Administrație publică

Proiect
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 128 în total
Cuvinte : 35371
Mărime: 304.78KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Scurtu
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrisor

Cuprins

  1. INTRODUCERE.4
  2. CAPITOLUL I
  3. ETICA IN FUNCTIA PUBLICA
  4. 1.1. Etica in Codul de conduita a functionarului public.10
  5. 1.2. Prezentul cod de conduita.14
  6. 1.3. Conceptul Codului de Conduita in Uniunea Europeana .16
  7. 1.4. Codul de Conduita in Romania.17
  8. 1.5. Reforma administrativa .20
  9. 1.6. Standarde etice in administratia publica din Romania.28
  10. CAPITOLUL II
  11. PREMISELE NOILOR SISTEME DE MONITORIZARE A RESPECTARII NORMELOR DE CONDUITA, A STANDARDELOR ETICE SI A PROCEDURILOR DISCIPLINARE
  12. 2.1. Fundamentarea elaborării şi utilizării sistemului de monitorizare a implementării normelor de conduită şi a procedurilor disciplinare.34
  13. 2.1.1. Analiza capacităţii de monitorizare şi evaluare a oportunităţilor de dezvoltare a sistemelor de monitorizare ale Agenţiei.34
  14. 2.1.2. Ierarhizarea priorităţilor de dezvoltare a procesului de monitorizare.35
  15. 2.1.3. Elaborarea proiectului Ordinului Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 4.500/2008.36
  16. 2.1.4. Asigurarea managementului implementării Ordinului Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 4.500/2008.37
  17. 2.2. Aspecte metodologice privind conceperea şi operaţionalizarea sistemului de monitorizare.38
  18. 2.2.1. Tematica monitorizării.38
  19. 2.3. Analiza şi rezultatele procesului de raportare.40
  20. 2.3.1. Relevanţa raportării.40
  21. 2.3.2. Gradul de respondenţă.40
  22. 2.3.3. Numărul de apeluri telefonice referitoare la procesul de raportare gestionate de ANFP în perioadele de primire a formatelor standard de raportare.42
  23. 2.3.4. Numărul de adrese scrise referitoare la raportare primite de ANFP în primul semestru al anului 2008.43
  24. 2.4. Monitorizarea respectării normelor de conduită.44
  25. 2.4.1. Activitatea de consiliere etică.44
  26. 2.4.2. Nivelul de răspuns al consilierilor etici.44
  27. 2.4.3. Principalele probleme care au constituit obiectul consilierii etice.46
  28. 2.4.4. Pregătirea profesională a funcţionarilor publici desemnaţi pentru consiliere etică şi monitorizarea respectării normelor de conduită.46
  29. 2.4.5. Cele mai importante cauze ale nerespectării codului de conduită şi cel mai frecvent întâlnite consecinţe ale încălcării normelor de conduită.47
  30. 2.4.6. Impactul nerespectării normelor de conduită.48
  31. 2.4.7. Modalităţile de prevenire şi măsurile privind reducerea sau eliminarea cazurilor de nerespectare a normelor de conduită la nivelul autorităţilor sau instituţiilor publice.48
  32. 2.5. Implementarea procedurilor disciplinare.50
  33. 2.5.1. Capacitatea de sesizare.50
  34. 2.5.2. Gradul de sesizare.51
  35. 2.5.3. Indicele sesizărilor.51
  36. 2.5.4. Categorii de persoane care formulează sesizări.52
  37. 2.5.5. Finalizarea procedurilor disciplinare.54
  38. 2.5.6. Consolidarea şi extinderea reţelei persoanelor cu atribuţii de consiliere etică.57
  39. 2.6. Organizaţii, instituţii consultate.58
  40. CAPITOLUL III
  41. ETICA SI CORUPTIE IN FUNCTIILE PUBLICE
  42. 3.1. Mecanismele coruptiei.62
  43. 3.2. Obiectivele autoritatilor anticoruptie.65
  44. 3.2.1. Obiectivul 2. Prevenirea corupţiei în mediul de afaceri.66
  45. 3.2.2. Obiectivul 3. Campanii de informare şi măsuri educative .66
  46. 3.3. Autoritatile administratiei publice locale.87
  47. 3.3.1. Atributii.87
  48. 3.3.2. Interdictii si incompatibilitati care vizeaza autoritatile administratiei publice.88
  49. 3.3.3. Transparenta si participare publica.89
  50. 3.3.4. Control si responsabilitate.94
  51. 3.3.5. Administrarea bunurilor din patrimoniul unitatii administrativ teritoriale.97
  52. 3.6. Regimul achizitiilor publice.98
  53. 3.7. Regimul concesiunilor.101
  54. 3.8. Functionarii publici.103
  55. 3.8.1. Observatii si recomandari. .117
  56. CONCLUZII. .121
  57. BIBLIOGRAFIE. .126

