Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 9 fișiere: doc, ppt, xls
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 19762
Mărime: 14.72MB (arhivat)
Publicat de: Deaconu C.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Drd. CAMELIA APOSTU
UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA FINANŢE - BĂNCI

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE 3
  3. CAPITOLUL 1: PRINCIPIILE TEORETICE PRIVIND
  4. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING 5
  5. 1.1 Locul şi rolul activităţii de marketing în structura
  6. organizatorică a întreprinderii 7
  7. 1.2 Delimitarea atribuţiilor şi a sistemului de relaţii
  8. ale compartimentului de marketing cu celelalte
  9. componente structurale 14
  10. 1.2.1 Atribuţiile compartimentului de marketing 15
  11. 1.2.2 Relaţiile compartimentului de marketing 16
  12. CAPITOLUL 2: ORGANIZAREA INTERNĂ A
  13. COMPARTIMENTULUI DE MARKETING 20
  14. 2.1 Tipuri de structuri de organizare internă a
  15. compartimentului de marketing 21
  16. 2.2 Încadrarea cu personal de specialitate a
  17. compartimentului de marketing 27
  18. CAPITOLUL 3: ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE
  19. MARKETING A CEC BANK 30
  20. 3.1 Prezentarea şi evoluţia activităţii CEC Bank 30
  21. 3.2 Organizarea activităţii CEC Bank 33
  22. 3.3 Direcţia de Marketing a CEC Bank 41
  23. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 46
  24. BIBLIOGRAFIE 47

Extras din proiect

INTRODUCERE

“Obiectivul activtiăţii de marketing este acela de a face vânzarea de prisos.

Scopul este de a-l cunoaşte şi de a-l înţelege pe client atât de bine încât produsul sau serviciul să se potrivească cu nevoile sale….şi să se vândă singur”.(Peter Drucker)

La sfârşitul secolului XX se vorbea despre schimbările tehnologice accelerate, competiţia internaţională sporită în contextul globalizării. Aceste tendinţe au impus o abordare radical diferită a comerţului şi a managementului, comparativ cu începutul secolului.

Ca răspuns la această necesitate de schimbare radicală a atitudinilor şi practicilor comerciale,”marketingul” a evoluat atât ca filozofie, cât şi ca disciplină economică, necesară pentru supravieţuire şi succes.

În cadrul unei economii, în general, şi în economia naţională, în special, schimbarea este continuă şi accelerată. A crescut considerabil numărul firmelor care acţionează pe piaţă şi deasemenea, a crescut numărul societăţilor financiare.

La începutul secolului al XXI-lea se fac simţite mai multe tendinţe, între care : o deschidere internaţională mai mare, o legislaţie mai aspră, o tendinţă către cultura serviciilor, necesitatea calităţii şi a consilierii, un accent pus pe standardizare, modificarea comportamentului consumatorilor,concurenţa în creştere.

Societatea noastră se transformă dintr-una industrială într-una informatizată, economică. Modificarea echilibrului dintre cerere şi ofertă este vizibilă de mai multe decenii şi din acest motiv este nevoie de ceea ce specialiştii numesc orientare de marketing, şi menţinerea şi dezvoltarea relaţiei cu clientul în condiţiile normelor de cunoaştere a acestuia.

Majoritatea oamenilor şi mai ales a celor cu preocupări în domeniul economic, sunt convinşi că ştiu ce este marketingul, care sunt obiectivele şi funcţiile acestuia. Ei consideră, în mod simplist, că a face marketing înseamnă exclusiv a cerceta piaţa sau, în cel mai bun caz, privesc marketingul ca ceva sinonim cu metodele utilizate de agenţii economici pentru atragerea cumpărătorilor şi convingerea acestora să achiziţioneze produsele şi serviciile proprii. Acest lucru, deşi parţial adevărat, este total incomplet.Marketingul înseamnă şi altceva. În primul rând altceva. Marketingul este de fapt, „o filozofie a afacerilor, care vede în satisfacerea clienţilor cheia succesului în afaceri şi recomandă utilizarea practicilor manageriale, care ajută la identificarea şi rezolvarea cerinţelor clienţilor”.

Din această perspectivă, în lucrarea de faţă prezint rolul pe care îl are marketingul în eficientizarea activităţii societăţilor comerciale, cu referire la mediul bancar şi în mod concret analizând cazul CEC Bank.

Lucrarea este structurată pe trei capitole, pornind de la abordarea teoretică a domeniului marketingului, evidenţiind contribuţiile în domeniu şi terminând cu un capitol aplicativ.

Astfel, primul capitol tratează principiile generale ce fundamentează organizarea activităţii de marketing şi rolul acesteia în structura organizatorică a înterprinderii. Analizez, de asemenea, sistemul de relaţii ale compartimentului de marketing cu celelalte componente structurale, delimitându-i atribuţiile şi explicitându-le.

Cel de-al doilea capitol prezintă organizarea internă a compartimentului de marketing, tipurile de structuri organizatorice, precum şi încadrarea cu personal de specialitate.

