Dinamica autovehiculului - Autofurgon

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 12 fișiere: doc, ppt, xlsx, dwg, bmp, bak
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 28625
Mărime: 9.04MB (arhivat)
Publicat de: Todor Octaviu Micu
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul 1. Dinamica autovehiculului
  3. 1.1 Studiul soluţiilor similare şi al tendinţei de dezvoltare
  4. 1.2 Organizarea generală şi parametri principali
  5. 1.2.1 Alegerea soluţiei de organizare generală
  6. 1.2.2 Dimensiuni geometrice principale
  7. 1.2.3 Greutatea autovehiculului, repartizarea greutăţilor pe punţi şi coordonatele centrului de greutate
  8. 1.2.4 Alegerea roţilor şi determinarea razelor roţii
  9. 1.3 Definirea condiţiilor de autopropulsare
  10. 1.3.1Rezistenţa la rulare. Alegerea mărimii coeficientului de
  11. rezistenţă la rulare
  12. 1.3.2 Rezistenţa la pantă şi rezistenţa totală a căii
  13. 1.3.2Rezistenţa aerului. Alegerea mărimii coeficientului de rezistenţă
  14. al aerului
  15. 1.3.4 Rezistenţa la demaraj. Alegerea mărimii coeficientului de influenţă
  16. al maselor aflate în mişcare de rotaţie
  17. 1.3.5 Ecuaţia generală de mişcare rectilinie. Cazuri particulare
  18. 1.4Calculul de tracţiune
  19. 1.4.1 Randamentul transmisiei
  20. 1.4.2 Determinarea caracteristicii externe a motorului
  21. A. Determinarea puterii maxime
  22. B. Alegerea motorului şi mărimilor caracteristice
  23. C. Calculul caracteristicii externe a motorului
  24. 1.4.3 Determinarea mărimii rapoartelor de transmitere ale transmisiei
  25. A. Determinarea valorii maxime a raportului de transmitere
  26. B. Determinarea valorii minime a raportului de transmitere
  27. C. Determinarea numărului de trepte pentru cutia de viteze
  28. D. Determinarea rapoartelor de transmitere ale transmisiei
  29. 1.5 Performanţele automobilului şi valorificarea performanţelor
  30. 1.5.1 Bilanţul de tracţiune şi caracteristica forţei la roată
  31. 1.5.2 Bilanţul de putere şi caracteristica puterilor la roată
  32. 1.5.3Caracteristica dinamică
  33. 1.5.4Caracteristicile de demaraj ale automobilului
  34. A. Determinarea caracteristicii de accelerare 1
  35. B. Determinarea timpului de demaraj 1
  36. 1.5.5Caracteristica de frânare 1
  37. A. Determinarea timpului de frânare minim
  38. B. Determinarea spaţiului de frânare minim
  39. Capitolul 2. Calculul şi construcţia punţii motoare 1
  40. 2.1 Alegerea tipului constructiv
  41. 2.2 Transmisia principală
  42. 2.2.1Organizarea cinematică a mecanismului reductor
  43. 2.2.2Dimensionarea geometrică a angrenajelor
  44. 2.2.3Alegerea modulului angrenajului
  45. 2.2.4Calculul de rezistenţă şi verificarea a angrenajelor
  46. 2.2.5Calculul de alegere al lagărelor
  47. 2.3 Diferenţialul
  48. 2.3.1 Organizarea cinematică a diferenţialului
  49. 2.3.2Calculul de rezistenţă şi verificare al angrenajului
  50. 2.3.3 Calculul de rezistenţă pentru celelalte elemente
  51. 2.4 Transmisia la roţile motoare
  52. 2.5 Butucul roţii
  53. 2.6 Mecanismul de ghidare al punţii
  54. 2.6.1 Alegerea tipului constructiv
  55. 2.6.2 Cinematica roţii ghidate în mecanismul adoptat
  56. 2.6.3 Calculul de rezistenţă şi dimensionare al mecanismului de ghidare
  57. Capitolul 3. Amenajarea interioară a autofurgonetelor
  58. Bibliografie 4

Extras din proiect

Introducere

Evoluţia progresivă a autovehiculului încă de la apariţia sa, a fost impusă de conştientizarea omului, că acest sistem, la început modest înzestrat tehnologic, îi poate uşura munca devenind parte integrantă din activitatea vastă pe care o întreprinde în timpul vieţii. Plecând de la această premisă, se caută soluţii de modernizare continuă, atingând cote foarte înalte în ultima perioadă.

Spiritul practic al omului a condus la realizarea unor autovehicule capabile să-i uşureze munca zilnică. Încrucişând imaginaţia cu tehnologia şi mobilizând exemplar, a rezultat acel segment de maşini, adică autofurgonetele, care să corespundă nevoilor oamenilor.

Adaptarea la nevoile de transport prin sporirea confortului conducătorului auto, comparabil cu cel al unui autoturism şi în acelaşi timp mărindu-se considerabil siguranţa şi spaţiul de încărcare, au impus autofurgonetele pe piaţa transportului de marfă şi de călători.

