Medicamente injectabile care conțin vitamine

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 4 fișiere: doc, txt
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 9550
Mărime: 61.61KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Costin
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. Ion Ariton
Lucrarea a fost prezentata la Facultatea de Medicina, Targu Mures

Cuprins

  1. MEMORIU EXPLICATIV
  2. CAPITOLUL I : Scurt istoric despre vitamine
  3. CAPITOLUL II : Noţiuni despre vitamine
  4. II.1. GENERALITĂŢI
  5. II.2 ROLUL VITAMINELOR ÎN ORGANISM
  6. II.3 CLASIFICAREA VITAMINELOR
  7. CAPITOLUL III : Prezentarea vitaminelor
  8. III. 1 VITAMINE LIPOSOLUBILE
  9. III. 2 VITAMINE HIDROSOLUBILE
  10. CAPITOLUL IV : Concluzii
  11. BIBLIOGRAFIE
  12. CUPRINS
  13. ANEXE

Extras din proiect

MEMORIU EXPLICATIV

Pentru a avea un organism sănătos, omul trebuie, în primul rând să-şi furnizeze vitaminele necesare.

Această grupă de medicamente este una dintre cele mai importante pentru desfăşurarea funcţiilor organismului, motiv pentru care am ales studierea acestei grupe de medicamente.

Este greu de crezut câtă influenţă are alimentaţia asupra stării generale de sănătate. Unele substanţe sunt chiar adevărate… în lupta cu viruşii.

Faptul că o alimentaţie corectă poate contribui la evitarea şi tratarea unor boli şi de asemenea la menţinerea unei stări generale optime a organismului nu este ceva nou – încă de acum 2500 de ani, Hipocrate a atras atenţia asupra acestui lucru. Din păcate, în epoca modernă, mai ales după apariţia medicamentelor chimice, oamenii parcă au uitat de rolul benefic pe care unele medicamente îl pot juca în menţinerea sănătăţii. Puţini sunt cei care au rămas consecvenţi vechiului concept, potrivit căruia hrana sănătoasă înseamnă viaţă lungă, lipsită de probleme majore de sănătate.

În funcţie de etapa vieţii pe care o traversăm, unele dintre vitamine şi minerale devin esenţiale pentru păstrarea vitalităţii corpului, trebuie să treacă pe primul plan.

Mâncaţi mai multe vitamine!

Această cerere pe care ne-o fac experţii nutriţionişti se pare că este deja învechită. Au trecut timpurile în care porţia zilnică de vitamine era satisfăcută de vestitul măr. În prezent, specialiştii ne sfătuiesc să mâncăm zilnic carne slabă, peşte, produse din cereale integrale, precum şi două porţii de fructe ţi trei porţii de legume pe zi.

CAPITOLUL I :

SCURT ISTORIC DESPRE VITAMINE

Numeroase proprietăţi ale legumelor, fructelor şi cerealelor se datorează constituenţilor din care fac parte şi vitaminele.

A trecut puţină vreme de când, prin anul 1880, problemele alimentare erau abordate simplist. Organismul animal era asimilat cu soba pe care trebuie să o umpli cu lemne pentru a obţine căldură.

Dar, la sfârşitul secolului trecut, diverşi creatori au observat că administrând animalelor o alimentaţie fără cele trei elemente energetice de bază, adică proteide, materii grase şi zaharuri pure, având sare şi apă, acestea pierdeau în greutate şi nu puteau să se reproducă.

A. Orain scria: „Pentru prima oară omul trebuie să admită că pentru a se alimenta, nu-i ajunge să absoarbă substanţe inerte, care produc sau degajă energie în organism, că pentru a-şi întreţine viaţa, trebuie să facă apel la viaţă şi că ucigându-şi alimentele, îşi scurtează considerabil existenţa.”

„Importanţa biologică a vitaminelor”, declară Guggenheim, „constă în funcţia lor de cofermenţi, care le face în stare să catalizeze procesele enzimatice ale ţesuturilor vii. Viaţa normală nu poate fi menţinută dacă organismul viu nu primeşte, ca factori de nutriţie, vitaminele pe care nu le poate sintetiza.”

Vitaminele se găsesc, mai mult sau mai puţin numeroase şi în cantitate mai mare sau mai mică în aproape toate vegetalele.

Se cuvine să ne convingem că pentru cine îşi variază cât mai mult cu putinţă hrana, rezervând un loc larg crudităţilor, „problema vitaminelor”nu există în realitate. „Alimentele naturale sunt totdeauna perfect echilibrate pentru speţa căreia îi convin”, scrie A. Orain. Cu excepţia câtorva cazuri particulare, nu există riscuri serioase de hipervitaminoză.

Vitaminele sintetice nu se pot substitui vitaminelor naturale. Anumite afecţiuni care n-au reacţionat la doze importante de vitamine sintetice, au fost vindecate cu cantităţi mai mici de vitamine naturale.

