Începuturile încercărilor de coliziune

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4088
Mărime: 1.90MB (arhivat)
Publicat de: Dorel-Voicu Damian
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Introducere

Primele teste de coliziune au aparut ca urmare a analizei accidentelor de circulatie cu scopul reducerii gravitatii acestora. La inceputul secolului nu exista nici un fel de regulamente de securitate.

Analiza accidentelor de circulatie este o stiinta relativ noua, ea aparind in urma cu aproximativ 30 de ani in Marea Britanie si USA, imprumutind din regulile de analiza a accidentelor de avion, singura diferenta fiind aceea ca in cazul accidentelor rutiere nu exista acea « cutie neagra » ce poate da informatii despre ultimele secunde de functionare a aparatului iar urmele ramase in cazul unui accident de vehicul se pot sterge foarte repede. De la gradul de fatalitate al accidentelor de 15.6 la 100 milioane de mile din 1930 la factorul actual de 1.8 s-a ajuns prin nenumarate studii si incercari efectuate cu scopul protejarii ocupantilor unui autovehicul.

In prezent analiza accidentelor se face de catre echipe complexe ce sunt compuse din reprezentanti ai politiei, ingineri auto, medici si psihologi. Aceste echipe activeaza pe langa organisme oficiale precum politia sau institute de cercetare a vehiculelor, dar exista si firme de asigurari care isi au proprii experti in dinamica accidentelor.

Cauzele unui accident de circulatie sunt foarte complexe, ele putind fi impartite in :

- cauze ce tin de proiectarea si starea drumului

- cauze ce tin de starea tehnica sau particularitatile tehnice ale vehicului implicat in accident

- cauze umane ,

dar cele mai multe din accidente sunt cauzate de o combinatie a acestor factori.

In prezent protejarea ocupantilor unui vehicul are loc pe doua cai: prin dezvoltarea sistemelor de retinere- centuri de siguranta si airbag- si prin absorbtia socului de catre caroseria masinii.

Absorbtia socului de catre vehicul se face prin utilizarea de structuri cu deformare controlata care in momentul de impact preiau din energia dinamica a vehicolului si nu o transmit habitaclului, si prin utilizarea conceptului de arhitectura absorbanta, concept ce considera habitaclul o structura rigida care nu se deformeaza. Astfel daca o masina rigida se poate deforma in timpul unei coliziuni cu 10 cm, la o viteza de 50 km/h, pasagerii suporta un efort de aprox. 100 g, insa daca masina se poate deforma 80 cm, efortul asupra ocupantilor scade de 5 ori.

Primele Incercari de Coliziune

In ciuda uriasului efort implicat in dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor de protectie, o veriga esentiala era slaba. Toate eforturile sunt orientate asupra unui singur lucru- corpul uman, dar nici un corp uman nu este capabil de a testa concepte si de a evalua sisteme doar pentru energii scazute din cauza riscurilor inacceptabile.

In ideea unei simulari cat mai bune a realitatii au fost utilizate nenumarate alternative: cadavre, animale,etc. Cadavrele au fost considerate cele mai bune substituiente ale corpului uman insa nu au putut da foarte multe date despre parametrii testelor.

Astfel dispozitive antropomorfice, numite in general manechini, au fst cele mai raspanditi subiecti ai testelor sistemelor de protectie.

Primii manechini folositi aveau o utilitate limitata. In timp ce aproximau cinematica corpului uman si funizau unele date despre eforturile din timpul testului puteau aproxima doar in mare potentialul ranirilor grave sau fatale datorate acestor eforturi.

Aceste deficiente eu dus la dezvoltarea unor manechini ci o biofidelitate ridicata (grad in care caracteristicile fizice ale eomumui au fost incorporate in manechin) si cu o capacitate crescuta de masura a parametrilor testelor.

Eforturile au fost directionate, in special, pe dezvoltarea unor manechini dedicati tipului de coliziune: frontala sau laterala.

In aceeiasi idee manechinii au fost dezvoltati pe categorii, conform marimii fizice, pentru a reprezenta fidel diferite segmente de populatie.

Astfel manechnul de inaltime medie mascul adult este cel mai folosit in testarea sistemelor de retinere si este reprezentant al mediei populatiei de barbati.

Manechinii femela mica si mascul mare aproximeaza a inatime si greutate 5% din populatia de femei si 95% din populatia de barabati.

Inaltimile si greutatile manechinilor copii aproximeaza dupa inaltime si greutate copii grupati dupa varsta fara deosebire de sex.

Preview document

Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 1
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 2
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 3
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 4
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 5
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 6
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 7
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 8
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 9
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 10
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 11
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 12
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 13
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 14
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 15
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 16
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 17
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 18
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 19
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 20
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 21
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 22
Începuturile încercărilor de coliziune - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Inceputurile Incercarilor de Coliziune.doc

Alții au mai descărcat și

Sistem frânare Audi A4

Capitolul 2 2.1 DESTINATIA, CLASIFICAREA SI CONDITII IMPUSE SISTEMELOR DE FRANARE 2.1.1 DESTINATIA SISTEMELOR DE FRANARE Sistemul de franare al...

Instalația de iluminare și semnalizare

Argument Transporturile au avut in toate timpurile un rol foarte importamt in viata oamenilor constituind un factor de prima importamta in...

Echipamente Electrice și Electronice la Automobile

Acumulatoare acide cu plumb pentru autovehicule.ConstrucţiaBateria este o construcţie modulară pentru 6V sau 12V, având 3 respectiv 6 elemente de...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Structuri și caroserii portante

Curs 1 Cap 1 Cadru si caroseri 1.1 Cadrul si sasiul autov: A. Rolul: cadrul este suportul turor organelor a autov. denumirea de sasiu folosită...

Ai nevoie de altceva?