Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 17757
Mărime: 84.80KB (arhivat)
Publicat de: Hortensia Cojocaru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S. Cojocaru
Universitatea « Al.I.Cuza » Iasi Facultatea de Filosofie Departamentul de Sociologie si Asistenta Sociala

Extras din proiect

Titlu

„Din nou copil”

2. Locul de desfăşurare

(Judeţul, oraşul, sau comunitatea locală)

Iaşi, judeţul Iaşi

3. Suma totală a proiectului

Bugetul se exprimă în Euro

% din suma totală

Contribuţia partenerilor 9680€ 86.66

Contribuţia solicitată 62898€ 13.33

Total 72578 100

4. Rezumat

Maximum o pagină (includeţi informaţii cu privire la (a) obiectivele proiectului, (b) grupul ţintă şi (c) activităţile principale).

Proiectul de faţă este unul care are ca scop principal prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă de către părinţi a copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 12 ani şi se derulează pe o perioadă de 9 luni în oraşul Iaşi. În acest sens se vrea atingerea unor obiective care slujesc acest scop şi anume: informarea a cât mai multe persoane din oraşul Iaşi cu privire la ce înseamnă exploatarea copilului prin muncă, cum afectează viaţa copilului şi a sociatăţii în care trăim acest fenomen; reabilitarea şi informarea unui număr de 30 de copii care sunt exploataţi sau prezintă riscul de a fi exploataţi de către părinţi cu privire la drepturile lor, cu privire la ce este şi cum îi afectează acest fenomen; informarea tuturor copiilor din şcolile primare din Iaşi asupra acestuia, precum şi lucrul cu părinţii celor 30 de copii menţionaţi. Pentru ca acest lucru să fie posibil şi să se realizeze într-un mod sistematizat, care să dea rezultate unul dintre obiective este acela de a crea un centru. Acesta are mai multe funcţii şi anume: aici sunt primite sesizări de la şcoli, de la organizaţii şi fundaţii, de la copii, de la vecini şi de la orice alte persoane care sunt în măsură să ofere informaţii despre copii exploataţi sau care pot deveni exploataţi prin muncă de către părinţi.

Scopul proiectului sugerează populaţia ţintă a proiectului şi anume copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 12 ani care sunt expuşi fenomenului exploatării prin muncă de către părinţi, acestea fiind elementele şi caracteristicile care determină considerarea lor ca o populaţie. Intervenţia propusă ajunge însă la un nivel individualizat, căci vizează schimbarea unor grupuri. Aşadar, grupurile ţintă ale proiectului sunt: cei 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 12 ani din Iaşi care au fost identificaţi şi sunt reabilitaţi în cadrul proiectului, părinţii acestora, cadrele didactice din învăţamantul primar ieşean şi elevii acestora care participă direct şi indirect la proiect, precum şi persoanele informate şi cele care fac sesizări. Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt toţi copiii din Iaşi, părinţii, vecinii, întreaga comunitate se poate spune.

Activităţile principale ce se desfăşoară în cadrul acestui proiect sunt: elaborarea, realizarea şi împărţirea de pliante şi afişe în scopul informării opiniei publice, crearea unui centru cu sprijinul Primăriei Iaşi care să primească sesizări, să evalueze şi să identifice copii aflaţi in situaţia de a fi exploataţi prin muncă, recrutarea de voluntari, selectarea şi angajarea unui personal calificat, care să fie capabil să desfăşoare toate activităţile propuse în cadrul proiectului, încheierea de parteneriate cu şcolile din Iaşi şi instruirea învăţătorilor, care la rândul lor să devină apţi să formeze şi informeze elevii, crearea unei pagini de Internet, a unei adrese de mail şi a unei linii telefonice pentru a primi sesizări şi pentru a informa permanent comunitatea despre derularea proiectului, activităţi de reabilitare a copiilor şi de consiliere parentală. Proiectul se va încheia cu o activitate destinată copiilor şi anume un concurs pe tema exploatării copilului prin muncă care va evalua pregătirea acestora în urma activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului în cele 9 luni.

5. Obiective

Maximum 5 obiective.

