Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8296
Mărime: 78.34KB (arhivat)
Publicat de: Filofteia Iorga
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Danu Marcela
Universitatea Vasile Alecsandri Bacau Facultatea:Stiinte economice Specializare:Marketing

Cuprins

  1. Capitolul 1 Mediul de marketing al bancii
  2. 1.1 Aspecte generale,
  3. 1.2 Micromediul bancii,
  4. 1.3 Macromediul bancii,
  5. 1.4 Mediul international,
  6. 1.5 Mediul de afaceri al bancii “BRD- Groupe Société Générale”
  7. Capitolul 2 Piata institutiei financiar- bancare
  8. 2.1 Aspecte generale,
  9. 2.2 Piata bancii ”BRD- Groupe Société Générale”,
  10. CAP.3 Politica de distributie. Aspecte generale.
  11. 3.1 Importanta si evolutia canalelor de distributie
  12. 3.2. Tipologia canalelor de distributie
  13. 3.3. Selectia si optimizarea canalelor de distributie
  14. 3.4. Rolul personalului în serviciile financiar- bancare
  15. 3.5. Rolul clientului în serviciile financiar- bancare
  16. 3.6.Crearea si livrarea serviciilor financiar- bancare

Extras din proiect

Capitolul 1

Mediul de afaceri al bancii

1.1 Aspecte generale

Marketingul are în centrul preocuparilor mediul, întregul sau demers urmarind cunoasterea mediului extern, cunoastere ce sta la baza dezvoltarii cercetarilor de marketing si a derularii proceselor de munca astfel încât activitatile desfasurate de firma sa fie în concordanta cu evolutia mediului extern.

Mediul extern este alcatuit din “totalitatea factorilor exteriori care actioneaza asupra firmei, influentându-i activitatea” numiti si agenti de mediu.

Banca Centrala a fost înfiintata în România în 1880, cu rol de manager economic si acumulând din ce în ce mai multe responsabilitati legate de stabilizarea propriei economii.

Banca Centrala are ca obiectiv definirea si aplicarea masurilor de politica monetara a statului, pastrarea rezervelor valutare ale tarii, realizând în acelasi timp supravegherea bancilor din sistem, refinantarea acestora si administrarea conturilor statului.

Problema gradului de independenta al bancii centrale apare ca urmare a implicarii structurilor politice în administrarea economiei nationale. Aceasta abordare evidentiaza doua aspecte de manifestare a independentei bancii centrale:

- independenta relativa- activitatea bancii centrale fiind subordonata autoritatii exclusive;

- independenta absoluta- activitatea bancii este coordonata de autoritatea legislativa, dar politica monetara este realizata într-un cadru amplu al politicii macroeconomice a statului.

În cazul României, potrivit legii 312/28.06.2004 privind Statutul BNR, ”obiectivul fundamental al Bancii Nationale a României este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor”, încadrându-se astfel în grupa a doua de independenta.

Principiile care reliefeaza relatia dintre banca centrala si mediul economic în care actioneaza sunt:

- definirea clara a mandatului bancii centrale, cu cât mai putine obiective;

- autonomie în utilizarea ratei dobânzii si a altor instrumente monetare pentru a se realiza obiectivele propuse ;

- corelarea politicii cursului de schimb cu cea a ratei dobânzii ;

- renuntarea la finantarea deficitului bugetar ;

- realizarea unei politici monetare transparente ;

O serie de necesitati practice au impus separarea si gruparea agentilor de mediu în functie de modul de actiune rezultând doua categorii: micromediul si macromediul. În cadrul macromediului, în activitatea financiar- bancara un loc aparte îl ocupa mediul international care privit de sine statator poate fi abordat separat.

1.2 Micromediul bancii

Activitatea oricarei institutii financiar- bancare este indisolubil legata de activitatea unor agenti de mediu cu care acesta intra în relatii specifice impuse de continutul proceselor derulate.

Fata de firmele din alte sectoare ale activitatii umane, raporturile institutiei cu factorii de mediu sunt mult mai strânse, frecvente si în consecinta si efectele mai puternice. Din acest motiv, supravegherea mediului pentru institutia financiar- bancara este o necesitate, deoarece în cadrul acestuia apar si se manifesta amenintari si oportunitati a caror cunoastere este obligatorie pentru buna desfasurare a activitatii.

Componentele micromediului difera de la un tip de institutie financiar- bancara la alta. Cea mai complexa situatie apare în domeniul bancar, bancile intrând în relatii diverse cu o mare varietate de agenti specifici, plasându-se fiecare în posturi diferite în functie de natura si continutul acestor relatii.

Raporturile sunt determinate de pozitia de intermediar de resurse banesti în care se plaseaza banca si mai ales de dubla postura în care pot apare agentii de mediu : de furnizori de disponibilitati banesti sau beneficiari ai acestora.

Din acest motiv, abordarea de marketing, impune gruparea componentelor micromediului astfel : furnizori de disponibilitati banesti, clienti, concurenti, furnizori de echipamente si prestatori de servicii nebancare, furnizori de forta de munca, Banca Centrala, Ministerul Finantelor Publice, Protectia Consumatorului.

a) Furnizorii de disponibilitati banesti formeaza un prim grup de agenti de mediu cu care banca intra în relatii de piata specifica în cadrul unor piete caracteristice :

- clientii în calitate de cumparatori ai produselor si serviciilor financiar- bancare apar în postura de furnizori de disponibilitati banesti ca deponenti, platitori ai ratelor de credit ajunse la scadenta, de platitori de dobânzi si comisioane pentru prestatiile primite ; titulari de conturi curente, detinatori de titluri, creante,

- bancile corespondente, în calitate de intermediari de operatiuni între clientii care în urma compensarilor reciproce apar în postura de debitori, bancile corespondente au si calitatea de detinator al contului curent al bancii,

- bancile creditoare si intermediarii financiari de pe piata monetara, de la care bancile pot achizitiona prin cumparare de produse bancare disponibilitati banesti care sa le acopere nevoile temporare.

