Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 20524
Mărime: 65.09KB (arhivat)
Publicat de: Dorinel Dumitru
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I. Susținerea familiei pentru creșterea copilului
  3. 1.1. Considerații generale 3.
  4. 1.2. Acordarea indemnizației lunare și a concediului pentru creșterea copilului 7
  5. 1.3. Concediul fără plată pentru creșterea copilului 11
  6. 1.4. Alocația de stat pentru copii 14
  7. 1.5. Documentele necesare acordării indemnizației lunare și a
  8. concediului pentru creșterea copilului 16
  9. 1.6. Stabilirea și plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului,
  10. a stimulentului și a alocației de stat pentru copii 21
  11. 1.7. Suspendarea plății drepturilor 25
  12. 1.8. Drepturile prevăzute de OUG nr. 148/2005 28
  13. Capitolul II. Alocația de stat pentru copii
  14. 2.1. Beneficiarii alocației de stat pentru copii 31
  15. 2.2. Cuantumul alocației de stat pentru copii 32
  16. 2.3. Acordarea și plata alocației de stat pentru copii 32
  17. 2.4. Încetarea plății alocației de stat pentru copii și recuperarea sumelor
  18. încasate necuvenit 34
  19. 2.5. Acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei 37
  20. 2.6. Acordarea tichetelor cadou și tichetelor de creșă 45
  21. Capitolul III. Alocația familială complementară și alocația de susținere
  22. pentru familiile monoparentale
  23. 3.1. Considerații generale 49
  24. 3.2. Alocația familială complementară 53
  25. 3.3. Alocația de susținere pentru familiile monoparentale 54
  26. 3.4. Beneficiarii alocaţiei familiale complementare şi alocaţiei de susţinere
  27. pentru familiile monoparentale 55
  28. 3.5. Stabilirea, plata, suspendarea şi încetarea plăţii alocaţiilor familiale complementare sau a alocaţilor de susţinere pentru familiile monoparentale 55
  29. Concluzii 63
  30. Bibliografie 69

Extras din proiect

INTRODUCERE

Asistenţa socială este componentă non-contributivă a sistemului de protecţie socială şi reprezintă ansamblul de instituţii şi măsuri prin care statul, autorităţile publice ale administraţiei locale şi societatea civilă asigură prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situaţii care pot genera marginalizarea sau excluderea socială a unor persoane.

În domeniul social sunt emise peste 75 de directive de către Consiliului European, în vigoare, privind munca, sănătatea şi siguranţa locului de muncă, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femeii, combaterea discriminării etc.

Strategia de la Lisabona subliniază că politica de incluziune socială trebuie să aibă o abordare multidimensională în ceea ce priveşte grupurile ţintă. Se menţionează că obiectivele stabilite cum ar fi ocuparea deplină, locuri de muncă de calitate şi coeziune socială trebuie să fie transpuse în priorităţi clare şi măsurabile: investirea în capitalul uman, îmbunătăţirea adaptabilităţii locurilor de muncă, modernizarea protecţiei sociale, favorizarea egalităţii de şanse, în special între bărbaţi şi femei şi promovarea incluziunii sociale.

Alături de sistemul de prestaţii sociale, sistemul de servicii sociale a fost creat ca o forma de suport activ şi sprijin profesionalizat pentru individul, familia şi comunitatea aflate în dificultate. Serviciile sociale, prestaţiile sociale, precum şi sistemele de securitate socială intervin pentru soluţionarea unor probleme potenţial generatoare de excluziune socială.

CAPITOLUL I.

SUSŢINEREA FAMILIEI PENTRU CREŞTEREA COPILULUI

2.1. Consideraţii generale

Unul din principalele obiective ale politicii de protecţie socială îl constituie consolidarea financiară a sistemului public de pensii, în vederea asigurării unui venit adecvat pensionarilor din acest sistem, precum şi reconstrucţia sistemului public prin externalizarea unor prestaţii care nu au legătură cu pensiile.

Întrucât pentru anul 2006 bugetul general consolidat al statului – pe zona de cheltuieli sociale – va fi grevat de o serie de costuri suplimentare, s-a analizat posibilitatea ca drepturile pentru susţinerea familiilor în vederea creşterii copiilor să fie acordate în două etape.

În acest context, s-a prevăzut ca:

• Începând cu 1 ianuarie 2009, s-a realizat o "externalizare" a prestaţiei existente, în sensul că indemnizaţia pentru creşterea copilului s-a stabilit în cuantum fix de 600 lei lunar – se adresează celor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.517/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – şi va fi suportată din bugetul de stat.

• Beneficiarii acestei indemnizaţii care vor opta pentru reîntoarcerea pe piaţa muncii (deci, vor renunţa la concediul aferent), vor primi un stimulent în cuantum de 100 lei lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani, pentru copilul cu handicap), care poate fi cumulată cu veniturile profesionale realizate – prestaţie suportată din bugetul de stat. În această perioadă plata indemnizaţiei de 600 lei se suspendă.