Extras din proiect

INTRODUCERE

In organizatiile din administratia publica, functionarii publici isi exercita puterea de decizie, in activitatea lor de zi cu zi, in mai multe moduri. Fie ca se implica in actiuni de administrare a resurselor publice, in rolul lor de interfata cu cetatenii sau in contextul functiei lor de stabilire a politicilor, etica este un factor vital in crearea si mentinerea increderii cetatenilor in govern si in institutiile acestuia. Etica serveste drept baza pentru testarea generala a practicilor, conventiilor si conduitei functionarilor publici, pentru ca cetatenii sa fie siguri ca le sunt respectate interesele si este respectat procesul de drept. In acest context si nu numai, etica este un factor cheie in ceea ce priveste calitatea guvernarii.

In sectorul public, etica trebuie inteleasa ca o activitate, si nu ca un statut. Incurajarea unui comportament etic nu inseamna doar stabilirea unei liste de reguli si norme sau a unui statut ce trebuie atins. Pentru orice organizatie din sistemul public, etica inseamna un proces de gestionare continua, ce sustine activitatea guvernului si devine din ce in ce mai mult un element esential pentru functionarea si evolutia procesului de guvernare.

Tema acestei lucrari constituie un subiect de actualitate, asigurarea standardelor etice in sistemul administrativ fiind un obiectiv important pentru guvernul oricarui stat membru al Uniunii Europene. Orice guvern isi doreste o administratiei mai eficienta, inlaturarea coruptiei si a altor abateri grave din sistem, acestu lucru poate fi realizat in mare parte prin implementarea cat mai rapida a Codului de Conduita. Din punct de vedere al reformei administrative, situatia este oarecum similara in ceea ce priveste Romania in raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, acestea din urma parcurgand si ele, in faze diferite, reforme ale administratiei publice. Modul in care sunt asigurate standardele etice in sistemele publice ale altor state depinde, in mare masura, de gradul de implementare al codurilor de conduita pentru functionarii publici aflati in slujba statelor respective.

In cadrul Uniunii Europene, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a recomandat statelor sa asigure institutii functionabile si sisteme de promovare a serviciului in institutul etic. Recomandarea Nr.10/2000 a Consiliului Europei privind codurile de conduita pentru functionarii publici prevede ca promovarea eticului reprezinta un mijloc important pentru prevenirea coruptiei. Astfel ca statele membre Uniunii trebuie sa promoveze, sub rezerva legislatiei nationale si a principiilor administratiei publice, adoptarea codurilor de conduita pentru functionarii publici. Grupul de State Contra Coruptie (GRECO) monitorizeaza implementarea acestei recomandari, Uniunea Europeana de asemenea atribuie o mare atentie luptei impotriva coruptiei si instituirea unor mecanisme de administrare eficienta si eticaa serviciilor publice.

Una din conditiile impuse pentru tarile aderante la Uniunea Europeana a fost adoptarea acestui cod de conduita a functionarului public.

Metoda de cercetare folosita in realizarea acestei lucrari a fost documentarea in vederea unei prezentari cat mai detaliate a principiilor si normelor etice regasite atat in sistemul administrativ romanesc, cat si in cel european.

Obiectivul principal al acestei lucrari este acela de a evidentia modul in care comportamentul etic influenteaza reforma administrativa, dar si felul in care diferite institutii publice incearca sa implementeze acest cod in sistemul propriu. Am acordat o atentie deosebita modului in care a aparut Codul de Conduita in Romania, dar si ce documente au stat la baza elaborarii acestui Cod. Prevenirea coruptiei si imbunatatirea managementului serviciului public sunt principalele scopuri ale promovarii unor standarde etice pentru functionarii publici.