De aceea avem motive să ne temem ca administrarea unor cocteiluri vitaminice provenite din industrie – echilibrate în aparenţă – poate să nu ducă la urma urmelor, decât la un dezechilibru adăugat celui pe care doream sa-l tratăm.

Terapeutica vitaminică este într-adevăr departe de a obţine rezultate constante, binefaceri constante, binefaceri scontate pe care teoretic, am fi în drept să le sperăm.

Poate că, în unele cazuri „s-a dat greş” prin eroare de diagostic sau prin neadoptarea dozelor prescrise. Dar nu este exclus, ţinând seama de extrema şi încă imprevizibila complexitate biologică, ca vitaminele administrate să fi avut o cu totul altă influenţă, poate chiar negativă.

Prin urmare, întoarcerea la o alimentaţie sănătoasă , bogată în crudităţi, cu o înţeleaptă utilizare a plantelor, elemente înregistrate cu vitamine utile în proporţii echilibrate, va avea toate şansele să atenueze sau să vindece anumite maladii, majoritatea minore, dar care prin cronicitatea lor otăvesc existenţa.

CAPITOLUL II:

NOŢIUNI DESPRE VITAMINE

II.1. GENERALITĂŢI

Vitaminele sunt substanţe organice, majoritatea din surse exogene, esenţiale în cantităţi mici pentru desfăşurarea normală a funcţiilor metabolice ale organismului, a echilibrului fiziologic. Sunt sintetizate de organism şi de aceea trebuie furnizate prin alimentaţie. Prin molecula lor nu eliberează energie şi nici nu furnizează material plastic, însă prezenţa lor este absolut necesară pentru desfăşurarea proceselor metabolice generatoare de energie cât şi a celor morfogenetice, din aceste motive fiind considerate biostimulatori şi intrând în grupa substanţelor active alături de enzime şi hormoni.

Cuvântul „vitamină” a fost introdus în 1912 de către chimistul polonez Cazimir Funck care a denumit astfel o substanţă cristalină izolată din tărâţele de orez, care avea proprietatea de a vindeca polinevrita porumbeilor hrăniţi cu orez decorticat.

Vitaminele sunt considerate catalizatori exogeni deoarece sunt sintetizate numai de către plante, inclusiv unele bacterii şi sunt introduse in organismul uman prin alimentaţie, fie ca atare, fie sub formă de provitamine, care sunt forme premergătoare vitaminelor, iar în organism se transformă în vitamine.

Vitaminele se deosebesc de hormoni care sunt biocatalizatori endogeni, prin faptul că sunt secretaţi de glandele endocrine, dar între vitamine şi hormoni există o identitate de funcţie şi chiar de structură chimică.

Între vitamine şi enzime există o strânsă legătură, deoarece aproape fiecare vitamină este o componentă structurală a unei anumite enzime sau grup de enzime.

Preview document

Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 1
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 2
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 3
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 4
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 5
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 6
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 7
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 8
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 9
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 10
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 11
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 12
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 13
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 14
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 15
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 16
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 17
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 18
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 19
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 20
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 21
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 22
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 23
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 24
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 25
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 26
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 27
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 28
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 29
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 30
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 31
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 32
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 33
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 34
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 35
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 36
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 37
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 38
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 39
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 40
Medicamente injectabile care conțin vitamine - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc
  • med.txt

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea Bolnavului cu Boala Parkinson

ARGUMENT Te poţi simţi singur, deznădăjduit abătut, trist, dar niciodată învins. Poţi pierde, poţi greşi, poţi suferi, dar nu te gândi să...

Penicilină

ARGUMENT Descoperirea și introducerea in terapeutica a antibioticelor a reprezentat unul dintre cele mai remarcabile progrese ale medicinei, care...

Vitamine

INTRODUCERE Vitaminele reprezintă o clasă de substanţe organice extrem de heterogenă din punct de vedere structural, cu rol de biocatalizator care...

Preparate Injectabile

Conform monografiei „INIECTABILIA „ din FR X, preparatele injectabile sunt soluţii, suspensii emulsii sterile sau pulberi sterile care se dizolvă...

Analiza Companiei Farmaceutice GlaxoSmithKline

I.1.Istoric GlaxoSmithKline (GSK) este una dintre companiile farmaceutice importante din lume cu sediul în Marea Britanie. Prin valoarea pe piaţă...

Anemii

I. Anemia – generalităţi Anemia este o afecţiune hematologică caracterizată prin scăderea numărului de hematii sau a concentrației de hemoglobină...

Acidul ascorbic și derivații sâi - ascorbatul de sodiu și ascorbatul de calciu

VITAMINA C Formulă chimică C6H8O6 Masă molară 176,12 g/mol Punct de topire 190 - 192 °C (descompunere) Vitamina C este un nutrient esenţial...

Urticaria și Angioedemul

Urticaria, o alergie plurifactoriala Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite...

Ai nevoie de altceva?