Publicitatea Online

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6694
Mărime: 764.91KB (arhivat)
Publicat de: Todor Dumitriu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA MARKETING ŞI COMUNICAR ÎN AFACERI

Cuprins

  1. CUPRINS pag.2
  2. 1. SCURT ISTORIC AL PUBLICITĂŢII ONLINE pag.3
  3. 2. PUBLICITATEA ON-LINE pag.4
  4. 2.1.Publicitatea clasică vs. Publicitatea online pag.4
  5. 2.2.Avantajele şi dezavantajele publicităţii online pag.5
  6. 2.3.Forme şi instrumente ale publicităţii online pag.6
  7. 2.3.1.Email-ul pag.6
  8. 2.3.2.Web-ul pag.8
  9. 2.3.3. Alte forme de publicitate pe paginile Web pag.14
  10. 3. CONCLUZII pag.16
  11. BIBLIOGRAFIE pag.18

Extras din proiect

1. SCURT ISTORIC AL PUBLICITĂŢII ONLINE

Internetul ca şi alte mijloace de comunicare în masă a apărut din dorinţa de comunicare, de data aceasta în scopuri politice şi militare, în SUA (1957). Abia în 1980 depăşeşte graniţele Statelor Unite ale Americii, şi este folosit de marile companii datorită flexibilităţii de a comunica şi transmite informaţii.

Aproximativ 240 milioane de oameni din toată lumea au acces la World Wide Web (WWW). Indiferent de obiectul de activitate in care se afla cineva, nu se pot ignora 240 milioane de oameni.

Recent, o data cu creşterea accesibilităţii la Internet, EC (electronic commerce) a captat interesul consumatorilor individuali si al societăţilor comerciale de orice mărime si preocupări. Mai mult decât atât, cu tehnologiile avansate disponibile acum, se vorbeşte tot mai des de Economia Digitala (DE - Digital Economy).

O dată cu creşterea exponenţială a popularităţii Web-ului - instrument primordial de utilizare a Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilă a început să fie exploatată de către un număr crescând de companii: publicitatea si marketingul electronic, instrumente ce oferă posibilităţi enorme la un cost minimal.

Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep să realizeze potenţialul enorm al noului mediu de comunicaţie electronică, Internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - si potenţiali clienţi - marile reţele de televiziune oferă preturi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audienţă, doar giganţi ca IBM, Coca Cola sau Ford îşi puteau permite campanii publicitare de milioane de dolari. Însă prin Internet, orice companie îşi poate asigura o prezenţă neîntreruptă, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preturi incomparabil inferioare. În plus, prin această prezenţă permanentă, compania îşi asigură un serviciu de suport si informare continuu, rapid si eficace către clienţi.

În urma cu doar 40 de ani televiziunea era considerata “o noua media” si acum 15 ani televiziunea prin cablu a fost apreciata la fel. La inceputurile lor fiecare dintre aceste “noi media” a trebuit sa-si dovedeasca valoarea pentru a-i convinge pe anuntatori sa difuzeze un spot publicitar, iar Internetul se gaseste in aceasta situatie in prezent.

Reducerea treptata a audientei retelei de televiziune in timpul anilor 1980 si 1990 a modificat planurile media pentru totdeauna. La inceputul anilor ’80 televiziunea era usor de planificat si cumparat tinand cont de faptul ca erau doar trei retele de televiziune de luat in considerare. Apoi, a aparut televiziunea prin cablu, apoi o a patra retea denumita FOX urmata de multe oferte de fuzionare si de numeroase inregistrari de noi retele ca: Paramount si WB. Noile optiuni au continuat sa fragmenteze televiziunea traditionala iar bugetele de publicitate au urmat aceeasi tendinta.

Înainte ca Internetul să capete o latură comercială, în 1990, compania americană Prodigy testa publicitatea online. În 1994 apare primul banner publicitar vândut (Hotwired) şi primul browser comercial (Netscape Navigator 1.0). Tot în 1994, Laurence Center şi Marta Siegel Legal Servicies au descoperit un mijloc foarte ieftin prin care îşi puteau face publicitate, o campanie de email nesolicitată, procedeu care se numeşte spam. Circa 7.000 de newsgroups au primit mail-ul acestora, care nu avea nici o legătură cu subiectele care se discutau pe acele forumuri. Următorii ani au adus numeroase schimbări în rândul publicităţii online, transformând-o încetul cu încetul într-o adevărată industrie independentă.

