Piața ciocolatei

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 10142
Mărime: 58.40KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Cojocariu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. - CAPITOLUL І ~ PRODUSUL 3
  2. Scurt istoric.Drumul ciocolatei 4
  3. Gama sortimentala 5
  4. - CAPITOLUL II ~ ANALIZA OFERTEI 6
  5. Analiza ofertei la nivelul intregii piete 7
  6. Principalii ofertanti 7
  7. - Kraft Foods Romania 8
  8. - Kandia Excelent 9
  9. - Supreme Chocolat 10
  10. - Heidi Chocolats Suisse 11
  11. Exporturi si importuri 12
  12. Repartitia vanzarilor pe ofertanti.Cote de piata 12
  13. Individualizarea marcilor 13
  14. -CAPITOLUL III ~ ANALIZA CERERII 15
  15. Valoarea consumului 16
  16. Segmente de piata 17
  17. Locul de cumparare si de consum 18
  18. Profilul consumatorului roman 19
  19. -CAPITOLUL IV ~ DISTRIBUTIA 21
  20. Distributia 22
  21. -CAPITOLUL V ~ EVOLUTIA PRETULUI 23
  22. Pretul 24
  23. -CAPITOLUL VI ~ PROMOVAREA PRODUSULUI 25
  24. Promovarea ciocolatei 26
  25. -CAPITOLUL VII ~ PREVIZIUNI ASUPRA PIETEI 30
  26. Previziuni asupra pietei 31
  27. BIBLIOGRAFIE 32

Extras din proiect

SCURT ISTORIC.

DRUMUL CIOCOLATEI

Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.

La origine, arborele de cacao era numit "arborele vieţii', sursă de beneficii, aliment şi medicament în acelaşi timp. Odată ce primii consumatori maiaşi au avut ideea de a deschide fructele acestui arbore, doar porţiunea albă ce înconjura boaba îi interesa ca aliment, aruncând boabele! Doar mai târziu au utilizat toate resursele acestui fruct.

Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.

Prima masina de produs ciocolata este pusa in functiune in Barcelona in 1870.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs de export foarte scump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.

Până în 1870, consumul de ciocolată era nesemnificativ în mica Românie. Cafeaua era singurul deliciu care mai îmbogăţea mesele, în afara şerbeturilor, sarailiilor sau altor „dulcegării“ orientale.

Începând din 1870, s-a introdus în ţară ciocolata şi cacaua, aduse mai ales din Elveţia şi Franţa. Anul 1891 a fost punctul de plecare al unei afaceri, care depăşea aşteptările unei cofetării cu laborator propriu, infiintandu-se prima fabrica de ciocolata din Bucuresti, ridicata de catre industriasul francez F. Bresson.

Dezvoltatea tehnologica nu a adus insa si modificari in procesul de crestere si recoltare a boabelor de cacao. Chiar si in prezent se folosesc exact aceleasi proceduri ca acum 2000 de ani.

In procesul de realizare a ciocolatei este necesara respectarea cu strictete a unor pasi importanti, precum: recoltarea, fermentarea, uscarea, prajirea, macinarea, conjarea, temperarea, si in final, turnarea.

Recoltarea:

Arborele de cacao creste de regula 15 metri, dar in plantatii nu depaseste 6 metri pentru a fi usor de cules. Fructele mari si colorate (tecile de cacao) cresc foarte aproape de tulpina; in functie de varietate, forma, textura si culoarea pot diferi. Desi o teaca poate rezista 2-3 saptamani fara a se desface, pentru a dezvolta cea mai buna aroma, este foarte importanta perioada de recoltare. Tecile sunt duse intr-o locatie foarte aproape de locul de recoltare, unde fiecare fruct este desfacut cu ajutorul macetei sau pur si simplu prin lovirea a doua teci, in asa fel incat semintele si pulpa din interior sa poata fi extrase.

Fermentarea si uscarea:

Semintele trebuiesc fermentate inainte de a fi macinate si procesate. Fiecare teaca contine in jur de 50-60 de seminte mici (3 cm x 1,5 cm) care trebuiesc la randul lor sparte inainte de a fi puse la fermentare. Fermentarea da aroma si gust si ajuta la indepartarea resturilor de pulpa.

Dupa fermentare, semintele sunt uscate timp de o saptamana. Din 100 kilograme de seminte, in urma uscarii raman 45 kilograme.

Prajirea:

Boabele de cacao sunt atent curatate si sortate in fabrica si apoi prajite cu ajutorul unui echipament special, la o temperatura de 130 – 150 C.Prajirea este o etapa esentiala in intreg procesul de productie, iar calitatea viitoarei ciocolate,aroma si gustul depind foarte mult de ea.

Macinarea:

Dupa prajire, boabele sunt sfaramate in bucati inca grosiere, apoi macinate cu ajutorul unor mori speciale. Cu cat boabele sunt mai fin macinate, cu atat gustul ciocolatei va fi mai aromat si mai fin.

Conjarea:

Dupa amestecare si macinare, masa de ciocolata este supusa conjarii care presupune amestecare la o temperatura ridicata.

Temperarea:

Temperarea este etapa cheie in producerea unei ciocolate. Este un proces lung si complex care necesita experienta si indemanare. Dupa conjare masa fierbinte de ciocolata trebuie sa fie racita, dar acest lucru se poate face doar respectand anumiti pasi.

Turnarea:

Dupa temperare, ciocolata este turnata in forme incalzite. In aceasta faza, daca reteta o cere, numeroase ingrediente (alune, creme, etc) sunt adaugate in ciocolata. Apoi ciocolata este pusa in instalatii speciale de racire unde se intareste si capata o suprafata lucioasa foarte apetisanta. In final, formele sunt intoarse si batute, produsele fiind impachetate si etichetate manual sau automat.

