Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 4430
Mărime: 1.72MB (arhivat)
Publicat de: Emil Nechifor
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stanciu Oana
UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Cuprins

  1. 1. INFORMAŢII GENERALE DESPRE SOCIETATE 3
  2. 1.1. Tipul societăţii şi obiectul de activitate 3
  3. 1.2. Forma de proprietate 3
  4. 1.3. Scurt istoric 3
  5. 1.4. Indicatori economico – financiari 3
  6. 1.5. Organizarea şi conducerea 3
  7. 1.6.Descrierea activităţilor de marketing care se desfăşoară în prezent în cadrul firmei
  8. 4
  9. 2. ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING AL FIRMEI 4
  10. 2.1. Macromediul firmei 4
  11. 2.2. Micromediul firmei 6
  12. 3. POLITICA DE PRODUS 7
  13. 3.1. Coordonatele politicii de produs; ciclul de viaţã al produselor; gama de produse
  14. 7
  15. 3.2. Dezvoltarea firmei prin lansarea de produse noi şi riscul pe care îl presupune, organizarea procesului de dezvoltare
  16. 9
  17. 4. POLITICA PROMOŢIONALĂ 9
  18. 4.1. Coordonatele politicii promoţionale la S.C. Docuprint 9
  19. 4.2. Conţinutul activităţii promoţionale 10
  20. 5. ANALIZA SISTEMULUI DECIZIONAL DE MARKETING
  21. LA S.C. DOCUPRINT
  22. 11
  23. 6. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din proiect

1. INFORMAŢII GENERALE DESPRE SOCIETATE

1.1. Tipul societăţii şi obiectul de activitate

Denumirea: S.C. Docuprint.

Forma juridică a societăţii: Societate cu răspundere limitată (SRL).

Sediul: MEDIAŞ, Str. Maramureşului nr. 2.

Durata societăţii: nelimitată.

Emblema societăţii:

Obiectul de activitate, activităţi principale:

— tipografie;

— legătorie.

1.2. Forma de proprietate – proprietate privată.

1.3. Scurt istoric

Societatea Docuprint a luat fiinţă în anul 1998 prin contract de societate şi statut, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. Disponibilitatea firmei şi a emblemei reies din dovada eliberată de Oficiul Registrului Comerţului la autentificarea actului constitutiv. Trebuie menţionat faptul că firma Docuprint s-a înfiinţat prin preluarea unei alte societăţi comerciale care exista din 1996 cu schimbarea obiectului şi domeniului de activitate.

Fondatorii (şi asociaţi în acelaşi timp) societăţii sunt domnii Rusei Ionel şi Rusei Mihai.

De la înfiinţare până în prezent, societatea a executat în special lucrări de tipărire de documente tipizate cu ajutorul maşinii de tipar OFSET achiziţionată la început. Totodată a existat tendinţa de extindere şi de realizare de investiţii. Astfel şi-au făcut apariţia:

- ghilotine;

- maşini de fălţuit;

- maşini de poleit;

- maşini de capsat;

- maşini de biguit;

- alte două noi maşini de tipar OFSET.

Actualmente societatea execută şi tipărire de cărţi şi reviste precum şi lucrări de legătorie (coperte, proiecte, lucrări de diplomă).

1.4. Indicatori economico - financiari

Societatea comercială Docuprint realizează, în medie, vânzări de aproximativ 110 milioane lei lunar.

1.5. Organizarea şi conducerea

Conducerea societăţii este asigurată de adunarea generală. Aceasta poate fi ordinară şi extraordinară şi se ţine la sediul societăţii. Adunarea ordinară se întruneşte cel puţin o dată pe an, în cel mult trei luni de la încheierea exerciţiului financiar şi ea delegă un administrator unic (temporar şi revocabil) şi alege cenzorii societăţii (aceştia elaborează un raport amănunţit asupra bilanţului contabil şi repartizării beneficiilor). Adunarea extraordinară se întruneşte ori de câte ori este nevoie pentru a se lua hotărâri in legătură cu modificări la actul constitutiv, modificarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziuni, divizări, schimbarea obiectului de activitate.

