Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6977
Mărime: 91.64KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Oancea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Camelia Stanculescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic

Cuprins

  1. 1 INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ 3
  2. 1.1 Conceptul de inteligenţă emoţională 3
  3. 1.2 Componentele inteligenţei emoţionale 4
  4. 1.3 Evaluarea coeficientului de inteligenţă emoţională 7
  5. 1.4 Strategii de dezvoltare a inteligenţei emoţionale 10
  6. 2 SUCCESUL ŞCOLAR 12
  7. 2.1 Succesul şcolar o variabilă multidimensională 12
  8. 2.2 Condiţiile de manifestare a succesului şcolar 13
  9. 3 ROLUL INTELIGENŢEI EMOŢIONALE ÎN SUCCESUL ŞCOLAR 15
  10. 3.1 Studiul relaţiei dintre inteligenţa emoţională şi succesul şcolar 15
  11. 3.1 Interpretarea valorii coeficientului de corelaţie 17
  12. 4 CONCLUZII 21
  13. BIBLIOGRAFIE 22

Extras din proiect

1 INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ

1.1 Conceptul de inteligenţă emoţională

Spre deosebire de inteligenţa academică care a fost studiată de peste o sută de ani, pe sute de mii de subiecţi, inteligenţa emoţională (IE) este un concept relativ nou. Nimeni nu poate spune încă cât de mult din cursul vieţii unei persoane se datorează inteligenţei emoţionale. Totuşi, datele existente sugerează că inteligenţa emoţională joacă un rol deosebit de important şi uneori chiar mai important decât inteligenţa academică. Psihologii şi educatorii susţin deopotrivă că un număr de competenţe emoţionale cruciale pot fi învăţate şi dezvoltate în şcoală.

După cum ştim notele măsoară gradul de înmagazinare a unor cunoştinţe, dar nu dau nici un fel de indicaţie despre modul în care elevul de azi va face faţă vicisitudinilor vieţii, ca adult. Inteligenţa academică nu oferă practic o pregătire pentru înfruntarea cu viaţa, pentru a face faţă provocărilor ei. Cu toate că inteligenţa academică nu garantează prosperitatea economică viitoare, prestigiul, sau fericirea unui individ adult, în cultura noastră educaţională, şcoala se concentrează doar pe abilităţile academice, ignorând inteligenţa emoţională - acel set de trăsături - care contează enorm în viaţa personală şi care ne marchează destinul. Viaţa emoţională este un domeniu care, ca şi matematica sau cititul, poate fi abordat cu măiestrie şi care se bazează pe un set specific de abilităţi. Diferenţa între o persoană care are succes pe parcursul vieţii şi una care eşuează, deşi au acelaşi nivel de inteligenţă academică este inteligenţa emoţională - acea meta-abilitate - care determină cât de bine sunt folosite toate celelalte abilităţile de care dispunem, inclusiv intelectul. Sunt multe dovezi care conduc la ideea că persoanele capabile din punct de vedere emoţional – care îşi cunosc şi gestionează bine emoţiile, care pot citi şi face faţă emoţiilor altora – sunt avantajate în orice domeniu al vieţii. Încurajând copiii să-şi dezvolte o gamă largă de abilităţi, pe care se vor baza apoi şi în viaţa de adult, şcoala ar putea furniza în viitor o educaţie a competenţelor de viaţă.

În anii ‚80, Howard Gardner, în teoria inteligenţelor multiple a identificat inteligenţa interpersonală şi inteligenţa intrapersonală, care combinate, reprezintă ceea ce nouă ne este cunoscut astăzi sub numele de inteligenţa emoţională (IE).

Totusi, termenul de “inteligenţă emotională” a fost formulat pentru prima dată într-o teză de doctorat, în S.U.A., în 1985, de catre Wayne Leon Payne, care considera că inteligenţa emoţională este o abilitate care implică o relaţionare creativă cu stările de teamă, durere şi dorinţă. Apoi, D. Wechsler a realizat un set de teste standardizate pentru inteligenţă (academică sau teoretică), şi a remarcat că adaptarea individului la mediul în care trăieşte se realizează atât prin elementele cognitive, cât şi prin cele non-cognitive. Aspectele non-cognitive ale inteligenţei includ factori de ordin afectiv, personal şi social, fiind esenţiale pentru reuşita în viaţă a individului.

În anul 1995, Daniel Goleman a publicat cartea intitulată ”Inteligenţa Emoţională”. Cartea a fost un succes imens și a devenit bestseller în S.U.A. Această carte a făcut cunoscut conceptul de inteligenţă emoţională în toată lumea.

La fel ca multe alte concepte, inteligenţa emoţională (IE) este un nume, o convenție pentru acel ceva pe care cu toții știm că îl avem într-o măsură mai mică sau mai mare. Iată că Goleman a fost cel ce a popularizat conceptul, creând astfel, în mintea noastră, ”sertarul” în care putem să punem acum cele mai importante dintre abilitățile noastre.

1.2 Componentele inteligenţei emoţionale

În teoria sa, Gardner rezervă un loc important formelor de inteligenţă, componente ale inteligenţei emoţionale şi anume: inteligenţa interpersonală şi inteligenţa intrapersonală.

Inteligenţa interpersonală – constă în abilitatea de a-i înţelege pe ceilalţi, de a cunoaşte ceea ce îi motivează pe oameni, cum muncesc ei, cum poţi să cooperezi mai bine cu ei.

Inteligenţa intrapersonală – constă în abilitatea de a se întoarce spre sine, în interiorul propriei persoane, de a realiza o aprofundată cunoaştere personală.

