Istoria Evului Mediu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 23249
Mărime: 86.27KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Taman Costel,Viorel Pascu

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE ÎN ISTORIA EVULUI
  2. MEDIU 3
  3. 1. Ce este evul mediu? Istoria ideii de ev mediu
  4. 2. Terminologie
  5. 3. Periodizare
  6. 2. MIGRAŢII ŞI INVAZII. INSTALAREA PRIMILOR BARBARI 11
  7. 1. Delimitari terminologice. Migratie- invazie- infiltratie
  8. 2. Originile migratiilor
  9. 3. Clasificarea barbarilor si a invaziilor
  10. 4. Succesiunea evenimentelor
  11. 3. REGATELE BARBARE 20
  12. 1. Introducere
  13. 2. Regatul franc
  14. 3. Regatul ostrogot
  15. 4. Regatul vizigot
  16. 5. Regatul vandal
  17. 6. Regatul longobard
  18. 7. Regatele anglo-saxone
  19. 4. CIVILIZAŢIA MATERIALĂ ÎN REGATELE
  20. BARBARE 34
  21. 1. Demografie. Organizare
  22. 2. Fuziunea între barbari si romani
  23. 3. Rolul bisericii si extinderea crestinismului
  24. 4. Viata intelectuala si artistica
  25. 5. IMPERIUL CAROLINGIAN 42
  26. 1. Spre o noua dinastie: Carolingienii
  27. 2. Carol cel Mare- rege al francilor
  28. 3. Carol cel Mare- împarat
  29. 4. Organizarea imperiului carolingian
  30. 5. Urmasii lui Carol cel Mare
  31. BIBLIOGRAFIE 61

Extras din proiect

1. INTRODUCERE ÎN ISTORIA EVULUI MEDIU

1. Ce este evul mediu? Istoria ideii de ev mediu

Evul mediu reprezintă o perioadă istorică distinctă, în istoria umanităţii, dar controversată sub multiple aspecte.

Istoria conceptului de ev mediu, a semnificaţiei conferite termenului de-a lungul timpului poate fi interesantă fiindcă surprinde schimbarea perspectivei din care oamenii au judecat trecutul. Cei care au trăit în evul mediu n-au avut conştiinţa faptului că aparţin unei epoci total diferite de cea pe care au lăsat-o în urmă, antichitatea, lumea romană. Şi ulterior, schemele în care istoriografia medievală a încadrat succesiunea evenimentelor au eliminat orice diferenţă între trecutul antic şi prezentul medieval.

Caracteristic pentru evul mediu a rămas efortul de a se lega de trecut: aşa se explică cum un eveniment realmente nou- ca naşterea Imperiului carolingian -în anul 800- la peste trei secole de la răsturnarea lui Romulus Augustulus, i-a făcut pe cronicari să lege imperiul lui Carol de acela prăbuşit în anul 476, în paralel cu inventarea unui sistem complex de translaţie a puterii imperiale din Occident în Orient, iar acum din Orient iarăşi în Occident ( translatio Imperii). S-a adăugat şi tendinţa de a considera întotdeauna întoarcerea unui suveran pentru încoronare la Roma ca o restauratio sau renovatio a Imperiului.

Abia din secolele XIV-XV umaniştii au început să privească altfel succesiunea epocilor: nu ca o continuitate între antichitate şi evul mediu, ci ca o distincţie. Astfel, conceptul de ev mediu a fost expresia umanismului italian, ca antiteză la idealul renascentist. Între secoleleXIV-XV scriitorii italieni au considerat că trăiesc o epocă de radicală transformare a culturii, caracterizată prin recuperarea literaturii şi spiritului antichităţii. Şi artiştii Renaşterii au considerat că trebuie să recupereze valorile estetice şi morale ale artei antice. Rezumând, se poate spune că literaţii şi artiştii Renaşterii au schiţat un itinerariu al civilizaţiei care se împărţea în trei faze : 1.antichitatea clasică, în care valorile umane şi culturale au atins cel mai înalt grad de evoluţie; 2.epoca de barbarie şi decadenţă ce a urmat prăbuşirii Imperiului roman. Această epocă intermediară este cea care a devenit pentru noi evul mediu; 3. epoca umanismului , contemporană lor, în care au renăscut idealurile antichităţii.

