Abandonul Școlar

Proiect
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 14905
Mărime: 88.20KB (arhivat)
Publicat de: Viorela State
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ada Dobrescu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. EXPLICAREA CONCEPTELOR: 4
  3. ROLUL EDUCAŢIEI, DE CE NU AR TREBUI SĂ NU RENUNŢĂM LA EDUCAŢIE 4
  4. ROLUL EDUCAŢIEI (TEORII) 4
  5. EDUCAŢIA CA MIJLOC DE REDUCERE A INEGALITĂŢILOR STRUCTURALE 9
  6. EDUCAŢIA CA MIJLOC DE CAPACITARE A CETĂŢENIEI ACTIVE 10
  7. ŞCOALA ŞI INTEGRAREA PE PIAŢA MUNCII 11
  8. ŞCOALA CA INSTITUŢIE DE DEZVOLTARE 12
  9. ABANDONUL ŞCOLAR - FORMA DE DEVIANTĂ ŞCOLARĂ 13
  10. DEVIANTA SCOLARA 13
  11. ABANDONUL ŞCOLAR ŞI DELINCVENŢA JUVENILĂ 18
  12. TEORII SOCIOLOGICE ALE DEVIANŢEI(ABANDON SCOLAR) 19
  13. TEORIA CONTROLULUI SOCIAL 21
  14. TEORIEI CONTROLULUI SOCIAL 22
  15. TEORIA ANOMIEI MERTON 22
  16. TEORIA CONFLICTULUI, 24
  17. TEORIA ETICHETĂRII 24
  18. ABANDONUL ŞCOLAR ÎN CAZUL ROMÂNIEI 28
  19. DESCRIERE SITUATIEI ABANDONULUI SCOLAR IN ROMANIA 28
  20. RISC DE ABANDON ŞCOLAR 32
  21. EFECTELE ABANDONULUI ŞCOLAR 37
  22. METODE DE PREVENIRE 38
  23. CERCETARE: STUDIU DE CAZ 39
  24. ANALIZA STĂRII / DIAGNOZA SITUAŢIEI. 39
  25. DEMERS PROSPECTIV, ANALIZA PERSPECTIVELOR 39
  26. EFECTELE ASUPRA TRAIECTORIILOR DE VIAŢĂ VIITOARE 39
  27. OBIECTIVE 40
  28. NIVELE DE ANALIZĂ 40
  29. STUDIILE DE CAZ PE ŞCOLILE DIN MEDII CU PROBLEME 41
  30. DIRECŢII DE INTERVENŢIE SECTORIALĂ 43
  31. RECOMANDĂRI PRIVIND SISTEMUL DE SUPORT PENTRU COPIL ŞI FAMILIE ÎN ANSAMBLU 47
  32. PRINCIPII GENERALE 48
  33. CONCLUZII: 51
  34. BIBLIOGRAFIE 53

Extras din proiect

INTRODUCERE

Ne-am ales această temă “abandonul şcolar în România” deoarece reprezintă o problemă de actualitate cu care se confrunta această ţară.

Abandonul şcolar nu este o problemă nouă, de-a lungul timpului au fost realizate multiple cercetări pentru identificarea şi prevenirea abandonului şcolar. Odată cu trecerea timpului şi apariţia unor noi factori ce contribuie la acest fenomen negativ în rândul elevilor, schimbarea viziunii educativ – informative şi formative, egalitatea de şanse privind educaţia, suportul psihopedagogic oferit în şcoli, este necesară o implicare a tuturor factorilor ce contribuie la educaţia şcolară pentru stoparea şi eventual eradicarea acestui fenomen.

Această problemă consideram că este destul de delicată din punct de vedere al abordării cât şi rezolvării ei, deoarece considerăm că semnele de comportament al abandonului şcolar sunt greu de prevenit şi rezolvat.

Explicarea conceptelor:

ABANDÓN, abandonuri, s.n. 1. Părăsire împotriva regulilor morale şi a obligaţiilor materiale a copiilor, familiei etc. 2. Părăsire a unui bun sau renunţare la un drept. 3. Renunţare la continuarea participării într-o probă sportivă. – Din fr. abandon.

“Abandonul reprezintă conduita de evaziune definitiva ce consta în încetarea frecventării şcolii, părăsirea sistemului educativ înaintea obţinerii unei calificări sau pregătiri profesionale complete sau înaintea încheierii ciclului de studii început” (Cristina, Neamţu (2003) Deviantă şcolară. Editura Polirom, Iaşi)

Rolul educaţiei, de ce nu ar trebui să nu renunţăm la educaţie

Rolul educaţiei (teorii)

În acest capitol ne-am propus să evidenţiem de ce nu ar trebui să abandonăm şcoală care sunt beneficiile educaţiei în viaţa fiecărui individ. De-a lungul timpului educaţia a fost un subiect dezbătut, criticat sau apreciat de numeroase personalităţi educaţia s-a dovedit a fii un mijloc de dezvoltare a sinelui, a veniturilor şi o îmbunătăţire a traiului de viaţă.