• Începând cu 1 ianuarie 2009, se va acorda o alocaţie de stat pentru copii în cuantum majorat de 200 lei (RON) lunar, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani şi un stimulent de 100 lei (RON) lunar – în situaţia în care se optează pentru intrarea pe piaţa muncii – aceste drepturi vor avea caracter universal, deci se vor adresa tuturor potenţialilor beneficiari, pe principiul universalităţii şi vor fi suportate din bugetul de stat. Prestaţiile acordate cu începere din 2006 se vor menţine, defalcate pe noua structură: 200 lei (RON) lunar alocaţie de stat majorată, 600 lei (RON) lunar indemnizaţie pentru creşterea copilului (concediu aferent) şi 100 lei (RON) lunar stimulentul pentru re/intrarea pe piaţa muncii (acordată împreună cu alocaţia majorată de 200 lei).

De aceste drepturi va putea beneficia unul dintre părinţii naturali ai copilului sau, după caz, persoana care a adoptat, are în plasament sau este numită tutore.

Drepturile se acordă pe baza cererii adresate primăriei de la locul de domiciliu sau reşedinţă, care are obligaţia de a o transmite direcţiei de muncă, solidaritate socială şi familie, instituţie abilitată să stabilească şi să plătească acest drept, eliminându-se astfel situaţiile de neplată înregistrate la nivelul angajatorilor, precum şi degrevarea angajatorilor de atribuţiile de stabilire şi de plată a unor astfel de drepturi.

Conform reglementărilor propuse, sfera beneficiarilor este mult mai largă în ceea ce priveşte acordarea alocaţiei majorate; de acest drept vor putea beneficia şi persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de pensii, precum şi cele care nu desfăşoară activitate.

Totodată, prin prezenta ordonanţă de urgenţă se prevede plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, în procentul stabilit de lege, aplicat asupra valorii a de două ori salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, în cazul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât persoanele îndreptăţite să poată beneficia de serviciile şi prestaţiile care se acordă din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Pe perioada în care se beneficiază de drepturile prevăzute de această ordonanţă de urgenţă nu se datorează celelalte contribuţii sociale obligatorii şi nici impozit.

Introducerea acestui sistem va conduce la o reducere a birocraţiei, la o îmbunătăţire a plăţii prestaţiilor către persoanele beneficiare, la o acurateţe mai mare a datelor înscrise în declaraţiile nominale pe baza cărora se stabilesc stagiile de cotizare în sistemul public de pensii, precum şi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă prin acordarea unor prestaţii de 300 lei (RON) lunar.

Pentru acele persoane care dovedesc o durată a activităţii, anterioară naşterii copilului, de minim 12 luni (supuse impozitului pe venit), perioada în care se beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Preview document

Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 1
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 2
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 3
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 4
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 5
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 6
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 7
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 8
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 9
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 10
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 11
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 12
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 13
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 14
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 15
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 16
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 17
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 18
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 19
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 20
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 21
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 22
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 23
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 24
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 25
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 26
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 27
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 28
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 29
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 30
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 31
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 32
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 33
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 34
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 35
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 36
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 37
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 38
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 39
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 40
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 41
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 42
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 43
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 44
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 45
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 46
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 47
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 48
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 49
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 50
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 51
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 52
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 53
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 54
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 55
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 56
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 57
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 58
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 59
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 60
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 61
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 62
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 63
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 64
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 65
Susținerea Familiei în Vederea Creșterii Copilului - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Sustinerea Familiei in Vederea Cresterii Copilului.doc

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Managementul Serviciilor Sociale Destinate Familiilor Monoparentale

Argument Interesul pentru această temă a apărut observând că în ultima perioadă familia a suferit foarte multe schimbări la nivelul structurii şi...

Asistență socială

Introducere Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a...

Contabilitatea Salariilor La O Instituție Publică

CAPITOLUL I ORGANIZAREA ŞI CONDUCEREA CONTABILITĂŢII INSTITUŢIILOR PUBLICE 1.1. Sfera de aplicare.Regulile şi principiile de bază folosite la...

Contabilitatea decontărilor cu personalul. studiu de caz la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

INTRODUCERE Oricât de „instituţionalizate” par diversele verigi ale administraţiei publice, deciziile ce asigură realizarea obiectivului lor...

Practică în cadrul unei instituții publice - Primăria Municipiului Pitești

1.PREZENTAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI PITESTI 1.1 DENUMIREA INSTITUTIEI,PROFIL,OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALA Primaria municipiului Pitesti...

Practică în Ministerul Muncii, familiei și egalității de șanse

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse se organizează şi functionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în...

Direcția de Muncă și Protecție Socială Neamț

CAP. 1 Organizarea și funcționarea Direcției de Muncă și Protecție Socială Neamț 1.1 Scurt istoric Direcţia de Muncă şi Ocrotire Socială Neamț ia...

Drepturile de asistență socială ale copiilor

CAPITOLUL I NOTIUNEA DE ASISTENTA SOCIALA In Dictionarul explicative al limbii romane, asistenta sociala este definite ca un sistem de ajutorare...

Ai nevoie de altceva?