Autofurgonetele se vor a fi acele autovehicule, care să corespundă cerinţelor de transport de marfă uşor şi mediu, indiferent de mediul de lucru, dar în acelaşi timp să asigure confortul conducătorului auto. Plecând de la convingerea că automobilul trebuie să rămână o plăcere, se încearcă pe cât posibil realizarea unor autofurgonete cât mai performante.

Folosind un singur tip de şasiu, cu diferite ampatamente s-a ajuns la o multitudine de variante constructive care să satisfacă nevoile de transport, rezultând un volum al spaţiului de încărcare cuprins între 7 şi 12m3, continuitatea a fost posibilă calibrarea sarcinii maxime utile pentru fiecare scop în parte, de la ampatament la ampatament, de la o lungime la alta, volum cu volum. Traducând toate acestea în limbaj de afaceri şi adăugându-le la sarcina maximă utilă şi la cel mai mic ampatament pentru fiecare volum, am putea spune că autofurgonetele exploatează la maximum fiecare kilometru de drum parcurs.

Plecând de la şasiul unui autocamion, în acest caz întreaga încărcătură este suportată de şasiu, reuşind astfel să elimine din solicitările ce acţionează asupra caroseriei fac din acest tip de autovehicul unul rezistent.

Apariţia autofurgonetelor pe piaţa autovehiculelor destinate transportului a însemnat un real succes. Domeniul de utilizare se extinde din ce în ce mai mult, prin sporirea manevrabilităţi, chiar şi prin aglomeraţiile urbane ele descurcându-se foarte bine, astfel autofurgonetele se folosesc în domenii cum ar fi curieratul sau serviciile “porte a porte”.

Prin folosirea tehnologiei de ultimă oră s-a reuşit îmbunătăţirea caracteristicilor tehnice, folosindu-se materiale noi în construcţia de autovehicule, impunând un respect pentru tot ceea ce ne înconjoară.

Producţia de autofurgonete a dat dovadă de o dinamicitate sporită în ultimele decenii şi mai ales în ultimii ani, când au fost observate schimbări majore atât în proiectare şi execuţie cât şi în modul de apreciere a publicului.

Astfel, motoarele au beneficiat de o atenţie deosebită, efortul de sporire a performanţelor fiind îndreptat pe multiple direcţii: reducerea consumului de combustibil mărirea puterii litrice, a motoarelor, reducerea emisiilor nocive din gazele de evacuare, realizarea unor motoare cât mai uşoare şi cât mai compacte. Tendinţa de extindere a motoarelor cu aprindere prin comprimare, datorită consumului specific mai redus de combustibil în comparaţie cu motoarele cu aprindere prin scânteie, foarte accentuat în ultimii ani, s-a menţinut.

O altă preocupare constantă este aceia a creierii unor familii de motoare cu puteri şi capacităţi diferite, care sunt folosite în funcţie de necesităţi, procedeul favorizând folosirea tipizării în tehnologia de fabricaţie şi exploatare a autofurgonetelor.

Folosirea supraalimentării prin diferite procedee este tot mai des întâlnită la motoarele de autofurgonete, procedeul asigurând creşterea puterii şi a momentului maxim, cu scăderea turaţiilor şi a consumului de combustibil.

Reducerea dimensiunilor de gabarit şi consumului de metal constituie o sursă de cercetare permanentă, fiind realizată prin forţarea motoarelor, când se dezvoltă puteri tot mai ridicate, pe unitatea de cilindree. Se fac eforturi pentru limitarea emisiei de gaze nocive, prin folosirea unor elemente de testare a calităţii produselor de ardere, alături de dispozitive de purificare.

Transmisia autofurgonetelor este obiectul unor continue cercetări, urmărindu-se o mai bună corelare între momentul motor activ şi cel rezistent, sporirea confortului, şi a siguranţei în conducere.

Se constată că o folosire deosebită o au transmisiile automate, în ultima vreme asistate de microprocesoare. O altă preocupare tot mai răspândită este aceia a folosirii tracţiunii integrale, până nu de mult apanajul autoturismelor, însoţite de diferenţiale interaxiale blocabile sau având ca efect îmbunătăţirea capacităţii de trecere şi a stabilităţii.

Suspensia autofurgonetelor, a făcut obiectul unor studii aprofundate privind condiţionarea reciprocă dintre pneu, suspensie şi calea de rulare. Echiparea lor cu suspensii diferite pe toate roţile prin folosirea amortizoarelor hidraulice, precum şi folosirea suspensiei pneumatice a contribuit la mărirea confortului, a siguranţei în exploatare.

Sistemul de frânare cunoaşte preocupări intense de îmbunătăţire prin generalizarea folosirii sistemului cu dublu circuit, a sistemelor servoasistate etc. O mare răspândire a căpătat în dotarea autofurgonetelor a sistemelor de antiblocare a roţilor în cazul unei frânări puternice.

În cadrul sistemului de direcţie se încearcă generalizarea direcţiei servoasistate, sporirea confortului în conducere prin obţinerea unor reglaje ale volanului, funcţie de dimensiunile fiecărui conducător auto.

