Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6254
Mărime: 440.21KB (arhivat)
Publicat de: Jenel-Horea Lazăr
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice, București Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. ARIA PIEŢEI
  3. STRUCTURA PIEŢEI
  4. CAPACITATEA PIEŢEI
  5. DINAMICA PIEŢEI
  6. DEZVOLTAREA PIEŢEI
  7. CONJUNCTURA PIEŢEI
  8. CEREREA ŞI OFERTA
  9. PREŢURILE ŞI TARIFELE
  10. IMPORTURILE ŞI EXPORTURILE
  11. CONCLUZII

Extras din proiect

STUDIUL PIEŢEI SERVICIILOR DE TELEFONIE MOBILA

DIN ROMANIA

Introducere

Dintr-un lux de invidiat, telefonia mobila a devenit în mai bine de un deceniu cea mai folosită metodă de comunicare din Romania şi aproape din toată lumea. De la prima “caramidă” din anii ‘90 la cel mai inteligent touchscreen şi de la minutul scump de conversaţie la mii de minute incluse în abonament, evoluţia telefoniei mobile de la noi are o poveste mai puţin obişnuită.

"Timp de câteva zile au fost cozi interminabile în faţa Sălii Palatului, cum nu se mai văzuseră de ani de zile", îşi aminteşte Raluca Milin, unul dintre primii angajaţi în Romania ai actualului operator de telefonie mobilă Vodafone. Se întampla în 1997, la 15 aprilie mai exact, la lansarea serviciului Connex, primul într-o ţară care ştia despre telefoanele GSM doar din auzite.

Lesne de înţeles aşadar cum s-a declanşat atunci frenezia în rândul celor dornici să se numere printre primii posesori ai unui telefon mobil. Cu un an în urmă, două companii intrau fiecare în posesia unei licenţe pentru telecomunicaţii în sistem GSM scoase la licitaţie de Ministerul Comunicaţiilor şi se înhămau la investiţii considerabile într-o afacere căreia nu foarte mulţi îi dădeau şanse de reuşită. Una dintre ele a fost Mobifon, operatorul canadian din spatele brandului Connex, care a lansat serviciul de telefonie mobilă în aprilie 1997. Cealăltă, Mobil Rom, prin brandul Dialog, avea să lanseze serviciile comerciale de telefonie mobilă două luni mai tarziu, în iunie, într-o reţea prin care numai câteva oraşe din ţară aveau acces.

"Nici măcar nu existau concret oferte comerciale. Era doar conceptul de serviciu de telefonie mobilă şi bineînţeles că abonamentele n-au fost deloc ieftine", spune Raluca Milin, care la vremea respectivă făcea parte din echipa ce a coordonat campania de marketing din spatele Connex. Pe atunci, operatorul nu avea filiale în alte ţări europene care să fie luate drept model, ci doar în China, însă bugetele previzionate iniţial pentru campanie s-au dovedit a fi mult subdimensionate. "La acel moment, telefonia mobilă nu era chiar pentru oricine, iar în cele câteva luni de prezenţă pe piaţă înaintea competiţiei, Connex a atras crema clienţilor dispuşi să-şi cumpere telefon", continua Milin, justificând astfel şi petrecerile VIP organizate la Casa Poporului, la care participau doar oamenii de afaceri şi formatorii de opinie, care au asigurat operatorului multe dintre contractele bune cu companii ce îi sunt şi astăzi clienţi.

Niciunul dintre cei doi operatori nu şi-a imaginat însă la momentul lansării cât de fulminantă va fi creşterea industriei de telefonie mobilă. De altfel, cifrele obţinute la sfârşitul anului respectiv i-au luat prin surprindere nu doar pe operatorii şi pe investitorii din spatele acestora, ci şi pe pesimiştii care se grăbiseră să declare telefonia mobilă o afacere fară prea mult potenţial, într-una dintre puţinele ţări care înca nu ofereau servicii de telefonie mobilă GSM.

În prezent, principalii ofertanţi de telefonie mobilă sunt:

▪ Orange Romania S.A – Orange;

▪ Vodafone Romania S.A – Vodafone;

▪ Cosmote Romania S.A – Cosmote;

▪ RCS&RDS Romania S.A – RCS&RDS;

COSMOTE România

Cosmote România, membră a grupului Cosmote, s-a lansat pe piaţa românească în decembrie 2005, cu scopul de a face telefonia mobilă accesibilă tuturor românilor.

