Violența în Familie

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 23193
Mărime: 95.50KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Vereș
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marcut Ioana Gabriela
lUCRAREA DE LICENTA VIOLENTA IN FAMILIE ESTE FUNDAMENTATA PE BAZA UNOR STUDII DE CAZ SI PREZINTA STARILE CONFLICTUALE IN CAZUL FAMILIILOR IN CARE VIOLENTA ESTE MANIFESTATA CU PREPONDERENTA IMPOTRIVA FEMEILOR SI COPIILOR.

Cuprins

  1. 1. Violenta
  2. 1.1 Concepte generale
  3. 1.2 Definitii
  4. 1.2.1 Definitii diferentiate privind violenta
  5. 1.2.2 Definitii stiintifice privind violenta
  6. 1.2.3 Intentionalitatea actului de violenta
  7. 1.3 Formele violentei
  8. 1.4 Perspective teoretice de explicare a etiologiei violentei
  9. 1.4.1 Teoria invatari sociale
  10. 1.4.2 Teoria transgenerationala
  11. 1.4.3 Teoria genetica
  12. 2. Violenta in familie
  13. 2.1 Calitatea vietii de familie
  14. 2.2 Categorii de persoane expuse riscului de violenta
  15. 2.2.1 Familiile expuse riscului de dezvoltare a violentei
  16. 2.2.2 Incidenta violentei asupra femeii de-a lungul vietii
  17. 2.3 Violenta in scoala
  18. 2.3.1 Influenta violentei asupra dezvoltarii copiilor
  19. 2.3.2 Riscul expunerii copilului
  20. 2.3.3 Abuzul sexual in copilarie si adolescenta
  21. 2.4 Factori de risc care faciliteaza dezvoltarea violentei asupra femeii
  22. 2.4.1 Factori asociati cu riscul de a dezvolta o conduita violenta
  23. 2.4.2 Factori de risc in producerea violentei
  24. 2.4.3 Conflictele si agresivitatea
  25. 3. Focalizarea explicatiilor privind originea violentei
  26. 3.1 Explicatii focalizate pe individ si experientele copilariei
  27. 3.2 Explicatii focalizate pe problemele interne familiei si modul de alocare a puterii de cuplu
  28. 3.3 Explicatii focalizate pe structura socio culturala si circumstantele sociale in care oameni traiesc
  29. 3.4 Explicatii focalizate pe influenta mass-media
  30. 3.5 Directii de dezvoltare a politicilor privind privind combaterea si prevenirea violentei in familie
  31. 3.5.1 Servicii pentru interventia in cazurile de violenta in familie
  32. 3.5.2 Eficienta programelor de protectie a victimelor abuzului
  33. 4. Studiu de caz
  34. 4.1 Maltratarea copiilor cu disabilităţi
  35. 4.2 Copilul abuzat sexual de părinte
  36. 4.3 Violenta in familie

Extras din proiect

1. Violenta

1.1 Concepte generale

Conceptul acoperă, atât în reglementările juridice, cât şi în practică, grade diferite de vizibilitate şi de încadrare a comportamentelor considerate agresive, de la cele care afectează starea de sănătate a victimei, la cele care afectează situaţia ei socială sau stima de sine. O privire de ansamblu asupra percepţiei şi încadrării formale sau informale a comportamentelor şi atitudinilor în registrul violenţei arată o recunoaştere diferenţiată a comportamentelor şi atitudinilor, de la formele de violenţă fizică la formele de violenţă sexuală, verbală sau psihologică.

Din punct de vedere clinic o definitie larg acceptata a violentei domestice este aceea formula de Stark si Flitcraft: Violenta domestica este o amenintare sau provocare, petrecuta in prezent sau in trecut, a unei raniri fizice in cadrul relatiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi insotit de intimidari sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care apartin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potentiale surse de sprijin; amenintari facute la adresa altor persoane semnificative pentru victime, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimelor, alimentelor , deplasarilor, telefonului si a altor surse de ingrijire si protectie.

1.2 Definitii

1.2.1 Definitii diferentiate privind violenta

Diferenţele apar în definirea termenului de violenţă şi în raport cu persoana care este victimă a violenţei; astfel este diferenţiată definiţia violenţei asupra femeii, asupra tânărului sau asupra persoanei vârstnice.

Astfel în definiţia descriptivă a termenului de violenţă apar forme cum ar fi: izolarea şi separarea persoanei de mediul social, refuzul accesului acesteia la orice tip de resurse, ridiculizarea, hărţuirea verbală şi poreclirea (folosite pentru a determina o persoană să se aprecieze ca fără valoare personală, astfel încât aceasta să poată fi ţinută sub controlul agresorului), ameninţarea verbală privind abuzul sau tortura directă sau indirectă (asupra copiilor sau rudelor).

