Sociologia devianței - divorțul

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 12042
Mărime: 475.25KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Demeter
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Bujdoiu
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE DREPT ŞI SOCIOLOGIE SPECIALIZAREA SOCIOLOGIE

Cuprins

  1. - Ipotezele cercetării pag 3
  2. - Câteva noţiuni despre instituţia familiei pag 4
  3. - Câteva noţiuni despre instituţia casătoriei pag 5
  4. - Tensiunile in cuplul conjugal pag 7
  5. - Desfacerea casatoriei pag 9
  6. - Procedura divortului pag 11
  7. - Cauza divortului pag 13
  8. - Tipuri de divort pag 18
  9. - Analiza divorţului d.p.d.v. juridic pag 19
  10. - Analiza divorţului d.p.d.v. demografic pag 23
  11. - Analiza divorţului d.p.d.v. sociologic pag 28
  12. - Consecinţele divorţului pag 37
  13. - Sfaturile noastre pag 41
  14. - Sfatul Avocatului pag 43
  15. - BIBLIOGRAFIE pag 45

Extras din proiect

Din tot timpul familia a fost considerata ca fiind nucleul societatii, familia privita ca si legatura intre doi oameni, in primul stadiu, dar si privita sub aspectul unei legaturi juridice realizata prin institutia casatoriei, institutie care inca de timpuriu i-a preocupat pe juristi.

Insa Modestin definea casatoria ca fiind “ unirea barbatului cu femeia o comunitate a intregii vieti, o impartasire a dreptului divin si uman”, iar in manualul imparatului Iustinian gasim casatoria definita ca “ unirea barbatului cu femeia, care consta intr-o comunitate de viata de nedespartit”. Din aceste definitii putem deduce ca familia era considerata celula de baza a societatii trebuind in mod necesar sa aiba o tainica durabila si tocmai din aceasta cauza divortului era privit cu foarte multa retinere iar cei divortati erau sanctionati.

Vorbind de zilele noastre ar trebui sa ne intrebam daca familia mai este atat de importanta intr-o societate moderna,mereu in schimbare. Raspunsul ar fi “da inca este importanta” numai ca societatea fiind schimbata si conceptia asupra acestei institutii este schimbata si ea.

Oricum acuma divortul este privit cu mult mai multa indulgenta, uneori reprezentand singura solutie de a iesi din impas, dar aceasta acceptiune a divortului trebuie luata in considerare doar atunci cand toate celelalte metode de a salva casatoria sunt epuizate.

DivoRtul a luat amploare, intrucat majoritatea cuplurilor la cele mai mici probleme hotarasc sa divorteze, vazand in divort cea mai simpla rezolvare a problemelor. Dar aceasta viziune este cu totul eronata mai ales daca in familie exista si copii,deoarece ei sunt cei care au de suferit de pe urma acestui proces.

Ţelul nostru este de a arata de ce am ales ca si tema divortul : pentru ca noi consideram familia chiar si in aceste zile stalpul societatii, iar divortul ar trebui privit cu mai muta retinere si responsabilitate.

“Familia este universul simtirilor pure, prime, nealterate de nevoia prefacerii in fata entitatilor straine sufletului nostru.”

“Familia este prezenţa esenţială, acel ceva care nu te părăseşte niciodată, chiar dacă constaţi că trebuie să o părăseşti.”

Bill Buford

“Familia este asocierea stabilită în mod natural pentru satisfacerea nevoilor zilnice ale omului.”

Aristotel

Familia este o forma de relatii sociale dintre oameni legali intre ei prin casatorie sau rudenie. Apartin familiei: sotii, parintii, si copii in unele cazuri alte persoane intre care exista si relatii de rudenie. De asemenea trebuie sa mentionam ca si sotii singuri, fara copii, formeaza o familie. Insa atunci cand definim notiunea de familie trebuie sa avem in vedere atat acceptiunea sociologica cat si acceptiunea juridica. In ceea ce-i priveste pe sociologi, acestia defines familia diferit, fiecare punand accentul pe unul sau mai multe aspect privind structura familiei, functiile sau caracteristicile ei, astfel in sens sociologic, familia desemneaza grupul de personae unite princasatorie, filiatie sau rudenie care se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese, familia implicand aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice intre membrii sai. Relatiile care apar intre membrii unei familii prezinta un anumit grad de complexitate pe care nu-l gasim la celelalte categorii sociale.

