Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata

Proiect
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5770
Mărime: 89.48KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Staicu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Alexandru Stroia
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FACULTATEA DE COMERŢ

Cuprins

  1. Foaia de capăt 1
  2. Cuvinte cheie 1
  3. Rezumat 3
  4. Abstract 3
  5. I. Introducere 3
  6. II. Ambalarea alimentelor 4
  7. 2.1 Importanta ambalajului 4
  8. 2.2 Promovarea produselor si informarea consumatorului 4
  9. III. Etichetarea produselor alimentare 5
  10. 3.1 Aditivii 5
  11. 3.2 Aroma 6
  12. 3.3 Ingredientele compuse 7
  13. 3.4 Apa 7
  14. 3.4.1 Cantitatea neta 7
  15. 3.5 Tăria alcoolica 7
  16. 3.6 Lotul 7
  17. IV. Etichetarea referitoare la conţinutul de substanţe nutritive 7
  18. V. Ciocolata 8
  19. 5.1 Clasificarea produselor din ciocolata 8
  20. 5.2 Sortimente de ciocolata 10
  21. 5.3 Principalele caracteristici organoleptice ale ciocolatei 10
  22. 5.4 Fabricarea ciocolatei masive 11
  23. 5.5 Principalele operaţii tehnologice folosite pentru fabricarea ciocolatei 11
  24. 5.6 Ambalarea, marcarea si păstrarea ciocolatei 12
  25. VI. Studiu de caz – MILKA 13
  26. VII Concluzii 15
  27. VIII Recomandări (Plan de măsuri) 15
  28. IX Bibliografie 16

Extras din proiect

Cuvinte cheie: Ambalarea; etichetarea, marfuri alimentare, ciocolata, pastrarea ciocolate, Milka, GDA-CZE, aditivi

Rezumat

Lucrarea isi propune sa prezinte importanta ambalarii si etichetarii nutritionala a alimentelor precum si promovarea acestora prin intermediul lor. Ambalajul este destinat sa asigure protectia temporara a produselor din toate punctele de vedere: fizic, chimic, biologic in scopul mentinerii calitatii acestora. Importanta ambalajului este evidentiata de principalele functii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca pe parcursul circuitului strabatut de produs intre furnizor. In magazine, produsele se vand majoritatea ambalate, astfel ca ambalajul are si un dublu rol de promotor al vanzarii si de purtator al informatiei catre consumator. Etichetarea alimentelor este foarte importanta, deoarece pe etichetele produselor alimentare, in afara cazului cand exista exceptii expres mentionate, apar cele mai importante informatii privind continutul de: aditivi, aromele, apa, taria alcolica, lista de ingrediente. Etichetarea referitoare la continutul nutritiv este deosebit de importanta avand in vedere cresterea interesului pentru legaturile dintre mentinerea unei sanatatii bune si o dieta sanatoasa ca si necesitatea ca persoanele care trebuie sa respecte o anumita dieta sa poata alege tipurile de alimente potrivite necesitatilor lor. Ciocolata se ambaleaza in hartie metalizata sau hartie imitatie pergament peste care se aplica o banderola litografiata cu un design specific pentru a imbunatati pastrarea acesteia si pentru a-i oferi un termen de valabilitate mai mare Cernelurile care se folosesc la marcare trebuie să fie stabile, să nu se întindă, iar în cazul ambalajelor individuale să nu pătrundă până la produs. Păstrarea ciocolatei se face în spaţii amenjate, uscate, curate, dezinfectate, aerisite – la temperatura de maxim +18º C şi umiditatea relativă a aerului de maxim 70 %.