1.6. Descrierea activităţilor de marketing care se desfăşoară în prezent în cadrul firmei ( organizare, personal, activităţi principale )

În cadrul societăţii noastre nu există compartiment de marketing dar asta nu înseamnă că nu se iau decizii de marketing. Chiar dacă utilizează pe scară restrânsă activităţi de marketing, organele de conducere fixează anumite criterii de performanţă care sunt în concordanţă cu obiectivele urmărite şi cu opţiunile strategice ale firmei. Atribuţiile şi responsabilităţile specifice fiecărui post sunt formulate concret, precizându-se criteriile care vor servi la măsurarea performanţelor fiecărui angajat, ca şi recompensele şi sancţiunile corespunzătoare rezultatelor înregistrate.

Întrucât firma are mai puţin de 20 de angajaţi, structura organizatorică a acesteia este simplă; există două secţii, una dintre ele având trei subsecţii. Voi arăta modelul organizatoric mai jos:

DIRECTOR

PREGĂTIREA

FABRICAŢIEI

SECTORUL DE

IMPRIMARE

SORTARE

LEGĂTORIE

FINISARE

GHILOTINĂ

FINISARE

TIPAR

OFSET

Activităţile de marketing sunt plasate în cadrul funcţiei comerciale a firmei, alături de aprovizionare şi desfacere. Piaţa medieseana nu ridică probleme deosebite şi dat fiind faptul că şi dimensiunile întreprinderii sunt relativ reduse, trag concluzia că marketingul are o poziţie subalternă compartimentelor tradiţionale şi activităţile ce se desfăşoară (planificarea produselor, distribuţia fizică, politica de preţ, publicitate, promovarea vânzărilor, relaţiile publice) sunt impuse, de regulă, de necesităţile imediate, spontane ale firmei.

2. ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING AL FIRMEI

2.1. Macromediul firmei

Mediul demografic

Dacă judecăm piaţa Mediasului în termeni demografici, putem spune că din punct de vedere al numărului de locuitori, al structurii familiei, al ocupaţiei sau al nivelului de instruire aceasta este satisfăcătoare.

Mediul economic

Puterea de cumpărare şi comportamentul de consum al populaţiei sunt factori importanţi care trebuie luaţi în calcul în jalonarea politicilor de marketing. Chiar dacă judeţul Sibiu este unul dezvoltat din punct de vedere economic, sunt elemente care influenţează negativ economiile populaţiei şi bugetele de familie, cum ar fi de exemplu rata şomajului, rata inflaţiei, riscul, creditul, dobânda. Se gândeşte în felul următor: atunci când veniturile populaţiei cresc, ponderea cheltuielilor cu alimentele este mică şi invers, dacă veniturile populaţiei scad, ponderea cheltuielilor cu alimentele este mare; în acest caz, individului nu-i mai rămân bani decât pentru plata întreţinerii.

Mediul politic şi legislativ

SC Docuprint îşi achită integral obligaţiile fiscale (ce au în vedere plata impozitelor, TVA), obligaţiile ce revin din calitatea de utilizator de forţă de muncă (respectarea codului muncii) precum şi obligaţiile referitoare la ţinerea evidenţelor primare şi contabile şi conservarea tuturor documentelor comerciale. Pe de altă parte, conducerea societăţii consideră legislaţia comercială dezastruoasă pentru că nu este stimulată activitatea micilor producători, nu se acordă nici un fel de facilităţi iar taxele şi impozitele cresc.

Mediul concurenţial

Gradul de concentrare al concurenţei pe piaţa băcăuană este foarte mare. Există 43 de tipografii, de mărimi diferite, ce lucrează după strategii asemănătoare dar cu tendinţe de specializare. Societatea noastră se află în frunte în ceea ce priveşte tipărirea de cărţi.

Ca ,,puncte tari” ale concurenţei putem aminti deţinerea de spaţii comerciale mari(de exemplu tipografia ALVA), spre deosebire de Docuprint care desfăşoară activitatea într-un spaţiu închiriat şi nu îndeajuns de mare.

