Strategia de Comercializare a Produsului Turistic

Imagine preview
(7/10)

Acest proiect trateaza Strategia de Comercializare a Produsului Turistic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Costencu Mirela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Agenţiile de turism reprezintă, adesea, puncte de trecere obligatorii pentru vânzarea produselor turistice ale tour-operatorilor sau ale altor producători. Agenţiile de turism sunt, în general, simpli distribuitori de produse turistice, dar de comportamentul lor depinde decizia de cumpărare a turistului. De aceea, producătorii şi ofertanţii de produse turistice pot opta pentru una dintre următoarele strategii:

1. strategia de specializare;

2. strategia de nediferenţiere.

1. Strategia de specializare: această strategie presupune gândirea şi comercializarea de produse turistice tematice.

Există trei posibilităţi de specializare:

a.) Destinaţia. În funcţie de caracteristicile pieţei pe care acţionează şi ale segmentului de turişti căruia i se adresează, agenţia de turism caută modalităţi de a câştiga acceptul turiştilor potenţiali: realizarea de produse turistice care au ca loc de desfăşurare o anumită ţară, zonă, regiune, staţiune, care este la modă datorită caracteristicilor întrunite (litoral însorit, densitatea obiectivelor turistice, originalitatea lor, fenomene naturale rar întâlnite...).

Exemplu:

• COSMOVEL: propune numeroase programe în Turcia;

• TRANSTOUR: se interesează în exclusivitate de ţările de Est;

• AFRICATOUR: şi-a construit imaginea de specialist în Africa, în colaborare cu Paris – Dakar.

b.) Clientela. Constituie principalul element al micromediului agenţiei de turism, destinatarul final al eforturilor economice ale acesteia:

• ART ET VIE – se adresează corpului profesoral;

• UCPA ŞI OPTION VACANCES – se adresează tinerilor;

• KUONI – vizează o clientelă de lux;

• VOYAGE CONSEIL – se adresează populaţiei rurale.

Alţi realizatori de produse turistice, în eforturile lor de a se impune pe piaţă, au ales ca grupuri ţintă cele mai năstruşnice categorii de turişti:

• handicapaţi (Handicaps sans frontières);

• tineri căsătoriţi (Le Château de Breteuil – se adresează tinerilor căsătoriţi japonezi);

• homosexuali (International Gay Travel, din SUA, care grupează o companie aeriană, 28 de tour-operatori şi 172 de agenţii de turism);

• persoane în vârstă (Club Rennaissance din Franţa, Britanic Saga Holiday din Marea Britanie, cu o strategie agresivă, produsele lor nefiind accesibile clienţilor având sub 60 ani);

• tineri aventurieri (Top Deck Travel din Marea Britanie).

Tema reprezintă laitmotivul respectivului produs turistic. Toate prestaţiile (cazare, restaurant, agrement) sunt adaptate respectivei tematici. În dorinţa lor de a vinde cât mai multe produse turistice, producătorii au ajuns la concluzia că acestea ar trebui să câştige în atractivitate şi originalitate. Ei s-au gândit că prestaţiile componente nu trebuie alese la întâmplare, ci astfel combinate încât produsul să se desfăşoare conform unei teme.

• SIP – s-a afirmat în domeniul pelerinajelor;

• EXPLORATOR – organizează aventuri;

• VISA TONIC – are în vedere sejururi de sănătate;

• ART ET VIE şi KORE – s-au specializat pe tematici culturale;

• UNOSEL – organizează sejururi lingvistice.

Această strategie este, adesea, considerată ca riscantă. În fapt, dacă piaţa vizată este afectată subit de un eveniment destabilizator, firma poate înregistra o reducere sensibilă a cifrei de afaceri. Este suficientă o lovitură de stat, care dezvoltă insecuritate, ca tour-operatorii specializaţi strict pe acea destinaţie geografică să fie afectaţi. De exemplu, Egipt şi Israel au fost considerate, mult timp, ţări riscante.