Ultimul capitol, cel aplicativ este dedicat evoluţiei activităţii şi organizării CEC Bank, cu detalierea Direcţiei de Marketing şi evidenţierea rolului pe care aceasta o are în ansamblul activităţii bancare. Din această analiză reiese o dată în plus, importanţa marketingului bancar în dezvoltarea viitoare a serviciilor şi produselor bancare şi mai cu seamă a relaţiei “Bancă-Client”. Am ţinut cont, de asemenea de semnificaţia procesului de rebranding prin care CEC Bank trece în acest an şi impactul pe care îl are acesta în activitatea Direcţiei de Marketing.

CAPITOLUL 1

PRINCIPII TEORETICE PRIVIND ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING

„ Marketingul are o importanţă atât de mare , încât nu poate fi tratat ca o funcţie separată. El reprezintă întreaga afacere privită prin punctul de vedere al rezultatului final , adică prin prisma clientului.”

( Peter Drucker)

După cum este cunoscut, premisa realizării unei conduceri eficiente a unei întreprinderi o reprezintă organizarea acesteia, astfel încât să se asigure o cât mai bună fructificare a condiţiilor de mediu în care acţionează. Din acest motiv, atât teoria cât şi practica economică acordă o importanţă deosebită problematicii organizării întreprinderii.

Din punt de vedere istoric , conceptul de organizare a evoluat de la simplu la complex urmând, în fapt, evoluţia întreprinderii . În consecinţă , fiecărui stadiu în evoluţia conceptului de întreprindere i-a corespuns o anumită formă organizatorică. Încorporarea marketingului în teoria şi practica economică nu putea rămâne fără ecou în ceea ce priveşte concepţia organizării întreprinderii.Acest lucru s-a manifestat prin apariţia şi evoluţia unor forme organizatorice capabile să asigure adoptarea şi operaţionalizarea conceptului de marketing , afirmându-se , în acest fel , o teorie a organizării activităţii de marketing care şi-a găsit reflectarea în practică într-o serie de formule specifice diferitelor tipuri de întreprinderi.

În condiţiile actuale ale economiei româneşti, marketingul se cere a fi integrat funcţional în activitatea cotidiană a firmelor autohtone, indifirent de natura capitalului acestora, şi transformat într-un instrument eficient de acţiune al managementului lor.Un asemenea demers presupune atât extinderea marketingului la nivelul sistemelor de decizie din cadrul acestor firme, cât şi o creştere progresivă a fazei de masă a aplicării sale în subsistemele de execuţie.

Aceasta, cu atât mai mult în etapa actuală, când majoritatea agenţilor economici sunt puşi în faţa nevoii obiective de a-şi revedea şi reformula întreaga activitate, începând cu programele economice şi terminând chiar cu obiectul lor de activitate. Asemenea comandamente au menirea de a contribui la creşterea competenţelor şi mai ales la plasarea proceselor de decizie cât mai aproape de locul realizării procesului economic propriu-zis. Pentru aceasta, trebuie create premisele folosirii unor principii, a unor concepte şi a unor metodologii adecvate, dar este necesară şi o cunoaştere în detaliu a condiţiilor reale, concrete în care îşi desfăşoară activitatea fiecare agent economic în parte, a mediului său micro şi macro economic. O asemenea întreprindere presupune o activitate sistematică de cercetare, de analiză şi de evaluare a fenomenelor şi proceselor ce se derulează în cadrul firmei. În acelaşi timp însă un management modern , realizat într-o viziune cu adevărat de marketing presupune utilizarea unor metode ştiinţifice în domeniu, precum şi existenţa unui personal cu adevărat profesionist, care să fie capabil să utilizeze un instrumentar ştiinţific pe măsură, personal care să dispună atât de ultimele cunoştinţe teoretice în domeniu, cât şi de o experienţă practică adecvată.

Pe de altă parte, în viziunea marketingului, fiecare firmă trebuie să desfăşoare o activitate eficientă, aceasta privită însă în complexitatea sa şi care să aibă în vedere toate componentele sale: economică, socială şi nu în ultimul rând ecologică.Într-o asemena viziune, trebuie să se aibă în vedere nu doar realizarea eficienţei unui anumit sector, ci şi optimizarea şi eficientizarea întregii activităţi din cadrul firmei, indiferent de profilul ei de activitate şi natura capitalului social.Potrivit literaturii de specialitate „preocupările pentru realizarea unui asemenea obiectiv trebuie orientate în două direcţii . Prima are în vedere căutările continue a posibilităţilor de asimilare a unor produse şi servicii care să fie oferite consumatorilor, stabilirea de noi canale de distribuţie şi diversificarea logisticii comerciale.Conţinutul celei de-a doua direcţii este dat de faptul că folosirea noii concepţii în conducerea activităţii fiecărei firme necesită şi un nou mod de abordare şi de utilizare a formelor de evidenţă contabilă şi statistică, evidenţe care trebuie să permită reflectarea diferitelor elemente reale ale costurilor, nu în mod centralizat, global, ci atât pe structură, cât şi pe faze de lucru şi pe activităţi.” În condiţiile în care promovarea şi generalizarea practicilor de marketing presupun ca totul să pornească dinspre consumatori şi obligă la folosirea unor metode cu adevărat ştiinţifice de cercetare a pieţei, prima poate şi cea mai importantă condiţie în ceea ce priveşte folosirea marketingului în activitatea agenţilor economici, în general, şi a celor autohtoni, în special, constă în cunoaşterea şi mai ales înţelegerea principiilor sale, astfel încât să se poată atinge obiectivele stabilite şi să nu se confunde scopul acţiunii de marketing cu mijloacele sale de realizare. La o asemenea performanţă se poate ajunge însă numai dacă fiecare firmă în parte va reuşi să conjuge atitudinea favorabilă a conducerii faţă de viziunea de marketing cu integrarea corectă a funcţiei de marketing şi asigurarea unei pregătiri în domeniu adecvate pentru întregul personal, fie el de conducere, fie de execuţie .