Capitolul de faţă va dezvolta tema relaţiei dintre educaţie şi dezvoltare socială pornind de la punctele de vedere radical opuse al funcţionalismului tehnologic şi ale şcolii capitalului uman, pe de o parte şi ale criticii şcolii acreditărilor şi ale sociologiei marxiste, pe de altă parte. Vom aborda posibilitatea dezvoltării sociale adoptând calea de mijloc a discursului comunitarian, care vede prosperitatea individului condiţionată de cea a colectivităţilor şi de coeziunea lor. Din această perspectivă, arătăm că şcoala poate fi un instrument de reducere a inegalităţilor structurale, de capacitare a cetăţeniei active, de suport pentru integrare pe piaţa muncii şi chiar o instituţie de dezvoltare în sine.

Concepţiile privind impactul şcolii asupra dezvoltării sociale pot fi organizate în trei mari dimensiuni: o perspectivă liberală, intitulată funcţionalism-tehnologic, una pe care aş intitula-o comunitariană, specifică orientării denumite actualmente „a treia cale” şi orientarea critică, cu rădăcini adânci în gândirea socială marxistă şi weberiană. În timp ce primele două curente au stimulat elaborarea unor viziuni şi politici de dezvoltare prin educaţie, punctul de vedere critic este mai puţin optimist în ceea ce priveşte potenţialul reformator al educaţiei subliniind mai ales caracterul aporetic al tuturor încercărilor de a spori bunăstarea şi a democratiza societatea prin mecanismele şcolii convenţionale. Celor trei curente de gândire le sunt asociate doctrine social-politice uşor identificabile şi au fost promovate de gânditori cu orientări ideologice aflate în polemică.

Tehnofuncţionalismul, şcoala capitalului uman şi critica marxistă şi weberiană

Pentru tehnofuncţionalism, oferta unui sistem educativ puternic dezvoltat este un răspuns la cerinţele (imperativele funcţionale) ale producţiei industriale: 1) dezvoltarea resurselor umane; 2) selecţia şi alocarea justă a acestor resurse şi 3) realizarea coeziunii sociale prin transmiterea către noile generaţii a valorilor centrale ale respectivei societăţi. Industrializarea accelerată din ţările comuniste a impus, în mod ironic, o viziune similară cu privire la gestiunea resurselor umane în perioada “revoluţiei tehnico-ştiinţifice”. În condiţiile unei economii planificate şcoala trebuia să producă executanţii necesari unei infrastructuri economice în continuă diversificare şi creştere, suferind un control strict, materializat în conţinuturi şi planuri de şcolarizare unice, prin interzicerea formelor alternative de educaţie şi prin tentative ale politicului de influenţare a dinamicii demografice.

Economiştii şcolii capitalului uman, precum Becker (1997) şi Denison (1964) au vizat să demonstreze că investiţia în şcoală este o investiţie productivă, ea producând nu numai beneficii individuale ci şi sociale. Potrivit lui Bonavot (apud Young, p. 747) „principala contribuţie a educaţiei la creşterea economică a fost aceea de a creşte calitatea competenţelor cognitive ale forţei de muncă şi îmbunătăţirea consecutivă a productivităţii ei marginale”. Pentru perioada 1929-1957, Denison (idem) a arătat că că aproximativ 25% din sporul venitului naţional pe locuitor al SUA poate fi atribuit creşterii numărului de ani de instrucţie ai forţei de muncă americane. Multe studii ulterioare au confirmat statistic importanţa augmentării nivelului de educaţie pentru dezvoltarea economiilor naţionale. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale din 1995, doar 16 şi respectiv 20 procente din bogăţia globală sunt atribuibile valorilor produse şi resurselor naturale, în timp ce restul de 64% este alcătuit din resursele umane ale planetei.

Astfel de rezultate au produs entuziasm printre cei care susţineau ideea că problemele de dezvoltare ale societăţilor pot fi rezolvate în bună măsură prin intervenţii la nivelul educaţiei. Studii ulterioare, uzând de o metodologie sofisticată, au ajuns la concluzii mai puţin pozitive sau chiar contrare. Teoriile care atribuie sporirii capitalului uman virtutea de a produce direct bunăstare aparţin astăzi unui curent de gândire învechit.

