Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6596
Mărime: 50.73KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Pană
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lelia Voinea

Cuprins

  1. Introducere pag.2
  2. Capitolul 1
  3. Caracterizarea generală a produsului
  4. 1.1. Clasificare sau tipologie (sortiment pag.4
  5. 1.2. Principalele etape ale procesului de obţinere (flux tehnologic pag.4
  6. 1.3. Prezentarea caracteristicilor de calitate ale produselor pag.6
  7. 1.3.1.Caracteristici fizico-chimice pag.6
  8. 1.3.2.Caracteristici organoleptice pag.6
  9. 1.4. Prezentarea principalelor avantaje şi dezavantaje nutriţionale ale produs pag.7
  10. Capitolul 2
  11. Prezentarea pieţei produsului
  12. 2.1. Principalii producător pag.8
  13. 2.2. Prezentarea de date statistice pag.9
  14. Capitolul 3
  15. Exigenţe ale etichetării produsului
  16. 3.1. Alegerea a două mărci de produs şi prezentarea celor mai reprezentative date despre acestea (producători diferiţi) pag.11
  17. 3.2. Prezentarea menţiunilor obligatorii şi suplimentare de etichetare
  18. a produsului alimentar pag.12
  19. 3.3. Analiza conţinutului informaţional al etichetelor celor două mărci pag.12
  20. Capitolul 4
  21. Analiza elementelor esteticii ambalajelor celor două mărci alese
  22. 4.1. Prezentarea caracteristicilor estetice ale ambalajelor celor două mărci pag.13
  23. 4.2. Formularea soluţiilor de îmbunătăţirea aspectului estetic pentru ambalajele celor 2 mărci pag.14
  24. Capitolul 5
  25. Descrierea caracteristicilor senzoriale ale celor două mărci de produs
  26. 5.1. Descrierea caracteristicilor senzoriale pentru fiecare dintre cele două mărci
  27. pe baza observaţiilor personale pag.15
  28. 5.2. Evaluarea prin punctaj a calităţii senzoriale a celor două mărci alese pag.15
  29. 5.3. Stabilirea clasei de calitate a fiecărei mărci de produs în funcţie de punctajul obţinut..pag.16
  30. Concluzii pag.16
  31. Bibliografie pag.17

Extras din proiect

Ciocolata isi face intrarea in istorie in Peninsula Yucatan (actualul Mexic), in anul 600 i.Hr. Indienii Maya din Mexico adorau boabele de cacao, considerandu-le un dar din ceruri. Ei credeau ca aceste boabe au puteri magice si le foloseau in ritualuri si ceremonii religioase, dar si pentru a vindeca durerile din timpul sarcinii, tusea si febra.

La origine, arborele de cacao era numit "arborele vieţii', sursă de beneficii, aliment şi medicament în acelaşi timp. Odată ce primii consumatori maiaşi au avut ideea de a deschide fructele acestui arbore, doar porţiunea albă ce înconjura boaba îi interesa ca aliment, aruncând boabele! Doar mai târziu au utilizat toate resursele acestui fruct. Raportarea omului la aliment a fost întotdeauna empirică. Nici cacaoa nu a scăpat.

Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.

Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermen- tau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.

In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii; in rest, acesta bautura era destinata folosirii doar de catre regi. Insa, in cultura Azteca, doar preotii, militarii decorati, conducatorii si comerciantii foarte instariti aveau dreptul sa utilizeze aceasta licoare regala.

Totodata, ciocolata a reprezentat un element foarte important al spiritualitatii acestor doua culturi, maiasa si azteca. Boabele de cacao erau oferite de catre marii preoti drept ofrande pentru zei, iar in timpul ceremoniilor religioase era servita bautura de ciocolata.

Cacaoa, băutură a zeilor şi a războinicilor, a avut de-a lungul istoriei virtuţi de întăritor şi de afrodiziac, ce au fost confirmate de la origine şi până în zilele noastre, acum demonstrate ştiinţific: prin procedee moderne de spectrografie au fost identificate peste 800 de molecule. „Boaba de cacao este un fenomen pe care natura nu l-a repetat. Nu s-au descoperit niciodată atâtea calităţi într-un fruct atât de mic” spunea Alexandre von Humboldt, om de ştiinţă din secolul al XIX-lea.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs de export foarte scump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati. Cand au adus ciocolata in tara, spaniolii au inceput sa-i modifice compozitia. Prin incercarea lor de a scapa de gustul puternic amar, acestia au adaugat scortisoara si zahar bauturii. Ciocolata indulcita a devenit in scurt timp cel mai mare capriciu al continentului. Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor. Cand a reusit sa ajunga in toata Europa, ciocolata a devenit produs de lux. In Franta, datorita costului foarte ridicat al importului de zahar si cacao, ciocolata era interzisa, fiind consumata doar la curtea regelui.

