Strategia de branding în Franța

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6031
Mărime: 710.29KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Chelaru
Puncte necesare: 7
Academia de Studii Economice Bucureşti

Extras din proiect

Franţa azi

Franța este cea mai mare țara din europa de Vest, având 547.020 kmp şi a 37-a cea mai mare din lume. Deşi de două ori mai mare decât Marea Britanie, are aproape aceeaşi populație-60 de milioane de locuitori. Este o țara preponderent rurala: 56% din teritoriu este ocupat de gospodarii, iar 25% de păduri. Agricultura, cea mai dezvoltată industrie a țarii, a fost descrisă ca fiind combustibilul verde (petrole vert) al Franței. De departe, Franța deține cea mai mare întindere cultivabilă şi cel mai mare potențial agricol din Uniunea Europeană. Marile oraşe sunt puține şi la mare distanța unele de altele. Parisul este cel mai mare, cu o populație de 2,1 milioane de locuitori, urmat de Lyon şi Marsilia.

Prima atracție care îl uimeşte pe orice vizitator care călătoreşte prin Franța, pe lângă ruralitate, este diversitatea regională deosebită. Franța este singura țara europeană care se întinde şi în nordul şi în sudul continentului.

În ceea ce priveşte oamenii, la fel ca în cazul peisajului, elementele-cheie sunt din nou diversitatea şi regionalitatea.

Franța este o țara profund civilizată. Nimeni nu poate vizita Franța fără să observe rolul jucat de politețe, eticheta şi bune maniere.

De asemenea, este imposibil să vizitezi Franța fără să-ţi dai seama imediat de importanta stilului. Scaunele de pe terasele barurilor şi cafenelelor franţuzeşti sunt adesea aşezate cu faţa spre exterior, şi nu unul către celălalt: eşti acolo să te uiţi la cei care trec.

Prezentarea mâncărurilor se face la fel, cu un deosebit stil. Una dintre plăcerile unei plimbări pe orice stradă nu este doar pură varietate a micilor magazine, ci şi virtuasele vitrine, mai ales cele cu mancare- adevărate opere de artă.

Franţa are festivaluri pentru fiecare formă de artă: muzica clasică la Aix-en-Provence, Montpellier, Orange şi Prades; jazzul la Juan-les-Pins şi Marciac; rockul la Bordeaux şi Rennes; arta grafică la Angouleme şi St.-Malo; teatrul la Avignon. Şi acestea nu sunt decât o mică parte din sutele de festivaluri ce au loc în fiecare an, mai ales vara.

Gastronomia, sau artă de a mânca şi de a bea bine, este mai mult decât o activitate de petrecere a timpului liber: într-o ţară în care populaţia îşi cheltuieşte mare parte din venit pe plăcerile culinare, macarea este un mod de viaţă. Diversitatea regional-gastronomica a Franţei este probabil mai mare decât a oricărei alte ţări. La un moment dat, Charles de Gaulle a remarcat exasperat: “Cum poate cineva să guverneze o ţară care produce 265 de sortimente diferite de brânză?”-remarca devenita celebră. Oficial numărul lor se apropie de 400.

Distincţia şi stilul asociate Franţei şi esenţei ei îşi au rădăcinile în istoria să extraordinar de bogată şi diversa-o istorie plină de contraste. Frântă de astăzi serveşte ca model de centralizare statală, procedurile sale administrative atent perfecţionate, fiind un exemplu pentru restul lumii.

Date fiind toate bogăţiile, nu ne mai surprinde că francezii sunt extrem de mândri de moştenirea lor culturală. Educaţia este puternic valorizata, iar discuţiile despre subiecte artistice şi intelectuale sunt un lucru obişnuit al vieţii de zi cu zi.

Parisul are o reputaţie de neegalat, ca fiind unul dintre cele mai frumoase, mai interesante şi mai romantice oraşe ale lumii. Adesea numit Oraşul Visurilor, Parisul a fost ca o Meccă pentru artiştii şi scriitorii în devenire, pentru gânditori şi aventurieri. În Paris sunt concentrate unele dintre cele mai importante muzee ale lumii, cele mai frumoase clădiri din Franţa şi tot luxul din lume.

