Violența Împotriva Femeii

Proiect
10/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 114 în total
Cuvinte : 36424
Mărime: 292.56KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel Năstase
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicu Gavriluta, Bordeanu Monica
Universitatea ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”, Iaşi Facultatea de Filosofie Secţia Sociologie

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Aspecte istorico-sociale ale violenţei în familie 4
  3. Capitolul II. Violenţa în familie: 16
  4. 2.1. Explicarea violenţei în familie 16
  5. 2.1.1. Caracteristicile bărbaţilor agresori 18
  6. 2.1.2. Caracteristicile victimelor violenţei în familie 20
  7. 2.1.3. Ciclul violenţei 23
  8. 2.2 . Teoria psiho-socială pentru neajutorarea studiată 26
  9. 2.2.1. De ce o persoană se implică în violenţa în familie 30
  10. 2.2.2. Evoluţia tipică a unei relaţii cu violenţă în familie 33
  11. 2.2.3. Obstacole care împiedică victima să plece 38
  12. Capitolul III. Investigaţia şi intervenţia în cazurile de violenţă familială: 41
  13. 3.1. Managementul de caz 41
  14. 3.2. Ghidul pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice 61
  15. Capitolul IV. Consilierea în violenţa domestică: 65
  16. 4.1. Consilierea victimelor violenţei în familie 65
  17. 4.2. Analiză asupra relaţiei dintre violenţa domestică, sărăcie 68
  18. 4.3. Proceduri pentru evaluarea riscului 73
  19. 4.4. Elaborarea unui plan de siguranţă 79
  20. Concluzii 82
  21. Studii de caz 86
  22. Anexe 100
  23. Bibliografie 103

Extras din proiect

INTRODUCERE

Violenţa în familie este în general definită ca orice act vătămător, fizic, sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Am ales aceasta tema pentru ca violenta in familie reprezintă o acţiune violentă dusă la îndeplinire de unul din membrii familiei cu rol marital, parental, sau de îngrijire către alţii cu roluri reciproce. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care, în unele cazuri, pot duce la moartea unuia din parteneri. Astfel, putem vorbi de ,,abuzul de soţie”, ,,abuzul de copii” care poate fi realizat de părinţi, fraţi, părinţi vitregi sau alt membru al familiei, sau de ,,abuzul de bătrâni” efectuat de membrii familiei care îi au în îngrijire.

Exercitată mai ales împotriva femeilor, violenţa în familie este considerată ca fiind una din formele grave de încălcare a drepturilor acestora, şi una din cauzele majore de distrugere a relaţiilor familiale. Zilnic, un număr mare de femei sunt victime ale actelor de agresiune fizică, psihică sau sexuală în chiar propriile lor cămine. În cadrul relaţiilor de familie, femeile sunt supuse la toate formele de violenţă care le pun viaţa în pericol, diminuându-le capacitatea de a participa la viaţa de familie şi cea publică.

În România, violenţa în familie este un fenomen larg răspândit, mult mai răspândit decât arată sondajele, pentru simplul fapt că multe dintre aceste acte de violenţă nu sunt raportate poliţiei. Deşi există o continuă creştere a numărului de cazuri de violenţă în familie, acest fenomen rămâne în cele mai multe cazuri un secret de familie.

Problematica violenţei in familie a intrat relativ recent în atenţia opiniei publice, ca urmare a presiunilor făcute de către organizaţiile de femei. Frecvenţa fenomenului a impulsionat organizaţiile care activează în domeniul drepturilor omului şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile să abordeze fenomenul dintr-o nouă perspectivă şi să îl impună pe agenda publică ca fiind o problemă reală şi foarte răspândită.

CAPITOLUL I

ASPECTE ISTORICO-SOCIALE ALE VIOLENŢEI ÎN FAMILIE

În România, violenţa în familie este un fenomen larg răspândi. Conform unor estimări violenţa în familie deţine 25% din totalul infracţiunilor de violenţă din lume.

Doar 5% din atacurile violente asupra femilor sunt raportate la poliţie şi mai puţin de 1% sunt pedepsite. Din statistici rezultă, de asemenea, că 82% dintre agresori sunt bărbaţi, cunoscuţi ai victimelor. Una din 7 femei este violată de soţ, iar 70% dintre femei au fost hărţuite sexual într-un anumit moment al vieţii lor. Una din două fete va fi victima unei forme de abuz sexual inainte de 18 ani. În Europa, frecvenţa violenţei domestice între celelalte forme de infracţiuni ale căror victime sunt femeile se încadrează între 14% (Moldova) şi 58% (Turcia) – (conform studiului ,,Violenţa domestică manual de prevenire şi combatere” – Viorica Stoiciu) .

