Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4529
Mărime: 215.00KB (arhivat)
Publicat de: Marin Moldovan
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. După anii 90, efectul de low-cost se extinde atât în tările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare, penetrând din ce în ce mai mult sectoarele de activitate. Acest efect atinge astăzi și industria mondială a automobilelor. Începând cu anul 2006, Grupul Dacia Renault, se poziționează pe piață cu un model economic pentru a contraca ambițiile mărcilor chinezești care se pregăteau să ocupe acestă nisă. Pentru Renault această abordare de low-cost a produs un efect global și inimitanbil, cel puțin pentru o peiodă de timp. Odată ce consumatorii înțeleg și acceptă ideea că simplicitatea este o inovație complexă ce trebuie pusă în practică, vor înțelege și faptul că low-cost nu reprezintă o pârghie pentru puterea de cumpărare, ci reducere a costurilor nejustificate în procesul creării unui produs. Lucrarea de față pornește de la primul succes comercial al mărcii Logan, pentru a explica și a întării motivele pentru care acest model va deține un loc cheie în inima strategiilor mondiale ale grupului care se vor dezvolta de acum înainte.
  2. Scopul cercetării
  3. Deși în ultima vreme se vorbește despre încercarea pătrunderii pe piața SUA, Dacia este rezervată în posibilitatea de a satisface exigențele pieței americane, de aceea consider că o extindere către piețele din Asia Centrala, reprezintă o miză mult mai mare pentru această companie. De ce m-am orientat către această piață? Când vorbim despre Asia, primul gând ne duce fără îndoiala către China, a două piață economică din lume, o piață cu o putere mare de absorție, mai ales pentru produsele low-cost. Cum ar putea crește vanzarile pe această piață, atâta timp cât China este cea mai mare piață auto din lume, iar competitivitatea din acest sector nu este una deloc de neglijat? Cum poate caștiga Dacia increderea chinezilor? Ce ar aduce un avantaj mai mare, exportul către China sau înfiinațarea unei linii de producție și crearea unui hub între marile puncte din Asia? Pentru a descoperi raspunsul acestor intrebari, voi porni prin a prezenta avantajele competiționale care au plasat vânzarile gamei Dacia în topul celor mai bine vândute mașini la nivel european, o analiză a pietei chineze și a evoluției industriei automotive în China.
  4. Industria auto de-alungul timpului
  5. Sfârșitul secolului XIX a fost marcat fără îndoială de invenția automobilului. În Europa și în Statele Unite, câțiva inventatori au pus la punct ceea ce venea să schimbe considerabil modul nostru de viață, luând astfel naștere societatea de consum. Industria americană, cu precădere grupul Ford, a contribuit la crearea unei piețe de masă a automobilelor.
  6. Grupurile mondiale, mai ales cele nord amerciane, cu căutat în mod constant să lărgească piața lansând produse al căror preț era în raport cu condițiile economice ale momentului,cu mult înainte ca consumatorii să înțeleagă că lumea nu se rezuma la un singur univers. Cu timpul, oferta s-a standardizat din ce în ce mai mult, susținută fiind de o strategie care permitea amortizarea costurilor de producție și a studiilor de piață.
  7. După câteva decenii de dominație tehnică și comercială, actorii tradiționali au trebuit să se ia în calcul noii veniți pe aceste piețe, astfel că grupurile americane și europene au dezvoltat modele de organizare din ce în ce mai performante pentru a se difenția de concurența care lua amploare.
  8. Dacă India datorează industria sa auto colonizării britanice, China o datorează transferurilor tehnologice cu fostele state URSS, urmate de investițiile străine directe europene, americane și japoneze. Astfel, China s-a înzestrat cu o industrie auto inpunând participarea societăților de stat care sunt astăzi în măsură de a produce în aceleși condiții ca Wolswagen, Citroen, Ford, Audi sau Mercedes, forța de muncă chineză stând astăzi la baza pilotării de roboților de prelucare, de ștanțare, asamblaj și montaj.
  9. După anii 1990, economia mondială a cunoscut mari evoluții care au marcat natura schimbutilor internaționale. Putem menționa aici întoarcerea la economia de piață a fostului bloc sovietic, îndreptarea economiei chineze spre economia socială de piață, dezvoltarea actuală a economiei Indiei și intrarea în masă a noilor membrii în Uniunea Europeană.
  10. În aceste condiții competiția internațională a crescut și competitorii au ales prețul ca variabilă pentru a se diferenția. În indistria auto, acest efect s-a tradus prin exigențele și cererile din ce în ce mai mari pentru achiziționarea unui autovehicul nou. În acest context, companiile și-au focalizat discursul publicitar pe un anunț " preț" consoldând astfel interesul consumatorilor pe acest segment.

Bibliografie

KPMG’s Global Automotive Executive Survay 2012;

World Bank 2011, Doing Business Report;

Economist Intelligente Unit www.eiu.com;

European Automobile Manufacturers Association, 2012, European Union Economic Report, Brussels, December;

Pământul este plat, Thomas L. Friedman

Noi traiectorii pentru inovație- Bernard Jullien, Yannick Lung, Christophe Midler

Preview document

Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 1
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 2
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 3
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 4
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 5
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 6
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 7
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 8
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 9
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 10
Dacia Logan, un produs low-cost, în cucerirea pieței mondiale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Dacia Logan, un produs low-cost, in cucerirea pietei mondiale.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii și Politici de Marketing. Studiu de Caz - Dacia Duster

Capitolul 1. Prezentare generală Automobile Dacia După 20 de ani de la căderea comunismului, direcţia de dezvoltare a României este una incertă,...

Mixul de Marketing Lipton Ice Tea

1. Descrierea pieţei produsului 1.1. Notiuni de piata internationala Marca comercială “Lipton” aparţine corporaţiei internaţionale “Unilever”,...

Raport de cercetare ștampile

Raport de cercetare Problema decizională Firma COLOP, una dintre cele mai mari firme producătoare de ştampile doreşte să lanseze pe piaţa din...

Analiza SWOT și Mixul de Marketing pentru McDonald`s

PREZENTARE McDonald's Corporation este cel mai mare lanț de restaurante de tipul fast-food din lume,dar și cel mai mare retailer global din...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?