Spre deosebire de artişti şi literaţi, istoricii, politicienii, gânditorii din Renaştere, au judecat mersul istoriei universale mult mai nuanţat. Istorici ca LEONARDO BRUNI (1370-1444) sau FLAVIO BIONDO( 1392-1463) au considerat că într-o epocă succesivă antichităţii s-au format instituţii caracteristice şi vremurilor în care ei trăiau: oraşul, biserica, organizarea municipală etc. Totuşi, gândirea lor se înscrie în tipare umaniste fiindcă, pe de o parte apreciau noutatea epocii lor ( costume, guvernare, artă), iar pe de altă parte condamnau evenimentele prin care s-a ajuns aici .

O concepţie mai matură a formulat NICCOLO MACHIAVELLI (1469-1527) care pentru a explica istoria Italiei din epoca sa a făcut referiri la constituirea principatelor regionale şi la puterea politică a papalităţii în secolele precedente. A privit istoria Italiei ca o dezvoltare continuă, de la invaziile barbare la secolul al XV-lea.

Ideea de ev mediu s-a conturat astfel în gândirea umaniştilor italieni. O primă denumire specifică epocii de mijloc a apărut în anul 1469 în lucrarea episcopului umanist GIOVANNI ANDREA BUSSI (1414?- 1475). Referindu-se la un alt umanist celebru- la Niccolo Cusano- a lăudat cunoştinţele sale de istorie latină, atât antice cât şi din “media tempestas”( din epoca de mijloc ). Doar că în latina lui Bussi “medio” putea avea o dublă accepţiune: 1.intermediar; 2. mai puţin antic. Ulterior, în alte scrieri noţiunea de ev mediu apare în diverse forme, ca “media antiquitas”, “media aetas”, “media tempora”, “ medium aevum” etc. Însă sensul rămâne acelaşi ca la Bussi : intermediar; tardiv; mai recent faţă de epoca clasică.

Reflecţii mai mature despre evul mediu, după ce istoriografia a parcurs experienţa polemicilor religioase dintre protestanţi şi catolici din secolul al XVI-lea, s-au formulat în secolul al XVII-lea. Monarhiile absolutiste din Europa au încurajat istoriografia, erudiţia colectivă, cu scopul de a se idealiza instituţia monarhică, propriile naţiuni. Documentarea a făcut progrese, interesul pentru documente fiind asociat cu cel pentru latina medievală.

O mare parte a erudiţiei secolului al XVII-lea s-a concentrat asupra istoriei ecleziastice. Prin iezuiţii conduşi de JEAN BOLLANDUS (1596-1665), prin benedictinii maurini conduşi de JEAN MABILLON (1632-1707) se perfecţionează metoda critico-filologică. Totodată, aceşti istorici ai bisericii privesc istoria ecleziastică ca o dezvoltare neîntreruptă din antichitate până în prezent. Ei au evidenţiat diferite manifestări ale religiozităţii creştine în evul mediu. Astfel, au contribuit pozitiv la conturarea imaginii acestei epoci. Împărţirea istoriei universale în epoci a fost consacrată în mediul academic de către CHRISTOFOR KELLER (lat. Cellarius), profesor la Universitatea din Halle, care a vorbit în manualele sale despre o Historia antiqua (1685), o Historia medii aevi (1688) şi o Historia nova (1696). Lucrarea din 1688, scrisă în latină, era o istorie a evului mediu, de la Constantin cel Mare până la cucerirea Constantinopolului.Fiind o lucrare cu scop didactic a avut o mare influenţă în difuzarea acestei periodizări a istoriei. De apreciat este faptul că manualul a oferit o perspectivă largă asupra evului mediu, de la evenimente politice, militare, la cele religioase, la reînnoirea culturii. Totuşi predomină evaluarea negativă a evului mediu

