Biblioteca

Proiect de Preventie in Tulburarea de Personalitate de Tip Evitant

Proiect / Psihologie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 49
Marime arhiva: 115.58Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Psihologie
Nota pe site: 4 Proiect de Preventie in Tulburarea de Personalitate de Tip Evitant, 4 out of 10 based on 2 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Proiect de Preventie in Tulburarea de Personalitate de Tip Evitant.doc

Din cuprins:
Rezumat
Prezentare generală
Conceptul de „tulburare de personalitate”
Tulburarea de personalitate evitanta: istoric şi caracteristici esenţiale
Criterii de diagnostic
Criterii de diagnostic: DSM-IV
Criterii de diagnostic ICD – 10
Diagnostic diferential
Metode de diagnoză
Prevalenţă
Elemente şi tulburări asociate
Elemente specifice culturii, etăţii şi sexului
Pattern familial
Evoluţie şi prognostic
Teorii explicative
Perspectiva biologica
Perspectiva psihodinamica
Perspectiva interpersonala
Perspectiva cognitiva
Mecanisme etiopatogenetice
Factori genetici/biologici
Factori psihologici
Factori sociali
Terapia tulburării de personalitate evitanta
Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia psihodinamica
Terapia interpersonala
Farmacoterapia
Tratamentul combinat
Preventie
Studiu de caz
Bibliografie

Extras din document:

Rezumat
Persoanele cu tulburare de personalitate de tip evitant sunt hipersensibilie la umilinta si dezaprobarea sociala si cauta protectie in fata amenintarilor inevitabile percepute a celor din jur. DSM-IV descrie persoanele de tip evitant ca avand un sentiment de inadecvare si teama ca vor fi expusi ridicolului si judecatii celorlalti.
Modelul personalitatii de tip evitant e adesea amestecat cu alte trasaturi de personalitate care sunt evidentiate in cateva subtipuri. Personalitatea de tip evitant include trasaturi ale personalitatii negativiste unde retragerea evitantului se combina cu tendinta de neimplicare interpersonala. Evitantul hipersensibil include trasaturi ale mai mare personalitatii paranoide dar da dovada de un contact mai mare cu realitatea. Evitantii fobici combina trasaturi ale personalitatii dependente si evitante, fiind mai expusi la experientierea fobiei sociale.
Personalitatile evitante impart caracteristici cu alte personalitati precum cea schizoida, schizotipala si paranoida. Ele fac de asemenea parte din spectrul anxietatii. Din punct de vedere istoric, trasaturile centrale care caracterizeaza personalitatea de tip evitant au aparut peste tot in literatura clinica. Tipul evitant a fost adesea confundat cu alte tipuri de personalitate. Persoanele evitante sunt deosebit de vulnerabile la a dezvolta alte sindroame clinice.
Prognoza terapeutica pentru personalitatea de tip evitant este extrem de slaba. Din cauza sensibilitatii lor extreme in ceea ce priveste evaluarea negativa, relatia clinica este foarte importanta. Tehnicile cognitive si cognitiv-comportamentale par a avea unele beneficii si toate ajuta persoanele evitante sa treaca peste frica sociala și sa obtina un auto-respect mai pronuntat. Familia, cuplul si terapia de grup pot fi benefice in ruperea modelelor care perpetueaza comportamentul de tip evitant. Tratamentul psihodinamic subliniaza o intelegere empatica mai puternica in ceea ce priveste experienta umilintei si a jenei si subliniaza rolul pe care il au experientele din copilarie in crearea emotiilor din prezent.
Prezentare generală
Conceptul tulburare de personalitate
Pentru a descrie pe larg conceptul de tulburare de personalitate consideram necesar sa definim pentru inceput personalitatea si cateva dintre cele mai imprtante teorii cu privire la personalitate.
Termenul de personalitate reprezintă ansamblul trăsăturilor psihice ale unui individ, un “macrosistem al invarianţilor informaţionali şi operaţionali, ce se exprimă constant în conduită şi sunt definitorii sau caracteristici pentru subiect”( Paul Popescu-Neveanu « Dicţionar de Psihologie »).
De-a lungul timpului foarte multi teoreticieni au fost preocupati sa explice conceptul de personalitate:
G. Allport considera personalitatea ca fiind “individul unic caractirizat printr-o funcţionalitate dinamică”, afirmând că personalitatea nu este o noţiune cu caracter general sau universal, ci este particulară, specifică fiecărui individ.
Sigmung Freud considera că la baza activităţii psihice stă aşa numita energie psihică, care diferă sub aspectul formei, dar nu şi al conţinutului de energia fizică. Mai mult, el considera că energia fizică poate influenţa psihicul, de unde rezultă conceptul psihanalitic de instinct.
C G. Jung considera că libido-ul nu este o energie eminamente sexuală, ci o energie vitală nediferenţiată. Jung utiliza termenul de libido în două sensuri : ca energie vitală difuză şi ca energie psihică, care alimentează activitatea psihică.
A. Adler considera că sentimentele de inferioritate reprezintă un mobil de bază al comportamentului uman. În viziunea sa sentimentul de inferioritate este specific tuturor oamenilor şi nu reprezintă un semn de slăbiciune, fiind totodată forţa motivatională majoră a fiinţei umane.
E. Fromm afirma că umanitatea nu este condusă sau modelată de forţele biologice ale unei naturi instinctive, contrazicând-ul pe Freud şi în problema sexului. El nu vede sexul ca pe forţa modelatoare a comportamentului normal sau al celui nevrotic. Fromm a vazut personalitatea influenţată de forţe sociale şi de cultură, considerând că un individ îşi creează propria natură.


