Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 123 în total
Cuvinte : 46391
Mărime: 163.24KB (arhivat)
Publicat de: Olimpian Drăghici
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof. univ. doctor Maria Voinea
Cercetarea de faţă a plecat de la premisa că în domeniul vieţii familiale, dar şi de la nivelul individului s-au petrecut numeroase schimbări, care m-au determinat să mă întreb asupra stabilităţii familiei. Mai mult decât atât să observ că uniunea consensuală este un fenomen al societăţii contemporane şi o realitate a vieţii indivizilor. De aceea prin analiza comparativă am identificat caracteristicie şi evoluţiile familiei şi uniunii consensuale în contexte diferite: Statele Unite ale Americii şi câteva ţări din America Latină şi Europa.

Cuprins

  1. I. REZUMAT .4
  2. II.INTRODUCERE :.4
  3. Capitolul 1Argumentarea temei : concepte.4
  4. Capitolul 2 Formularea ipotezelor şi explicarea acestora.5
  5. III. CADRU TEORETIC :.6
  6. Capitolul 2 Conceptul de familie.6
  7. 2.1Particularităţile familiei europene în ultimele 5 decenii.7
  8. 2.2Trecerea de la familia tradiţională la familia nucleară şi la noi modele de convieţuire.10
  9. 2.3Abandonarea modelului familiei nucleare.13
  10. Capitolul 3 Conceptul de uniune consensuală.17
  11. 3.1 Evoluţia în timp şi spaţiu a uniunii consensuale.18
  12. 3.2 Grupurile de vârstă şi de gen şi uniunea consensuală în România.20
  13. 3.3 Natura şi specificul uniunii consensuale.21
  14. 3.4 Motivaţia partenerilor uniunuii consensuale.24
  15. 3.5 Popularitatea uniunii consensuale în ultimele 3 decenii.26
  16. 3.6 Uniunea consensuală în SUA .27
  17. 3.6.1 Începuturi .Evoluţii.Studii.27
  18. 3.6.2 Specificul uniunii consensuale în SUA .30
  19. 3.6.2.1 Mariaj/ concubinaj – asemănări şi diferente 31
  20. 3.6.2.2 Dimensiunea legală a coabitării în SUA.32
  21. 3.6.2.3 Avantajele şi dezvajantajele uniunii consensuale în SUA.32
  22. 3.7 Familia şi uniunea consensuală în America Latina: Columbia, Costa Rica, Mexic si Peru.33
  23. 3.8 Uniunea consensuală în România.36
  24. 3.8.1 Societatea comunistă şi de tranziţie.36
  25. 3.8.2 Specificul şi dimensiune legală a concubinajului în România.39
  26. 3.9. Mentalităţi- Atitudini- Valori soaciale în Europa .42
  27. IV. CADRU METODOLOGIC :.44
  28. Capitolul 4 Tipul cercetării, metode, tehnici şi instumente: caracteristici.46
  29. Capitolul 5 Analiza şi interpretarea datelor din interviu, studiu de caz şi scală.49
  30. V. CONCLUZII .62
  31. VI. BIBLIOGRAFIE.67
  32. VII. ANEXE.72

Extras din proiect

I. REZUMAT :

Cercetarea de faţă a plecat de la premisa că în domeniul vieţii familiale, dar şi de la nivelul individului s-au petrecut numeroase schimbări, care m-au determinat să mă întreb asupra stabilităţii familiei. Mai mult decât atât să observ că uniunea consensuală este un fenomen al societăţii contemporane şi o realitate a vieţii indivizilor. De aceea prin analiza comparativă am identificat caracteristicie şi evoluţiile familiei şi uniunii consensuale în contexte diferite: Statele Unite ale Americii şi câteva ţări din America Latină şi Europa. Astfel că partea teoretică a folosit informaţii şi date din principalele cercetări şi studii realizate specialişti străini şi români, urmând ca partea empirică să folosească metode, tehnici şi instrumente calitative: interviul semistructurat, studiul de caz şi scala de măsurare a atitudinii faţă de concubinaj. Acestea din urmă m-au ajutat să ajung la următoarele concluzii. Uniunea consensuală este întâlnită la români, la toate categoriile de vârstă, educaţie şi profesie, partenerii prezintând numeroase similarităţi. Numărul mare de indivizi care întenţionează să se căsătorească confirmă ipoteza conform căreia concubinajul este o etapă premergătoare unui viitor mariaj, astfel că echilibrul familiei nu este afectat de practicarea pe o perioadă scurtă a alternativei la căsătorie.

