Situația Tinerilor pe Piața Muncii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 125 în total
Cuvinte : 38407
Mărime: 450.92KB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Marcu
Puncte necesare: 11
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. METODOLOGIA CERCETĂRII 5
  3. 2. ABORDAREA CANTITATIVĂ A TINERILOR PE PIAŢA MUNCII 11
  4. 2.1. ANALIZA INDICATORILOR PRINCIPALI AI PIEŢEI MUNCII CU REFERIRE LA POPULAŢIA
  5. TÂNĂRĂ 11
  6. 2.2. STAREA SISTEMULUI DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA 16
  7. 2.3. ASPECTE CANTITATIVE ŞI STRUCTURALE ALE OCUPĂRII POPULAŢIEI TINERE 19
  8. 2.4. OCUPAREA INCOMPLETĂ ŞI INFORMALĂ A POPULAŢIEI TINERE 26
  9. 2.5. CONDIŢIILE DE MUNCĂ 29
  10. 2.6. ŞOMAJUL ÎN RÂNDUL TINERETULUI 32
  11. 2.7. POPULAŢIA TÂNĂRĂ INACTIVĂ 35
  12. 3. ABORDAREA CALITATIVĂ A TINERILOR PE PIAŢA MUNCII 40
  13. 3.1. TINERII ANGAJAŢI 40
  14. 3.1.1. GENERALITĂŢI 40
  15. 3.1.2. CONDIŢIILE DE ANGAJARE A TINERILOR 43
  16. 3.1.3. STABILITATEA TINERILOR ANGAJAŢI ÎN ORGANIZAŢII 48
  17. 3.1.4. EXPUNEREA LA RISC A TINERILOR ANGAJAŢI 53
  18. 3.2. TINERII CARE ACTIVEAZĂ PE CONT PROPRIU 57
  19. 3.3. TINERII ÎNTREPRINZĂTORI 64
  20. 3.4. TINERII FĂRĂ OCUPAŢIE 70
  21. 3.5. TINERII STUDENŢI 78
  22. 3.6. RELAŢIILE DE MUNCĂ ÎNTRE ANGAJATORI ŞI TINERII ANGAJAŢI PRIVITE PRIN PRISMA
  23. ANGAJATORILOR 84
  24. 4. POLITICI DE AMELIORARE A SITUAŢIEI TINERILOR PE PIAŢA MUNCII 95
  25. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 102
  26. ANEXE 108

Extras din proiect

INTRODUCERE

Evoluţia proceselor din economia Republicii Moldova din ultimii ani atestă o ameliorare relativă a situaţiei după mai mulţi ani de criză practic în toate domeniile ale vieţii social- economice. Într-adevăr, pe parcursul ultimilor ani, principalii indicatori macroeconomici marchează o creştere economică durabilă şi o stabilizare relativă macroeconomică, iar indicatorii sociali indică o îmbunătăţire modestă a situaţiei în domeniile sferei sociale.

Pe fundalul acestor schimbări spre bine a vieţii social-economice din republică, o ameliorare a situaţiei ar trebui să se observe şi pe piaţa muncii. Or, piaţa muncii, fiind o piaţă derivată, trebuie să reflecte pe deplin succesele sau insuccesele înregistrate de economia naţională. Însă, analiza evoluţiilor de pe piaţa muncii din Republica Moldova din ultimii ani, reflectă o reducere continuă a principalilor indicatori ocupaţionali, ceea ce nicidecum nu se leagă cu creşterile înregistrate în principalele ramuri ale economiei reale.

În condiţiile diminuării principalilor indicatori ocupaţionali situaţia tinerilor pe piaţa muncii a devenit şi mai gravă. Într-adevăr, în ultimii ani se observă o descreştere simţitoare a ponderii populaţiei ocupate tinere în totalul populaţiei ocupate, în timp ce şomajul tineretului ia proporţii îngrijorătoare. Tinerii se confruntă nu numai cu un risc mai mare de a deveni şomeri, comparativ cu alte grupuri ocupaţionale de pe piaţa muncii, dar şi cu alte probleme legate de:

• plasarea în câmpul muncii;

• formarea profesională neadecvată exigenţelor pieţei muncii;

• salarizarea indecentă;

• de oportunităţile de angajare neatractive;

• migraţia internaţională de muncă în masă etc.