Previzualizare pagini: (49)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Consilierea Copiilor si Adolescentilor cu Tulburari...
  Cursul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 56.12 KB.
  Preview document similar
  Tulburarile de Comportament
  Referatul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 32.85 KB.
  Preview document similar
  Tulburarea de Personalitate - Dependenta
  Proiectul contine 50 pagini in format doc cu o marime totala de 115.12 KB.
  Preview document similar
  Proiect Preventiv pentru Tulburarea de Personalitate...
  Proiectul contine 85 pagini in format doc cu o marime totala de 1.69 MB.
  Preview document similar
  Proiect de Interventie in Tulburarea de...
  Proiectul contine 32 pagini in format doc cu o marime totala de 91.25 KB.
  Preview document similar
  Tulburarea de Personalitate Narcisistica
  Proiectul contine 53 pagini in format doc cu o marime totala de 94.83 KB.
  Carti recomandate:
  James Whitney Hicks
  Ghid accesibil al simptomelor care tin de psihiatrie si ce ar trebui sa stiti despre acestea
  Furie, oboseala, obsesii, pierderi de memorie, tulburari de performanta sexuala, ganduri suicidare. Sa fie acestea semnele unei tulburari psihice? Cum ai putea fi sigur? Ar trebui sa consulti un medic? Aceasta carte se adreseaza tuturor celor... citeste tot
  Nandine Meyden
  Cel ce stapaneste regulile jocului in privinta etichetei poate evalua mult mai repede nenumaratele situatii in care este pus si poate hotari rapid ce este de facut. Astfel va fi in stare sa interactioneze cu oameni de conditii diferite, ajungand sa fie apreciat de fiecare dintre acestia drept un partener de discutii cu totul deosebit. Cartea de... citeste tot
  Anamaria Tranca
  Lucrarea de fata nu se doreste a fi o prezentare exhaustiva a problematicii masurilor preventive, privative sau neprivative de libertate, ci mai degraba o abordare punctuala a aspectelor de drept care se ridica la acest moment in practica instantelor judecatoresti penale cu privire la arestarea preventiva, masurile preventive neprivative de... citeste tot