Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8435
Mărime: 64.39KB (arhivat)
Publicat de: Edmond Ivașcu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. PLANUL LUCRĂRII
  2. I. GENERALITĂŢI ŞI DEFINIŢIA BOLII
  3. II. ETIOPATOGENIE
  4. III. SIMPTOMATOLOGIE
  5. a) ISTORICUL BOLII ACTUALE
  6. b) ANAMNEZA PACIENTULUI
  7. c) STAREA PREZENTĂ
  8. IV. CRITERII PENTRU SUSŢINEREA DIAGNOSTICULUI
  9. a) CRITERII CLINICE
  10. b) CRITERII RADIOLOGICE
  11. c) CRITERII DE LABORATOR
  12. V. DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL
  13. VI. EVOLUŢIA BOLII
  14. VII. PRONOSTIC
  15. VIII. TRATAMENT
  16. - PROFILACTIC
  17. a) IGIENODIETETIC
  18. b) CORECŢIA STĂRII PSIHICE
  19. - CURATIV
  20. a) MEDICAŢIE ANTIINFLAMATORIE
  21. b) TRATAMENT ORTOPEDIC
  22. c) TRATAMENT CHIRURGICAL
  23. d) TERAPIA FIZICALĂ ŞI DE RECUPERARE
  24. - TERMOTERAPIA GENERALĂ ŞI LOCALĂ
  25. - ELECTROTERAPIA
  26. e) MASAJUL
  27. f) KINETOTERAPIE
  28. g) GIMNASTICA MEDICALĂ
  29. h) TERAPIAOCUPAŢIONALĂ
  30. IX. CURA BALNEARĂ
  31. X. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

METODE DE RECUPERARE MEDICALĂ

B.F.T. ÎN NEVRALGIA SCIATICĂ

Este o boală care face parte din reumatismul degenerativ inflanmator. Durerea localizată în regiunea lombară ca şi cea care iradiază de-a lungul membrului inferior constituie o referinţă extrem de frecventă ce determină incapacitatea de muncă cu repercursiuni economice importante.

I. DEFINŢIE

Nevralgia sciatică este o algie radiculară care traduce suferinţa unei rădăcini a nervului sciatic, mult mai rar o atingere a trunchiului nervos propriu-zis. Ea rezultă în majoritatea cazurilor dintr-un conflict discoradicular consecutiv unei hernii intraradiculare la nivelul discului intervertebral L4 -L5 sau L5 - S1.

II. ETIOPATOGENIE

Etiopatogenia lombo - sciatică este manifestarea nevralgică cea mai des întâlnită. Cunoaşterea condiţiilor etiologice şi a mecanismelor patogenice are o deosebită importanţă practică atât din punct de vedere al tratamentului curativ cât şi al celui profîlactic.

Vârsta. Sciatica apare la indivizii adulţi între 25 - 50 de ani şi cu deosebire după vârsta de 40 de ani.

La copii şi la adolescenţi rezistenţa discului intervertebral este considerabilă, deoarece nu s-au produs încă alterările structurale menţionate. Astfel, traumatismele sau surmenajul funcţional al regiunii lombo - sacrate nu pot produce leziuni discale sau disco - radiculare.

Bătrânii nu prezintă de obicei manifestările clinice ale discopatiilor clinice ale discopatiilor, deoarece sunt mai rar supuşi traumatismelor sau eforturilor fizice, deşi ei au leziuni spondilozice uneori importante.

La individul adult se produce un anumit decalaj între solicitările funcţionale ale sistemului osteo - musculo - ligamentar al coloanei vertebrale şi structura acestor ţesuturi. Un individ după 30 de ani îndeplineşte în general aceleaşi munci fizice ca unul de 20 de ani deşi se ştie că după vârsta de 30 de ani discurile vertebrale prezintă leziuni degenerative de senescenţă. În acest mod se poate înţelege incidenta crescută a sciaticii la indivizii de vârstă mijlocie.

Sexul. Sciatica apare mai frecvent la bărbaţi decât la femei ceea ce se poate explica prin faptul că bărbaţii sunt mai expuşi traumatismelor şi surmenajului funcţional al coloanei. La femei în afară de traumatisme şi surmenaj funcţional sciatica poate să apară ca urmare a modificărilor coloanei lombare suprasolicitată de pildă în obezităţile endocrine după sarcini.