În secolul al XVIII-lea, evul mediu a devenit obiect de cercetare, încercându-se o evaluare a caracteristicilor civilizaţiei sale comparativ cu cea modernă. De remarcat rolul special al lui MURATORI (1672-1750), celebrul bibliotecar al bibliotecii Ambrosiana din Milano, care poate fi considerat iniţiatorul cercetării sistematice a evului mediu italian. El a studiat instituţiile, costumele, cultura, religia în evul mediu, pe baza cronicilor, a diplomelor, a legilor etc. Cu toate acestea Muratori nu a admirat exagerat această epocă, dar nici nu a condamnat-o cu premeditare. A considerat evul mediu nu ca pe o epocă uniformă, cu neîmpliniri, dar şi cu progrese notabile după anul 1000 şi mai ales din secolul al XIII-lea.

În secolul al XVIII-lea consideraţiile asupra evului mediu n-au cuprins doar mediul academic. Filosofii au făcut suficiente critici la adresa sa, astfel încât era văzut ca o epocă negativă, a fanatismului şi superstiţiilor, a inegalităţii şi privilegiului naşterii şi al sângelui.

Abia romantismul, în polemică directă cu ra ţionalismul iluminist şi cu organizarea europeană napoleoniană, a început reevaluarea epocii medievale. Romanticii au abandonat condamnarea ei, încercând o comprehensiune a ei. Dar ambianţa în care se făceau aceste noi consideraţii era una dominată de Restauraţie şi de confruntările dintre partizanii Vechilui Regim şi moştenitorii tradiţiilor liberale ale Revoluţiei franceze. Într-o epocă ce se împletea cu înfiriparea naţionalismului s-au plasat în evul mediu originile naţiunilor. În evul mediu, romanticii au găsit originile sentimentului naţional, ale marilor idealuri ale creştinismului.

Cel mai mare istoric romantic francez, JULES MICHELET, considera în Introducere la istoria universală (1831), că evul mediu este o epocă simplă şi pitorească. În schimb, în primele volume din Istoria Franţei ( 1833-1844 ) a considerat evul mediu ca epoca de formare şi afirmare a naţiunii franceze, figura Ioanei d`Arc fiind evocată în pagini memorabile.

Preview document

Istoria Evului Mediu - Pagina 1
Istoria Evului Mediu - Pagina 2
Istoria Evului Mediu - Pagina 3
Istoria Evului Mediu - Pagina 4
Istoria Evului Mediu - Pagina 5
Istoria Evului Mediu - Pagina 6
Istoria Evului Mediu - Pagina 7
Istoria Evului Mediu - Pagina 8
Istoria Evului Mediu - Pagina 9
Istoria Evului Mediu - Pagina 10
Istoria Evului Mediu - Pagina 11
Istoria Evului Mediu - Pagina 12
Istoria Evului Mediu - Pagina 13
Istoria Evului Mediu - Pagina 14
Istoria Evului Mediu - Pagina 15
Istoria Evului Mediu - Pagina 16
Istoria Evului Mediu - Pagina 17
Istoria Evului Mediu - Pagina 18
Istoria Evului Mediu - Pagina 19
Istoria Evului Mediu - Pagina 20
Istoria Evului Mediu - Pagina 21
Istoria Evului Mediu - Pagina 22
Istoria Evului Mediu - Pagina 23
Istoria Evului Mediu - Pagina 24
Istoria Evului Mediu - Pagina 25
Istoria Evului Mediu - Pagina 26
Istoria Evului Mediu - Pagina 27
Istoria Evului Mediu - Pagina 28
Istoria Evului Mediu - Pagina 29
Istoria Evului Mediu - Pagina 30
Istoria Evului Mediu - Pagina 31
Istoria Evului Mediu - Pagina 32
Istoria Evului Mediu - Pagina 33
Istoria Evului Mediu - Pagina 34
Istoria Evului Mediu - Pagina 35
Istoria Evului Mediu - Pagina 36
Istoria Evului Mediu - Pagina 37
Istoria Evului Mediu - Pagina 38
Istoria Evului Mediu - Pagina 39
Istoria Evului Mediu - Pagina 40
Istoria Evului Mediu - Pagina 41
Istoria Evului Mediu - Pagina 42
Istoria Evului Mediu - Pagina 43
Istoria Evului Mediu - Pagina 44
Istoria Evului Mediu - Pagina 45
Istoria Evului Mediu - Pagina 46
Istoria Evului Mediu - Pagina 47
Istoria Evului Mediu - Pagina 48
Istoria Evului Mediu - Pagina 49
Istoria Evului Mediu - Pagina 50
Istoria Evului Mediu - Pagina 51
Istoria Evului Mediu - Pagina 52
Istoria Evului Mediu - Pagina 53
Istoria Evului Mediu - Pagina 54
Istoria Evului Mediu - Pagina 55
Istoria Evului Mediu - Pagina 56
Istoria Evului Mediu - Pagina 57
Istoria Evului Mediu - Pagina 58
Istoria Evului Mediu - Pagina 59
Istoria Evului Mediu - Pagina 60
Istoria Evului Mediu - Pagina 61
Istoria Evului Mediu - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Concepția Ortodoxă Despre Duhul Sfânt