II. INTRODUCERE :

Capitolul 1 Argumentarea temei : concepte

Studiul de faţă urmăreşte descrierea şi explicarea corectă a principalelor concepte şi anume schimbare, familie, stabilitatea familiei în societatea contemporană, uniune consensuală dar şi a dimensiunilor şi indicatorilor lor.

Schimbările care se petrec într-un anumit cadru social, economic, politic, cultural şi spiritual trebuiesc atribuite particularităţii unui anumit timp şi spaţiu. Astfel că noţiunea de schimbare corelează cu noţiunea de familie şi cu cel al stabilităţii ei. Acest lucru nu se referă la faptul că familia şi-a pierdut din importanţă sau mai rău că a dispărut cu desăvarşire. Răspunsul este altul. Realitatea cotidiană şi cercetările realizate au evidenţiat producerea unor schimbări în stilul de viaţă al indivizilor şi implicit în cel al vieţii de familie. În acest sens nu îmi rămâne decât să ţin cont de crezul profesorului de sociologie Ioan Mihăilescu care şi-a aplecat condeiul asupra conceptului de familie şi a implicaţiilor sale, afirmând că : „schimbările intervenite sunt atât de importante încât şi termenul de familie a devenit tot mai ambiguu, tinzând astăzi să acopere realităţi diferite decât cele caracteristice generaţiilor precedente.” (Maria Voinea, 1993, p. 96)

Una dintre cele mai importante dezbateri şi analize în literatura de specialitate o reprezintă discuţia despre centrul activităţilor, cerinţelor, aşteptărilor, normelor şi valorilor proprii ale indivizilor, dar şi a celor impuse de orice societate, adică familia –“ comunitatea morală de bază sau elementară.Fără familie nu există societate. Societatea este compusă, aşadar, din familii, nu din indivizi. “ (Bădescu, 2002, p. 77)

Argumentarea temei porneşte de la întrebările - Este familia modernă stabilă în societatea contemporană ? În ce constă instabilitatea acesteia ?

Plecând de la caracteristicile societăţilor şi urmărind adevărate spectacole ale vieţii sociale se poate oferii o prognoză a ceea ce însemnă conceptul de familie. Aici ne referim la familia tradiţională din România şi nu numai, la dimensiunile, structura şi funcţiile de bază ale acestui tip de familie, la schimbările generate de principalele procese precum industrializarea, modernizarea, migraţia şi urbanismul care au dus la trecerea de la familia extinsă la cea nucleară, la ceea de origine şi la alternativele de convieţuire, adică la “menaj format de o singură persoană, concubinaj, uniuni heterosexuale şi homosexuale şi familii monoparentale materne / paterne.” (Voinea,1996, p. 79 )

Această temă este relevantă ca cercetare teoretică şi empirică deoarece susţine ideea conform căreia uniunea consensuală poate reprezenta expresia modernităţii şi cea a manifestării libertăţii de acţiune şi simţire pentru anumiţi indivizi din societăţile contemporane. Mai mult decât atât, creşterea numărului de persoane din ţările europene, din statele americane şi latino-americane care aleg această alternativă la căsătorie, contribuie la întărirea argumentării temei mele de cercetat.

Capitolul 2 Formularea ipotezelor şi explicarea acestora

Plecând de la premisa că uniunea consensuală a fost şi este din ce în ce mai evidentă în societăţile europene contemporane şi nu numai am elaborat ipoteza cercetării cu grad mare de generalitate. Aceasta este următoarea : << Dacă uniunea consensuală devine un model predominant de convieţuire în rândul tinerilor şi adulţilor atunci acesta afectează stabilitatea familiei şi reduce numărul de căsătorii. >> Această ipoteză scoate în evidenţă motivele pentru care unii indivizi aleg coabitarea ca formă de a trăi sub acelaş acoperiş (spre exemplu – testarea compatibilităţii partenerilor, satisfacerea unor nevoi în special cea sexuală, manifestarea independenţei partenerilor,etc.), avantajele şi dezavantajele coabitării , schimbările care intervin în domeniul familiei şi căsătoriei.