Inconsistenţa în modul de încadrare a comportamentelor şi atitudinilor în registrul violenţei este dată de gradul diferit de percepţie şi conştientizare la nivel comunitar, atât a femeii şi copilului şi raportului acestora cu ceilalţi membrii ai familiei, cât şi de definire diferită a violenţei.

Un prim aspect implicat îl constituie percepţia culturală; studiile realizate pe grupuri delimitate cultural arată că încadrarea comportamentelor în definirea violenţei, la nivel comunitar, este făcută sub aspect cultural. Fiecare comunitate defineşte violenţa în cuplu în raport cu propriile cadre culturale de indentificare şi ierarhizare a gradelor de violenţă.

Spre exemplu, Williams & Becker (1999) au realizat cercetări privind violenţa asupra femeii. Cei doi cercetători au ajuns la concluzia că elementele cadrului cultural sunt esenţiale pentru modul în care o comunitate înţelege, defineşte şi dezvoltă acţiuni pentru combaterea violenţei asupra femeii în relaţia de cuplu; o altă concluzie a studiului a fost aceea că încercarea de a combate violenţa la nivel comunitar prin intermediul implementării măsurilor legislative nu este o soluţie în reducerea violenţei; la nivelul relaţiilor interpersonale nu este asumată definiţia legislativă a violenţei atunci când aceasta este impusă ca un mecanism extern de reglementare. Este imperativ ca membrii comunităţii să conştientizeze violenţa şi să-şi asume responsabilitatea confruntării cu problema violenţei.

1.2.2 Definitii stiintifice privind violenta

Lipsa de consens privind definiţia violenţei asupra femeii, întâlnită la nivel socio-cultural, este regăsită şi în abordările cercetătorilor şi specialiştilor în domeniu. În literatura de specialitate nu există o definiţie care să acopere problematica violenţei şi care să fie bazată pe consensul cercetătorilor. Fiecare cercetător sau specialist a definit violenţa, sau a creat registre de încadrare a comportamentelor şi atitudinilor care să delimiteze formele violenţei, în raport cu domeniul de specializare şi cu necesităţile de lucru; definiţiile violenţei depind de domeniul de apartenenţă al cercetătorului şi de scopul pentru care sunt elaborate. Astfel, definiţia violenţei elaborată cu scopul de a fi utilizată în procedurile penale va fi diferită de definiţia utilizată de către serviciile de asistenţă a victimelor violenţei. De asemenea, definiţia utilizată de către serviciile de sănătate publică diferă de definiţiile folosite de către psihologi în cadrul programelor de terapie a victimei sau agresorului.

Se numeste violenta in familie orice act vatamator, fizic sau emotional, care are loc intre membrii unei familii. Desi pana de curand s-a presupus ca femeia este cel mai adesea victima violentei in familie, in urma unor cercetari s-a descoperit ca de fapt numarul barbatilor agresati este destul de mare.

Experţii care cercetează această problemă sunt de acord că violenţa este un fenomen larg răspândit, mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate poliţiei sau spitalelor.

Atât în domeniul ştiinţific, cât şi în cel juridic, sunt utilizate definiţii asupra violenţei care includ termenul de acţiuni intenţionate sau acţiuni percepute ca intenţionate. Aspectul de intenţionalitate delimitează realizarea actelor violente de intenţia de a produce suferinţă şi condiţionează definirea unui act violent de intenţia de a produce suferinţă.

Intenţionalitatea actelor violente este raportată la persoana care le utilizează, la motivaţia şi modalitatea în care este utilizată violenţa. Includerea ideei de intenţionalitate în operaţionalizarea conceptului de violenţă crează dificultăţi atât în încadrarea unor comportamente în registrul violenţei cât şi în măsurarea violenţei.

1.3 Formele violentei

Problema violentei fizice

Violenţa fizică este apreciată de 87% dintre europeni ca fiind o problemă foarte serioasă în timp ce numai 0.1% apreciază că forma de violenţă fizică nu este o problemă serioasă. Cel mai înalt scor a fost atins de Suedia şi Irlanda (3.94), în timp ce scorul cel mai scăzut a fost atins de către Finlanda şi Germania de Est (3.77), urmate de Danemarca (3.78) şi Luxemburg (3.79).