2. Prezentarea brandului Franţei: “Rendez-vous en France”

2.1. Context

Cu o varietate de peisaje şi condiţii climatice, o diversitate culturală, precum şi o bucătărie renumită nu este o surpriză ca în Franţa turismul a devenit o activitate foarte importantă. Direct şi indirect, turismul înglobează 7% din forţa de muncă şi contribuie cu aproximativ 8% la PIB, aducând un venit substanţial de la vizitatorii străini şi făcând mai mult decât să compenseze suma cheltuită de turiştii francezi în străinătate. Franţa este una dintre primele destinaţiile turistice din lume, fiind vizitată de aproximativ 70 milioane de turişti străini în fiecare an la sfârşitul secolului al XX-lea.

Turismul a crescut rapid în anii 1960, când un număr tot mai mare de familii franceze îşi lua vacanţă în fiecare an, încurajate de o bogăţie mai mare, mai mult timp liber şi din 1982, de cinci săptămâni de concediu legal plătit. Astfel industria s-a schimbat. Ca răspuns la această creştere a cererii, au fost construite hoteluri din ce în ce mai mari şi staţiuni noi. Au apărut din ce în ce mai multe firme de vacanţă şi au fost dezvoltate noi produse turistice, inclusiv spectaculoase parcuri tematice (spre exemplu Complexul Disneyland, care s-a deschis în anul 1992).

Cu peste 75 milioane de turiști străini în anul 2003, Franța este clasată ca prima destinație turistică din lume. La aceasta se adaugă procentul important de francezi ce își petrec vacanțele în diferite regiuni ale țării. În anul 2003 turismul a reprezentat 6,6% din PIB și a angajat aproximativ 700.000 persoane în activități direct legate de acesta.

Anul 2006 a adus Franţei locul întâi în clasamentul celor mai populare destinaţii turistice din lume, după ce nu mai puţin de 78 de milioane de turişti au ales să viziteze tara, o cifră cu adevărat impresionantă chiar şi pentru specialiştii în domeniu. După ani buni în care fusese depăşită de alte state, Franta revine în forţă în topul preferinţelor, în bună parte datorită strălucirii sale specifice şi în special datorită farmecului Parisului, poate cea mai cunoscută capitală din lume.

Cei peste 78 de milioane de turişti care au vizitat Franţa într-un singur an, 2006, reprezintă o creştere spectaculoasă, depăşind chiar cei 60 de milioane de cetăţeni ai ţării. Dar şi numărul celor care lucrează într-un fel sau altul în industria turistică franceza, de la hoteluri la localuri, este impresionant, aproximativ 2 milioane, ceea ce demonstrează importanta jucată de turism în economia franceză. Potrivit statisticilor întocmite de Ministerul Turismului din Franţa, cei mai mulţi dintre turişti provin din Olanda, Elveţia, Spania şi Europa de Est. Dar a crescut şi numărul turiştilor chinezi, de exemplu, circa 600.000 vizitând Franta în 2006.

În topul celor mai interesante destinaţii turistice, pe locul doi se situează Spania, iar pe locul trei China. Însă specialiştii estimează că până în 2010 China va ajunge pe poziţia secundă, iar până în 2020 ar putea depăşi Franta prin numărul turiştilor, devenind cea mai populară destinaţie turistică din lume. Aşa că Franţa, deşi marele învingător al lui 2006, trebuie să se pregătească pentru o concurentă serioasă.

Un sondaj din 2007 a arătat că doar 20 la sută din turişti internaţionali care vizitează Franţa au fost mulţumiţi de ospitalitate, în comparaţie cu 33% în Italia, sau 30% în Spania. Au fost identificate trei probleme: deteriorarea în domeniul ospitalităţii pe fondul concurenţei internaţionale în creştere, dezechilibrul de dezvoltare între regiuni şi lipsa produselor turistice noi. Ca răspuns, guvernul francez a anunţat noua sa politică, "Destination France 2020" de a susţine sectorul turismului.