Preview document

Abandonul Școlar - Pagina 1
Abandonul Școlar - Pagina 2
Abandonul Școlar - Pagina 3
Abandonul Școlar - Pagina 4
Abandonul Școlar - Pagina 5
Abandonul Școlar - Pagina 6
Abandonul Școlar - Pagina 7
Abandonul Școlar - Pagina 8
Abandonul Școlar - Pagina 9
Abandonul Școlar - Pagina 10
Abandonul Școlar - Pagina 11
Abandonul Școlar - Pagina 12
Abandonul Școlar - Pagina 13
Abandonul Școlar - Pagina 14
Abandonul Școlar - Pagina 15
Abandonul Școlar - Pagina 16
Abandonul Școlar - Pagina 17
Abandonul Școlar - Pagina 18
Abandonul Școlar - Pagina 19
Abandonul Școlar - Pagina 20
Abandonul Școlar - Pagina 21
Abandonul Școlar - Pagina 22
Abandonul Școlar - Pagina 23
Abandonul Școlar - Pagina 24
Abandonul Școlar - Pagina 25
Abandonul Școlar - Pagina 26
Abandonul Școlar - Pagina 27
Abandonul Școlar - Pagina 28
Abandonul Școlar - Pagina 29
Abandonul Școlar - Pagina 30
Abandonul Școlar - Pagina 31
Abandonul Școlar - Pagina 32
Abandonul Școlar - Pagina 33
Abandonul Școlar - Pagina 34
Abandonul Școlar - Pagina 35
Abandonul Școlar - Pagina 36
Abandonul Școlar - Pagina 37
Abandonul Școlar - Pagina 38
Abandonul Școlar - Pagina 39
Abandonul Școlar - Pagina 40
Abandonul Școlar - Pagina 41
Abandonul Școlar - Pagina 42
Abandonul Școlar - Pagina 43
Abandonul Școlar - Pagina 44
Abandonul Școlar - Pagina 45
Abandonul Școlar - Pagina 46
Abandonul Școlar - Pagina 47
Abandonul Școlar - Pagina 48
Abandonul Școlar - Pagina 49
Abandonul Școlar - Pagina 50
Abandonul Școlar - Pagina 51
Abandonul Școlar - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Abandonul Scolar.doc

Alții au mai descărcat și

Absenteismul școlar - cauze și prevenire

INTRODUCERE Învăţământul este considerat unul dintre cei mai importanţi factori ai dezvoltării social-economice, fapt atestat atât de resursele...

Cauzele și Efectele Divorțului Asupra Femeilor

INTRODUCERE Divorţul reprezintă un eveniment neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii având un impact deosebit de important asupra...

Integrarea Scolară și Socio-profesională a Tinerilor Delicventi

ARGUMENT Întrucât, am facut voluntariat în cadrul Serviciului de Probatiune de pe lângă Tribunalul Neamt , am luat cunostintă de faptul că...

Impactul Psihosocial al Șomajului asupra Individului

INTRODUCERE Lumea în care trăim se află permanent într-o continuă schimbare, atât din punct de vedere social cât şi economic. Transformarea...

Rolul familiei în educația copiilor cu CES din ciclul primar

INTRODUCERE Realitatea de astăzi a societății românești, ne determină să recunoaștem, că pe lângă multe alte performanțe economice sau sociale...

Efectele Migrației

INTRODUCERE Întotdeauna au fost copii orfani ... În urma războaielor, calamităţilor, bolilor, accidentelor şi multor altor cauze. În timpurile...

Violența în Școală

Introducere Un fenomen care se răspândeşte pe zi ce trece şi care, asemenea unei epidemii, nu doar că nu poate fi oprit cu uşurinţă dar lasă în...

Prevenirea Abandonului Școlar

INTRODUCERE Educaţia este percepută ca o funcţie vitală a societăţii, iar şcoala drept principala instituţie prin care societatea îşi...

Te-ar putea interesa și

Rolul Asistentului Social în Prevenirea Abandonului Școlar

Introducere Actualitatea temei. Educaţia constituie o componentă a existenţei socio-umane şi poate fi concepută ca o întâlnire între individ şi...

Abandonul școlar - cauze și modalități de prevenire

Capitolul I: Abandonul scolar, cauze şi efecte 1.1. Delimitări conceptuale : inadaptare, eşec, insucces şi abandon şcolar În literatura de...

Prevenirea Abandonului Școlar

INTRODUCERE Educaţia este percepută ca o funcţie vitală a societăţii, iar şcoala drept principala instituţie prin care societatea îşi...

Abandonul școlar

1. Ce este abandonul scolar? Natura problemei. Abandonul şcolar reprezintă conduita de evaziune definitivă ce constă în încetarea frecventării...

Familia și Abandonul Școlar din Perspectiva Asistenței Sociale

ARGUMENT Demersul teoretic şi practic al lucrării de faţă converge către confirmarea ideii care reprezintă elementul catalizator al întregii...

Abandonul Școlar

Educaţia este percepută ca o funcţie vitală a societăţii, iar şcoala drept principala instituţie prin care societatea îşi perpetuează existenţa...

Măsuri de Prevenire a Abandonului Școlar

1. Introducere - Abandonul şcolar în Romania, ţară membră a Uniunii Europene Am abordat această temă deoarece abandonul şcolar a devenit în...

Abandonul Școlar la Elevii din Județul Hunedoara

1) ARGUMENT Dupa 1990 rata abandonului scolar a crescut an de an cu consecinte umane si economice dintre cele mai negative pentru societatea...

Ai nevoie de altceva?