CAPITOLUL I

ETICA IN FUNCTIA PUBLICA

Viata sociala a pus dintotdeauna multiple probleme, indeosebi de ordin administrativ. Nevoia a dus la aparitia functiei publice si a functiilor care s-o indeplineasca.

Comunitatea umana n-ar fi avut acces la progres daca nu si-ar fi creat un intreg organism social, caruia i-a dat viabilitate prin personalul investit in diversitatea de functii statornicite de-a lungul timpului.

Diversitatea sarcinilor pe care le are de indeplinit administratia publica necesita o extrem de variata gama de sarcini realizate prin serviciile publice, ca si un personal cu pregatire profesionala diversa.

Satisfacearea nevoilor cotidiene ale colectivitatii, a nevoilor omului care traieste intr-o grupare organizata, ramane finalitatea esentiala si singura justificare a administratiei publice, atat de diversificata, mai ales in serviciile sale catre populatie. Privita din punct de vedere sociologic, administratia publica nu reprezinta altceva decat o suma de colectivitati umane care organizeaza anumite actiuni in favoarea altor oameni.

Din acest punct de vedere, problema oamenilor care lucreaza in administratie capata o importanta considerabila. Oricat de perfecta ar fi organizarea unui organism social si oricat de bune legi si decizii ar fi, ramane doar o simpla schema, fara viabilitate, daca nu exista oameni competenti, activi si devotati pentru realizarea scopului stabilit.

Functia publica este privita prin natura sa ca o functie sociala1; aceasta implica de la inceput ca acela care o exercita sa aiba o veritabila vocatie de a se preocupa de cauza publica. Deontologia2, ramura a Eticii, este stiinta care studiaza obligatiile si comportamentul celor care practica o anumita profesie.

Preview document

Administrație publică - Pagina 1
Administrație publică - Pagina 2
Administrație publică - Pagina 3
Administrație publică - Pagina 4
Administrație publică - Pagina 5
Administrație publică - Pagina 6
Administrație publică - Pagina 7
Administrație publică - Pagina 8
Administrație publică - Pagina 9
Administrație publică - Pagina 10
Administrație publică - Pagina 11
Administrație publică - Pagina 12
Administrație publică - Pagina 13
Administrație publică - Pagina 14
Administrație publică - Pagina 15
Administrație publică - Pagina 16
Administrație publică - Pagina 17
Administrație publică - Pagina 18
Administrație publică - Pagina 19
Administrație publică - Pagina 20
Administrație publică - Pagina 21
Administrație publică - Pagina 22
Administrație publică - Pagina 23
Administrație publică - Pagina 24
Administrație publică - Pagina 25
Administrație publică - Pagina 26
Administrație publică - Pagina 27
Administrație publică - Pagina 28
Administrație publică - Pagina 29
Administrație publică - Pagina 30
Administrație publică - Pagina 31
Administrație publică - Pagina 32
Administrație publică - Pagina 33
Administrație publică - Pagina 34
Administrație publică - Pagina 35
Administrație publică - Pagina 36
Administrație publică - Pagina 37
Administrație publică - Pagina 38
Administrație publică - Pagina 39
Administrație publică - Pagina 40
Administrație publică - Pagina 41
Administrație publică - Pagina 42
Administrație publică - Pagina 43
Administrație publică - Pagina 44
Administrație publică - Pagina 45
Administrație publică - Pagina 46
Administrație publică - Pagina 47
Administrație publică - Pagina 48
Administrație publică - Pagina 49
Administrație publică - Pagina 50
Administrație publică - Pagina 51
Administrație publică - Pagina 52
Administrație publică - Pagina 53
Administrație publică - Pagina 54
Administrație publică - Pagina 55
Administrație publică - Pagina 56
Administrație publică - Pagina 57
Administrație publică - Pagina 58
Administrație publică - Pagina 59
Administrație publică - Pagina 60
Administrație publică - Pagina 61
Administrație publică - Pagina 62
Administrație publică - Pagina 63
Administrație publică - Pagina 64
Administrație publică - Pagina 65
Administrație publică - Pagina 66
Administrație publică - Pagina 67
Administrație publică - Pagina 68
Administrație publică - Pagina 69
Administrație publică - Pagina 70
Administrație publică - Pagina 71
Administrație publică - Pagina 72
Administrație publică - Pagina 73
Administrație publică - Pagina 74
Administrație publică - Pagina 75
Administrație publică - Pagina 76
Administrație publică - Pagina 77
Administrație publică - Pagina 78
Administrație publică - Pagina 79
Administrație publică - Pagina 80
Administrație publică - Pagina 81
Administrație publică - Pagina 82
Administrație publică - Pagina 83
Administrație publică - Pagina 84
Administrație publică - Pagina 85
Administrație publică - Pagina 86
Administrație publică - Pagina 87
Administrație publică - Pagina 88
Administrație publică - Pagina 89
Administrație publică - Pagina 90
Administrație publică - Pagina 91
Administrație publică - Pagina 92
Administrație publică - Pagina 93
Administrație publică - Pagina 94
Administrație publică - Pagina 95
Administrație publică - Pagina 96
Administrație publică - Pagina 97
Administrație publică - Pagina 98
Administrație publică - Pagina 99
Administrație publică - Pagina 100
Administrație publică - Pagina 101
Administrație publică - Pagina 102
Administrație publică - Pagina 103
Administrație publică - Pagina 104
Administrație publică - Pagina 105
Administrație publică - Pagina 106
Administrație publică - Pagina 107
Administrație publică - Pagina 108
Administrație publică - Pagina 109
Administrație publică - Pagina 110
Administrație publică - Pagina 111
Administrație publică - Pagina 112
Administrație publică - Pagina 113
Administrație publică - Pagina 114
Administrație publică - Pagina 115
Administrație publică - Pagina 116
Administrație publică - Pagina 117
Administrație publică - Pagina 118
Administrație publică - Pagina 119
Administrație publică - Pagina 120
Administrație publică - Pagina 121
Administrație publică - Pagina 122
Administrație publică - Pagina 123
Administrație publică - Pagina 124
Administrație publică - Pagina 125
Administrație publică - Pagina 126
Administrație publică - Pagina 127
Administrație publică - Pagina 128