Avantajele acestei strategii nu sunt de neglijat:

• strategia de specializare este oportună la începutul activităţii, când tour-operatorul sau alţi realizatori de produse turistice urmăresc să-şi crească cifra de afaceri;

• strategia de specializare presupune o clientelă restrânsă şi solvabilă, faţă de strategia de nediferenţiere care presupune un public larg şi, deci, cunoaşterea perfectă a totalităţii costurilor, pentru a propune preţul cel mai scăzut;

• strategia de specializare constituie pentru numeroşi producători o soluţie logică pentru a face faţă concurenţei şi instabilităţii comportamentale a turiştilor. Pentru un tour-operator specializat, prioritară este calitatea produsului turistic şi nu preţul. Astfel el reuşeşte să-şi fidelizeze clienţii, care îi aduc un volum suficient de vacanţieri noi, evoluţia cifrei de afaceri permiţându-i venituri rezonabile.

2. Strategia de nediferenţiere:

Alături de specializarea producătorilor, specific turismului este şi formarea unui sector nediferenţiat. Factorii care determină abordarea unei astfel de strategii sunt:

• creşterea concurenţei pe piaţa mondială a turismului;

• accentuarea comportamentului de piaţă al cumpărătorului.

Ca urmare, ofertanţii şi producătorii s-au adaptat şi au trecut la:

- creşterea eforturilor de particularizare a ofertei;

- creşterea atractivităţii ofertei;

- influenţarea calităţii şi dimensiunii cererii turistice, folosind politici agresive de marketing.

Toate aceste adaptări cer eforturi financiare mari, ceea ce a impus creşterea dimensiunilor firmelor ofertante prin integrarea sau gruparea lor.

România este foarte bogată în resurse minerale: ape termale, ape sulfuroase sau sărate, nămolul natural. Minele de sare, ozonul îmbogăţit al aerului montan sunt alţi factori de vindecare.

Cel mai revoluţionar program balnear din lume este revendicat de România. Deoarece are o treime din izvoarele termale şi minerale din Europa.

Staţiunea balneară (Spa) clasic Europeană este o staţiune cu izvoare termale - minerale, unde turiştii sunt supuşi unei cure sub supraveghere medicală.

Efectul vindecător al acestor izvoare a fost dovedit şi acest lucru face aceste staţiuni aşa de populare.

Şi Călimăneşti – Căciulata datează de pe vremea romanilor, iar Napoleon III obişnuia să se aprovizioneze cu ape minerale din acestă staţiune.

Inelul verde este aria de lacuri şi parcuri publice situat la nord de Bucureşti. S-a descoperit aici serul care s-a dovedit că încetineşte procesul de îmbătrânire şi în anumite cazuri chiar îl inversează. Medicamentele biotrofice patentate Gerovital H3 şi Aslavital sunt disponibile la clinica din Otopeni şi la hotelul de tratament geriatric Flora din Bucureşti. Gerovital GH3 este bun pentru "păstrarea tinereţii, vitalităţii, pentru sporirea energiei la niveluri ridicate, îmbunătăţirea memoriei şi a capacitaţii intelectuale."

Nevoia de relaxare devine din ce în ce mai evidentă într-un mediu înconjurător din ce în ce mai stresant. Programul prelungit de muncă şi stresul acumulat pe parcursul unei săptămâni reprezintă o problemă extrem de prezentă care se reflectă chiar şi în viaţa de cuplu. Relaxarea fizică şi psihică este mai mult decât necesară, iar o soluţie foarte la îndemână o reprezintă centrele de tip Spa. În ultimul an, cu preponderenţă, fenomenul spa a luat o amploare semnificativă în România. Tot mai multe Spa-uri au apărut ca din senin şi în acelaşi timp multe centre de înfrumuseţare şi-au extins activitatea tot în această direcţie. De asemenea, majoritatea hotelurilor de 3-4-5 stele încep să ofere servicii de spa şi wellness pentru un public din ce în ce mai pretenţios.

Cu toate acestea, publicul are nevoie de informare în ceea ce priveşte fenomenul spa şi de asemenea în alegerea unui centru potrivit care să ofere tratamentele şi practicile căutate. În acest moment, informaţia este disparată, persoanele interesate trebuind să adune frânturi fie din reviste adiacente subiectului, fie direct de pe site-urile centrelor ce oferă astfel de servicii. Astfel, pentru a veni în ajutorul iubitorilor de spa şi nu numai, a apărut prima publicaţie din România dedicată exclusiv fenomenului Spa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategia de Comercializare a Produsului Turistic.doc

Alte informatii

Univ Eftimie Murgu Resita