Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 27856
Mărime: 1.13MB (arhivat)
Publicat de: Profira Tamaș
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Botezat Dorina

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. CAPITOLUL I. PRODUSUL ŞI ROLUL SĂU ÎN STRATEGIA COMPLEXĂ A ÎNTREPRINDERII 5
  3. 1.1. Politica de marketing şi politica de produs 5
  4. 1.2. Consideraţii generale privind mixul de marketing 6
  5. 1.3. Abordarea produsului din perspectiva marketingului 8
  6. 1.4. Tipologia produselor 12
  7. 1.4.1. Bunuri de scurtă folosinţă, de folosinţă îndelungată şi servicii 12
  8. 1.4.2. Bunuri de consum 14
  9. 1.4.3. Bunuri industriale 16
  10. 1.5. Elemente constitutive ale politicii de produs 17
  11. 1.5.1. Atributele produsului 17
  12. 1.5.2. Numele şi marca produsului 19
  13. 1.5.3. Ambalarea produsului 19
  14. 1.5.4. Marcarea produselor 19
  15. 1.5.5. Serviciile de susţinere a produsului 19
  16. CAPITOLUL II. LINIILE ŞI GAMELE DE PRODUSE 19
  17. 2.1. Decizii privind linia de produse 19
  18. 2.1.1. Decizii privind lungimea liniei de produse 19
  19. 2.1.2. Decizii de extindere a liniei de produse 19
  20. 2.1.3. Decizii privind completarea liniei de produse 19
  21. 2.1.4. Decizii privind modernizarea liniei de produse 19
  22. 2.2. Decizii privind sortimentul de produse 19
  23. CAPITOLUL III. CICLUL DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI (CVP) 19
  24. 3.1. Etapele ciclului de viaţă al produselor 19
  25. 3.2. Strategii care se adaptează ciclului de viaţă specific fiecărui produs 19
  26. 3.2.1. Etapa de introducere 19
  27. 3.2.2. Etapa de creştere 19
  28. 3.2.3. Etapa de maturitate 19
  29. 3.2.4. Etapa de declin 19
  30. CAPITOLUL IV. PRODUSELE NOI ŞI STRATEGII DE PRODUS 19
  31. 4.1. Inovarea şi crearea de noi produse 19
  32. 4.2. Procesul de creare a noilor produse 19
  33. 4.2.1. Determinarea obiectivelor 19
  34. 4.2.2. Generarea ideilor 19
  35. 4.2.3. Selectarea ideilor 19
  36. 4.2.4. Crearea şi testarea conceptului 19
  37. 4.2.5. Analiza afacerii 19
  38. 4.2.6. Dezvoltarea produsului 19
  39. 4.2.7. Testarea produsului. 19
  40. 4.2.8. Analiza pieţei de probă. 19
  41. 4.2.9. Lansarea produsului. 19
  42. 4.3. Strategii de produs 19
  43. 4.3.1. Alte strategii de produs 19
  44. CAPITOLUL V. STUDIU DE CAZ LA SC TIPOGRAFIA ROMFLAIR SRL 19
  45. 5.1. Prezentarea generală a firmei 19
  46. 5.1.1. Date de identificare 19
  47. 5.1.2. Obiectul de activitate 19
  48. 5.1.3. Personal 19
  49. 5.2. Portofoliul de produse al Tipografiei Romflair 19
  50. 5.3. Politica în domeniul calităţii şi în domeniul mediului 19
  51. 5.4. Politica în domeniul marketingului 19
  52. Concluzii 19
  53. Bibliografie 19

Extras din proiect

Introducere

În lucrarea de faţă am dezbătut tema politicii de produs. Produsul a reprezentat întotdeauna un factor motivator pentru întreprinderi. Fiecare firmă doreşte să aibă, să producă produse de o calitate superioară faţă de concurenţi, produse inovatoare şi la un preţ accesibil pentru fiecare individ.

Am ales această temă deoarece am considerat că este interesantă şi sunt de părere că produsele rămân mereu în atenţia consumatorilor. Ele sunt mereu în schimbare la fel şi preferinţele clienţilor.

Odată cu dezvoltarea progresului tehnologic, au apărut produse mai performante, inovatoare, iar clienţii manifestă cerere pentru acestea.

