Pedagogia și desăvârșirea profesională

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 24082
Mărime: 92.23KB (arhivat)
Publicat de: Iacov Avram
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CAP.1. COMPLEMENTARITATEA DEMERSULUI CAUZAL SI A CELUI FINALIST ÎN EXPLICAREA ACTIUNII EDUCATIONALE
  2. 1.1 PEDAGOGIA-STIINTA POZITIVA SI FILOSOFICA A EDUCATIEI
  3. 1.2. IMPLICATIILE PEDAGOGIEI ASUPRA ACTIVITATII DIN SCOALA
  4. CAP.2. FINALITATILE ACTIUNII EDUCATIONALE.
  5. PROIECTAREA EDUCATIONALA
  6. 2.1 SENSUL TELEOLOGIC AL ACTIUNII EDUCATIONALE
  7. 2.2. IDEAL, SCOP SI OBIECTIVE EDUCATIONALE
  8. 2.3. OPERATIONALIZAREA SI TAXONOMIA OBIECTIVELOR
  9. EDUCATIONALE
  10. 2.4. PROIECTAREA EDUCATIONALA
  11. 2.4.1 SENSUL PROIECTARII EDUCATIONALE
  12. 2.4.2. STRUCTURA IERARHICA A PROIECTARII EDUCATIONALE
  13. 2.4.3 OPERATIONALIZARE SI PROCESUALITATE ÎN PROIECTAREA
  14. EDUCATIONALA
  15. 2.5 COORDONATE ALE IDEALULUI EDUCATIONAL ÎN SCOALA
  16. ROMÂNEASCA
  17. 2. 6 DETERMINAREA SOCIALA A IDEALULUI VOCATIONAL DE EDUCATIE
  18. 2.7. LATURILE EDUCATIEI
  19. 2.8. IMPORTANTA CUNOASTERII IDEALULUI EDUCATIONAL
  20. CAP.3. FORMAREA ATITUDINII FATA DE MUNCA
  21. 3.1. SENSUL SOCIOLOGIC AL CONCEPTULUI DE MUNCA
  22. 3.2. FACTORII PSIHOLOGICI AI SALTULUI DE LA ACTIVITATEA DE JOC LA CEA DE MUNCA
  23. 3.3. ÎNVATAREA SCOLARA – VARIANTA SPECIFICA A MUNCII
  24. 3.4. SCOPUL SI CONTINUTUL FORMARII ATITUDINII FATA DE MUNCA
  25. 3.4.1 CONTINUTUL PSIHOLOGIC AL ATITUDINII FATA DE MUNCA
  26. 3.4.2 FINALITATILE PEDAGOGICE ALE FORMARII ATITUDINII FATA DE
  27. MUNCA
  28. 3 5. STRATEGIA PEDAGOGICA A FORMARII ATITUDINII FATA DE MUNCA
  29. 3.5.1 PROCESUL DE ÎNVATAMÂNT
  30. 3.5.2 JOCUL ÎMBINAT CU ELEMENTE DE MUNCA
  31. 3.6. CONDITII PEDAGOGICE ALE ORGANIZARII MUNCII ÎN SCOALA
  32. CAP.4. EDUCATIA PROFESIONALA
  33. 4.1. ESENTA EDUCATIEI PROFESIONALE
  34. 4.2. SARCINILE EDUCATIEI PROFESIONALE
  35. 4.2.1. FORMAREA ORIZONTULUI CULTURAL PROFESIONAL
  36. 4.2.2. FORMAREA UNOR CAPACITATI, PRICEPERI SI DEPRINDERI PRACTICE ÎN VEDEREA DESFASURARII UNEI ACTIVITATI PRODUCTIVE
  37. 4.2.3. FAMILIARIZAREA ELEVILOR CU DIFERITE PROFESIUNI SI FORMAREA INTERESELOR FATA DE ACESTEA
  38. 4.3. DIRECTII FUNDAMENTALE ALE EDUCATIEI PROFESIONALE
  39. 4.4. ORIENTAREA SCOLARA SI PROFESIONALA
  40. 4.4.1. NOTIUNEA DE ORIENTARE, TEMEIURILE EI PSIHOLOGICE SI SOCIALE
  41. 4.4.2. RETROSPECTIVA ISTORICA. CONCEPTII DOMINANTE
  42. 4.4.3. FACTORII ORIENTARII SCOLARE SI PROFESIONALE
  43. 4.4.4. ELEVUL CA SUBIECT ÎN ACTIUNEA DE ORIENTARE
  44. 4.4.5. ORIENTARE SI REORIENTARE
  45. CAP.5. MODERNIZAREA ÎNVATAMÂNTULUI
  46. 5.1. NECESITATEA ELABORARII UNEI POLITICI NATIONALE ÎN DOMENIUL ÎNVATAMÂNTULUI
  47. 5.2. SENSUL ACTUAL AL MODERNIZARII ÎNVATAMÂNTULUI
  48. 5.2..1. MODERNIZAREA ORGANIZARII INSTITUTIONALE A ÎNVATAMÂNTULUI
  49. 5.2.2. MODERNIZAREA CONTINUTULUI PROCESULUI DE ÎNVATAMÂNT
  50. 5.2.3. MODERNIZAREA TEHNOLOGIEI SI STRATEGIEI DIDACTICE
  51. 5.2.4. MODERNIZAREA FORMELOR DE ORGANIZARE A PROCESULUI DE
  52. ÎNVATAMÂNT
  53. 5.2.5. MODERNIZAREA RELATIEI PEDAGOGICE
  54. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAP. 1 COMPLEMENTARITATEA DEMERSULUI CAUZAL SI A CELUI FINALIST ÎN EXPLICAREA ACTIUNII EDUCATIONALE