2.PUBLICITATEA ONLINE

2.1.Publicitatea clasică vs. Publicitatea online

Trebuie menţionat de la început că cele două ramuri se completează una pe cealaltă, şi nu pot exista una în lipsa celeilalte. Companiile zilelor noastre ar avea mult mai mult de câştigat dacă ar utiliza sisteme care să faciliteze dialogul între companie şi clienţi sau potenţialii săi clienţi Acest sistem care îndeplineşte cerinţele precizate de Kotler este Internetul. Un produs nou care urmează să se lanseze pe piaţă îi este benefică o campanie care îmbină ambele tipuri de publicităţi, deoarece riscul unui eşec ar fi mult mai mic decât în cazul folosirii doar a publicităţii online. Cea mai mare parte a specialiştilor consideră că o campanie exclusiv online nu are şanse de reuşită, publicitatea online vine doar să întregească mix-ul de marketing ce stă la baza unei promovări de succes

Primele companii care au început să investească în această nouă industrie sunt Volvo, General Motors şi Toyota. Compania Volvo, şi-a lansat modelul S60 printr-o campanie online cu memorabilul slogan “They’re boxy, but they’re safe”. Volvo a fost astfel prima mare companie internaţională care a demonstrat că mediul online este unul foarte benefic. O altă campanie online a fost lansată de General Motors, în decembrie 1997 la Buick Regal. Pe pagina web aveau opţiuni video şi audio şi un chat. Pagina avea un trafic enorm, fapt care făcea ca server-ul să cadă foarte des. Compania a investit milioane de dolari, dar au scăpat din vedere relaţia cu clientul şi posibilitatea vânzărilor online. De pe pagina web lipsea oportunitatea unui test drive, de a-ţi configura propria maşină sau un showroom virtual. Spre deosebire de televiziune, radio sau presa scrisă, paginile web îşi aşteaptă vizitatorii, care de cele mai multe ori caută un moment de recreere. De aceea, dacă site-ul tău nu e suficient de interesant utilizatorul nu va ezita să închidă pagina. O a treia companie care şi-a dat seama că în mediul online era viaţă a fost Toyota. În urma analizelor demografice, Toyota a descoperit că 80% din clienţii săi au acces la Internet. Compania a folosit toate mijloacele pentru a-şi anunţa clienţii că sunt online şi au ştiu cum să îi şi păstreze.

Pagina Web indiferent de conţinutul ei este la fel de importantă ca şi o broşură, în primul rând cu rolul de a informa clienţii de unde pot obţine produsul.

Cu toate acestea Internetul, respectiv Web-ul îţi oferă mult mai multă flexibilitate decât orice at mijloc , singurele limite impuse sunt imaginaţia şi bugetul. Poţi porni o campanie pe termen lung, dar pe parcursul acesteia poţi interveni cu mici schimbări în funcţie de rezultatele pe care le vezi. Iulian Vegheş Ruff şi Bogdan Grigore definesc publicitatea online astfel “acel tip de publicitate afişată pe Internet, având scopuri similare publicităţii tradiţionale, însă mijloace şi metode de exprimare, comunicare şi interacţiune cu publicul ţintă specifice mediului electronic. Acest specific se manifestă în principal prin interacţiune directă, comunicare, feed-back în timp real şi target-are restrânsă până la nivel de individ”.

Instrumentele folosite de mediul online nu sunt foarte diferite de cele folosite în media tradiţionale. Astfel, dacă în presa scrisă şi în outdoor avem machete de presă, respectiv panourile publicitare, pe pagina web regăsim bannerele care pot fi de mai multe tipuri. Machetele de presă pot însă ocupa pagini întregi, spre deosebire de banner care are dimensiuni exacte. Putem deduce foarte uşor din această comparaţie că spre deosebire de mediul tradiţional, mediul virtual oferă interactivitate. Internetul oferă trecerea rapidă de la reclamă la producător , utilizatorul poate interacţiona cu produsul, îl poate testa, poate consulta părerile altor consumatori şi în cele din urmă îl poate achiziţiona.