Preview document

Violența în Familie - Pagina 1
Violența în Familie - Pagina 2
Violența în Familie - Pagina 3
Violența în Familie - Pagina 4
Violența în Familie - Pagina 5
Violența în Familie - Pagina 6
Violența în Familie - Pagina 7
Violența în Familie - Pagina 8
Violența în Familie - Pagina 9
Violența în Familie - Pagina 10
Violența în Familie - Pagina 11
Violența în Familie - Pagina 12
Violența în Familie - Pagina 13
Violența în Familie - Pagina 14
Violența în Familie - Pagina 15
Violența în Familie - Pagina 16
Violența în Familie - Pagina 17
Violența în Familie - Pagina 18
Violența în Familie - Pagina 19
Violența în Familie - Pagina 20
Violența în Familie - Pagina 21
Violența în Familie - Pagina 22
Violența în Familie - Pagina 23
Violența în Familie - Pagina 24
Violența în Familie - Pagina 25
Violența în Familie - Pagina 26
Violența în Familie - Pagina 27
Violența în Familie - Pagina 28
Violența în Familie - Pagina 29
Violența în Familie - Pagina 30
Violența în Familie - Pagina 31
Violența în Familie - Pagina 32
Violența în Familie - Pagina 33
Violența în Familie - Pagina 34
Violența în Familie - Pagina 35
Violența în Familie - Pagina 36
Violența în Familie - Pagina 37
Violența în Familie - Pagina 38
Violența în Familie - Pagina 39
Violența în Familie - Pagina 40
Violența în Familie - Pagina 41
Violența în Familie - Pagina 42
Violența în Familie - Pagina 43
Violența în Familie - Pagina 44
Violența în Familie - Pagina 45
Violența în Familie - Pagina 46
Violența în Familie - Pagina 47
Violența în Familie - Pagina 48
Violența în Familie - Pagina 49
Violența în Familie - Pagina 50
Violența în Familie - Pagina 51
Violența în Familie - Pagina 52
Violența în Familie - Pagina 53
Violența în Familie - Pagina 54
Violența în Familie - Pagina 55
Violența în Familie - Pagina 56
Violența în Familie - Pagina 57
Violența în Familie - Pagina 58
Violența în Familie - Pagina 59
Violența în Familie - Pagina 60
Violența în Familie - Pagina 61
Violența în Familie - Pagina 62
Violența în Familie - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Violenta in Familie.doc

Alții au mai descărcat și

Relația dintre Strategiile de Abordare a Conflictului și Stabilitate în Cuplu

INTRODUCERE Viaţa de cuplu este întotdeauna un joc al echilibrelor. Chiar dacă există sentimente puternice reciproce, stabilitatea relaţiei se...

Violența Domestică

ARGUMENT În societate, omul nu poate trăi singur, izolat. El se raportează permanent la alţii, acţionează împreună cu ei, stabileşte relaţii ;...

Agresivitatea asupra vârstnicilor în mediul familial

Rezumat În această cercetare am încercat să înțeleg care sunt principalele motive pentru care vârstnicii sunt agresați în mediul familial dar și...

Violența intrafamilială

Conceptul de violenta intrafamiliala (domestica) a aparut în anii '70 pentru a defini violenta barbatilor si abuzul asupra partenerei (femeia...

Adicțiile acceptate social

Introducere În lucrarea de faţă mi-am propus să surprind complexitatea conceptului de drog acceptat social. Deşi există substanţe a căror consum...

Drogurile în viața oamenilor

Scurt istoric Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au cunoscut proprietăţile drogurilor. Acestea erau folosite în cadrul ceremoniilor...

Abateri de la conduita de rol marital - violența domestică, infidelitatea

Violenţa domestică Din perspectiva psihologiei sociale, (N. Mitrofan,1996) consideră “agresivitatea ca fiind orice formă de conducta orientată cu...

Violența în familie

“Amploarea fenomenului violenţei în familie reprezintă una dintre cele mai grave probleme sociale cu care trebuie să se confrunte societatea...

Te-ar putea interesa și

Violența în Familie - Un Fenomen Social

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND VIOLENŢA ÎN FAMILIE I.1. Aspecte generale privind violenţa I.1.1. Definirea violenţei Violenţa...

Repere psihologice asupra disfuncțiilor comportamental-adaptative la copiii străzii

CAPITOLUL I SCURTA ANALIZA A LEGISLATIEI PRIVIND PROTECTIA COPILULUI AFLAT IN DIFICULTATE 1. Situatia inainte de 1989 In regimul comunist,...

Violența în Familie

INTRODUCERE Noţiunea de violenţǎ are ca şi rǎdǎcinǎ cuvântul “vis” echivalent cu “forţǎ” şi care face trimitere la ideea de putere, de dominaţie,...

Violența în România

1. INTRODUCERE Cu o jumatate de secol in urma, violenta strazii, a unor grupuri indepartate de oameni, ramanea exterioara, cunoasterea ei fiind...

Legislația română privind violența în familie

INTRODUCERE “Amploarea fenomenului violenţei în familie reprezintă una dintre cele mai grave probleme sociale cu care trebuie să se confrunte...

Violența în familie

1. Caracterizarea generala a Asistentei Sociale 1.1. Asistenta Sociala. Serviciile sociale Asistenta Sociala - desemneaza un asamblu de...

Violența în familie - efecte asupra dezvoltării copiilor

1. STABILIREA TEMEI DE CERCETARE Violenta in familie reprezinta orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc intre membrii unei familii....

Violența în Familie

Violența în familie cunoscută și sub numele de violența domestică (abreviat VD) , abuz domestic, abuz familial, abuz marital/conjugal sau violență...

Ai nevoie de altceva?