Condiţiile de viaţă şi muncă. Sciatica apare mai frecvent la indivizii care sunt supuşi prin profesiunea lor, traumatismelor şi eforturilor. Astfel, după Huttman şi colaboratorii, 62% dintre bolnavii cu sciatică sunt muncitori manuali iar după observaţiile noastre, aceeaşi categorie este reprezentată cu 65%. Din expunerea factorilor etiologici de până acum rezultă un element comun şi anume surmenajul funcţional. Însuşi faptul că sciaticele se întâlnesc mai mult la partea stângă este explicată de Arseni şi lacob prin acest factor. Asfel, în cursul mişcărilor obişnuite dreptacii fac o flexie spre dreapta a coloanei vertebrale, tracţiunile cele mai mari fiind suportate de muşchii vertebrali şi de segmentul lombar din stânga.

În producerea sciaticii rolul hotărâtor îl au 2 factori: unul mecanic, legat de tulburările discului intervertebral şi unul inflamator, legat de iritaţia rădăcinilor nervului sciatic prin compresiune discală.

Însumarea acestor doi factori dă naştere elementului esential al patogeniei sciaticii: conflictul disco-radicular.

III. Simptomatologie

a) Istoricul bolii

Istoricul bolii trebuie constituit cât mai fidel posibil, trecându-se în revistă modalitaţile de debut (brusc sau insidios), condiţiile de apariţie (expunerea la frigul umed, curenţi reci de aer, traume psihice sau familiale, stări conflictuale la locul de muncă, surmenajul), vechimea bolii, tratamentele urmate.

Vor fi de asemenea consemnate manifestările care au precedat debutul: traumatisme, infecţii de focar, uretrite, prostatite, anexite, tulburări digestive.

O valoare incontestabilă pentru istoricul bolii o prezintă localizarea iniţială a durerii (articulară, abarticulară sau periarticulară) însoţită sau nu de tumefacţii şi impotenţă funcţională. Caracterul durerii poate furniza date care să diferenţieze procesul inflamator de cel degenerativ. Astfel durerea poate fi continuă sau intermitentă având un caracter fugar sau persistent; ea mai depinde de momentul apariţiei ei (noaptea sau ziua), modul cum e influenţată de repaus sau de mişcare. O menţiune specifică se referă la unele malformaţii congenitale ce pot determina modificări statice care constituie condiţii favorabile în producerea manifestărilor reumatice ca: genu varum sau valgum, coxa vara sau valga, piciorul plat. Traumatismele recente ca şi cele vechi pot constitui puncte de plecare ale afecţiunilor degenerative sau pot declanşa primele simptome ale unei boli inflamatoare reumatismale. Infecţiile de focar, tulburările endocrine-metabolice (insuficienţă ovariană, hipo şi hipertiroidism, hiperfuncţia hipofizară, obezitatea) constituie factori favorizanţi.

Preview document

Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 1
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 2
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 3
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 4
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 5
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 6
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 7
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 8
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 9
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 10
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 11
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 12
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 13
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 14
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 15
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 16
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 17
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 18
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 19
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 20
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 21
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 22
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 23
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 24
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 25
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 26
Metode de recuperare BFT în nevralgia sciatică - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Metode de Recuperare BFT in Nevralgia Sciatica.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de recuperare medicală BFT a șoldului posttraumatic

1.Generalitati: Soldul cea mai mare articulatie a corpului, este structurata pentru sprijin in ortostatism si mers (faza de propulsie) si pentru...

Metode de Recuperare Medicală BFT în Artroza Genunchiului

I. GENERALITĂŢI – definiţie, clasificare, date epidemiologice. Reumatismul, boală cu o largă răspândire, cu predilecţie în ţările în care...

Recuperarea în Gonartroza

Introducere Acest proiect cu tema “Gonartroza(osteoartrita genunchiului)-Metode de recuperare balneofiziokinetoterapeutica”se întinde pe un numar...

Spondiloza

INTRODUCERE PRIVIND MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Artroza cervicală (spondiloza) este cea mai întâlnită afecţiune a coloanei vertebrale la adult....

Metode de recuperare medicală BFT în gleznă posttraumatică - entorse, fracturi, luxații

METODE DE RECUPERARE MEDICALA BFT IN GLEZNA POSTTRAUMATICA (ENTORSE, FRACTURI, LUXATII) I. GENERALITATI Includem in acest capitol sechelele...

Metode de recuperare medicală balneofizipterapice în piciorul plat

PARTEA I I. Generalitati – Definitie – Clasificare-date epidemiologice. Definiţie: Piciorul plat numit şi valgus static este o diformitate...

Metode de recuperare medicală balneofizioterapice în coxartroză

GENERALITATI (definitie, clasificare, date epidemiologice) Coxartroza reprezinta afectarea cronica degenerativa a articulatiei soldului ce apare...

Metode de recuperare medicală balneofizioterapice în artrozele de cot

A. DEFINIŢIE ŞI GENERALITĂŢI Din punct de vedere funcţional cotul este subordonat umărului, iar din punctul de vedere al finalităţii, mâinii....

Ai nevoie de altceva?