Bibliografie

www.wikipedia.ro

http://revistaie.ase.ro/content/21/colibaba.pdf

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&ved=0CJsBEBYwDQ&url=http%3A%2F%2Ffspac.ubbcluj.ro%2Fcomunicare%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F02%2FPublicitate-online.doc&ei=-3p-Up-DL4qltAbMxIHwBQ&usg=AFQjCNGQ0hWDitBETQMGcTgIYV03DHoqeg

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fblogdeseminar.files.wordpress.com%2F2013%2F01%2Fsuport-de-curs-publicitate-online.doc&ei=pXt-Uu3IDI_Eswbo4YDgDw&usg=AFQjCNHUgWC1bz2SzV8h0w7n_CzQuqM7yg

Preview document

Publicitatea Online - Pagina 1
Publicitatea Online - Pagina 2
Publicitatea Online - Pagina 3
Publicitatea Online - Pagina 4
Publicitatea Online - Pagina 5
Publicitatea Online - Pagina 6
Publicitatea Online - Pagina 7
Publicitatea Online - Pagina 8
Publicitatea Online - Pagina 9
Publicitatea Online - Pagina 10
Publicitatea Online - Pagina 11
Publicitatea Online - Pagina 12
Publicitatea Online - Pagina 13
Publicitatea Online - Pagina 14
Publicitatea Online - Pagina 15
Publicitatea Online - Pagina 16
Publicitatea Online - Pagina 17
Publicitatea Online - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Publicitatea Online.docx

Alții au mai descărcat și

Lucrare licență - Publicitatea online

CAPITOLUL 1. PUBLICITATEA : SUFLETUL COMERTULUI 1.1. ISTORIA PUBLICITATII Publicitatea este, fara indoiala, aproape la fel de veche ca si...

Strategia de Comunicare On-line și Creația în Publicitatea On-line

INTRODUCERE Tema lucrării de disertaţie se numeşte „Strategia de comunicare on-line şi creaţia în publicitatea on-line” şi este dezbătută pe...

Agenția de publicitate prestator de servicii promoționale

1.Comunicaţia promoţională Intervenţia întreprinderii în domeniul comercial, constă în sporirea şi diversificarea produselor, bunurilor materiale...

Marketing via Internet

INTRODUCERE Nu eşti conectat la Internet, “Nu exişti “ este o expresie tot mai des întîlnită în toate domeniile , începînd cu...

Proiectarea unei Campanii de Comunicare Integrată cu Ocazia Lansării unui Nou Produs pe Piață

Partea I: Analiza comunicării de marketing pentru marca “Zuzu” 1. Analiza mărcii „Zuzu” Marca „ Zuzu” face parte din portofoliul companiei...

Implicarea agenției de publicitate în crearea și transmiterea mesajului publicitar

INTRODUCERE Lucrarea de faţă are ca temă un domeniu vast şi extrem de interesant, aflat în deplină dezvoltare: implicarea agenţiei de publicitate...

Strategii promoționale în cadrul firmei

Argument Planul promoţional este un document referitor la etapele pe care trebuie să le parcurgă firma pentru a transmite informaţii despre...

Mixul de marketing în cadrul farmaciei Dona

1. Prezentare FARMACIA DONA In anul 1993 a fost deschisa prima farmacie din actuala retea Farmaciile DONA, care insumeaza astazi 175 farmacii in...

Te-ar putea interesa și

Lucrare licență - Publicitatea online

CAPITOLUL 1. PUBLICITATEA : SUFLETUL COMERTULUI 1.1. ISTORIA PUBLICITATII Publicitatea este, fara indoiala, aproape la fel de veche ca si...

Impactul Apariției Internetului asupra Dezvoltării Marketingului

Capitolul 1 Internet şi neteconomie 1. 1. Internetul, revoluţia tehnologică a secolului XX Comunicarea în timp real a mesajelor ce includ text,...

Campania de promovare online a Pensiunii Montana

INTRODUCERE Fiind un sistem de schimbare a informatiilor, cel mai important aspect al Internetului este puterea lui de conectare, abilitatea de a...

Publicitate online. identitate și eficiență

ARGUMENT „Toată lumea a crezut că este necesar să fie cheltuite milione pentru a fi construit un brand. În prezent, avem dovada că succesul...

Impactul Internetului în Publicitate

ARGUMENT Impactul internetul creşte într-un ritm mult mai rapid decât cel înregistrat vreodată de televiziune sau radio şi probabil că ritmul de...

Piața Virtuală a Produselor Chimice și Petrochimice în România

Prin prezenta declar că Lucrarea de licenţă cu titlul “Piaţa virtuala a produselor chimice şi petrochimice în România şi perspectivele acesteia de...

Comunicarea pe internet la SC Romtelecom SA

INTRODUCERE În ziua de azi nimeni nu se mai miră când aude de Internet. Dimpotrivă. Acest termen aproape necunoscut publicului larg în urmă cu...

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Ai nevoie de altceva?