Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1298
Mărime: 13.40KB (arhivat)
Publicat de: Hortensia Stoian
Puncte necesare: 7
Universitatea Romano-Americana Facultatea de Marketing-Management Procesul Decizional de Achizitie a 178 de Laptopuri Marca Dell in Cazul Firmei Procter & Gamble si Factorii de Influenta ai Acestuia

Extras din proiect

I. Introducere.

Procter & Gamble Co. este o multinationala din S.U.A. care e in top 500 cele mai mari corporatii din lume cu sediul in Cintinnati, Ohio. Ea produce o gama vasta de bunuri de consum. In anul 2011 este situata in top 5 cele mai admirate companii din lume.

William Procter si James Gamble erau doi imigranti din Marea Britanie si respectiv Irlanda care s-au stabilit in Cincinnati si au facut cunostinta atunci cand s-au casatorit cu surorile Olivia si Elizabeth Norris. Pe atunci William Procter Producea lumanari, iar James Gamble producea sapun.

Pe data de 31 octombrie 1837, la sugestia socrului, Alexander Norris, a fost infiintata compania Procter & Gamble. 20 de ani mai tarziu, cifra de afaceri a ajuns la 1 milion de dolari S.U.A si a tot crescut.

In prezent, Procter & Gamble detine branduri cum ar fi: Ariel, Tide, Head and Shoulders, Pampers, Pringles, Duracell, Gilette, Braun, Dolce & Gabanna, Gucci, etc.

Multinationala este prezenta in Romania din anul 1992. In 1995, trustul Procter & Gamble a cumparat o parte din fabrica de detergenti si inalbitori de la Timisoara, infiintand S.C. Detergenti S.A., firma de productie, care avea in februarie 2009 un numar de 850 de angajati. In 1996 in cadrul fabricii din Timisoara a inceput productia de detergenti. Prima marca produsa a fost Tide pentru spalare manuala. Ulterior productia s-a diversificat, producandu-se detergenti marca Ariel, Bonux si s-a inceput productia de detergenti pentru spalare automata.

Din anul 2000, langa fabrica din Timisoara s-a construit un centru de distributie, care distribuie si produse Procter & Gamble din import.

In 2008, Procter & Gamble a ales pentru constructia unei noi fabrici de cosmetice localitatea Urlati, care a fost inaugurata in data de 28 septembrie 2010, produsele fabricate fiind destinate exportului in proportie de 90%, peste 60% din sampoanele produse fiind livrate in Turcia, Rusia si pe piete din Europa de Est. A fost construita printr-o investitie de 100 de milioane de dolari. Fabrica are 250 de angajati, dintre care 100 lucreaza in birouri.

In Bucuresti, trustul Procter & Gamble detine firma Procter & Gamble Marketing, care coordoneaza vanzarea produselor Procter & Gamble in Romania, ocupandu-se si de publicitate.

II. Criterii in procesul de achizitie.

1. Disponibilitatea produsului.

Pe piata din Romania se comercializeaza o gama variata de laptopuri.

Produsul pe care S.C. Procter & Gamble doreste sa-l achizitioneze trebuie sa existe pe stoc sau trebuie sa existe posibilitatea livrarii acestuia in cel mult 10 zile lucratoare, in cantitatea dorita.

2. Calitatea produsului.

Laptopurile trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:

- Un spatiu de stocare de cel putin 350 GB.

- O camera web, microfon si difuzor.

- Autonomia bateriei sa fie de cel putin 2 ore.

- Wireless.

- Un termen de garantie de cel putin 12 luni.

3. Pretul optim.

Pretul trebuie sa fie cel mai atractiv in concordanta calitate/pret. Sa nu fie un pret mai mare de 500 euro/unitate si livrarea trebuie sa fie gratuita.

4. Servicii suplimentare care insotesc produsul.

Serviciile suplimentare ce insotesc produsul sunt serviciile de instalare software si cele de service gratuit in perioada de garantie. Dupa expirarea perioadei de garantie, service-ul va fi platit conform pretului mentionat in contract.

5. Relatiile pe termen lung.

Contractul se va incheia pe o perioada de cel putin 24 de luni. Firma beneficiara va avea grija ca toate cerintele mentionate in contract sa fie satisfacute. In caz de incalcare a regulilor din contract, firma distribuitoare va suporta o penalizare in functie de gravitatea incalcarii.

Preview document

Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell - Pagina 1
Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell - Pagina 2
Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell - Pagina 3
Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell - Pagina 4
Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell - Pagina 5
Procesul decizional de achiziție a 178 de laptopuri marca Dell - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional de Achizitie a 178 de Laptopuri Marca Dell.doc

Ai nevoie de altceva?