Familia incepe prin a fi formata din soti, din uniunea dintre un barbat si o femeie, insa familia tipica este formata din soti si copii si avand in vedere aceasta afirmatie putem spune ca familia da nastere la urmatoarele raporturi: cele de casatorie, care constituie baza familiei, cele dintre soti care constituie efectele casatoriei, cele dintre parinti si copii, care sunt rezultatul raporturilor dintre soti si in final cele dintre alte persone care mai fac parte din familie. Totodata sociologii mai fac si o clasificare a familiei. Astfel exista familia simpla sau nucleara- formata din parinti si copiii celor necasatoriti; familia nucleara este considerata a fi completa in urmatoarele situatii: sotii nu au copii, exista un singur parinte si exista copiii sau un singur copil, sau exista mai multi frati fara parinti si familia extinsa sau larga formata din alte personae decat parintii si copiii. Dupa un alt criteriu exista familia de orientare, adica aceea in care persoana care se naste si creste, si familia de procreare care ia nastere prin propria casatorie a individului, dupa criteriul locuintei se distinge familia de rezidenta- care desemneaza toate persoanele care locuiesc in casa si desfasoara activitati economice si gospodaresti si familia de rudenie , care desemneaza persoanele intre care exista relatii de rudenie. In cele din urma se face distinctia intre familia normala care isi indeplineste toate functiile si fanilia anormala, in care nu toate functiile sunt indeplinite. In ceea ce priveste definirea notiunii de “familie” in sens juridic, aceasta desemneaza: “grupul de personae intre care exista drepturi si obligatii, care izvorasc din rudenie (inclusiv), adoptie, precum si alte raporturi asimilate relatiilor de familie”, familia fiind o realitate juridica prin reglementarea ei de catre lege. (Ion P. Filipescu)

Daca vom lua in considerare cele doua definitii date familiei, una de juristi, cealalta de sociologi vom observa ca exista viziuni diferite privind raporturile dintre membrii familiei, astfel, de exemplu daca fratii se casatoresc si isi formeaza familii proprii ei sunt legati prin raporturi juridice familiale, insa in sens sociologic ei apartin altor familii. Insa daca luam in considerare concubinii, acestia din punct de vedere sociologic formeaza o familie, dar nu sunt legati prin raporturi de familie juridica, deoarece concubinajul nu este reglementat de lege, statul roman protejand institutia familiei. Daca mai sus am amintit de familia normala, familia care isi indeplineste toate functiile care trebuie sa le trecem si pe acestea in revista. Prin urmare, functiile familiei sunt:

a) Perpetuarea specie umane- aici are in vedere functia biologica a familiei, aceasta functie fiind esentiala pentru existent unei societati. Dar si societatea poate influenta functia biologica a familiei. Cresterea populatiei este determinata si de nivelul de trai sau de politica unui anumit stat privind natalitatea;

b) Functa economica- aceasta functie isi gaseste expresia in faptul ca ambii soti trebuie sa contribuie la cheltuielile casei si de asemenea daca unul dintre membrii familiei nu este apt pentru a munci, ceilalti menbrii ai familiei trebuie sa-i ofare sprijin. Sociologii considera ca aceasta functie a familiei este in stransa legatura cu dezvoltarea social-economica a societatii;

Preview document

Sociologia devianței - divorțul - Pagina 1
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 2
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 3
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 4
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 5
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 6
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 7
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 8
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 9
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 10
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 11
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 12
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 13
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 14
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 15
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 16
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 17
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 18
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 19
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 20
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 21
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 22
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 23
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 24
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 25
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 26
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 27
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 28
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 29
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 30
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 31
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 32
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 33
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 34
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 35
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 36
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 37
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 38
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 39
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 40
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 41
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 42
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 43
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 44
Sociologia devianței - divorțul - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Sociologia Deviantei - Divortul.doc

Alții au mai descărcat și

Cauzele și Efectele Divorțului Asupra Femeilor

INTRODUCERE Divorţul reprezintă un eveniment neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii având un impact deosebit de important asupra...

Orientarea Profesională în Liceele Timișorene

Introducere Una dintre priorităţile şcolii româneşti, şi implicit ale societăţii noastre, o constituie orientarea profesională a elevilor....

Relația Dintre Controlul Parental și Devianța Școlară

Capitolul I Norme generale de cunoaştere a fenomenului devianţei şcolare şi tendinţele acestuia 1.1. Devianţa juvenilă – expresie a disfuncţiilor...

Familia monoparentală

INTRODUCERE În cazul familiei monoparentale nu de puţine ori responsabilitãţile mamei se amplificã întrucât ea trebuie sã suplineascã rolul...

Studiul divorțialității în rândul tinerilor

INTRODUCERE Dezorganizarea familiei prin divorţ reprezintă unul dintre cele mai dramatice evenimente care intervin în viaţa unui cuplu, un moment...

Divorțul și efectele acestuia asupra copilului

1. STABILIREA TEMEI Tema acestui proiect de cercetare o reprezintă “ Divorţul şi efectele divorţului asupra tuturor copilului ”, mai exact...

Discriminarea în rândul femeilor la locul de muncă

Prezentarea problematicii cercetarii Despre discriminarea femeilor la locul de muncă s-a scris mult, iar la nivel social s-a consolidat ideea...

Consecințele divorțului asupra foștilor parteneri

Intrebarea de ce astăzi atât de mulţi oameni divorţează este una din cele care absoarbe interesul foarte multora dintre semenii noştri. Şi în...

Te-ar putea interesa și

Fenomenul Migrației și Criza Familială

Argument După anul 1990, în România, ca în majoritatea ţărilor europene, tranziţia către o societate democratică, la o economie de piaţă a dus la...

Ai nevoie de altceva?