Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5510
Mărime: 337.83KB (arhivat)
Publicat de: Alexandrina Anton
Puncte necesare: 9
Academia de Studii Economice Facultatea de Marketing Anul II

Cuprins

  1. LOGISTICA INVERSA
  2. Aspecte teoretice
  3. Designul retelei de logistica inversa
  4. Logistica inversa pentru comerciantii cu amanuntul
  5. Lichiditatea si procesul logisticii inverse în comert
  6. Logistica inversa aduce beneficii asupra mediului
  7. CONCLUZII
  8. STUDIU DE CAZ
  9. Modul de functionare Recolamp – repere
  10. Recipienti de colectare
  11. Recipienti de transport
  12. Campanii de constientizare si informare
  13. Evenimente
  14. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

LOGISTICA INVERSA

Aspecte teoretice

Logistica inversa (LI) se refera la un set de programe sau competente detinute pentru miscarea produselor în directie inversa în lantul de distributie (ex. de la consumator la producator). Aceasta cuprinde mai mult decât simpla reutilizare a containerelor si a ambalajelor. Reprezinta procesul de mutare a produsului din punctul de consum catre un alt punct, cu scopul de a recupera valoarea ramasa sau, eventual, pentru dispunerea corespunzatoare a produsului.

Stadiul dezvoltarii LI este asemanator cu acela al logisticii de acum 10-20 de ani. Scopul LI s-a extins de atunci de la managementul anumitor servicii, pentru a include diferite preocupari, si a atras în mod semnificativ atentia majoritatii companiilor.

Procesul logisticii inverse poate genera periodic fluxuri negative de numerar care sunt dificil de previzionat si de contabilizat, dar sunt importante în managementul lichiditatii comerciantului. Incertitudinile referitoare la logistica inversa creeaza situatia în care comerciantul poate întâmpina dificultati în respectarea obligatiilor financiare pe termen scurt sau în valorificarea oportunitatilor.

Logistica inversa (LI) devine un aspect important pentru managementul canalului de distributie. Multe companii care, în trecut, nu au acordat timp si energie managementului si întelegerii logisticii inverse, au început sa îi acorde atentie. Firmele au început sa colaboreze pentru operatiunile de returnare cu cei mai buni operatori din domeniu. Tertii, specializati în returnarea produselor, au sesizat cresterea semnificativa a cererii pentru serviciile oferite. Firmele lider de piata recunosc valoarea strategica a sistemului LI pentru returnarea bunurilor deteriorate sau uzate moral. Aceste firme pot sa satisfaca nevoile clientilor cu bunuri care au cerere pe piata, respectiv cu produse proaspete pe raft. Ciclurile de viata ale produselor se scurteaza, acest lucru fiind evident în industria calculatoarelor, de exemplu. Apar pe piata modele noi la intervale rapide de timp, pentru a-i convinge pe consumatori sa sporeasca frecventa cumparaturilor. În vreme ce consumatorii au beneficiat de o mare varietate a ofertei si o performanta crescuta, aceasta tendinta se reflecta inevitabil în sporirea produselor nevândute, cresterea numarului retururilor, a ambalajelor utilizate si a deseurilor. Pe de alta parte, ciclurile de viata scurte ale produselor au crescut volumul bunurilor returnate si al deseurilor intrate în reteaua de LI, precum si costul pastrarii lor. Au fost dezvoltate noi canale de distributie pentru a asigura consumatorilor modalitati mai usoare si rapide de achizitionare a produselor. Canalele directe (de exemplu comertul electronic), intensifica returnarea produselor, pe masura ce articolele sunt deteriorate în tranzit sau pur si simplu sunt diferite fata de asteptarile clientilor.

LI mai poate fi utilizata pentru a-i ajuta pe consumatori sa se debaraseze de produsele uzate moral sau cu o viteza de circulatie lenta, astfel încât acestia sa poata cumpara mai multe bunuri sau produse noi. “Caterpillar Asia” si alte firme de echipament industrial, de exemplu, adopta deliberat politici de returnare care le permit sa colecteze componente depasite moral direct de la distribuitorii locali, apoi prelucreaza aceste componente mecanice pentru a recupera valoarea ramasa.

Designul retelei de logistica inversa

Intensificarea preocuparilor pentru mediu si dezvoltarea conceptelor si practicilor LI devin tot mai importante. Trei elemente (economic, legislativ si presiunea consumatorului) influenteaza procesul de returnare a produselor din lumea întreaga. Acest lucru devine mai important datorita competitiei globale acerbe, a cresterii asteptarilor consumatorului, a presiunii asupra profitabilitatiiii si performantei superioare

ale canalului de distributie. Consumatorii se asteapta sa schimbe un produs vechi atunci când achizitioneaza unul nou. Diferite produse pot fi returnate în diferite etape ale ciclului de viata. Acestea pot merge catre remanufacturare, reparare si reciclare, functie de cea mai potrivita decizie. Acest lucru genereaza subiecte de cercetare si oportunitati de afaceri. În consecinta, producatorii de echipamente originale (PEO) se asteapta sa abordeze activitatile de LI într-o maniera eficiente si eficace. Ei pot face acest lucru individual sau prin externalizare. Estimarea returnarilor este primordiala pentru stabilirea unei retele de LI, aceasta devenind cruciala în acest context. Activitatile LI sunt, în principal, reglementate în Europa, sunt aducatoare de profit în America de Nord si la un stadiu incipient în alte parti ale lumii, incluzând India, unde constientizarea importantei consumatorului si globalizarea conduc la o presiune mai mare în viitorul apropiat, sub aspect economic si legislativ. Societatea în general este înca sensibila la pret si mai putin sensibila la calitate (calitate la un pret dat), dar nu este sensibila la mediu în comportamentul sau de cumparare. Lipsa stimulentelor/penalizarilor din partea autoritatilor si lipsa presiunii clientilor si consumatorilor asupra producatorilor/ prestatorilor de servicii inhiba aceste initiative.

De aceea, LI nu a primit atentia dorita, fiind în general însusita de sectoare neorganizate pentru materiale reciclabile, cum ar fi hârtia si aluminiul. Recent, anumite companii din sectorul produselor de folosinta îndelungata si al automobilelor au introdus oferte de schimb pentru a atrage clientii care detin astfel de produse. În prezent aceste produse returnate sunt revândute direct sau dupa reparatii si reconditionari de catre firme în franciza/producatori locali pe piata secundara. Aceste produse nu sunt remanufacturate sau reconditionate de catre PECO.

Preview document

Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 1
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 2
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 3
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 4
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 5
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 6
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 7
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 8
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 9
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 10
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 11
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 12
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 13
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 14
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 15
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 16
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 17
Logistică inversă - experiențe de succes sau eșecuri în România - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Logistica Inversa - Experiente de Succes sau Esecuri in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Distribuția mărfurilor și logistica inversă

Pe piata globala din ziua de astazi, vanzarea unui produs va fi uneori mai usoara decat aducerea produsului in mainile clientilor. Companiile...

Logistică inversă - Volvo

I. Concepte folosite 1. Logistica este arta coordonarii supply chain-ului si stiinta administrarii fluxului de bunuri, energie, informatie si alte...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?