Conținut arhivă zip

  • Administratie Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Sociologia organizației - etapele procesului decizional

DECIZIA ÎN ORGANIZAŢIE INTRODUCERE Definirea deciziei în general: „ A decide înseamnă a alege dintr-o mulţime de variante de acţiune, ţinând...

Te-ar putea interesa și

Bugetele Locale - Instrumente de Realizare și Consolidare a Autonomiei Administrației Publice Locale

CAPITOLUL I ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA PE BAZA PRINCIPIULUI AUTONOMIEI LOCALE 1.1. CONCEPTUL DE...

Recrutarea și Selecția Personalului din Administrația Publică

1.1. Definirea conceptului de management Managementul resurselor umane este o responsabilitate a tuturor celor care conduc oameni, în calitate de...

Proceduri de achiziții publice în administrația publică

CAP. I. ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA - GENERALITATI I.1. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ Normele dreptului administrativ reglementează raporturile sociale...

Administrația Publică

Consideratii generale asupra fenomenului administrativ Cunoasterea stiintifica a unei anumite materii presupune identificarea notiunilor cu care...

Instrumente Manageriale Specifice Sistemelor Decizionale Locale

INTRODUCERE Democratia nu inseamna numai instituirea alegerilor libere, a dreptului de vot si a libertatii expresiei. Acesti pasi sunt absolut...

Importanța contractului de achiziții publice în administrația publică

CAPITOLUL I SISTEMUL ACHIZITIILOR PUBLICE CONSIDERATII GENERALE 1.1 PRINCIPII IN ACHIZITIILE PUBLICE Sistemul achizitillor publice reprezinta o...

Management strategic în administrația publică

Introducere Administratia publica din Romania s-a vazut confruntata in ultimii ani cu schimbari semnificative in ceea ce priveste cadrul propriu...

Actele de Autoritate cu Caracter Militar

Introducere În mai putin de o generatie, revolutia informationala si introducerea calculatoarelor în aproape fiecare dimensiune a societatii a...

Ai nevoie de altceva?