Biblioteca

Uniunea Consensuala vs Casatoria

Proiect / Sociologie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 49
Marime arhiva: 65.41Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Sociologie
Nota pe site: 9 Uniunea Consensuala vs Casatoria, 9 out of 10 based on 2 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Prof. Daniela Cojocaru
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Uniunea Consensuala vs Casatoria.doc

Din cuprins:
1. Argument . 3
2. Documentarea. 4
• Casatorie si Coabitare.4
• Teorii utilizate.9
3. Metodologia cercetarii. 11
4. Obiective. 12
5. Culegerea datelor.13
• Interviu 1.13
• Interviu 2.22
• Interviu 3.31
• Interviu 4. .38
6. Analiza de continut.45
7. Concluzii.48
8. Bibliografie.49

Extras din document:

Argument
“Schimbarile politice, sociale,culturale si economice survenite in ultimii ani in societatile occidentale, dar nu numai, au adus schimbari si in sfera familiei. Familia a reprezentat mereu oglinda unei societati. Ea a reflectat inca din cele mai vechi timpuri caracteristicile societatii in care aceasta se regasea, iar aici vorbim atat de trasaturile cultural-religioase cat si de caracteristicile economice.”(Ghebrea, G., “Regim social-politic si viata private – familia si politica familiala”)
Dezvoltarea societatilor si emanciparea femeii si-au pus tot mai mult amprenta asupra familiei. Chiar si functiile pe care aceasta le are in societatea s-au diminuat, ele ajungand acum sa fie impartite si cu alte institutii (de exemplu functia educationala este acum impartita cu institutia scolii). In acelasi timp, aceste modificari nu au avut influenta doar asupra organizarii familiei sau asupra relatiilor dintre membrii cuplului, ci au dus la aparitia unor alternative la casatorie sau la formarea unor noi tipuri de familii. In societatile actuale se pot gasi tot mai multe cazuri de familii monoparentale, familii fara copii, familii de homosexuali sau cazuri de coabitarea consensuala.
Dintre acestea, coabitarea pare a castiga tot mai mult teren mai ales in randul tinerilor. Astfel, institutia casatoriei este de multe ori inlocuita cu aceasta noua forma de convietuire, care desi nu este acceptata de Biserica si de partea conservatoare a societatilor, este privita de tot mai multi tineri ca o modalitate de a trai alaturi de cel pe care il iubesti fara a fi ingradit de acte.
Motivul pentru care am ales aceasta tema este foarte simplu, iar pentru a afla mai multe lucruri despre uniunea consensuala am pornit de la o intrebare foarte simpla: “De ce tot mai multi tineri apeleaza la acest mod de convietuire?” Uniunea consensuala este o pregatire pentru casatorie, pentru o viata mai buna sau este doar o pregatire pentru divort? In paginile urmatoare vom incerca sa vedem cum inteleg tinerii de azi, dintr-o societatea inca legata de Biserica, aceasta coabitare si cat de mult le influenteaza vietile partenerul de viata. Cert este insa un lucru: uniunile consensuale au inceput sa inlocuiasca tot mai mult modelul traditional al familiei. Astazi, sexualitatea, casatoria si copiii tind sa fie realitati distincte, fragmentate, fara legatura intre ele.
• Documentarea
Casatorie si Coabitare
Societatea moderna este una a schimbarilor continue, a modificarii raporturilor dintre barbat si femeie si chiar de modificarea a modelelor culurale, morale si religioase pe care aceasta le are. Aceste modificari au venit ca urmare a schimbarilor ce au avut loc in intreaga societate. Astazi importante nu sunt valorile culturale sau morale ci cele materiale. Astfel, dezvoltarea economica a dus si la o revolutie a individului, care este tot mai interesat de bunurile materiale, de un nivel cat mai ridicat de trai si de o pozitie sociala cat mai buna.
Insa, pentru a vedea cum a evoluat familia si unde a ajuns ea astazi trebuie sa vedem cum este definita familia si ce reprezinta ea in societatile traditionale. “Familia reprezinta grupul social ai carui membri sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copii.” (Murdock, 1949) Aceasta este definitia clara a familiei din orice societate si din orice perioada istorica. Au existat si exista diferente de la societate la societate si de la o perioada la alta, insa caracteristicile de baza sunt aceleasi. Existenta acestor diferente este surprinsa si in “Dictionar de sociologie” (Bucuresti, 1998, p.234), coordonatori Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu: “Fiecare societate are un anumit sistem familial, adica un sistem de reglementare a relatiilor dintre barbatii si femeile de varsta matura si dintre acestia si copii. Sistemele familiale pot fi foarte diferite de la o societate la alta, dar ele exista peste tot. Sistemele familiale se diferentiaza intre ele dupa gradul de cuprindere a grupului familial, forma de transmitere a mostenirii, modul de stabilire a rezidentei noilor cupluri, modul de exercitare a autoritatii in cadrul familiei.”
Ca institutie ce sta la baza societatii, familia are 4 functii fundamentale pentru viata societatii: functia sexuala, economica, reproductiva si educationala. Dintre acestea, prima si cea de a treia au un rol primordial in perpetuarea speciei, nesatisfacerea acestora ducand la sfarsitul societatii. Functia economica joaca un rol important in dezvoltarea economica a societatilor, iar cea de a patra are rolul de a transmite valorile culturale si religioase ale fiecarei societati mai departe, pentru ca aceasta sa nu se stinga, sa nu isi piarda identitatea culturala. O caracteristica importanta a familiei traditionale este aceea ca in cadrul acesteia barbatul are in primul rand un “rol economic”. Principala sa obligatie, principalul sau rol este acela de a aduce resursele materiale necesare desfasurarii in bune conditii a vietii de familie, in timp ce femeia trebuie sa se ocupe de treburile gospodaresti si de educatia copiilor. Cu toate ca rolul femeii este unul mult mai important, ea avand practic datoria de a avea grija de intreaga familie si de gospodarie, barbatul are o influenta foarte mare deoarece rolul sau economic ii confera o mai mare putere si are in final un cuvant important de spus in luarea deciziilor. Chiar daca el nu se implica la fel de mult in viata de familie, doar faptul ca el aduce resursele financiare necesare supravietuirii ii confera un statut diferit, o autoritate mai mare fata de ceilalti membri ai familiei in comparatie cu femeia.