Abstract:

The document presented told us that packing and labeling alimentary products is very important for the consumers. On the pack you can see name of product, ingredients, and the most important the date when our product is going to expire. The work from above contain information about chocolate how is made it, what it should look before we start to eat I also compare 2 chocolates from the same brand: MILKA because i wanted to know which one has a bigger GDA ( Guideline Daily Amount )

I Introducere

Alimentele sunt ambalate deoarece creează o barieră igienică între produs şi mediul exterior, reducând riscul de alterare şi prelungind durata de valabilitate a produsului; este necesară pentru un transport sigur şi eficient şi pentru furnizarea de informaţii şi instrucţiuni prin etichetare. Etichetarea are rolul de a oferi informatii despre produs. Etichetarea modernă a produselor alimentare presupune existenţa unui mesaj ce contine informaţii utile atât pentru agenţii economici cât şi pentru consumatori, un rol important avându-l informaţiile de ordin nutriţional. În acest sens, etichetarea corectă şi cuprinzătoare a produselor alimentare reprezintă o bază utilă de date pentru consumator, ajutându-l în alegerea corectă a unui produs în funcţie de necesităţile sale, în educarea lui în calitate de cumpărător, respectiv în conştientizarea efectului pe care alimentul îl are asupra sănătăţii organismului său.

Dezvoltarea si diversificarea productiei si a consumului de bunuri, promovarea formelor eficiente de comert au determinat evolutii spectaculoase in domeniul ambalajelor.

Ambalajul insoteste produsul in fiecare etapa a circulatiei sale, de la producator la consumator, avand un rol important in protejarea acestuia si promovarea vanzarilor.

Ambalarea produselor alimentare prezintă importanţă deosebită pentru toţi participanţii la circuitul tehnico-economic, fapt demonstrat de frecvenţa de înnoire a ambalajului care a fost mai mare decât cea de înnoire a produselor, în ultimii 20 de ani. Această tendinţă se explică prin impactul pe care îl are ambalajul asupra consumatorului la luarea deciziei de achiziţionare a produsului.

II. Ambalarea alimentelor

Ambalajul prezinta un sistem cu funcţii complexe, destinate să asigure protecţia temporară a produselor din punct de vedere fizic, chimic, biologic în scopul menţinerii calităţii si integrităţii acestuia în decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii – pană la consumator sau pană la expirarea termenului de garanţie.

Exista mai multe criterii de clasificare a ambalajelor, din care retinem:

- După materialul constituent: ambalaje din hârtie si carton; ambalaje din sticla; ambalaje din metal; ambalaje din materiale plastice; ambalaje din lemn, înlocuitori din lemn si împletituri; ambalaje din materiale textile; ambalaje din materiale complexe, in componente ale produsului (membrane naturale, vafe, amidon gelatinizat).

- Dupa sistemul de confectionare: ambalaje fixe; ambalaje demontabile; ambalaje pliabile.

- Dupa tip: plicuri, pungi, sacose, cosuri, tavi, lazi, cutii, stelaje, alveole, flacoane, borcane, butelii, bidoane, damigene, butoaie, canistre, tuburi.

- Dupa destinatie: ambalaje de transport; ambalaje de desfacere si prezentare.

- Dupa specificul produsului ambalat: ambalaje pentru produse alimentare; ambalaje pentru produse nealimentare; ambalaje pentru produse periculoase; ambalaje individuale; ambalaje colective.

- Dupa gradul de rigiditate: ambalaje rigide, ambalaje semirigide, ambalaje suple.

- Dupa durata de utilizare si tipul circulatiei: ambalaje recuperabile; (ambalaje reciclabile si ambalaje refolosibile); ambalaje nerecuperabile.

2.1 Importanta ambalajului

Importanta ambalajului este evidentiata de principalele functii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca pe parcursul circuitului strabatut de produs intre furnizor (producator) – distribuitor – reteaua comerciala en detail – consumatorul final.

Aceste functii sunt:

- conservarea si protectia proprietatilor produselor;

- facilitarea manipularii, depozitarii si transportului produselor;

- promovarea produselor si informarea consumatorului.