Dezvoltarea exportului de cacao a produs schimbari diferite pe continente diferite. Daca in Europa capetele incoronate comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint, special concepute pentru a bea ciocolata, in America Latina deja erau create colonii de sclavi pentru a munci plantatiile de arbori de cacao.

Din anul 1800, odata cu dezvoltarea tehnologiei si cu Revolutia Industriala, procesul de producere al ciocolatei a suferit schimbari majore. Inventarea de masini industriale pentru macinat boabele de cacao si pentru crearea amestecului de ciocolata a facut ca acest produs sa nu mai fie consumat doar in stare lichida, ci si in cea solida, sub forma de tablete.

Dezvoltatea tehnologica nu a adus insa si modificari in procesul de crestere si recoltare a boabelor de cacao. Chiar si in prezent se folosesc exact aceleasi proceduri ca acum 2000 de ani. Boabele de cacao sunt recoltate, fermentate, uscate, curatate si macinate, actiuni desfasurate in mare parte manual.

Am ales sa vorbesc despre acest produs, pur si simplu pentru ca este un desert preferat de toata lumea. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume, accesibil tuturor. In present, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ciocolata este cunoscuta si considerata una dintre cele mai minunate delicatese din lume. Desi detine aceasta enorma popularitate, foarte putini dintre noi stim de unde provine, cum se face, ce este sau ca ar putea avea chiar propria ei istorie.

In aceasta lucrare sunt analizate diferite aspecte legate de produsul alimentar ciocolata.S-a inceput cu o scurta istorie a ciocolatei pentru a sti ceea ce a reprezentat aceasta in trecut, putand astfel face o comparatie cu ceea ce reprezinta ea astazi.Mai departe primul capitol al acestei lucrari se continua printr-o prezentare a etapelor procesului tehnologic de fabricare a ciocolatei si a varietatilor de obtinere a diferitelor sortimente de ciocolata. In functie de segmentele de piata recunoscute ale cicolatei(inferior, mediu, premium) si de producatorii nationali si internationali sunt prezentate caracteristicile de calitate ale produsului, caracteristici fizico-chimice si organoleptice.

In capitolul II sunt prezentati pe baza unor studii de piata si a datelor statistice, indicatori fizici si valorici semnificativi(volumul vanzarilor; structura comsumului pe tari, regiuni, grupe de varsta; evolutia preturilor).Capitolul urmator va incepe prin prezentarea a doua marci de produs alese, pentru ca apoi sa continue cu mentiunile obligatorii si suplimentare a produselor, in comapatie cu continutul informational al etichetelor celor doua marci de produs.

Intr-un tabel vor fi prezentate caracteristicile senzoriale care sunt evaluate printr-un punctaj de la 1 la 5 si apoi stabilita clasa de calitate a fiecarei marci.

Aceasta lucrare de incheie cu cateva concluzii si solutii de imbunatatire a calitatilor senzoriale ale celor doua marci de produs.

Preview document

Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 1
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 2
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 3
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 4
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 5
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 6
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 7
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 8
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 9
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 10
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 11
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 12
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 13
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 14
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 15
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 16
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 17
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 18
Evaluarea Calității Produsului Alimentar Ciocolata - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Calitatii Produsului Alimentar Ciocolata.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Produse Lactate Fermentate

Există numeroase tipuri de produse lactate fermentate (PLF) fabricate pe plan mondial. Intre cele peste 400 de sortimente de PLF cunoscute unele...

Evaluarea Calității unui Produs Alimentar - Ciocolata cu Alune de Padure

Introducere Ciocolata este una din ispitele pamantesti care ne incanta toate simturile, iar noi ne lasam bucurosi ispititi de ea. Ciocolata este...

Analiza senzorială a bomboanelor de ciocolată

1. Istoria bomboanelor Termenul “bomboană” înglobează actualmente numeroase caracteristici: grad de duritate - tare, elastică sau moale, textura...

Produse Lactate Fermentate

ASPECTE GENERALE Exista numeroase tipuri de produse lactate fermentate(PLF) fabricate pe plan mondial. Intre cele peste 400 de sortimente de PLF...

Comportamentul consumatorilor de ciocolată Heidi

Capitolul 1. Prezentarea produsului Istoria ciocolatei 1000. Boabe şi cifre: La început boabele de cacao erau folosite ca formă de plată....

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Ai nevoie de altceva?