Principiul potrivit caruia a cunoaste un fenomen inseamna a-i descifra cauzele nu exprima pe deplin resorturile explicative ale devenirii in intelegerea originii fenomenelor, nu epuizeaza sensul explicativ in intensiunea si extensiunea sa. Pentru unele dintre ele, demersul cauzal urmeaza sa fie intregit cu cel finalist. Evident ca acesta din urma isi are ratiunea numai acolo unde avem de-a face cu actiuni constiente care, prin specificul lor, isi propune in mod deliberat atingerea unor scopuri, intreaga lor desfasurare fiind orientate in directia atingerii lor.

Dupa cum am demonstrat pana aici si vom demonstra si in continuare, educatia se inscrie in categoria unor asemenea actiuni.

Explicatia cauzala se concentreaza asupra intrebarii “de ce?”, pe cand cea finalista asupra intrebarii “pentru ce?”sau “in ce scop?”. Ca fenomen social educatia este determinate de anumite conditii sociale si nationale, interrelatiile ce se stabilesc intre societate si educatie sunt de natura cauzala si functionala.Cunoasterea lor presupune cu necesitate adoptarea demersului cauzal-functional. Ca actiune,

Educatia este rezultatul interactiunii complexe dintre agent si receptor prin care se infaptuieste in mod constient dezvoltarea personalitatii umane.Cunoasterea mecanismelor interne ale acestei dirijari premeditate reclama cu necesitate un demers finalist. De ce trebuie sa actioneze intr-un fel sau altul agentul actiunii este o intrebare care nu poate fi explicata independent de scopurile deliberate pe care si le propune; dupa cum cunoasterea acestora din urma nu inseamna respingerea substraturilor motivationale ale actiunii sale, rezultat al constientizarii unor imperative sociale preexistente.

Obiectivele actiunii educationale desemneaza starea finala dorita .Prin continutul lor aceste obiective sunt expresia directa a unei comenzi sociale. In consecinta, desfasurarea actiunii educationale presupune raportarea permanenta la social pentru a-i descifra geneza si la finalitatile propuse pentru a-i cunoaste sensul si evalua efectele.

Pe de o parte educatia este un instrument al societatii, iar pe de alta parte este o actiune care desfasurandu-se in mod constient ofera camp deschis manifestarii factorilor subiectivi care tin de personalitatea celor doi poli, agentul si receptorul.

