Trusă de compasuri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3224
Mărime: 20.21KB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Butnaru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrescu Viorica

Cuprins

  1. CAP.I: Alegerea materialului
  2. CAP.II: Parti componente
  3. CAP.III: Procedee de executie
  4. CAP.IV: Metode de asamblare si dezasamblare
  5. CAP.V: Functionare-actionare
  6. CAP.VI: Defecte si remedierea lor
  7. CAP.VII: Norme de tehnica securitati munci

Extras din proiect

Argument

MEMORIU JUSTIFICAT

In industria constructoare de masini,un rol deosebit de important revine dispozitivelor si aparatelor de control pentru asigurarea calitatii superioare a produselor.

Inbunatatirea calitatii produselor este un deziderat al perioadei actuale.

Calitatea unui produs este determinate de caracteristicile sale,iar aceste caracteristici sunt evaluate prin masurare,incercare sau masurare.Pentru ca rezultatul unei masurari sa fie cat mai apropiat de evoluarea reala a caracteristicii respective,operatia de masurareuie sa se faca corecta,cu mijloace de masurare si control,de buna calitate,care sa asigure precizia impusa de tehnologie.

Calitatea este in zilele noastre,factorul principal,care confera produselorr valoarea superioara de intrebuintare si competivitate.

In atelierele de lacatuserie se utilizeaza mijloace de masurare si control variate cum ar fi cele pentru:dimensiuni liniare,pentru controlul unghiurilor,pentru controlul rectilinitatii suprafetelor sau cele fara citirea valorii dimensiunii masurate.

TEMA prezentului priect este:”Trusa de compasuri”.

Trusa de compasuri face parte din categoria instrumentelor de masura.Instrumentele de masura se clasifica in doua categorii:instrumente de masurare directa si instrumente de masurare indirecta.

Instrumentele de masurare directa permit evaluarea marimii masurate cu ajutorul indicatiilor cu care sint gradate.Cele mai simple instrumente de masurare directa sint:rigla gradata,ruleta metalica,raportorul simplu,sublerul si micrometrul.Rigla gradata,ruleta metalica sint instrumente de masurare pentru determinarea si aprecierea dimensiunilor liniare.Raportorul se foloseste pentru masurarea si verificarea unghiurilor.

Instrumentele de masurare indirecta sint acele instrumente de masurare la care evaluarea dimensiunii nu se face direct si necesita o operatie de masurare cu repere.Prin instrumentele de masurare indirecta frecvent intalnite sint si compasurile.Prezentul proiect prezinta instrumente de masurare indirect-compasurile de interior si de exterior.Acestea de regula sint formate din doua brate,unul mobil si celalalt fix,articulate la capete sau la mijloc si terminate cu doua varfuri interioare sau exterioare.Unele compasuri sunt prevazute cu un vector gradat care serveste la citirea directa a dimensiunii.In caz ca acest sector lipseste,dimensiunea dintre varfurile compasului se stabilesteulterior cu ajutorul unei rigle gradate.

CAP.I: ALEGEREA MATERIALULUI

In industria constructoare se intrebuinteaza o mare diversitate de materiale care poate fi impartite pe baza compozitiei chimice in urmatoarele categorii:

-materiale metalice,reprezentand metale sau aliaje.

-materiale nemetalice,care nu au in compozitia lor metalice,care nu au in compozitia lor metale(lemn,ceramica,sticla,materiale plastice).

-materiale compuse in a caror alcatuire intra doua sau mai multe materiale metalice sau nemetalice.

Materialele metalice sint materialele cu cea mai lunga raspandire sic ea mai larga utilizare.Materialele metalice,dupa natural or,se poate impartii in materiale metalice feroase(otel,fonta)si materiale metalice neferoase(neferoasele si aliajele lor,cupru cu bronzuri si lame,zincul cu aliajele lui,aluminiu etc.)

Pentru executia compasurilor,cum de altfel la toate piesele,se porneste de la alegerea si procurarea materialelor.

In cazul de fata,materialul folosit este otelul.Elementele care intra in compozitia chimica a otelului sint:fierul,carbonul,siliciul,manganul,cromul,nichelul,sulful,fosforul etc

Continutul de carbon in otel este de pana la 2,14%C.Cu cat continutul de carbon in otel este mai mare,cu atat otelul este mai rezistent si mai dur.

Otelurile se pot clasifica dupa mai multe criterii:

1.In finctie de compozitia chimica:

-oteluri nealiate,care contin numai fier,carbon si elemente insotitoare in continuturi obisnuite.

-oteluri aliate,care pe langa fier si carbon contin si elemente adaugate in mod voit numite elemente de aliere(Cr.,Ni.,W.,V.,Ti.,).

2.Dupa destinatie:

-oteluri pentru constructii.

-oteluri pentru scule.

-oteluri cu destinatie speciala.

3.In functie de starea de livrare:

-oteluri prelucrate prin deformare la cald

-oteluri turnate in piese.

4.Datorita influientei carbonului asupra duritatii:

-oteluri moi

-oteluri semiclure

-oteluri dure.

Pentru executia compasului de interior si de exterior am ales ca material un otel aliat si anume 13CN35 cu 0,13%C,3,5%Ni si circa 0% Cr

Preview document

Trusă de compasuri - Pagina 1
Trusă de compasuri - Pagina 2
Trusă de compasuri - Pagina 3
Trusă de compasuri - Pagina 4
Trusă de compasuri - Pagina 5
Trusă de compasuri - Pagina 6
Trusă de compasuri - Pagina 7
Trusă de compasuri - Pagina 8
Trusă de compasuri - Pagina 9
Trusă de compasuri - Pagina 10
Trusă de compasuri - Pagina 11
Trusă de compasuri - Pagina 12
Trusă de compasuri - Pagina 13
Trusă de compasuri - Pagina 14
Trusă de compasuri - Pagina 15
Trusă de compasuri - Pagina 16
Trusă de compasuri - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Trusa de Compasuri.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Studiul Materialelor

FACULTATEA DE I.M.S.T UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA NUME PRENUME AN / GRUPA I / a II-a LUCRAREA NR. STUDIU MATERIALELOR LABORATOR : 1 PREGATIREA...

Te-ar putea interesa și

Desen Tehnic

Hârtia. Calitatea hârtiei folosite în desenul tehnic se alege după destinaţia desenului tehnic(schiţă, desen original) şi după modul de lucru pe...

Ai nevoie de altceva?