Nr.crt. Obiectiv

1 Informarea opiniei publice din municipiul Iaşi , privind amploarea şi gravitatea fenomenului exploatării copilului prin munca de către părinţi pe parcursul a trei luni

2 Crearea unui centru de centralizare sesizări, evaluare şi identificare a copiilor din Iaşi exploataţi prin muncă de către părinţi, în 4 luni de la demararea proiectului

3 Reabilitarea psihosocială a 30 de copii, cu vârsta cuprinsă între 7-12ani,din Iaşi identificaţi ca fiind exploataţi prin muncă de către părinţi, în perioada de derulare a proiectului

4 Cunoaşterea de către părinţii celor 30 de copii din Iaşi identificaţi ca fiind exploataţi prin munca,de către părinţi, a drepturilor copiilor, a obigaţiilor şi îndatoririlor părinteşti, în 6 luni de la demararea proiectului

5 Cunoaşterea de către toţi copii din şcolile primare din municipiul Iaşi a drepturilor copilului, a riscurilor şi a consecinţelor angajării premature în muncă la sfârşitul celor 9 luni de demarare a proiectului

6. Justificare

Maximum o pagină. Oferiţi următoarele informaţii:

6.1. Argumentaţi de ce este necesar proiectul propus

Trăim în secolul 21 în România şi realizăm cu stupoare că încă mai există sclavie în ţara noastră. O formă a acesteia este exploatarea copilului prin muncă. În Iaşi vedem zilnic cel puţin un copil care este pus să cerşească...ce facem în această privinţă?

Proiectul propus oferă o şansă copiilor exploataţi şi ne responsabilizează pe toţi cei din acest oraş să luăm atitudine. Necesitatea proiectului derivă din faptul că deşi s-au realizat mai multe programe pentru a combate acest fenomen, nu toate au avut succes şi încă există copii care muncesc, care nu îşi cunosc drepturile şi care au nevoie de ajutor.

De asemenea este necesară o mai mare implicare a comunităţii în problemele sociale şi de aceea am optat pentru un proiect în care să fie implicaţi câţi mai multi actori. După cum se va vedea, membrii comunităţii vor fi informaţi şi vor putea să sesizeze cazurile pe care le văd, le cunosc, le suspectează că ar putea să aibă legătură cu exploatarea copilului prin muncă.

Nu trebuie să fim nepăsători la ce se întâmplă în jurul nostru pentru că putem indirect sa curmăm copilăria, inocenţa şi dezvoltarea unor copii nevinovaţi.

6.2. Relevanţa proiectului în raport cu DOMENIILE PROPUSE.

Proiectul „Aripi frânte” este relevant pentru domeniul prevenirea exploatării copilului prin muncă , domeniu ce se numără prin cele propuse deoarece are drept scop prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Atât obiectivele cât şi activităţile din cadrul său sunt în tandem şi complementaritate cu domeniul ales.

7. Prezentarea problemei

Maximum 7 pagini

7.1. Identificarea cauzelor care au dus la apariţia problemei

„Interesul pentru copil ca fiinţă umană cu drepturi depline este unul din principalele aporturi ale secolului XX la evoluţia umanităţii.[...] A existat o unanimă recunoaştere a nevoii speciale de protecţie a copilului datorită vulnerabilitaţii sale în raport cu societatea.”(Alexandrescu, 1999: 10)

În zilele noastre vulnerabilitatea copilului se oglindeşte, printre altele, şi prin faptul că din ce în ce mai mulţi copii sunt exploatati prin muncă. Printre prevederile legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului se numară şi urmatoarele, expres legate de exploatarea prin munca a copiilor:

-Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării şi nu poate fi constrâns la o munca ce comportă un risc potenţial sau care este susceptibilă sa îi compromită educaţia ori să îi dauneze sănătăţii sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

-Este interzisă orice practică prin intermediul căreia un copil este dat de unul sau de ambii parinţi ori de reprezentantul lui legal, în schimbul unei recompense sau nu, în scopul exploatării copilului sau a muncii acestuia.

-În situaţiile în care copiii de vârsta şcolară se sustrag procesului de învaţamânt, desfaşurând munci cu nerespectarea legii, unitaţile de învaţământ sunt obligate să sesizeze de îndată serviciului public de asistenţă socială. Acest serviciu împreună cu ISJ şi celelalte instituţii publice competente sunt obligate să ia măsuri în vederea reintegrării şcolare a copilului.