GAMA SORTIMENTALA

In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in proc esiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.

Desi o plac, romanii consuma putina ciocolata, in special sub forma de tablete (70% din piata), considerate energizante (chiar inlocuitor al cafelei). Batoanele si pralinele se multumesc cu cote de piata minore, de 20% şi respectiv 10%.

Alegerile pe care le are la dispozitie consumatorul roman de tablete de ciocolata sunt asadar destul de limitate in materie de branduri (3-4 in fiecare segment). Dar preferintele de consum par sa fie influentate in primul rand de ingredientele ciocolatei, domeniu in care optiunile sunt mult mai numeroase, atat la nivel de brand cat si la nivel de segment de piata. ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau amaruie, ciocolata cu diferite ingrediente (alune, stafide, arahide) sau creme (cappuccino, caramel, iaurt, capsuni, brandy, rom, piersici, cirese).

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb. Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutului redus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacao si unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata amaruie este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacao si fara sau maxim 10% coninut de lapte.

Ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cat este mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii confera un gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata de iubitorii de ciocolata.

Preview document

Piața ciocolatei - Pagina 1
Piața ciocolatei - Pagina 2
Piața ciocolatei - Pagina 3
Piața ciocolatei - Pagina 4
Piața ciocolatei - Pagina 5
Piața ciocolatei - Pagina 6
Piața ciocolatei - Pagina 7
Piața ciocolatei - Pagina 8
Piața ciocolatei - Pagina 9
Piața ciocolatei - Pagina 10
Piața ciocolatei - Pagina 11
Piața ciocolatei - Pagina 12
Piața ciocolatei - Pagina 13
Piața ciocolatei - Pagina 14
Piața ciocolatei - Pagina 15
Piața ciocolatei - Pagina 16
Piața ciocolatei - Pagina 17
Piața ciocolatei - Pagina 18
Piața ciocolatei - Pagina 19
Piața ciocolatei - Pagina 20
Piața ciocolatei - Pagina 21
Piața ciocolatei - Pagina 22
Piața ciocolatei - Pagina 23
Piața ciocolatei - Pagina 24
Piața ciocolatei - Pagina 25
Piața ciocolatei - Pagina 26
Piața ciocolatei - Pagina 27
Piața ciocolatei - Pagina 28
Piața ciocolatei - Pagina 29
Piața ciocolatei - Pagina 30
Piața ciocolatei - Pagina 31
Piața ciocolatei - Pagina 32
Piața ciocolatei - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Piata Ciocolatei.doc

Alții au mai descărcat și

Milka

Rezumat introductiv Milka un brand de prestigiu al Kraft Foods International, situandu-se in segmentul premium al pietei ciocalatei din Romania...

Comportamentul consumatorului - ciocolata Laura

Introducere: Istoria secreta a ciocolatei Istoria ciocolatei dateaza de peste 3000 de ani, cand, ciocolata, in egala masura cu aurul, a...

Analiza ambalajelor pentru ciocolată

1.Istoricul aparitiei si dezvoltarii ambalajelor comerciale Orice inovatie isi are propria istorie.Nevoia protectiei, a sigurantei hranei si a...

Analiza pieței lactatelor

Analiza pietei lactatelor A. Produsul: Piata interna a lactatelor din Romania se ridica la circa 800 milioane de euro. Principalii jucatori sunt...

Analiza pieței produselor din ciocolată

Despre ciocolata Istoria ciocolatei a inceput o data cu descoperirea Americii, Cristofor Columb fiind primul european care a descoperit boabele de...

Piața ciocolatei

1. Caracteristici generale ale pietei Istoria ciocolatei a inceput o data cu descoperirea Americii. Astfel, in al patrulea voiaj al sau in...

Studiul Pieței Ciocolatei

Dulciurile, în special ciocolata, se numără printre produsele preferate de consumatorii români. Atfel, vânzările valorice pe această piaţă sunt de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Studiu de piață privind consumul ciocolatei - studiu de caz - Ciocolata Milka

1.Ce este CIOCOLATA 1.1. Scurt istoric Ciocolata nu este doar un dulce delicios, preferat de milioane de copii si adulti. Inainte ca frumoasele...

Analiza pieței unui produs - piața ciocolatei

1. Descrierea produsului Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice....

Studiu de piață - ciocolată

Scurta prezentare a produsului Fie ca este considerata un tabiet, o placere, un substitut pentru cafea sau, pur si simplu,un aliment hranitor,...

Proiect marketing - piața ciocolatei

1.Produsul a) Istoricul produsului Arborele de cacao a fost descoperit în urmă cu mai bine de 2000 de ani în pădurile tropicale din continentul...

Piața ciocolatei în România - studiu de caz Kraft

Cercetarea prealabila a consumului de ciocolata Studiul a fost realizat de catre compania Daedalus Consulting in luna aprilie 2005, pe un esantion...

Piața ciocolatei

Partea I Elemente definitorii ale pieţei ciocolatei Ciocolata - categorie in care intra tabletele, batoanele, napolitanele invelite in ciocolata,...

Analiza pieței dulciurilor

Capitolul I:Caracteristicile pietei si a produselor 1.1.Situatia initiala/informatii despre piata Producatorul extern doreste sa intre pe piata...

Piața ciocolatei elvețiene

1. Introducere Este surprinzator ca multa lume gaseste ciocolata un produs foarte delicios, unii chiar privind-o ca pe un dar ceresc. Exista...

Ai nevoie de altceva?