Astfel, în 1993, la Conferinţa Mondială a Drepturilor Omului de la Viena s-a declarat ca necesară protejarea drepturilor femeii nu numai în viaţa publică, ci şi în cea privată, îm familie. În acelaşi an, Declaraţia Naţiunilor Unite cu privire la eliminarea violenţei împotriva femeilor a inclus şi o definiţie a violenţei incluzând violenţa psihologică drept formă de manifestare a violenţei domestice.

În 1994, Conferinţa internaţională a populaţiei şi dezvoltării de la Cairo, a adus în discuţie problema egalităţii între femei şi bărbaţi cu privire la viaţa sexuală şi la reproducere. Programele de acţiune propuse s-au axat pe stoparea traficului de femei şi copii, promovarea educaţiei femeilor şi copiilor ca protecţie împotriva violenţei în familie.

A patra Conferinţă mondială privind drepturile femeii, care a avut loc la Beijing în 1995 stabileşte violenţa împotriva femeii ca fiind unul din clee 12 obstacole majore împotriva respectării drepturilor femeii.

Iar violenţa înfloreşte în intimitate. Cu excepţia poliţiei şi a armatei, familia devine, astfel, cel mai violent grup social. O persoană este expusă la loviri sau alte abuzuri în propria casă de către un alt membru al familiei mai mult decât oriunde altundeva. În ţara noastră problemaica violenţei domestice a apărut in 1990, în special datorită presiunilor create de procesul de integrare europeană.

Plasarea violenţei în familie pe agenda publică a avut ca rezultat importante achiziţii legislative cum ar fi introducerea în Codul Penal a sancţiunilor mărite, prevăzute în special pentru agresiunile săvârşite în cadrul familiei, precum şi adoptarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. O altă consecinţă a transferului problemei violenţei domestice din zona privată în zona publică este înfiinţarea unor centre de adăpost pentru victimele acesteia, precum şi derularea unor pograme şi campanii de comunicare publică, care au venit în sprijinul informării şi educaţiei populaţiei.

Opinia publică a fost şi ea influenţată de aceste dezbateri. Deşi românii rămân îm marea lor majoritate tradiţionalişti şi patriarhali în ceea ce priveşte rolul femeii în familie şi în viaţa socială, percepţia asupra violenţei domestice împotriva femeilor este majoritar negativă. Aşa cum arată rezultatele cercetării naţionale privind violenţa ăn familie şi la locul de muncă 3,74% dintre cei chestionaţ consideră ca fiind ceva grav sau foarte grav atunci când o femeie este bătută de partenerul ei. Violenţa sexuală împotriva femeii este percepută şi ea ca fiind gravă sau foarte gravă de 70% dintre respondenţi.

Violenţa psihologică este însă percepută negativ de un procentaj mai mic: -numai 37% consideră ca fiind grav atunci când un bărbat îşi bate joc de credinţele şi valorile partenerei, 28% - atunci când o femeie este insultată de bărbatul ei, 29% - atunci când unei femei îi este interzis de către partener să îşi caute de lucru, 24% - atunci când un bărbat interzice partenerei lui să aibă prieteni. Atitudinea aceasta este explicată de viziunea tradiţională asupra rolului celor două sexe: femeia trebuie să fie ascultătoare şi supusă bărbatului, care nu are neaparat nevoie de o viaţă socială. Numai formele foarte grave de violenţă în familie cum ar fi bătaia sau violul domestic sunt considerate fapte reproşabile, formele mai subtile de violenţă fiind tolerate. Această atitudine îngăduitoare faţă de violenţa în familie ne situează pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte toleranţa faţă de acest fenomen.

Factori determinanţi ai violenţei domestice împotriva femeii

Identificarea factorilor care produc apariţia violenţei în familie este strict legată de definiţia dată acestui fenomen. Cauzele şi sursele violenţei intrafamiliale depind strict de tipul de abordare.

Violenţa în familie nu reprezintă un caz izolat al fenomenului de violenţă, ci este o parte a acestuia.