Din aceste motive tinerii sunt consideraţi un grup social-vulnerabil pe piaţa muncii care necesită măsuri suplimentare de protecţie socială.

Anume analiza tendinţelor din domeniul ocupării populaţiei tinere în toată complexitatea ei reprezintă obiectul de studiu al cercetării „Situaţia tinerilor pe piaţa muncii” realizată la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Republica Moldova.

Cercetarea dată se axează, în special, pe determinarea conţinutului problemelor cu care se confruntă tinerii pe piaţa muncii, depistarea cauzelor principale care generează problemele tinerilor pe piaţa muncii, precum şi asupra găsirii soluţiilor necesare de depăşire a acestor probleme. Trebuie menţionată şi semnificaţia cercetării în contextul declarării anului 2008 drept An al Tineretului.

Studiul include o analiză cantitativă a evoluţiei principalilor indicatori ai ocupării populaţiei tinere. De asemenea studiul prevede şi o analiză calitativă în baza realizării unei cercetări sociologice privind situaţia tinerilor pe piaţa muncii în scopul obţinerii unor informaţii cât mai complete, necesare pentru formularea unor politici concrete şi identificarea unor soluţii care ar permite integrarea mai rapidă pe piaţa muncii a grupului ocupaţional nominalizat. Un alt obiectiv important al studiului poate fi considerat şi determinarea atitudinii agenţilor economici faţă de tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Studiul se finalizează cu anumite concluzii şi propuneri de ameliorare a situaţiei tinerilor pe piaţa muncii.

1. METODOLOGIA CERCETĂRII

În vederea realizării studiului „Situaţia tinerilor pe piaţa muncii” au fost utilizate mai multe categorii şi concepte sociale, demografice şi economice, necesare pentru analiza situaţiei tinerilor pe piaţa forţei de muncă, precum şi unii indicatori statistici utilizaţi pentru evaluarea situaţiei date. Printre acestea, principalele sunt:

Populaţia activă - din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producerea de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Populaţia ocupată - cuprinde toate persoanele de 15 ani şi peste, care au desfăşurat o activitate economică sau socială producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă, în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.

Şomerii conform recomandărilor BIM - sunt persoanele de 15 ani şi peste, care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: nu au un loc de muncă şi nu desfăşoară o activitate în scopul obţinerii unor venituri, sunt în căutarea unui loc de muncă şi sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele 15 zile, dacă s-ar găsi imediat un loc de muncă.

Salariat - este considerată persoana care-şi exercită activitatea în baza unui contract de muncă în cadrul unei organizaţii sau la persoane particulare, în schimbul unei recompense sub formă de salariu, în bani sau în natură, comision etc.

Patron - este persoana care-şi exercită ocupaţia (meseria) în propria unitate pentru a cărei activitate are angajaţi unul sau mai mulţi salariaţi permanenţi.

Lucrător pe cont propriu - este persoana care-şi exercită în unitatea proprie sau într-o afacere individuală, fără a angaja vre-un salariat permanent, fiind ajutat sau nu de membrii familiei neremuneraţi. Sunt încadraţi în această categorie întreprinzătorii independenţi (vânzătorii ambulanţi, taximetriştii particulari etc.), liber-profesioniştii (muzicanţi, avocaţi, etc.), zilierii ocazionali, agricultorii individuali.

Lucrător familial neremunerat - este persoana care-şi exercită activitatea într-o unitate economică familială condusă de un membru al familiei sau o rudă, pentru care nu primeşte salariu. Gospodăria ţărănească este considerată o astfel de unitate.

Ocuparea formală - include lucrătorii pe cont propriu sau patronii care lucrează în întreprinderile sectorului formal şi salariaţii pentru care patronul plăteşte contribuţii sociale şi care beneficiază de concediu anual plătit, de concediu medical plătit.

Ocuparea informală - cuprinde persoanele ocupate aflate în următoarele situaţii: lucrători pe cont propriu sau patroni care lucrează în întreprinderile sectorului informal; ajutori familiali angajaţi la întreprinderile sectorului formal sau la întreprinderile sectorului informal; salariaţi angajaţi la întreprinderile sectorului formal sau informal, precum şi în gospodăriile particulare ale cetăţenilor pentru care patronul nu plăteşte contribuţiile sociale, nu beneficiază de concediu anual plătit şi de concediu medical plătit, în caz de boală; persoane ocupate cu producerea de produse agricole în gospodăriile casnice, în exclusivitate pentru consumul propriu.