1.1 PEDAGOGIA-STIINTA POZITIVA SI FILOSOFICA A EDUCATIEI

Din cele prezentate pana aici desprindem ca educatia nu reprezinta un obiectiv exclusiv al pedagogiei, ea intrand in sfera de reflectie si a altor stiinte, unele dintre ele fiind de acum constituite, altele aflandu-se intr-un proces de constituire. Fiecare din aceste stiinte abordeaza fenomenul educational dintr-un unghi propriu relevandu-i anumite trasaturi si circumscriindu-i locul in ansamblul celorlalte fenomene sociale. Ca atare, se impune relevarea unghiului de vedere din care pedagogia studiiaza educatia. Complexitatea unui asemenea demers rezida in multiplicitatea conexiunilor pe care educatia le are cu celelalte fenomene sociale ce au functie educativa sau cu fenomenele psihice ce pot explica aceste functii.

Avand in vedere particularitatile actiunii educationale putem estima ca pedagogia este o stiinta pozitiva si filosofica in acelasi timp. Orice stiinta pozitiva are in vedere realul concret si urmareste sa surprinda relatiile de tip cauza-efect.Acest real concret este constituit din fapte si fenomene observabile, iar adevarurile la care se ajunge se preteaza verificarii. Ea descrie si explica deci, in limitele demersului metodologic cauza-efect, relatiile si interdependentele dintre elementele existentei reale, concrete.Or, structura interna a educatiei precum si relatiile ei cu alte fenomene se incadreaza cerintelor acestui demers, pedagogia fiind din acest punct de vedere, o disciplina pozitiva.

Ca domeniu al existentei socio-umane educatia include si elemente contingente, posibile, care nu se supun unei observari si verificari nemijlocite.Este vorba de acele componente care-i imprima actiunii educationale un sens teologic, depasind granitele unui demers stiintific pozitiv. Prin toate acestea, educatia intra in sfera demersului filosofic. Reflectiile asupra volorii si implicatiilor finalitatilor actiunii educationale asupra desfasurarii ei ii confera pedagogiei si statutul de stiinta filosofica.

Demarcatia intre cele doua categorii de informatii cu care opereza pedagogia este relativa. Ponderea oscileaza de la o ramura la alta.Daca pedagogia generala este o ramura preponderent filosofica, pedagogia scolara este preponderent pozitiva, operationala.Cunostintele pozitive genereaza si confirma reflectiile filosofice, dupa cum acestea din urma deschid perspective pentru noi investigatii pozitive.

Specificitatea obiectului impune deci modalitatea abordarii lui.Educatia fiind in acelasi timp o existenta reala si contingenta, in mod inevitabil pedagogia va fi concomitent o disciplina pozitiva si filosofica. Suprasolicitarea uneia sau alteia di cele doua atribute conduce spre o abordare pozitivista sau speculative a educatiei.

Subliniind toate acestea nu am delimitat, insa, perspectiva din care pedagogia studiiaza fenomenul educational pentru a o diferentia de celelalte stiinte in preocuparile carora intra si educatia.

Fata de aceasta situatie consideram ca perspectiva pedagogica de abordare a educatiei se inscrie in limitele a doua coordonate fundamentale si complementare :cea a finalitatii actiunii educative si cea a tehnologiei realizarii sale. Referitor la coordonata finalitatii, pedagogia vizeaza transpunerea comenzii sociale intr-un sistem de norme si principii pedagogice a caror respectare va asigura formarea acelui tip de personalitate solicitat de conditiile prezente si viitoare ale societatii;in timp ce coordonata cealalta, a tehnologiei, indica modalitati concrete de transpunere in practica a ceea ce este implicat in normele si principiile pedagogice elaborate.Pedagogia este stiinta care, in conformitate cu propria sa logica, decide asupra finalitatii actiunii educationale,in concordanta cu un sistem de valori sociale, asigurand totodata mijloacele necesare transpunerii in practica a acestei finalitati. Metamorfozarea comenzii sociale in concepte, norme si principii pedagogice, corelata cu posibilitatea tehnologica a infaptuirii lor practice, constituie, deci, viziunea proprie pe care pedagogia o are asupra educatiei, prin care se delimiteaza de celelalte stiinte care au acelasi obiect. Desigur, aceasta viziune se clarifica si se adanceste pe baza datelor pe care ni le ofera toate aceste stiinte cu acre pedagogia colaboreaza, fara insa ca prin aceasta sa se produca o substituire de planuri si o restrangere a propriei arii de cuprindere.