Încă de la începutul activităţilor sale comerciale, Cosmote România şi-a asumat un plan ambiţios de extindere a reţelei, precum şi o strategie corespunzătoare pentru a furniza servicii de telefonie mobilă de calitate, accesibile tuturor, câştigând titlul de operatorul cu cea mai rapida dezvoltare din România. Compania a introdus servicii atractive de comunicare fix-mobil în colaborare cu Romtelecom şi, cu ajutorul reţelei CDMA şi 3G Zapp, a introdus serviciile de internet mobil de banda larga şi 3G de calitate ridicată la începutul lui 2010.

La sfârşitul lunii martie 2010, Cosmote înregistra 7,2 milioane de clienţi, din care 21% abonaţi, atingând o cotă de piaţă de peste 23%.

În 2009, Cosmote România a fost lider de piaţă în ceea ce priveşte numărul de noi clienţi, înregistrând o cotă de piaţă de 56,3% (cu o cotă de piaţă de 35,6% în ceea ce priveşte numărul de clienţi portaţi).

În 2009, veniturile totale ale Cosmote România s-au ridicat la 423,2 milioane euro, în creştere cu 36,1% comparativ cu anul anterior. În acelaşi timp, EBITDA a atins 66 milioane euro, cu 193,3% mai mult decât în 2008.

Cosmote România investeşte în mod constant în creşterea reţelei naţionale de distribuţie care include în prezent 740 de magazine în întreaga ţară. Preluarea de către cosmote group a GERMANOS, care operează o reţea extinsă de distribuţie în întreaga ţară, a întărit şi mai mult prezenţa comercială a Cosmote în România.

Ca urmare a investiţiilor semnificative, Cosmote România şi-a extins în timp record reţeaua de telecomunicaţii, dublându-şi în doar un an acoperirea geografică şi în populaţie. În prezent, Cosmote oferă acoperire pentru peste 99% din populaţie şi pentru aproximativ 90% din teritoriul ţării. .

În luna noiembrie 2009, Grupul Cosmote a finalizat achiziţia Telemobil SA (Zapp), întărindu-şi perspectivele de dezvoltare în România şi obţinând acces la infrastructura şi licenţa 3G. Cu ajutorul reţelei CDMA Zapp, Cosmote România a introdus primele servicii broadband la începutul lui 2010.

Preview document

Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 1
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 2
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 3
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 4
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 5
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 6
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 7
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 8
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 9
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 10
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 11
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 12
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 13
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 14
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 15
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 16
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 17
Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Piata Serviciilor de Telefonie Mobila din Romania.docx

Te-ar putea interesa și

Politica Concurenței în România

INTRODUCERE Concurenţa nu are o definiţie unanim acceptată, ea având semnificaţie în funcţie de context. Una dintre caracteristicile generale ale...

Comportament Organizațional - Romtelecom

CAPITOLUL 1. Prezentarea generală a organizaţiei 1.1. Tradiţie şi repere istorice Prezentă de mai mult de 75 de ani pe piaţa românească,...

Analiza pieței - Vodafone

1.Prezentare generala 1.1 Scurt Istoric la nivel national La 1 iunie 2005, România a devenit parte a celei mai mari comunitati mobile din lume,...

Studiu de caz pentru serviciile de telefonie mobilă

Introducere Concurenta pe piata telefoniei mobile se ascute de la an la an. Principalii actori din acest domeniu - Orange, Vodafone, Cosmote si...

Analiza pieței telefoniei mobile

1.SCURT ISTORIC AL TELEFONIEI MOBILE Primul sistem radio si de telefonie disponibil comercializat este cunoscut sub numele de serviciul de...

Studiul Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România

Introducere Concurenta pe piata telefoniei mobile se ascute de la an la an. Cei 4 concurenti din acest domeniu - Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp...

Cum este prezentul în telefonia mobilă

1. Aria si capacitatea pietei Comunicarea este o nevoie care a existat dintotdeauna. A fost rezolvata cu ajutor postei, telegrafului sau al...

Serviciul de telefonie mobilă

1. Nevoia pe care o satisface serviciul de telefonie mobila Comunicarea este una dintre nevoile omului din toate timpurile. Fie ca se manifesta...

Ai nevoie de altceva?