Un progres însemnat s-a realizat în construcţia de caroserii, reuşindu-se astfel obţinerea unor caroserii cu un coeficient aerodinamic cât mai mic, păstrând o formă plăcută. De asemenea s-a insistat pe obţinerea unui habitaclu cu un confort sporit, cu un post de conducere cât mai ergonomic, cu o insonorizare cât mai bună pentru reducerea zgomotului la un nivel cât mai redus.

În ceea ce priveşte interiorul autofurgonetelor s-au realizat importanţi paşi, asigurându-se astfel un confort comparabil cu al autoturismelor. Chiar dacă autofurgonetele sunt prin definiţie autovehicule de transport de marfă, datorită progresului ştiinţei ele se pot compara într-o oarecare măsură cu autoturismele, deoarece oferă un confort sporit conducătorului auto.

Aparatura de bord foloseşte tot mai mult circuite integrate, cu afişaj numeric, schematic grafic sau mai nou sub formă de diagramă, cu ajutorul tehnicii fluorescenţei în vid sau a cristalelor lichide, care au o fiabilitate ridicată.

Preview document

Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 1
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 2
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 3
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 4
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 5
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 6
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 7
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 8
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 9
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 10
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 11
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 12
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 13
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 14
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 15
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 16
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 17
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 18
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 19
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 20
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 21
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 22
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 23
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 24
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 25
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 26
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 27
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 28
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 29
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 30
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 31
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 32
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 33
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 34
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 35
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 36
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 37
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 38
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 39
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 40
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 41
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 42
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 43
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 44
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 45
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 46
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 47
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 48
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 49
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 50
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 51
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 52
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 53
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 54
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 55
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 56
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 57
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 58
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 59
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 60
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 61
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 62
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 63
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 64
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 65
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 66
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 67
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 68
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 69
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 70
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 71
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 72
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 73
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 74
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 75
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 76
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 77
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 78
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 79
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 80
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 81
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 82
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 83
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 84
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 85
Dinamica autovehiculului - Autofurgon - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Dinamica Autovehiculului - Autofurgon
    • 5 trepte.xlsx
    • amenajare.bak
    • amenajare.dwg
    • centru greutate.dwg
    • centru greutatedwg.bak
    • dinamica_ady.xlsx
    • IONUT.xlsx
    • IVECO.BAK
    • IVECO.DWG
    • Nu Sterge.bmp
    • PREZ1.PPT
    • Stat-Autofurgoneta.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul dinamic al automobilului

Soluții similare Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul, ținând seama de datele impuse prin temă, care precizează anumite...

Proiectare Proces Tehnologic de Fabricare a Reperului Cadru Suport

1.Elemente constructiv-funcţionale ale piesei 1.1. Schiţa piesei Pe desenul de execuţie al piesei au fost notate cu Sn suprafeţele acestuia care...

Calculul și proiectarea construcției metalice a căruciorului podului multioperațional

1. Memoriu de prezentare 1.1. Descrierea generala a podului rulant multioperational din punct de vedere constructiv si functional Podul rulant...

Sistemele de suspensie-direcție ale autoturismelor Mercedes-Benz clasa S

1) Documentare asupra tipurilor de sisteme de suspensie/direcţie utilizate la autoturismele de tip Mercedes-Benz Clasa S 1.1.Date tehnice: În...

Proiect dinamică - Seat Ibiza

TEMA DE PROIECT Proiectul consta in parcurgerea următoarelor aplicaţii pentru autovehiculul SEAT IBIZA 1.2i GLX : - Caracteristica exterioara a...

Modul de Diminuare a Vibrațiilor la Sistemul de Suspensie al Autovehiculelor

Introducere Deplasarea automobilului în orice regim, pe orice categorie de drum este însoţită de apariţia şocurilor şi vibraţiilor. De altfel,...

Infrastructura transportului rutier

ARGUMENT Transportul rutier este un mod de transport terestru si totodata un subsistem al sistemului national al transporturilor care asigura...

Proiect CCA 4x4

Cap I. Organizarea generala si alegerea parametrilor principali I.1. Studiul soluţiilor similare: Pentru abordarea proiectării unui nou tip de...

Te-ar putea interesa și

Ambreiaj pentru autobetonieră

1.Studiu de nivel privind autovehiculul 1.1 Solutii existente 1.2 Solutia propusa Fig. 1.1 Fig. 1.2 2.Studiul tematic privind sistemul...

Automobile

Capitolul 1 Determinarea particularităților constructive dimensionale și masice ale autovehiculului impus prin temă 1.1 Alegerea unor modele...

Dinamica autovehiculelor

Să se efectueze proiectarea generală, funcţională, privind dinamica tracţiunii şi consumul de combustibil al unui autovehicul, având următoarele...

Elemente de dinamica automobilelor

Sa se calculeze proiectarea ambreiajului automobilul indicat prin tema de proiect la disciplina ” Dinamica Autovehiculelor “. Automobilul...

Ai nevoie de altceva?