Psihologii au arătat că aceste abilităţi nu sunt generate de un nivel ridicat al inteligenţei academice/teoretice, ci ele constituie un fel de sensibilitate specifică faţă de practică şi de relaţiile interumane. Astfel, s-a născut o nouă formă de inteligenţă – inteligenţa emoţională.

În jurul anilor 90 s-au conturat trei mari direcţii în definirea inteligenţei emoţionale, trasate de următorii cercetători în acest domeniu:

a. Mayer şi Salovey (1990, 1993) – înţeleg prin inteligenţa emoţională capacitatea de a percepe cât mai corect emoţiile şi de a le exprima, de a accede sau genera sentimente atunci când ele facilitează gândirea; de a cunoaşte şi înţelege emoţiile în vederea promovării şi dezvoltării emoţionale şi intelectuale. Aici putem aminti numele psihologului american Festinger cu teoria “disonanţei cognitive”, conform căreia oamenii refuză să se gândească la lucruri care le provoacă sentimente, emoţii negative. Totodată, în urma relaţionărilor interpersonale există tendinţa de a selecta ideile care sunt conforme cu valorile proprii şi care declanşează sentimente pozitive. Din aceste opinii rezultă intercondiţionările între emoţie/sentimente şi gândire.

Bibliografie

• ANDERSON, W. (2000), Curs practic de încredere în sine, Editura Curtea Veche, Bucureşti

• CREŢU, C. (1997), Psihopedagogia succesului, Editura Polirom, Iaşi

• CREŢU, T. (1994), Psihologia vârstelor, Editura Universităţii, Bucureşti

• CRISTEA, S. (2000), Dicţionar de pedagogie, Editura Litera Internaţional, Bucureşti

• GOLEMAN, D. (2001), Inteligenţa emoţională, Editura Curtea Veche, Bucureşti

• GOLU, M. (2004), Bazele psihologiei generale, Editura Universitară, Bucureşti

• ROCO, M. (2001), Creativitate şi inteligenţă emoţională, Editura Polirom, Iaşi

• SCHIOPU, U. (1989), Psihologia generală şi a copilului, Editura Didactică si Pedagogică, Bucureşti

• TRUŢA, E.; MARDAR, S. (2005), Relaţia profesor-elevi: blocaje şi deblocaje, Editura Aramis, Bucureşti

• ZLATE, M. (2006), Psihologia mecanismelor cognitive, Editura Polirom, Iaşi

Preview document

Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 1
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 2
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 3
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 4
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 5
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 6
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 7
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 8
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 9
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 10
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 11
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 12
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 13
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 14
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 15
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 16
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 17
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 18
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 19
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 20
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 21
Rolul Inteligenței Emoționale în Succesul Școlar - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Rolul Inteligentei Emotionale in Succesul Scolar.docx

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Competențelor de Comunicare a Școlarilor Mici prin Intermediul Lecturii

Introducere ,,Cultura unui om se formează, în primul rând, prin lectură. De aceea, din frageda copilărie, e bine să iubim cartea, să o citim,...

Cauze și consecințe ale insuccesului școlar în ciclul primar

CAPITOLUL I NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1 IMPORTANȚA TEMEI Generații după generații de învățători și de elevi s-au format și au format pe cele care...

Profesorul Ideal - O Abordare Interdisciplinară

ARGUMENT Modul de transmitere a informaţiei şi, în mod deosebit, formatorii, care asigură circulaţia ei, constituie pilonii esenţiali ai...

Inteligența emoțională și abilitățile de comunicare la adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea temei. Multitudinea semnalelor venite dinspre sfera macrosocială, de creştere a ratei criminalităţii printre...

Testul arborelui

Ideea folosirii „desenului arborelui” ca instrument de psihodiagnostic îi apartine lui Emile Jucker, consilier de orientare profesionala la Fägswil...

Motivația învățării și reușita școlară

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei abordate. Volumul imens de informaţie de care dispune azi omenirea şi ritmul alert în care aceasta...

Recenzie Inteligența Emoțională de Daniel Goleman

Inteligenta emotionala include autocontrolul, zelul, perseverenta si capacitatea de automotivare. Toate aceste aptitudini le pot fi insuflate...

Modelul Psihologic al Cadrului Didactic Universitar și al Studentului

MODELUL CADRULUI DIDACTIC UNIVERSITAR În procesul formării tinerei generaţii, cadrele didactice trebuie să-şi pună în valoare întreaga măiestrie...

Te-ar putea interesa și

Bazele pshiopedagogice ale stimulării creativității copiilor preșcolari de 6-7 ani

Introducere.3 Capitolul I. Repere conceptuale ale creativităţii la preşcolarii de 6 – 7 ani.9 1.1 Conceptul de creativitate şi delimitările ei...

Coordonatele psihopedagogice contemporane ale relației familie - școală

Argument: motivatia alegerii temei. Într-un context în care discursul public si chiar si arealul cercetării stiintifice pare să fie invadat,...

Inteligența Emoțională și Leadership-ul

Teoriile prezente în însăşi practica organizaţională accentuează rolul liderului în dinamica organizaţională, în definirea viziunii, în stabilirea...

Cercetare asupra nivelului inteligenței emoționale - IE sau QE a studenților ce fac parte din organizația studențeasca AIESEC

Introducere In acest proiect, am cercetat nivelul inteligentei emotionale - IE sau QE(quatient emotional) a studentilor ce fac parte din...

Teoria și metodologia instruirii și evaluării

TEMA 1 : PROCESUL DE INVATAMANT Didactica - teorie a procesului de invatamant Analiza procesului de invatamant Predarea, invatarea şi evaluarea...

Ai nevoie de altceva?