Conservarea si protectia proprietatilor produselor este considerata functia de baza a unui ambalaj si se refera la mentinerea in parametrii initiali a produsului ambalat, care trebuie protejat de influentele mediului exterior ambalajului. (Natura fizica – apa, praf, substante nedorite; Natura biologica – insecte microorganisme )

2.2 Promovarea produselor si informarea consumatorului

Intrucat majoritatea produselor se vand ambalate este evident ca ambalajul are si un dublu rol de promotor al vanzarii si de purtator al informatiei catre consumator. Amblajul reprezinta o interfata cu care consumatorul vine in contact direct, de aceea ambalajul trebuie gandit pentru a atrage cumparatorii si pentru a declansa actul de cumparare. De altfel, ambalajul a fost denumit si „vanzator mut” al produsului, pornind de la urmatoarele considerente:

- identifica si prezinta produsul si producatorul/distribuitorul;

- stimuleaza si atrage atentia cumparatorului;

- informeaza consumatorul asupra nivelului caracteristicilor de baza ale produsului;

- comunica date legate de modul de utilizare al produsului si a naturii ambalajului etc.

Elementele care contribuie la realizarea functiei ambalajului de promovare a vanzarilor si informare a consumatorului sunt modul de confectionare, sistemul de marcare si etichetare, dar mai ales estetica ambalajului, adica aspectele referitoare la forma, culoarea si armonia cromatica, grafica ambalajului. Aceste elemente trebuie sa sugereze destinatia produsului si sa scoata in evidenta denumirea produsului, marca, recomandarile privind utilizarea, etc.

Preview document

Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 1
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 2
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 3
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 4
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 5
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 6
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 7
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 8
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 9
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 10
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 11
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 12
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 13
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 14
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 15
Ambalarea și Etichetarea Nutrițională a Alimentelor - Ciocolata - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Ambalarea si Etichetarea Nutritionala a Alimentelor - Ciocolata.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz - etichetarea unui produs alimentar în raport cu exigențele legale în vigoare

Introducere Principalul rol al etichetării este acela de a da informaţii. Etichetarea modernă a produselor alimentare presupune existenţa unui...

Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata

Ciocolata isi face intrarea in istorie in Peninsula Yucatan (actualul Mexic), in anul 600 i.Hr. Indienii Maya din Mexico adorau boabele de cacao,...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Calitatea și securitatea mărfurilor

1.CODIFICAREA MARFURILOR (tipuri de coduri, elemente definitorii ale codurilor, metode de imprimare a codurilor, metode de citire a codurilor cu...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Tehnologiile de Fabricare a Produselor de Panificație

1.) Întroducere Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea şi produsele de panificaţie au stat la baza alimentaţiei oamenilor, fie că era vorba de...

Studiu de caz - etichetarea unui produs alimentar în raport cu exigențele legale în vigoare

Introducere Principalul rol al etichetării este acela de a da informaţii. Etichetarea modernă a produselor alimentare presupune existenţa unui...

Analiza calității senzoriale a ciocolatei

INTRODUCERE: Am ales această temă datorită plăcerii de a citi şi a descoperi lucruri noi şi interesante despre ciocolata si produse din ciocolata...

Proiectare produse noi - ciocolata Milka cu nuci și vanilie

1. Definirea de produs nou Produsul reprezinta un ansamblu de elemente care declanseaza cererea (ansamblu care inglobeaza substanta acestuia, idea...

Studiu de piață - ciocolată

Scurta prezentare a produsului Fie ca este considerata un tabiet, o placere, un substitut pentru cafea sau, pur si simplu,un aliment hranitor,...

Marcarea și etichetarea mărfurilor

1 Introducere Alimentele sunt ambalate deoarece creează o barieră igienică între produs şi mediul exterior, reducând riscul de alterare şi...

Proiect mărfuri - ciocolată

Introducere Scurt istoric al ciocolatei: Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata

Ciocolata isi face intrarea in istorie in Peninsula Yucatan (actualul Mexic), in anul 600 i.Hr. Indienii Maya din Mexico adorau boabele de cacao,...

Ai nevoie de altceva?