Astfel, modernizarea economiei turistice în Franta a devenit o prioritate încă din prima jumătate a anului 2008. În conformitate cu planul pentru turism “Destination France 2020”, guvernul francez pentru a stimula în continuare sosirea turiştilor şi pentru a se adapta la transformările mondiale s-a angajat într-un exerciţiu de rebranding.

La 19 iunie 2008, în discursul cu privire la la aspectele legate de turism susţinut de Christine Lagarde, ministrul de finanţe al ţării, s-au făcut publice anumite puncte ale campaniei. Atât timp cât turismul aduce mai mult din 6% din PIB-ul ţării şi asigură locuri de muncă pentru 1,8 milioane de cetăţeni, s-a subliniat prioritatea reformării acestuia.

Cu un pic peste 74 de milioane de vizitatori străini anul trecut, Franţa continuă să revendice titlul de prima destinaţie turistică în lume, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite Organizaţiei Mondiale a Turismului. Criză economică a determinat o scădere cu 6 procente faţă de anul 2008, iar călătoriile de afaceri au scăzut cu 10 la sută. Dar călătoriile de agrement au rămas puternice. În 2009, 3,2 milioane de americani au vizitat ţara. Oficialii francezi sunt optimişti că turiştii americani vor creşte cu 4-5 la sută în 2010.

Preview document

Strategia de branding în Franța - Pagina 1
Strategia de branding în Franța - Pagina 2
Strategia de branding în Franța - Pagina 3
Strategia de branding în Franța - Pagina 4
Strategia de branding în Franța - Pagina 5
Strategia de branding în Franța - Pagina 6
Strategia de branding în Franța - Pagina 7
Strategia de branding în Franța - Pagina 8
Strategia de branding în Franța - Pagina 9
Strategia de branding în Franța - Pagina 10
Strategia de branding în Franța - Pagina 11
Strategia de branding în Franța - Pagina 12
Strategia de branding în Franța - Pagina 13
Strategia de branding în Franța - Pagina 14
Strategia de branding în Franța - Pagina 15
Strategia de branding în Franța - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Strategia de Branding in Franta.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Proiect Economic

REZUMAT În mediul de afaceri firmele au 2 tipuri de poziţie: de a fi interesat să privească pe un spaţiu îngust, de regulă doar acţiunile firmei,...

Brief de Creare a unui Site Web

1. Alegerea temei Un site web este definit ca o entitate virtuala si reprezinta totalitatea informatiilor si serviciilor care sunt asociate cu un...

Strategia de Branding a Spaniei

1. Prezentarea țării Spania este un stat situat în sud-vestul Europei, ocupând cea mai mare parte din Peninsula Iberică, precum şi Insulele...

Marketing internațional - vinuri

Rezumat introductiv Vinul este un purtător de imagine pentru istoria, cultura şi civilizaţia oricărei ţări cultivatoare de viţă de vie. România...

Turismul în Franța

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A FRANTEI 1.1. Pozitionare geografica, limite si vecini Franta este situata in vestul Europei; are iesire la...

Strategia de branding a Parisului

1. Scurtă prezentare Parisul este cel mai mare oraș al țării franceze cu o suprafață de 105 km2 și este în aceleași rând și capitala acestuia. Se...

Campaniile de promovare a României

CAMPANIILE DE PROMOVARE A ROMANIEI Campania de promovare in Spania Initiator: Guvernul Romaniei Finantatori: Saatchi & Saatchi Obiectivul:...

Practică comportamentul consumatorului - vinuri

Introducere Scurt istoric despre vin Pe teritoriul Romaniei, vita de vie se cultiva din Comuna Primitiva si anume din Neoliticul Mijlociu, cu...

Ai nevoie de altceva?