Piața iaurturilor în România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 12365
Mărime: 503.01KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Ilie
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina F
Academia de Studii Economice, Bucuresti, anul 3

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Produsul
  3. 1.1. Scurt istoric al produsului la nivel mondial şi naţional
  4. 1.2. Gama sortimentala existenta pe piata
  5. 2. Analiza ofertei
  6. 2.1. Prezentarea principalilor ofertanţi
  7. 2.2. Volumul producţiei si vânzărilor
  8. 2.3. Evaluarea repartiţiei vânzărilor pe ofertanţi, precum şi a cotelor de piata
  9. 2.4. Stabilirea elementelor care individualizează cele mai importante mărci
  10. 3. Analiza cererii
  11. 3.1. Definirea unităţii de consum, a unităţilor de cumpărare, a unităţii de decizie
  12. 3.2. Identificarea principalelor segmente de piaţă şi analiza acestora.
  13. 3.3. Stabilirea elementelor de natură cantitativă legate de consum/cumpărare,
  14. locul de cumpărare şi consum
  15. 3.4. Capacitatea pietei – numar de consumatori potentiali si efectivi
  16. 3.5. Dezvoltarea pietei – extensiva, intensiva, mixta
  17. 4. Distribuţie
  18. 4.1. Tipurile de unităţi comerciale prin care se realizează vânzarea către consumatori
  19. 4.2. Evaluarea modului de distribuţie pe diferite mărci
  20. 5. Pret
  21. 5.1. Determinarea segmentelor de preţ cu identificarea principalelor marci incluse
  22. in fiecare segment
  23. 5.2. Determinarea variatiei pretului in ultimii 5 ani cu prezentarea motivelor ce
  24. au stat la baza acestei variatii
  25. 6. Promovarea produsului
  26. 6.1. Identificarea modalităţilor prin care se face in prezent promovarea produsului
  27. 6.2. Promovarea vânzărilor
  28. 6.3. Identificarea principalelor campanii publicitare desfasurate de competitori
  29. in perioada februarie-mai 2008
  30. 7. Previziuni asupra pieţei
  31. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Iaurturile constituie una dintre cele mai dinamice categorii de pe piaţa produselor lactate proaspete, ritmul de creştere anual fiind de peste 20%. În ultimii 18 ani, evoluţia acestui segment a fost spectaculoasă.

Iaurtul este un produs care a trecut prin mari transformări, într-un timp relativ scurt: de la „mâncarea săracului“, înainte de 1990, la alimentul sănătos de astăzi, consumat în scopuri terapeutice şi profilactice şi asociat anumitor stiluri de viaţă, de la clasicele borcane de odinioară, la actualele ambalaje moderne, cu design atrăgător, adaptate publicului-ţintă, atât din punctul de vedere al gramajului, cât şi al cromaticii.

Evoluţia pieţei, ca volum, şi în structură, are în spate eforturi susţinute de marketing. Şi nu ne referim doar la lansarea de noi produse şi la extinderea unor game deja existente, ci şi la campaniile coerente de comunicare şi educare a consumatorului, care au condus la o atitudine mai rafinată faţă de un aliment considerat, până nu demult, banal. Un stil de viaţă sănătos, naturaleţe, accesibilitate, gust plăcut – acestea sunt, în general, beneficiile asociate, în prezent, iaurtului.

1. Produsul

- Scurt istoric al iaurtului

Este gustos, sanatos, perfect pentru diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata.

Cuvântul iaurt provine din limba turcă, youghurmak însemnând "a îngroşa", Acest termen este utilizat în mod curent, atât în America de Nord - yoghurt, cât şi în Europa, şi desemnează versiunea modernă a laptelui prins de altadată.

Se presupune ca iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi ca a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore care urmau mulsului. Astfel a început aventura descoperirii nenumăratelor avantaje nutriţionale şi medicale pe care le deţine.

Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întâmplare. Se pare ca a luat nastere dintr-o eroare: din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara la caldura..

