Piata Serviciilor de Telefonie Mobila din Romania

Proiect / Marketing
Informatii Proiect:
Numar pagini: 18 pagini
Marime arhiva: 440.21 KB
Contine fisiere: docx
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Piata Serviciilor de Telefonie Mobila din Romania , 8 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Din cuprins:

INTRODUCERE
ARIA PIEŢEI
STRUCTURA PIEŢEI
CAPACITATEA PIEŢEI
DINAMICA PIEŢEI
DEZVOLTAREA PIEŢEI
CONJUNCTURA PIEŢEI
CEREREA ŞI OFERTA
PREŢURILE ŞI TARIFELE
IMPORTURILE ŞI EXPORTURILE
CONCLUZII

Extras din document:

STUDIUL PIEŢEI SERVICIILOR DE TELEFONIE MOBILA

DIN ROMANIA

Introducere

Dintr-un lux de invidiat, telefonia mobila a devenit în mai bine de un deceniu cea mai folosită metodă de comunicare din Romania şi aproape din toată lumea. De la prima “caramidă” din anii ‘90 la cel mai inteligent touchscreen şi de la minutul scump de conversaţie la mii de minute incluse în abonament, evoluţia telefoniei mobile de la noi are o poveste mai puţin obişnuită.

"Timp de câteva zile au fost cozi interminabile în faţa Sălii Palatului, cum nu se mai văzuseră de ani de zile", îşi aminteşte Raluca Milin, unul dintre primii angajaţi în Romania ai actualului operator de telefonie mobilă Vodafone. Se întampla în 1997, la 15 aprilie mai exact, la lansarea serviciului Connex, primul într-o ţară care ştia despre telefoanele GSM doar din auzite.

Lesne de înţeles aşadar cum s-a declanşat atunci frenezia în rândul celor dornici să se numere printre primii posesori ai unui telefon mobil. Cu un an în urmă, două companii intrau fiecare în posesia unei licenţe pentru telecomunicaţii în sistem GSM scoase la licitaţie de Ministerul Comunicaţiilor şi se înhămau la investiţii considerabile într-o afacere căreia nu foarte mulţi îi dădeau şanse de reuşită. Una dintre ele a fost Mobifon, operatorul canadian din spatele brandului Connex, care a lansat serviciul de telefonie mobilă în aprilie 1997. Cealăltă, Mobil Rom, prin brandul Dialog, avea să lanseze serviciile comerciale de telefonie mobilă două luni mai tarziu, în iunie, într-o reţea prin care numai câteva oraşe din ţară aveau acces.

"Nici măcar nu existau concret oferte comerciale. Era doar conceptul de serviciu de telefonie mobilă şi bineînţeles că abonamentele n-au fost deloc ieftine", spune Raluca Milin, care la vremea respectivă făcea parte din echipa ce a coordonat campania de marketing din spatele Connex. Pe atunci, operatorul nu avea filiale în alte ţări europene care să fie luate drept model, ci doar în China, însă bugetele previzionate iniţial pentru campanie s-au dovedit a fi mult subdimensionate. "La acel moment, telefonia mobilă nu era chiar pentru oricine, iar în cele câteva luni de prezenţă pe piaţă înaintea competiţiei, Connex a atras crema clienţilor dispuşi să-şi cumpere telefon", continua Milin, justificând astfel şi petrecerile VIP organizate la Casa Poporului, la care participau doar oamenii de afaceri şi formatorii de opinie, care au asigurat operatorului multe dintre contractele bune cu companii ce îi sunt şi astăzi clienţi.

Niciunul dintre cei doi operatori nu şi-a imaginat însă la momentul lansării cât de fulminantă va fi creşterea industriei de telefonie mobilă. De altfel, cifrele obţinute la sfârşitul anului respectiv i-au luat prin surprindere nu doar pe operatorii şi pe investitorii din spatele acestora, ci şi pe pesimiştii care se grăbiseră să declare telefonia mobilă o afacere fară prea mult potenţial, într-una dintre puţinele ţări care înca nu ofereau servicii de telefonie mobilă GSM.