Lucrarea de faţă este structurată pe cinci capitole. Astfel în primul capitol am dezbătut produsul şi rolul său în strategia complexă a întreprinderii, în care este abordat în paralel politica de marketing şi politica de produs precum şi câteva consideraţii privind mixul de marketing, abordarea produselor din perspectiva marketingului şi clasificarea lor precum şi elementele constitutive ale politicii de produs care se referă la: atributele, numele şi marca produselor, ambalarea, marcarea şi servicii de susţinere a produselor.

În al doilea capitol am analizat liniile şi gamele de produse. Capitolul al treilea prezintă ciclul de viaţă al produselor precum şi strategiile care se adaptează ciclului de viaţă specific fiecărui produs. În capitolul patru este vorba despre produsele noi care se referă la inovarea şi crearea de noi produse şi la procesul de creare a noilor produse precum şi strategiile de produse. În ultimul capitol, am prezentat studiul de caz care se referă la produsele tipografice ale firmei SC Romflair SRL.

Produsul reprezintă ansamblul de atribute sau caracteristici, tangibile şi intangibile, care apar sub o formă uşor de recunoscut şi pe care cumpărătorul le acceptă ca satisfăcând nevoile sale. Este o componentă de mare importanţă a mixului de marketing, practica evidenţiind faptul că politicile de produs grefate pe pieţele-ţintă formează cuplurile produs-piaţă, ce constituie fundamentul atingerii obiectivelor strategice ale întreprinderii.

Produsul este componenta esenţială a mixului de marketing, celelalte trei elemente “clasice” ale acestuia sunt strict determinate de el, deoarece, se distribuie şi se promovează produsul şi tot lui i se stabileşte preţul. El este acela care satisface multiplele nevoi ale consumatorului şi de aceea producătorul pentru a-şi atinge scopul final – obţinerea unui profit cât mai mare – trebuie să determine natura multidimensională a cererii de consum şi să producă doar acele bunuri pe care le solicită cumpărătorii.

Astăzi, este unanim acceptat faptul, că succesul final al unei firme estimat în profitul total depinde în foarte mare măsură de politica de produs a acesteia.

CAPITOLUL I. PRODUSUL ŞI ROLUL SĂU ÎN STRATEGIA COMPLEXĂ A ÎNTREPRINDERII

1.1. Politica de marketing şi politica de produs

În economia de piaţă, orice organizaţie şi în mod deosebit o organizaţie cu scop lucrativ îşi concepe o politică proprie, prin care îşi desemnează direcţiile de evoluţie în viitor, precum şi modalităţile concrete de înfăptuire a acesteia, politică ce trebuie să-i asigure permanenţa pe piaţă şi mai ales dezvoltarea de ansamblu.

O componentă de bază a politicii întreprinderii este politica de marketing care-i oferă posibilitatea receptării promte şi reale a semnalelor pieţii şi-i permite adaptarea rapidă la modificările apărute pe piaţă, cu maximă eficienţă. Astfel, întreprinderea poate să evalueze corect parametrii pieţii şi să aloce resursele de care dispune corespunzător cererii reale, poate să sesizeze segmentele neacoperite de pe piaţă şi avantajele comparative faţă de concurenţi.

Politica de marketing reflectă concepţia organizaţiei cu privire la evoluţia activităţii sale, opţiunile ei de ansamblu, principiile şi normele ce o călăuzesc, precum şi acţiunile concrete prin care se asigură valorificarea potenţialului său corespunzător cerinţelor pieţii. Se exprimă printr-un ansamblu unitar şi coerent de: strategii, tactici şi programe specifice de acţiune, care-i asigură viziunea, pentru o anumită perioadă de timp şi transpunerea în practică a orientărilor generale, a opţiunilor şi a elementelor ce le definesc.

Conceptul de politică de marketing integrează funcţiunile întreprinderii cu ajutorul cărora ea îşi atinge setul de obiective strategice, prin stabilirea regulilor ce guvernează repartizarea şi mobilizarea resurselor, a unor strategii corespunzătoare şi a unui ansamblu de măsuri concrete pe care le are la dispoziţie.

Desigur, rolul esenţial în elaborarea politicii de marketing revine departamentului de marketing, dar nu poate să fie atributul exclusiv al acestuia, întrucât atât obiectivele politicii de marketing, cât şi mijloacele şi instrumentele de înfăptuire se află în conexiune şi interdependenţă cu celelalte componente ale politicii globale.