Preview document

Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 1
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 2
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 3
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 4
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 5
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 6
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 7
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 8
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 9
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 10
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 11
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 12
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 13
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 14
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 15
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 16
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 17
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 18
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 19
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 20
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 21
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 22
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 23
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 24
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 25
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 26
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 27
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 28
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 29
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 30
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 31
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 32
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 33
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 34
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 35
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 36
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 37
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 38
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 39
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 40
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 41
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 42
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 43
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 44
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 45
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 46
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 47
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 48
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 49
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 50
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 51
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 52
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 53
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 54
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 55
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 56
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 57
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 58
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 59
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 60
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 61
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 62
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 63
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 64
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 65
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 66
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 67
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 68
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 69
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 70
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 71
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 72
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 73
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 74
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 75
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 76
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 77
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 78
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 79
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 80
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 81
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 82
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 83
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 84
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 85
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 86
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 87
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 88
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 89
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 90
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 91
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 92
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 93
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 94
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 95
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 96
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 97
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 98
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 99
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 100
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 101
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 102
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 103
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 104
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 105
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 106
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 107
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 108
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 109
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 110
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 111
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 112
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 113
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 114
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 115
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 116
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 117
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 118
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 119
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 120
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 121
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 122
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 123
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 124
Situația Tinerilor pe Piața Muncii - Pagina 125

Conținut arhivă zip

  • Situatia Tinerilor pe Piata Muncii.doc

Alții au mai descărcat și

Șomajul

Somajul, conform opiniei majoritatii specialistilor a existat în diferite forme si în perioada ’’edificarii societati socialiste”. În mod manifest...

Integrarea Tinerilor Absolvenți pe Piața Forței de Muncă

Introducere Prin lucrarea de faţă “Integrarea tinerilor absolvenţi pe piaţa forţei de muncă” am urmărit informarea tinerilor absolvenţi, despre...

Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor

ARGUMENT Relaţiile de cuplu cunosc, în toată societatea modernă, transformări fără precedent. Familia, ca formă reprezentativă a vieţii de cuplu,...

Coordonatele statului bunăstării în contextul Europei Centrale și de Est - evidențe empirice

Abstract Obiectivul principal al cercetarii pe care am intreprins-o l-a reprezentat realizarea unui studiu asupra evolutiei bunastarii sociale, in...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Procesului de Inserție Profesională a Absolvenților de Învățământ Superior pe Piața Muncii din România

Introducere Educaţia şi formarea continuă sunt esenţiale pentru inserţia tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii. Învăţământul universitar reprezintă...

Aspectele ale Activității Pieței Muncii din Republica Moldova în Condițiile de Tranziție la Economia de Piață

INTRODUCERE Sfîrşitul seculului XX începutul mileniului trei în Europa centrală şi de est a fost marcat profunde schimbari care au avut loc în...

Integrarea Tinerilor Absolvenți pe Piața Forței de Muncă

Introducere Prin lucrarea de faţă “Integrarea tinerilor absolvenţi pe piaţa forţei de muncă” am urmărit informarea tinerilor absolvenţi, despre...

Direcția pentru Protecția Copilului în Sectorul 5

1.PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE IN CARE SE DESFASOARA PRACTICA 1.1.Denumirea institutiei publlice, profil, obiect de activitate predominanta....

Planul național de acțiune pentru ocuparea forței de muncă în România

SUMAR Lucrarea de fata dezvolta o tema de actualitate, ce are influente asupra întregii vieti economice a tarii, si anume Planurile Nationale de...

Integrarea Europeană și Utilizarea Factorului Muncă în România

Capitolul I Integrarea României în Uniunea Europeana 1.1. Drumul României catre Uniunea Europeana România a început drumul sau catre Uniunea...

Șomajul la nivel european

I . Prezentare generala Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiile tuturor tarilor. Notiunea de...

Munca în spațiul european și principalele sale implicări

INTRODUCERE Economiile moderne se bazează pe cunoaştere mai mult decât pe materii prime. Pentru a face faţă concurenţei reprezentate de noile...

Ai nevoie de altceva?