Apoi mă voi oprii asupra ipotezei cu nivel mediu de generalitate/ ipoteza intermediară. Aceasta se referă la evidenţierea caracteristicilor coabitării unei anumite grupe de vârstă (studenţi, tineri, adulţi) şi dintr-un anumit mediu de provenienţă (familia de origine, divorţul acestei, caracteristicile părinţilor, mediu rural sau urban) din Europa, SUA şi America Latină.

În cele din urmă voi folosii ipoteza cu grad minim de generalitate/ ipoteza de lucru. Aceasta se aplică spaţiului românesc, în analiza familiei şi concubinajului şi în evidenţierea factorilor generatori, dar şi a specificităţii acestora în timp.

Preview document

Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 1
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 2
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 3
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 4
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 5
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 6
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 7
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 8
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 9
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 10
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 11
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 12
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 13
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 14
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 15
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 16
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 17
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 18
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 19
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 20
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 21
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 22
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 23
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 24
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 25
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 26
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 27
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 28
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 29
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 30
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 31
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 32
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 33
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 34
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 35
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 36
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 37
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 38
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 39
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 40
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 41
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 42
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 43
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 44
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 45
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 46
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 47
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 48
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 49
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 50
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 51
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 52
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 53
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 54
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 55
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 56
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 57
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 58
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 59
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 60
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 61
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 62
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 63
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 64
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 65
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 66
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 67
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 68
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 69
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 70
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 71
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 72
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 73
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 74
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 75
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 76
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 77
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 78
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 79
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 80
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 81
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 82
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 83
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 84
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 85
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 86
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 87
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 88
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 89
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 90
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 91
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 92
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 93
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 94
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 95
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 96
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 97
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 98
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 99
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 100
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 101
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 102
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 103
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 104
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 105
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 106
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 107
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 108
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 109
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 110
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 111
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 112
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 113
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 114
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 115
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 116
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 117
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 118
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 119
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 120
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 121
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 122
Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români - Pagina 123

Conținut arhivă zip

  • Stabilitatea Familiei si Uniunea Consensuala - Parteneriat sau Individualism la Romani.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul de caz în integrarea socioprofesională a tinerilor postinstituționalizați

ARGUMENT În contextul finalizării studiilor universitare în domeniul asistenţei sociale, alegerea ca temă de licenţă referirea la tinerii de 18...

Cauzele și Efectele Divorțului Asupra Femeilor

INTRODUCERE Divorţul reprezintă un eveniment neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii având un impact deosebit de important asupra...

Consilierea Persoanelor Aflate în Situații de Risc

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CONSILIEREA 1.1. Repere teoretice privind consilierea În sens larg, consilierea reprezintă o acţiune...

Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor

ARGUMENT Relaţiile de cuplu cunosc, în toată societatea modernă, transformări fără precedent. Familia, ca formă reprezentativă a vieţii de cuplu,...

Familia monoparentală - cercetare sociologică

1. Documentarea teoretică INTRODUCERE Lucrarea de faţã este structuratã în douã pãrţi: una teoreticã şi altă practicã. În primele douã capitole...

Avortul și încalcarea dreptului la viață

INTRODUCERE Avortul reprezintă un subiect actual, social și, totodată medical, destul de controversat și dezabatut de-a lungul timpului. Efectele...

Calitatea Vieții de Familie

Calitatea vieţii de familie Introducere Noţiunea de familie nu este un concept static. Definiţia familiei variază de la o epocă la alta şi...

Familia - distribuția rolurilor în familie în mediul rural și urban

Familia - distributia rolurilor in familie in mediul rural si urban Distributía rolurilor in familia moldoveneasca in mediul rural si urban...

Ai nevoie de altceva?