-Inspecţia Muncii în colaborare cu ANPDC au obligaţia de a promova campanii de conştientizare şi informare: a) pentru copii – despre măsurile de protecţie de care pot beneficia şi despre riscurile pe care le implică cazurile de exploatare economică; b) pentru publicul larg – incluzând educaţie parentală şi activitaţi de pregatire pentru categoriile profesionale care lucrează cu şi pentru copii, pentru a-i ajuta să asigure copiilor o reală protecţie împotriva exploatarii economice; c) pentru angajatori sau potenţiali angajatori.

Preview document

Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 1
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 2
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 3
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 4
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 5
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 6
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 7
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 8
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 9
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 10
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 11
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 12
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 13
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 14
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 15
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 16
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 17
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 18
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 19
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 20
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 21
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 22
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 23
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 24
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 25
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 26
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 27
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 28
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 29
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 30
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 31
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 32
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 33
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 34
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 35
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 36
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 37
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 38
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 39
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 40
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 41
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 42
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 43
Metodologia Elaborării Proiectelor de Intervenție - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Metodologia Elaborarii Proiectelor de Interventie.doc

Alții au mai descărcat și

Prevenirea Abandonului Școlar

INTRODUCERE Educaţia este percepută ca o funcţie vitală a societăţii, iar şcoala drept principala instituţie prin care societatea îşi...

Proiect de intervenție socială pentru diminuarea efectelor violenței domestice

1)Descrierea proiectului 1.1 Titlu:”Siguranta ta pe primul plan” 1.2 Locul de desfasurare:JUDETUL IASI,ORASUL IASI 1.3 Suma totala a...

Abuzul Economic asupra Copiilor

ABUZUL ECONOMIC ASUPRA COPIILOR Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta un risc...

Proiect de intervenție socială pentru diminuarea efectelor violenței domestice asupra femeilor

1. Definirea conceptului Violența domestică este definită ca o amenințare sau produsul a unei răniri fizice în trecutul sau în prezentul...

Consiliere în asistența socială - proiect pentru abordările nedirective

- Modalitatea solicitării: Clientul M. a venit voluntar la sediul consilierului conştientizând că are o problemă pe care nu o poate rezolva singur...

Copiii - forța ieftină de muncă în România

Introducere Munca copiilor este fenomenul care atrage tot mai mult atenţia comunităţilor, inclusiv şi în România. Perceperea fenomenului nu este...

Metodologia proiectelor de intervenție

. Prevenirea – imbunatatirea accesului la educatie de inalta calitate de la varste fragede a 170 de copii rromi cu varsta cuprinsa intre 7-18 ani...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Te-ar putea interesa și

Fenomenul Traficului de Ființe Umane

Argument Traficul de fiinţe umane reprezintă sclavia modernă. Este uimitor faptul că în cel mai dezvoltat secol al umanităţii continuă să persiste...

Stop violenței domestice

DESCRIEREA PROIECTULUI 1. Titlu : « Violenta Domestica- Stop ! » 2. Locul de desfasurare Orasul Vaslui 3. Suma totala a proiectului % din suma...

Metodologia elaborării proiectelor de intervenție - mamele adolescente

Rezumat În zona Iaşi, mai ales din cauza realităţilor sociale existente, adolescentele îşi încep viaţa sexuală fără să conştientizeze...

Asociația Sufletul Tău

Asociatia “Sufletul Tau” are ca scop principal reducerea numarului de avorturi din judetul Iasi.Pentru a-si indeplini acest scop, Asociatia va...

Studiu Monografic Realizat la Primăria Municipiului Iași

CAPITOLUL I ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI IASI 1.1. Scurt istoric Actualul sediu al primariei este fostul Palat Roznovanu,...

Reducerea consumului de alcool în comunitățiile rurale - alcoolul - masca de împrumut a veseliei

DESCRIEREA PROIECTULUI 1. Titlu Reducerea consumului de alcool în comunităţiile rurale. Alcoolul- mască de împrumut a veseliei 2. Locul de...

Organizarea și conducerea gestiunii financiare la Primăria Comunei Dârmănești

Comuna Darmanesti este situata in partea de est a judetului Suceava, la o departare de 15 km de municipiul Suceava, resedinta judetului cu acelasi...

Metode de elaborare a proiectelor de intervenție

I Diminuarea fenomenului de violenţă domestică Violenţa domestică este o ameninţare sau o provocare petercută în prezent sau în trecut, a unei...

Ai nevoie de altceva?