În prezent, principalii ofertanţi de telefonie mobilă sunt:

▪ Orange Romania S.A – Orange;

▪ Vodafone Romania S.A – Vodafone;

▪ Cosmote Romania S.A – Cosmote;

▪ RCS&RDS Romania S.A – RCS&RDS;

COSMOTE România

Cosmote România, membră a grupului Cosmote, s-a lansat pe piaţa românească în decembrie 2005, cu scopul de a face telefonia mobilă accesibilă tuturor românilor.

Încă de la începutul activităţilor sale comerciale, Cosmote România şi-a asumat un plan ambiţios de extindere a reţelei, precum şi o strategie corespunzătoare pentru a furniza servicii de telefonie mobilă de calitate, accesibile tuturor, câştigând titlul de operatorul cu cea mai rapida dezvoltare din România. Compania a introdus servicii atractive de comunicare fix-mobil în colaborare cu Romtelecom şi, cu ajutorul reţelei CDMA şi 3G Zapp, a introdus serviciile de internet mobil de banda larga şi 3G de calitate ridicată la începutul lui 2010.

La sfârşitul lunii martie 2010, Cosmote înregistra 7,2 milioane de clienţi, din care 21% abonaţi, atingând o cotă de piaţă de peste 23%.

În 2009, Cosmote România a fost lider de piaţă în ceea ce priveşte numărul de noi clienţi, înregistrând o cotă de piaţă de 56,3% (cu o cotă de piaţă de 35,6% în ceea ce priveşte numărul de clienţi portaţi).

În 2009, veniturile totale ale Cosmote România s-au ridicat la 423,2 milioane euro, în creştere cu 36,1% comparativ cu anul anterior. În acelaşi timp, EBITDA a atins 66 milioane euro, cu 193,3% mai mult decât în 2008.

Cosmote România investeşte în mod constant în creşterea reţelei naţionale de distribuţie care include în prezent 740 de magazine în întreaga ţară. Preluarea de către cosmote group a GERMANOS, care operează o reţea extinsă de distribuţie în întreaga ţară, a întărit şi mai mult prezenţa comercială a Cosmote în România.

Ca urmare a investiţiilor semnificative, Cosmote România şi-a extins în timp record reţeaua de telecomunicaţii, dublându-şi în doar un an acoperirea geografică şi în populaţie. În prezent, Cosmote oferă acoperire pentru peste 99% din populaţie şi pentru aproximativ 90% din teritoriul ţării. .

În luna noiembrie 2009, Grupul Cosmote a finalizat achiziţia Telemobil SA (Zapp), întărindu-şi perspectivele de dezvoltare în România şi obţinând acces la infrastructura şi licenţa 3G. Cu ajutorul reţelei CDMA Zapp, Cosmote România a introdus primele servicii broadband la începutul lui 2010.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Piata Serviciilor de Telefonie Mobila din Romania.docx

Previzualizare pagini (18):


  Alte informatii:

  Academia de Studii Economice, București Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică


  Documente similare:

  Preview Studiu de Piata a Telefoniei Mobile in Moldova
  Studiu de Piata a Telefoniei Mobile in Moldova
  Proiectul contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 62.63 KB.
  Preview Marketingul Serviciilor in Agricultura
  Marketingul Serviciilor in Agricultura
  Cursul contine 345 pagini in format doc cu o marime totala de 610.96 KB.
  Preview Caracteristicile Marketingului Serviciilor in Domeniul Telefoniei Mobile
  Caracteristicile Marketingului Serviciilor in...
  Proiectul contine 50 pagini in format doc cu o marime totala de 151.64 KB.
  Preview Serviciile de Telefonie Mobila
  Serviciile de Telefonie Mobila
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 185.09 KB.
  Preview Studiul Profilului Segmentului Tinta pentru Pachetele de Telefonie Mobila "Unite" in Scopul Perfectionarii Strategiei de Pozitionare a Intreprinderii
  Studiul Profilului Segmentului Tinta pentru...
  Proiectul contine 27 pagini in format doc cu o marime totala de 60.97 KB.
  Preview Publicitatea, Promovarea Vanzarilor si Relatiile Publice - Metode de Promovare pe Piata a Ofertei de Produse si Servicii
  Publicitatea, Promovarea Vanzarilor si Relatiile...
  Proiectul contine 36 pagini in format doc cu o marime totala de 161.98 KB.