În foarte multe ţări, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar începând cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se răspândeşte şi în Europa Occidentală

Grecii si romanii aminteau deja in scrierile lor despre iaurt. La fel si analele de la curtea lui Francisc I al Frantei. In India era un aliment cu mare succes. Si totusi cel care a adus “faima” iaurtului este microbiologul rus Ilia Ilici Mecinicov, cercetator la Institutul Pasteur, primul care a studiat iaurtul in conditii de laborator. De ce? Pentru a vedea secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. A fost primul care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui. Astfel, iaurtul i-a adus microbiologul rus Mecinicov un premiu Nobel.

COMPOZITIE

Iaurtul se prepară din lapte de vacă, de oaie, de capră sau de bivoliţă, pasteurizat sau fiert şi însămânţat cu culturi selecţionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum şi Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie şi laptele de vacă se folosesc în amestec cu maximum 30% lapte de bivoliţă.

Întâi de toate, deşi obţinut prin fermentarea laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obişnuit. Numai în prezenţa unor fermenţi specifici laptele devine iaurt. Iar toate calităţile lui provin de aici, fără excepţie. Chiar şi aroma specifică iaurtului şi gustul său sunt datorate în mod exclusiv acţiunii acestor fermenţi.

Atât de importanţi sunt aceştia încât standardele internaţionale condiţionează denumirea de “iaurt” de prezenţa în iaurt, după fabricare şi până la expirarea termenului de valabilitate, a culturilor active de fermenţi specifici într-o proporţie de 10 milioane la un gram de iaurt.

UN ALIMENT CARE NE APARA

Piaţa produselor lactate poate constitui un exemplu în privinţa consumului de iaurt din ce în ce mai ridicat la noi în ţară.

Iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajută la prelungirea vieţii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Mulţi îl consumă drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajută la redobândirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completă şi la o valorificare mai bună a alimentelor bogate în fibre.

Iaurtul nu e o “revelaţie” a secolului nostru. Cu mii de ani în urmă, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu şi constituia un aliment de bază. Efectele sale benefice în vindecarea diverselor boli intestinale l-au făcut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut rămâne secret.

Iaurtul poate fi obtinut din lapte de vaca, oaie, capra, bivolita si camila, fiecare cu un alt continut nutritional. In laptele fermentat se gasesc, in mod natural, doi bacili: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus. Ei sunt resposabili de diviziunea lactozei din lapte in acid lactic si glucoza.

Parerile specialistilor despre rolul acestor bacili in organismul uman sunt impartite. Dar majoritatea considera ca nu au un rol activ. Motiv pentru care in iaurturile din comert (exista iaurtul facut in casa) sunt adaugati fermenti probiotici care au rolul de a ajuta flora bacteriana afectata de eventualele medicamente pe care le luam, de stres sau chiar de o alimentatie incorecta. Fermentii probiotici mai ajuta digestia, ne apara de infectiile intestinale si ajuta sistemul imunitar.

Dar, deşi astăzi, 30% din populaţia globului consumă iaurt în mod regulat şi este un aliment foarte apreciat pentru gustul său, iaurtul avea un statut aparte la începutul secolului nostru - când era consumat doar la indicaţia medicilor! Secolul XX l-a transformat într-un aliment pentru consumul zilnic.

- Gama sortimentala

În prezent, pe piaţa românească vorbim de două mari categorii de iaurturi, însă fiecare dintre acestea conţine mai multe subcategorii, încât sortimentaţia se completează de la an la an.

Pe piaţa românească există iaurturi albe (sau simple), care, la rândul lor se împart în mai multe subcategorii în funcţie de conţinutul de grăsime (normale, dietetice, grase), sau valoarea adăugată (cu fermenţi activi, probiotice, bio/ecologice), precum şi o mare varietate de iaurturi cu fructe.

Un alt criteriu de segmentare a pieţei iaurturilor este gramajul acestora, procentul de grăsime şi tipul produsului: normal sau de băut, simplu sau cu fructe.