Mediul tehnologic

Pornind de la premisa că tehnologiile noi creează pieţe şi oportunităţi noi, întreprinderea a achiziţionat recent două maşini de tipar OFSET. Totodată, conducerea firmei a luat decizia de a lucra pe autodotare. Astfel, prin efort propriu, s-au realizat maşina de biguit şi maşina de poleit, realizându-se importante economii.

Mediul instituţional reprezintă ansamblul reglementărilor de natură juridică prin care este vizată direct sau indirect activitatea de piaţă a întreprinderii. Până în prezent nu au fost reglementări privind protecţia intereselor societăţii, dimpotrivă, în urma unei legi recente, s-a înfiinţat la Camera de Comerţ ,,Biroul unic” unde s-a făcut până la 01.01.2003 reînregistrarea fiecărei societăţi comerciale. Reînregistrarea a constat în schimbarea certificatului de înregistrare, evidenţa tuturor modificãrilor în structura acţionariatului de la început pânã în prezent, avizarea din punct de vadere PSI, al protecţiei muncii, mediului şi al sãnãtãţii. Această ,,mlaştină birocratică” a supus firma noastră la plata unei taxe de 30 milioane lei.

Mediul cultural nu are o influenţă notorie asupra activităţii firmei iar în ceea ce priveşte mediul natural, doar creşterea preţului la energia electrică are o influenţă negativă asupra costurilor de producţie.

2.2. Micromediul firmei

Mediul intern propriu-zis(firma)

Maniera în care firma îşi organizează serviciile şi îşi desfăşoară activităţile de marketing poate fi decisivă pentru relaţiile sale cu mediul de afaceri înconjurător. Din acest motiv, în cadrul societăţii noastre, deciziile de marketing se iau ţinând seama de interesul tuturor compartimentelor, astfel că există o colaborare atentă între secţii. Hotărârile sunt în concordanţă cu strategia unităţii(de creştere) şi cu ceea ce s-a stabilit la nivelul conducerii superioare.

Preview document

Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 1
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 2
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 3
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 4
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 5
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 6
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 7
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 8
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 9
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 10
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 11
Practică de marketing într-o societate comercială - SC Docuprint - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Practica de marketing intr-o societate comerciala.doc
  • Practica de marketing intr-o societate comerciala.ppt

Alții au mai descărcat și

Analiza activităților de marketing în cadrul firmei SC R&G SRL

CAP I DESCRIEREA AFACERII 1.Descrierea afacerii S.C. R & G S.R.L se poate mandri cu 47 de ani de experienta si traditie in prelucrarea lemnului,...

Elaborarea strategiei de piață la SC Interfloor System SRL

Introducere Conţinutul lucrării îl constituie prezentarea necesităţii şi a importanţei utilizării strategiei de piaţă în cadrul activităţii de...

Politică de produs - studiu de caz la SC Tipografia Romflair SRL

Introducere În lucrarea de faţă am dezbătut tema politicii de produs. Produsul a reprezentat întotdeauna un factor motivator pentru întreprinderi....

Plan de Afaceri CosmoRo

1.Sumar Afacerea pe care doreste sa o implementeze firma noastra are ca obiect editarea unei reviste cu caracter informativ si promotional, in...

Politica promoțională la firma de servicii Flanco

S.C. FLANCO S.R.L. a fost prezentat in proiectul nr.1.Din aceasta cauza nu vedem nici un rost sa mai revenim cu informatii deja prezentate. In...

Marketingul unei Edituri - Edograph

Cap. 1. DESCRIEREA PIETEI 1.1 Piata produsului de referinta Piata unui produs reprezinta un grup de cumparatori sau consumatori care, prin...

Plan de Marketing la SC Fragoprint SRL

Capitolul 1 Sumar managerial Productia etichetelor si ambalajelor flexibile in viziunea noastra este: Protectie, valoare si siguranta pentru...

Piața Agendelor

Rezumat introductiv Firma Pinum a apărut pe piaţă în anul 2004 având ca obiect de activitate producerea şi comercializarea articolelor din hârtie...

Ai nevoie de altceva?