“Înfăptuirea cu maximă eficienţă a politicii de marketing, presupune o îmbinare armonioasă a strategiilor cu tacticile corespunzătoare. Dacă strategia este viziunea de ansamblu asupra modului în care vor fi îndeplinite scopurile organizaţiei, tactica este setul de acţiuni ce transpune în practică strategia aleasă, momentul în care trebuie aplicate şi de către cine vor fi înfăptuite” .

În politica de marketing, strategia deţine locul central, pentru că derivă din obiectivele organizaţiei, indicând direcţia activităţii, iar tactica trebuie să se sincronizeze cu strategia, să corespundă acesteia, să se înscrie pe linia ei, să găsească permanent mijloacele şi formele cele mai potrivite, pentru ca în final să se regleze acordul între necesităţile consumatorului şi posibilităţile organizaţiei.

Tactica se află în raport de subordonare faţă de strategie, care rămâne stabilă o perioadă mai îndelungată de timp, fiind baza formulării tacticilor ce se află în continuă schimbare, datorită modificării condiţiilor concrete ale perioadei respective, a mediului ambiant.

Politica globală de marketing determină şi influenţează strategia care, la rândul său serveşte drept fundament pentru elaborarea politicilor particulare şi anume:

1. politica de produs;

2. politica de preţ;

3. politica de distribuţie;

4. politica promoţională.

“Strategia de marketing, desemnează liniile definitorii ale atitudinii şi conduitei întreprinderii în vederea atingerii anumitor obiective. Ea este reprezentată de ansamblul obiectivelor concrete care trebuie înfăptuite într-o perioadă de timp, a mijloacelor şi metodelor prin care acestea se transpun în practică, exprimând tendinţele şi exigenţele ce se impun pentru atingerea performanţelor stabilite, a căror nivel se măsoară cu ajutorul unor indicatori economici, cum ar fi: volumul activităţii, cota de piaţă, profit etc”.

Preview document

Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 1
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 2
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 3
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 4
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 5
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 6
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 7
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 8
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 9
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 10
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 11
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 12
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 13
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 14
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 15
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 16
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 17
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 18
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 19
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 20
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 21
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 22
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 23
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 24
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 25
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 26
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 27
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 28
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 29
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 30
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 31
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 32
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 33
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 34
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 35
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 36
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 37
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 38
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 39
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 40
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 41
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 42
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 43
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 44
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 45
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 46
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 47
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 48
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 49
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 50
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 51
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 52
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 53
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 54
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 55
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 56
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 57
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 58
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 59
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 60
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 61
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 62
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 63
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 64
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 65
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 66
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 67
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 68
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 69
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 70
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 71
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 72
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 73
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 74
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 75
Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Politica de Produs - Studiu de Caz la SC Tipografia Romflair SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Modalități de promovare a produselor la firma SC Policolor SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A S.C POLICOLOR S.A Sloganul firmei este: Fiecare culoare e o lume plină de taine și sensuri 1.1 Profilul de...

Politică de produs, politică de marcă, marca și imaginea, lansarea de noi produse la Coca Cola

Introducere Cu ajutorul sistemului sau informational de marketing Intreprinderea percepe semnalele mediului sau ambiant concentrandu-se, prin...

Implementarea mixului de marketing la firma SC Marelvi SRL

ARGUMENT Definirea unei politici de marketing pentru un produs sau un serviciu are la bază patru categorii de decizie care se referă la...

Elaborarea strategiei de marketing a companiei SC Carpatina SA

Introducere Prin lucrarea de faţă “Elaborarea strategiei de marketing a companiei SC. Carpatina S.A.” s-a urmărit stabilirea rolul esenţial pe...

Fundamentarea strategiei de piață a SC Tabco Campofrio SA Tulcea

CAPITOLUL 1 STRATEGIA DE PIATA ÎN ACTIVITATEA DE MARKETING. 1.1. ETAPE ÎN EVOLUTIA CONCEPTULUI DE STRATEGIE DE PIATA. Grecii din perioada antica...

Politici și strategii de produs la firma SC Mobservice SRL

INTRODUCERE Marketingul este o lucrare care ne învaţǎ ce sǎ facem, în mod concret, pentru a avea success în afaceri. Ea se ocupǎ de sarcinile...

Plan de Afaceri CosmoRo

1.Sumar Afacerea pe care doreste sa o implementeze firma noastra are ca obiect editarea unei reviste cu caracter informativ si promotional, in...

Ai nevoie de altceva?