Preview document

Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 1
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 2
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 3
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 4
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 5
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 6
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 7
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 8
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 9
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 10
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 11
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 12
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 13
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 14
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 15
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 16
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 17
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 18
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 19
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 20
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 21
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 22
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 23
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 24
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 25
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 26
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 27
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 28
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 29
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 30
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 31
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 32
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 33
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 34
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 35
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 36
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 37
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 38
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 39
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 40
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 41
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 42
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 43
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 44
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 45
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 46
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 47
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 48
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 49
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 50
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 51
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 52
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 53
Pedagogia și desăvârșirea profesională - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Pedagogia si Desavarsirea Profesionala.doc

Alții au mai descărcat și

Relația scoală familie ca premisă a eficienței procesului de învățământ

ARGUMENT „OMUL nu poate deveni OM decât prin EDUCAȚIE” (Kant) În toate societățile lumii, educația ocupă un loc foarte important. Fiecare om își...

Rolul comunicării educaționale în formarea tactului pedagogic al cadrului didactic

ARGUMENT In ultimul timp, pe baza cercetatorilor si a experientei de zi cu zi, se pune tot mai mult accentul pe influienta deosebita pe care o are...

Dimensiunea normativă și culturală a organizației școlare

ARGUMENT MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Abordarea temei ”Dimensiunea normativă și culturală a organizațiilor școlare” implică prezentarea şi...

Ghid Practic Pentru Orele de Consiliere

I. INTRODUCERE De ce este importanta prevenirea primara a consumului de droguri? Este cunoscuta preocuparea crescânda a adolescentilor si...

Psihologia educației

Rolul Psihologiei Educatiei in formarea profesorilor in toate ciclurile de invatamanat EDUCAŢIA reprezintă ansamblul activităţilor şi influenţelor...

Proiect educațional - 1 iunie

ARGUMENT: Pe 1 iunie, ştim cu toţii înca din copilărie, sărbătorim Ziua Internaţională a Copiilor. Fie că ne sărbătorim copiii, nepoţii, fraţii...

Proiect educațional

1. Denumirea proiectului “CUNOASTERE , COMUNICARE SI RESPECT IN SCOALA MEA” 2. Organizatori : Insectoratul Scolar Suceava si Profesor Popecu Ioana...

Lucrare de absolvire a modulului de pregătire psihopedagogică

Parteneriatul şcoalǎ – familie – comunitate în activitatea educativǎ “Fiecare copil pe care îl instruim este un OM dǎruit societǎţii.” Nicolae...

Te-ar putea interesa și

Statutul Juridic al Minorităților Naționale din Ucraina

REZUMAT ŞI CUVINTE CHEIE Cuvinte cheie: resortisanţi, minorităţi, străini, apatrizi, ICNUR, drept de veto, relaţii interetnice. Rezumat: Lucrarea...

Monografie - învățământ Casa Corpului Didactic Iași

Capitolul 1. Organizare şi funcţionalitate la Casa Corpului Didactic Iaşi 1.1.Scurt istoric „Teoria educaţiei trebuie aplicată la toate etăţile:...

Rolul educației

1. Relatia educatie-societate Educatia constituie o componenta a existentei socio-umane, fiind astfel un proces in desfasurare, un dat nemijlocit...

Educația - iubire, edificare, desăvârșire de Constantin Cucos - recenzie

In momentul achizitionarii acestei carti, interesul meu s-a indreptat in mai mare masura catre autorul ei decat spre titlu. Urma sa adaug in...

Valorile educației

Valoarea actului educativ tine de cum reuseste cadrul didactic sa-si câstige autoritatea în rândul elevilor si al celorlalte cadre didactice Cum...

Educația nonformală - Componentă de bază a procesului educațional

Problematica educaţiei dobândeşte în societatea contemporană noi conotaţii, date mai ales de schimbările fără precedent din toate domeniile vieţii...

Universitarii Români și Peregrinările Academice în Perioada Interbelică

Datorită tarelor învăţământului superior românesc, dar mai ales a mirajului reprezentat de apusul Europei, universităţile străine au deţinut vreme...

Management General

Mutatiile majore din cadrul unei natiuni, cum sunt cele traite de societatea româneasca la cumpana dintre secolele XX si XXI, se reflecta nu...

Ai nevoie de altceva?