Previzualizare pagini: (49)

  Comentarii:

  Universitatea Al. I. Cuza – Iasi Facultatea de Filosofie Sectia Sociologie


  Documente similare:
  Preview document similar
  Sociologia Orasului Braila
  Licenta contine 111 pagini in format doc cu o marime totala de 154.11 KB.
  Preview document similar
  Rolul Familiei
  Cursul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 35.7 KB.
  Preview document similar
  Sociologia Deviantei - Divortul
  Proiectul contine 45 pagini in format doc cu o marime totala de 475.25 KB.
  Preview document similar
  Opinia Publica despre Hartuirea Sexuala la Locul de...
  Proiectul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 18.53 KB.
  Preview document similar
  Avortul - O Abordare din Perspectiva Sociologica
  Proiectul contine 28 pagini in format doc cu o marime totala de 48.31 KB.
  Preview document similar
  Saracia si Excluziunea Sociala - Suport Curs
  Cursul contine 36 pagini in format doc cu o marime totala de 49.83 KB.
  Carti recomandate:
  Raluca Popescu
  Ca institutie sociala fundamentala, familia este relationata cu multiple domenii ale vietii sociale. Lucrarea abordeaza problematica familiei dintr-o perspectiva integrativa, incluzind, pe linga temele clasice ale sociologiei familiei, aspecte teoretice legate de calitatea vietii si stilurile de viata, sociologia valorilor, demografie sau... citeste tot
  Ioan Dorel Romosan
  Exista un drept al familiei? Sau, altfel pusa intrebarea, mai exista? La aceste intrebari, am raspuns, in cuprinsul lucrarii, categoric afirmativ. De altfel, cum s-a spus in doctrina franceza, ,,dreptul familiei exista pentru ca nu este nici inutil nici ilegitim" (Dominique Fenouillet). Noul Cod civil, credem, ca da si el un raspuns... citeste tot
  Garys. Becker
  Autorul detinator al Premiului Nobel pentru Economie in 1992 si profesor de economie si sociologie la University of Chicago dezvolta analiza economica a diverselor forme de comportament uman, de la discriminarea rasiala la interactiunile sociale de natura crimei, pedepsei, casatoriei, fertilitatii si familiei, insistand insa si asupra... citeste tot