Preliminarii Credinţa în Dumnezeu – Sfânta Treime constituie învăţătura fundamentală şi specifică a Bisericii Creştine. Sfânta Treime este cea...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Arhitectura arabă în renașterea islamică

1. Scurt istoric În urma cuceririlor din secolele al VII-lea şi al VIII-lea, se pun bazele Imperiului Islamic, care devine unul dintre primele...

Mănăstirea Putna

Asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Putna, prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Bizanț

FONDAREA CONSTANTINOPOLULUI 330 DE CATRE CONSTANTIN CEL MARE - De ce a fost mutate capital imperiului la Constantinopol? 1 idee strategic...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Nașterea Bisericii Creștine Române

Crestinismul este a doua mare religie monoteista a lumii, intemeiata pe invatatura, persoana si viata lui Iisus, numit si Mesia (Mantuitorul) in...

Te-ar putea interesa și

Etnofitoterapia Românească - Izvor al Terapeuticii Medicamentoase Actuale

INTRODUCERE Orice tratat de istoria medicinei sau a farmaciei, orice document care vorbeşte despre remediile folosite de om pentru tămăduirea...

Vrăjitoria ca Pseudoreligie

Introducere « Robul ( roaba ) lui Dumnezeu X se roagă la bunul Dumnezeu pentru alungarea demonilor de la casa sa , desfacerea farmecelor şi a...

Acceptarea Cambiei

Introducere “Unul dintre cele mai importante aspecte ale gândirii economice este sÎ stii ce nu stii” J.K.Galbraith. În contextul trecerii la...

Legalitatea și legitimitatea puterii. fundamente constituționale ale democrației

INTRODUCERE Începutul noului mileniu s-a confundat cu schimbări de o deosebită complexitate la nivelul politicii mondiale, unde nevoia acută de...

Universitățile medievale în Europa Occidentală (secolele XII - XV)

Introducere Actualitatea temei. Dacă ar fi să ne punem scopul de a defini, printr-o singură frază, esenţa învăţământului superior din prezent,...

Uniunea Europeană - Federație sau Confederație

INTRODUCERE Dincolo de tratate şi de evoluţiile concrete care rezultă din semnarea acestora de către state, problema de fond a Uniunii Europene...

Rolul lui Andres Segovia în evoluția chitarei

ARGUMENT Am cules în lucrarea de față un mănunchi de informații care au fost stimulate de curiozitatea pentru un instrument drag mie, chitara...

Istoria gândirii economice în antichitate și evul mediu

1.Antichitate 1.1. Orientul Antic Pentru perioada de început, la toate popoarele Orientului antic (egiptenii, asiro-babilonienii, evreii) exista...

Ai nevoie de altceva?