Biblioteca

Tipuri de Abordari ale Psihicului - Metode si Metodologii Explicative Specifice

Valoare:

6 puncte *

Marime:

11,92 Kb

Pagini:

15

Nota:
8Tipuri de Abordari ale Psihicului - Metode si Metodologii Explicative Specifice, 8 out of 10 based on 1 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Psihologie


* de la numai 2.46 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Din cuprins:
1. Metoda si metodologie in psihologie
a-definirea conceptului de “metoda”
b-principalele metode ale psihologiei
c-definirea conceptului de “metodologie”
d-tipuri de metodologie psihologice
2. Legitatea psihologiei
3. Explicatia in psihologie
4. Teoria psihologica
5. Abordarea plana a psihicului
6. Abordarea structural dinamica a psihicului
7. Abordarea sistematica a psihicului
8. Abordarea sinergetica a psihicului

Extras din document:

1 METODA SI METODOLOGIE IN PSIHOLOGIE
Psihologia ne ofera cunostinte sistematice, profunde despre psihic; ea ne dezvaluie legile obiective ale activitatii psihice si astfel ne permite sa explicam corect aceasta activitate.
Obiectul psihologiei, oricare ar fi el, o data stabilit, urmeaza a fi cercetat si investigat in vederea cunoasterii. Explicarea fenomenelor si particularitatilor psihice este imporatanta pentru fiecare dintre noi si aceasta nu doar din placerea de a cunoaste ci si din motive de ordin practic.
In acest scop, cercetatorul trebuie sa dispuna de o conceptie metodologica bine definita, cat si de metode specifice de cercetare ca instrumente cu ajutorul carora poate sa explice natura, continutul, structura si originea fenomenelor studiate.
a) pornind de la grecescul “methodos” care inseamna cale, drum; se poate spune ca metoda este tocmai instrumentul pe care il foloseste cercetatorul in vederea colectarii datelor si analizarii lor; punctul de plecare, fagasul pe care urmeaza sa mearga lucrurile pentru a fi studiate si explicate.
Metoda este o structura de ordine, un program dupa care se regleaza actiunile practice si intelectuale in vederea atingerii unui scop. Orice metoda are un caracter instrumental, este o modalitate de interventie, de informare, de interpretare, de actionare. Ea rezulta din cunoasterea prealabila a domeniului si se formuleaza prin conversiunea relatiilor celor mai generale si specifice domeniului in modalitati instrumentale si normative.
M Zlate identifica trei categorii de demersuri necesare pentru realizarea specificului metodelor de cunoastere psihologica: demersul enumerativ, clasificator si demersul descriptiv-explicativ-interpretativ.
b) Principalele metode cu care opereaza psihologia sunt:
-metoda observatiei care consta in urmarirea intentionata si inregistrarea exacta, sistematica a diferitelor manifestari comportamentale ale individului (sau ale grupului) ca si a contextului situational al comportamentului . Este una dintre cele mai vechi metode de cercetare nu numai ale psihologiei ci si a altor stiinte.
-metoda experimentului are o caracteristica esentiala si anume tinde spre coerenta unui sistem de relatii controlate prin experienta. Greenwod considera ca doua aspecte sunt esentiale pentru experiment: capacitatea acestuia de a verifica ipotezele cauzale; posibilitatea pe care o ofera de a controla situatiile experimentale. Experimentul nu este altceva decat “testarea ipotezelor cauzale prin intelegerea unor situatii contrastante controlate”(Greenwod 1945)
-metoda convorbirii permite sondarea mai directa a vietii interioare a subiectului, a intentiilor ce stau la baza comportamentului sau. Convorbirea este discutia angajata intre cercetator si subiectul investigat, care presupune: relatia directa, schimbarea locurilor si rolurilor partenerilor, sinceritatea subiectului, abilitatea cercetatorului de a obtine angajarea deplina in discutie a subiectului, empatia cercetatorului. Convorbirea este considerata metoda psihologica cea mai complicata si cea mai greu de invatat.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Studiu de Caz ca si Metoda de Cercetare Stiintifica
  Proiectul contine 34 pagini in format doc cu o marime totala de 66.23 KB.
  Preview document similar
  Ghid Practic Pentru Orele de Consiliere
  Proiectul contine 54 pagini in format doc cu o marime totala de 131.52 KB.
  Preview document similar
  Evaluarea Psihologica - Psihodiagnoza Personalitatii
  Cursul contine 54 pagini in format doc cu o marime totala de 105.75 KB.
  Preview document similar
  Aplicatii ale Psihologiei Personalitatii in Psihologie Judiciara
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 21.47 KB.
  Preview document similar
  Psihologie Experimentala
  Cursul contine 40 pagini in format doc cu o marime totala de 66.95 KB.
  Preview document similar
  Tehnica Lecturii si a Scrisului. Metoda Sinelg
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 22.6 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Didier Anzieu, Catherine Chabert
  Testele care spun cine estiMetodele proiective prezinta atat fundamentul teoretic aflat la baza testarii proiective, cat si ansamblul testelor utilizate in evaluarea psihologica a personalitatii. Sunt explicate pe larg atat aplicarea, cat si scorarea si interpretarea principalelor teste proiective - testul asociativ-verbal construit de Jung, ... citeste tot
  Scrisa de Gillian Butler, Freda McManus
  Definita in anul 1890 de filosoful si medicul american William James, unul dintre parintii psihologiei moderne, drept stiinta a vietii mentale, psihologia a beneficiat inca de la primii ei pasi nu numai de o caracterizare adecvata, ci si de o precizare a obiectului ei de activitate: gandurile, sentimentele (ca univers fizic existand in timp si ... citeste tot
  Scrisa de Carl Gustav Jung
  ,,Pentru cititorul interesat de psihologia analitica si de psihologie in genere prezentul volum constituie un adevarat prilej de delectare. Daca in primul volum al seriei Jung publicate de Editura Trei sunt prezentate si descrise principalele arhetipuri al inconstientului colectiv, cel de-al VII-lea volum il completeaza prin teoria arhetipurilor ... citeste tot