Biblioteca

Dieta unui Pacient cu Diabet Zaharat Tip 2

Proiect / Medicina
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 15
Marime arhiva: 19.74Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Medicina
Nota pe site: 8 Dieta unui Pacient cu Diabet Zaharat Tip 2, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Mariana Graur
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Dieta unui Pacient cu Diabet Zaharat Tip 2.doc

Extras din document:

este o boala cunoscuta inca din Antichitate. Hipocrate a descoperit si numit pancreasul, iar diabetul a fost definit ca o „boala misterioasa". In 1877 s-a vorbit pentru prima oare despre diabet pancreatic, ca sindrom ce arata o tulburare a metabolismului energetic. In 1921, profesorul roman Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Incepand din 1922, insulina a inceput sa fie folosita in tratamentul bolnavilor de diabet din toata lumea. A fost un miracol, pentru ca pana atunci despre diabet se spunea ca este o boala mortala.In 1942, in tara noastra a fost infiintat primul centru destinat persoanelor cu diabet. Ion Pavel, cel care a infiintat centrul si membru al Academiei Romane, a anuntat in ziare ca persoanele cu diabet vor primi un tichet pentru carne. Astfel au fost descoperite primele 800 de cazuri de diabet in Romania. De atunci si pana astazi, numarul cazurilor de diabet este in crestere continua.In evidentele medicilor se afla in prezent aproximativ 600.000 de persoane cu diabet. Numarul real al romanilor bolnavi de diabet este mult mai mare. Pentru fiecare bolnav cu diabet mai exista inca unul nediagnosticat, avertizeaza specialistii. In fiecare an sunt depistate in jur de 50.000 de cazuri noi de diabet. Ca diabetul face ravagii printre romani o dovedesc si rezultatele Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, initiat de Ministerul Sanatatii Publice. Potrivit acestui program, 30% dintre romani prezinta risc crescut de a se imbolnavi de diabet in viitorul apropiat.
Diabetul de tip II este o maladie heterogena non-autoimuna a carui diagnostic este pus cu ocazia aparitiei simptomelor caracteristice sau,in aproape jumatate din cazuri,prin descoperirea fortuita a unei glicozurii sau a hiperglicemiei.Cum boala evolueaza de obicei insidios si complicatiile pot fi un motiv de prezentare la doctor si deci de diagnostic.In contrast cu diabetul de tip I,in conditii bazale, la diabetul tip II exista totdeauna o productie endogena de insulina suficienta pentru a evita cetoza.Aceasta secretie reziduala,confirmata prin dozajul insulinei si /sau a peptidului plasmatic,poate fi inadecvata pentru a contrabalansa insulinorezistenta concomitenta.In stadii tardive secretia de insulina diminua si pacientul poate prezenta semen clasice de diabet.Pacientii cu diabet zaharat de tipul II pot necesita insulina pentru controlul glicemic adecvat si cand devin insulinopenici,chiar pentru supravietuire.
Bolnavul diabetic trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat.Aceasta inseamna o alimentatie sanogena,practicarea zilnica a unui exercitiu fizic,consum minim de alcool,starea de nefumator.
Din toate timpurile dieta a fost considerata ca o arma esentiala a tratamentului diabetului.Pana nu demult regimul diabeticului era restrictive.Astazi el este prezentat bolnavului de maniera pozitiva sin u ca o insiruire de interdictii.Se depaseste simpla reglementare a necesarului de glucide si se insista pe igiena alimentara globala,incluzand si celelalte principii alimentare:lipide si proteine,tinzand sa se apropie de o alimentatie normala,sanogena.
Scopurile dietei sunt:
-de a mentine diabetul echilibrat;
-de a aduce/mentine greutatea normala;
-de a preveni cresterea si dezvoltarea armonioasa la copii si adolescenti;
-de a preveni complicatiile,cum ar fi ateroscleroza.
Sunt 2 tipuri de prescriptii dietetice:
1)alimentatie echilibrata sanogena pentru toti diabeticii in echilibru ponderal(IMC normal);
2)dieta hipocalorica pentru diabeticii cu exces ponderal(diabet zaharat tip II)
Orice prescriere dietetica trebuie sa fie precedata de o ancheta alimentara ce urmareste obiceiurile alimentare,atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.
Calculul bilantului energetic total se poate face cunoscand activitatea fizica efectuata de bolnav si greutatea ideala.


Previzualizare pagini: (15)

  Comentarii:

  Disciplina de Nutritie si Dietetica Facultatea de Medicina Generala


  Documente similare:
  Preview document similar
  Diabetul Zaharat Insulino-Dependent la Copil
  Proiectul contine 66 pagini in format doc cu o marime totala de 85.98 KB.
  Preview document similar
  Fotocoagularea cu Laser Argon in Retinopatia...
  Proiectul contine 97 pagini in format doc cu o marime totala de 139.03 KB.
  Preview document similar
  Diabetul Zaharat
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 67.09 KB.
  Preview document similar
  Diabetul Zaharat
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 1.55 MB.
  Preview document similar
  Rolul Asistentei in Ingrijirea Pacientului cu...
  Proiectul contine 32 pagini in format doc cu o marime totala de 58.31 KB.
  Preview document similar
  Diabetul Zaharat Tip II - Cauze, Caracteristici,...
  Referatul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 26.07 KB.
  Carti recomandate:
  Rodica Perciun
  Lucrarea de fata, restructurata si actualizata fata de editiile ei anterioare, ofera persoanelor afectate de diabet orientarea de ultima ora a terapiei. Nu avem pretentia exhaustivitatii si nici de a satisface toate orientarile, dar ceea ce infatisam propovaduim in activitatea noastra practica. Scopul nostru principal il constituie... citeste tot
  Stiati ca daca dumneavoastra sau o persoana apropiata suferiti de diabet, aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la feluri de mancare apetisante? Cercetatorii descopera neincetat metode de a va mentine intr-o stare buna de sanatate fara sa renuntati neaparat la micile placeri ale vietii, cum ar fi o masa delicioasa. Daca aveti aceasta... citeste tot
  Antonio M. Gotto, Lynne Jr. W. Scott, John P. Foreyt
  Cartea care va poate salva viata! Peste 300 de retete culinare testate medical! Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatie, bolile cardiace si hipertensiunea arteriala! Tabele cu valoarea nutritiva a alimentelor dumneavoastra preferate! Cu mai bine de zece ani in urma, o echipa de specialisti cardiologi si dieteticieni de la Colegiul de... citeste tot