Intermediarii financiari reprezinta o categorie speciala de agenti ce actioneaza pe piata monetara între Banca Centrala si bancile debitoare, unii dintre acestia fiind simpli comisionari (curtieri), altii actionând si în nume propriu, ca banci cu ridicata (case de rescont).

- Banca Centrala (Banca de Emisiune), în calitate de depozitar al disponibilului în contul curent constituit de societatea bancara ca stoc de moneda centrala pentru a satisface, în mod curent cerintele legate de onorarea obligatiilor catre alte banci si ca resurse pentru îndeplinirea cerintelor privind rezerva minima obligatorie.

b) Beneficiarii disponibilitatilor banesti formeaza un alt grup inclus în micromediu, care intra în relatii de piata cu banca, achizitionând unul din cele mai importante produse bancare, creditul. Ca profil, acestia nu difera de furnizorii de disponibilitati banesti ci doar ca postura în care se plaseaza, cea de debitori si ca modalitate de achizitie a produselor bancare.

- clientii sunt agenti de mediu ale caror nevoi de investitii depasesc potentialul lor economic fiind nevoiti, pentru desfasurarea curenta a activitatii sa apeleze la credite obisnuite.

- bancile corespondente care la sfârsitul compensarilor reciproce au sold pozitiv urmând sa primeasca prin transfer, echivalentul acestuia, ele primesc disponibilitati în calitate de detinator al contului curent deschis la banca ;

Preview document

Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 1
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 2
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 3
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 4
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 5
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 6
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 7
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 8
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 9
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 10
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 11
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 12
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 13
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 14
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 15
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 16
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 17
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 18
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 19
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 20
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 21
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 22
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 23
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 24
Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Marketingul Serviciilor BRD - Groupe Societe Generale.docx

Alții au mai descărcat și

Marketingul Serviciilor Financiar-Bancare

INTRODUCERE Această lucrare are la bază analiza marketingul serviciilor bancare Marketingul serviciilor, ca domeniu distinct al marketingului...

Analiza Mixului de Marketing BRD

INTRODUCERE Problematica studiată În prezenta lucrare intitulată „Mixul de marketing bancar la BRD Mediaş” s-a realizat Studiul de caz pentru...

BRD - Mediul de Marketing

INTRODUCERE În cadrul sectorului financiar, băncile joacă un rol crucial, fiind un sistem indispensabil al sectorului economic fără de care...

Marketing Bancar

Introducere Acestă lucrare prezintă caracteristicile sistemului bancar românesc precum şi noţiunile generale atât ale produselor cât şi ale...

Marketingul în Serviciile Financiar-Bancare

CAPITOLUL 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND MARKETINGUL ÎN SERVICIILE FINANCIAR- BANCARE 1.1. Marketingul în sectorul financiar-bancar Un sector al...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Financiar-Bancar

CAPITOLUL I MARKETINGUL FINANCIAR-BANCAR. DELIMITĂRI CONCEPTUALE 1.1. Conceptul de marketing bancar Termenul de marketing este foarte utilizat...

Te-ar putea interesa și

Forța de Vânzare și Politica de Comunicare - Factori Cheie în Asigurarea unei Vânzări Inteligente

Introducere În condiţiile actuale ale dinamismului economico – social, prezenţa cu succes a unei firme pe piaţă este din ce în ce mai dificilă....

Sistemul de relații publice și rolul acestuia în promovarea imaginii BRD - Groupe Societe Generale

INTRODUCERE După cum sugerează şi titlul epicentrul acestei lucrări, este dat de abordarea unor subiecte legate de sistemul de relaţii publice şi...

Analiza Mixului de Marketing BRD

INTRODUCERE Problematica studiată În prezenta lucrare intitulată „Mixul de marketing bancar la BRD Mediaş” s-a realizat Studiul de caz pentru...

Mixul de Marketing Bancar - Studiu de Caz BRD

INTRODUCERE Un număr foarte mare de oameni se ocupă de manipularea banilor în beneficiul şi contul altora, în lumea economico-socială în care...

Mixul de Produs în Cadrul BRD - Groupe Societe Generale

Prezenta lucrare are ca principal obiectiv prezentarea mixului de marketing în activitatea financiar-bancară. Rolul acestuia este reflectat de...

BRD - Mediul de Marketing

INTRODUCERE În cadrul sectorului financiar, băncile joacă un rol crucial, fiind un sistem indispensabil al sectorului economic fără de care...

Motivația Consumatorilor Privind Serviciile Financiar Bancare

INTRODUCERE Domeniul serviciilor este un domeniu mai apropiat de consumator faţă de celelalte domenii ale economiei. Acest lucru se concretizează...

Monografie BRD - agenția Cotnari

CAP. 1 PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE ISTORIC ŞI EVOLUŢIE Cap. 1.1. Momentul istoric al înfiinţării BRD- GSG Din mulţimea de societăţi bancare şi...

Ai nevoie de altceva?