O delimitare a pieţei iaurturilor în funcţie de gramaj, realizată de MEMRB., arată că, în vânzări, paharele de până la 250g deţin, încă, cea mai mare pondere pe piaţă, atât din punct de vedere al volumului cât şi a valorii acestora. Studiul mai remarcă o dinamică interesantă a vânzărilor de iaurturi cu un gramaj mai mare de 250g, ceea ce denotă orientarea către achiziţii mai mari în volum.

Preview document

Piața iaurturilor în România - Pagina 1
Piața iaurturilor în România - Pagina 2
Piața iaurturilor în România - Pagina 3
Piața iaurturilor în România - Pagina 4
Piața iaurturilor în România - Pagina 5
Piața iaurturilor în România - Pagina 6
Piața iaurturilor în România - Pagina 7
Piața iaurturilor în România - Pagina 8
Piața iaurturilor în România - Pagina 9
Piața iaurturilor în România - Pagina 10
Piața iaurturilor în România - Pagina 11
Piața iaurturilor în România - Pagina 12
Piața iaurturilor în România - Pagina 13
Piața iaurturilor în România - Pagina 14
Piața iaurturilor în România - Pagina 15
Piața iaurturilor în România - Pagina 16
Piața iaurturilor în România - Pagina 17
Piața iaurturilor în România - Pagina 18
Piața iaurturilor în România - Pagina 19
Piața iaurturilor în România - Pagina 20
Piața iaurturilor în România - Pagina 21
Piața iaurturilor în România - Pagina 22
Piața iaurturilor în România - Pagina 23
Piața iaurturilor în România - Pagina 24
Piața iaurturilor în România - Pagina 25
Piața iaurturilor în România - Pagina 26
Piața iaurturilor în România - Pagina 27
Piața iaurturilor în România - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Piata Iaurturilor in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza pieței iaurtului

Capitolul 1. Iaurtul 1.1 Scurt istoric al iaurtului Iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor,fiind vazut ca unul din...

Analiza pieței detergenților de rufe

1. ISTORIC Sapunul, primul detergent Sapunul, primul detergent, se fabrica in Orientul Mijlociu de peste 5000 de ani. La inceput a fost folosit...

Balsam de rufe - comportamentul consumatorului

Capitolul 1. PREZENTAREA PRODUSULUI Balasamurile de rufe au fost introduse pentru prima oara pe piata in SUA la inceputul anului 1950,imediat dupa...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Analiza pieței iaurtului

Introducere Marketingul constituie un mod de gandire si actiune in sfera pietei ce realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati:...

Analiza Sistemului de Distribuție la Nivelul Firmei Danone

Capitolul 1. Caracterizarea firmei 1.1 Date de identificare S.C. Danone Producţie şi Distribuţie Produse Alimentare S.R.L. este o companie...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile Tnuva și Danone

Partea I: Elemente definitorii ale pietei iaurtului Iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi a apărut ca răspuns la nevoia de a...

Piața iaurtului din România

1.1. Laptele in antichitate : Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca. Ele ar...

Strategia de comunicare comercială a produsului iaurt cu dulceață Napolact

Introducere Elaborarea prezentei strategii de comunicare comerciala are la baza lansarea pe piata a unui nou produs marca Napolact: iaurtul cu...

Proiect cercetări de marketing - Almighurt

Capitolul I 1. PIAŢA, FIRMA SI PRODUSUL Piata lactatelor din Romania reprezinta un sector in continua dezvoltare. Constienti de valoarea...

Analiza Comunicării de Marketing pentru Marcile Napolact și Muller

I. Elemente definitorii ale pieţei iaurtului 1. Caracteristici generale 1.1. Capacitatea pieţei Piaţa autohtonă a iaurturilor a crescut valoric,...

Sunt produsele Danone naturale - argumente pro și contra

I. Danone la nivel international Grupul francez Danone este unul dintre cei mai mari producatori din industria alimentara la nivel mondial. Cele...

Ai nevoie de altceva?