Preview document

Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 1
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 2
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 3
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 4
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 5
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 6
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 7
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 8
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 9
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 10
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 11
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 12
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 13
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 14
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 15
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 16
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 17
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 18
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 19
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 20
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 21
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 22
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 23
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 24
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 25
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 26
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 27
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 28
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 29
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 30
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 31
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 32
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 33
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 34
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 35
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 36
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 37
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 38
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 39
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 40
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 41
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 42
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 43
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 44
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 45
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 46
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 47
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 48
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 49
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 50
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 51
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 52
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 53
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 54
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 55
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 56
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 57
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 58
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 59
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 60
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 61
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 62
Organizarea Activității de Marketing la CEC Bank - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • ANEXE
    • anexa 3 organigrama SUC MURES.doc
    • F I SA P O S T U L U I resp mark ANEXA 5.doc
    • FISA POST DIR MARK ANEXA 2.doc
    • ORGANIGRAMA CENTRALA CEC BANK ANEXA 1.xls
    • Reteaua Agentii jud. Mures ANEXA 4.doc
  • CUPRINS.doc
  • LUCRARE LICENTA.doc
  • TITLUL LUCRARII.doc
  • ORGANIZAREA ACTIVITATII DE MARKETING LA CEC BANK.ppt

Alții au mai descărcat și

Cercetare de Marketing Kent

Cap.1 REZUMAT MANAGERIAL Piaţa ţintă a companiei este reprezentată de persoanele cu vârste peste 25 ani, preponderent cele din intervalul 30-39...

Analiza Mediului de Marketing asupra CEC Bank

Introducere CEC Bank este cea mai veche instituţie bancară din România și una dintre cele mai cunoscute branduri românești, cu o vechime de peste...

Promovarea - Element al Mixului de Marketing

Promovarea-Element al Mixului de Marketing Financiar-Bancar Rezumat În sistemul bancar este o continuă competiţie pentru atragerea de noi...

Campanie de Promovare Depozite Bancare Volksbank

.1. Comunicarea şi promovarea în marketing Comunicarea firmelor cu mediul de marketing este condiţia esenţială a realizării obiectului lor de...

Ergonomie

DEPARTAMENTUL DE MARKEING Activitatea de marketing cuprinde ansamblul activitatilor prin care se asigura studierea pietei interne si externe,...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing Bancar

1. Fundamentele teoretice ale marketingului bancar 1.1. Conceptul de marketing bancar Termenul de marketing este foarte utilizat si are...

Te-ar putea interesa și

Studiu monografic efectuat pe exemplul BCR ERSTE - sucursala Iași

Capitolul 1 - Prezentarea Băncii Comerciale Române 1.1. Istoricul Băncii Comerciale Române Banca Comercială Română îşi inscrie numele pe lista...

Analiza Creditului Bancar pe Termen Lung în Cadrul CEC Bank

CAPITOLUL 1: CREDITUL BANCAR 1.1. Noţiunea de credit bancar Termenul „credit” vine din limba franceză de la „crédit”, care înseamnă încredere....

Lansarea pe piață a produsului Edu BT

INTRODUCERE Implementarea unui nou produs bancar este un proces complex şi costisitor pentru bănci, în care se implică mai multe departamente, de...

Analiza Mediului de Marketing asupra CEC Bank

Introducere CEC Bank este cea mai veche instituţie bancară din România și una dintre cele mai cunoscute branduri românești, cu o vechime de peste...

Importanța marketingului bancar

Fundamentele teoretice ale marketingului bancar 1.1. Conceptul de marketing bancar Marketingul bancar poate fi definit ca totalitatea actiunilor...

Operațiunile de economisire și creditare a CEC SA

INTRODUCERE Sub aspectul circulaţiei monetare, luată atât în prezenta perioadă de tranziţie cât şi în perspectivă, rolul şi importanţa CEC Bank, a...

Monografie BCR

Capitolul 1 - Prezentarea Băncii Comerciale Române 1.1. Istoricul Băncii Comerciale Române Banca Comercială Română îşi inscrie numele pe lista...

Marketingul Bancar și Perspectivele Sale

Marketingul bancar Marketingul este considerat astazi factorul esential in succesul unei organizatii, indispensabil in dezvoltarea sa...

Ai nevoie de altceva?