
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 70
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 71
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 72
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 73
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 74
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 75
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 76
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 77
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 78
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 79
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 80
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 81
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 82
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 83
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 84
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 85
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 86
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 87
Conținutul și Rolul Politicii Promoționale - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Continutul si Rolul Politicii Promotionale.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de fidelizare a clienților - studiu de caz Carrefour

I. Abordarea teoretică a temei 1. Conceptul de fidelizare a clienţilor 1.1. Orientarea spre client – premiza fidelizării clienţilor Marketingul...

Analiza pieței iaurtului

Introducere Marketingul constituie un mod de gandire si actiune in sfera pietei ce realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati:...

Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL

Argument Fiecare firmă „luptă” cu alte firme (concurente) care produc şi oferă produse ce satisfac nevoi asemănătoare. Concurenţii se pot grupa în...

Anticiparea nevoilor clienților și adaptarea permanentă a ofertei la SC Henkel SRL

„Relațiile perfecte cu clienții” devine deja o frază ușor demodată și va avea în cele din urmă aceeași soartă ca și altele de același gen, cum ar...

Marketingul Serviciilor - Capitolul 4

4. POLITICI DE MARKETING ÎN DOMENIUL SERVICIILOR - Strategii de marketing în servicii - Mixul de marketing în servicii - Variabile traditionale...

Tehnici promoționale - suport de curs

Comunicaţia de marketing reprezintă un concept relativ nou, apărut în ultimele decenii ale secolului XX, ca urmare a evoluţiei spectaculoase pe...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Tehnici Promoționale

Capitolul I Promoţii şi marketing Pentru managerii cu gândire strict raţională, o firmă este formată dintr-un set de funcţii: tehnică, de...

Te-ar putea interesa și

Prezentarea politicii de promovare a unei societăți

INTRODUCERE Lucrarea prezintă, în partea teoretică, conceptul general de marketing, marketingul ca o componentă de bază a mediului economic, ce...

Promovarea unui serviciu bancar - cardurile de credit Unicredit Țiriac Bank

Capitolul 1. MARKETINGUL SERVICIILOR 1.1. Conceptul de serviciu Universalitatea marketingului reprezintă o trăsătură unanim acceptată de...

Marketing Bancar

CAPİTOLUL 1 - CONCEPTUL DE MARKETİNG BANCAR 1.1. DEFİNİŢİA MARKETİNGULUİ BANCAR Marketingul bancar se referă la acţiunile întreprinse prin bănci...

Managementul promovării produselor la SC Allianz-Tiriac SA

Introducere Considerat de multi specialisti drept o functie a managementului, marketingul a devenit o disciplina de sine statatoare, dar se afla...

Evenimente și manifestări promoționale - studiu de caz festivalul de publicitate Ad’or 2004

INTRODUCERE Publicitatea este unul dintre fenomenele cele mai pregnante şi mai atrăgătoare ale vieţii moderne care a invadat România în ultimii...

Activitatea promoțională la SC Wedding Store SRL

INTRODUCERE Nevoia de reclamă a apărut odată cu expansiunea populaţiei şi dezvoltarea oraşelor, cu magazinele universale, cu producţia de masă în...

Evaluarea Ratingului Promotional al Posturilor TV din Republica Moldova în Scopul Planificării Media

Introducere În ansamblul mediilor de comunicare în masă, televiziunea, împreună cu radioul, reprezintă unul din elementele centrale ale vieţii...

Politica Promoțională

Trăsăturile particulare ale politicii de marketing a firmei şi performanţele promovării ei oglindesc modul concret în care sunt utilizate, într-o...

Ai nevoie de altceva?