Diferitele discipline sociale oferă perspective diverse asupra factorilor care condiţionează apariţia violenţei. Cauzele acesteia sunt situate fie la nivelul creierului uman, cum este în cazul perspectivei neuropsihologice, fie în rândul instinctelor înnăscut, aşa cum explică perspectiva etnologică, violenţa în familie reprezentând un comportament natural şi inerent al omului. Sociologii şi psihologii consideră că motivaţia fenomenului trebuie gasită în mediul extern, mai degrabă, chiar dacă este vorba de circumstanţe strict particulare legate de frustrările individului, mediul familial (abordarea psihologică), condiţiile socio-economice, valorile şi ierarhiile sociale. Astfel abordarea violenţei în familie trebuie abordată din perspectiva complexă şi multifactorială.

Preview document

Violența Împotriva Femeii - Pagina 1
Violența Împotriva Femeii - Pagina 2
Violența Împotriva Femeii - Pagina 3
Violența Împotriva Femeii - Pagina 4
Violența Împotriva Femeii - Pagina 5
Violența Împotriva Femeii - Pagina 6
Violența Împotriva Femeii - Pagina 7
Violența Împotriva Femeii - Pagina 8
Violența Împotriva Femeii - Pagina 9
Violența Împotriva Femeii - Pagina 10
Violența Împotriva Femeii - Pagina 11
Violența Împotriva Femeii - Pagina 12
Violența Împotriva Femeii - Pagina 13
Violența Împotriva Femeii - Pagina 14
Violența Împotriva Femeii - Pagina 15
Violența Împotriva Femeii - Pagina 16
Violența Împotriva Femeii - Pagina 17
Violența Împotriva Femeii - Pagina 18
Violența Împotriva Femeii - Pagina 19
Violența Împotriva Femeii - Pagina 20
Violența Împotriva Femeii - Pagina 21
Violența Împotriva Femeii - Pagina 22
Violența Împotriva Femeii - Pagina 23
Violența Împotriva Femeii - Pagina 24
Violența Împotriva Femeii - Pagina 25
Violența Împotriva Femeii - Pagina 26
Violența Împotriva Femeii - Pagina 27
Violența Împotriva Femeii - Pagina 28
Violența Împotriva Femeii - Pagina 29
Violența Împotriva Femeii - Pagina 30
Violența Împotriva Femeii - Pagina 31
Violența Împotriva Femeii - Pagina 32
Violența Împotriva Femeii - Pagina 33
Violența Împotriva Femeii - Pagina 34
Violența Împotriva Femeii - Pagina 35
Violența Împotriva Femeii - Pagina 36
Violența Împotriva Femeii - Pagina 37
Violența Împotriva Femeii - Pagina 38
Violența Împotriva Femeii - Pagina 39
Violența Împotriva Femeii - Pagina 40
Violența Împotriva Femeii - Pagina 41
Violența Împotriva Femeii - Pagina 42
Violența Împotriva Femeii - Pagina 43
Violența Împotriva Femeii - Pagina 44
Violența Împotriva Femeii - Pagina 45
Violența Împotriva Femeii - Pagina 46
Violența Împotriva Femeii - Pagina 47
Violența Împotriva Femeii - Pagina 48
Violența Împotriva Femeii - Pagina 49
Violența Împotriva Femeii - Pagina 50
Violența Împotriva Femeii - Pagina 51
Violența Împotriva Femeii - Pagina 52
Violența Împotriva Femeii - Pagina 53
Violența Împotriva Femeii - Pagina 54
Violența Împotriva Femeii - Pagina 55
Violența Împotriva Femeii - Pagina 56
Violența Împotriva Femeii - Pagina 57
Violența Împotriva Femeii - Pagina 58
Violența Împotriva Femeii - Pagina 59
Violența Împotriva Femeii - Pagina 60
Violența Împotriva Femeii - Pagina 61
Violența Împotriva Femeii - Pagina 62
Violența Împotriva Femeii - Pagina 63
Violența Împotriva Femeii - Pagina 64
Violența Împotriva Femeii - Pagina 65
Violența Împotriva Femeii - Pagina 66
Violența Împotriva Femeii - Pagina 67
Violența Împotriva Femeii - Pagina 68
Violența Împotriva Femeii - Pagina 69
Violența Împotriva Femeii - Pagina 70
Violența Împotriva Femeii - Pagina 71
Violența Împotriva Femeii - Pagina 72
Violența Împotriva Femeii - Pagina 73
Violența Împotriva Femeii - Pagina 74
Violența Împotriva Femeii - Pagina 75
Violența Împotriva Femeii - Pagina 76
Violența Împotriva Femeii - Pagina 77
Violența Împotriva Femeii - Pagina 78
Violența Împotriva Femeii - Pagina 79
Violența Împotriva Femeii - Pagina 80
Violența Împotriva Femeii - Pagina 81
Violența Împotriva Femeii - Pagina 82
Violența Împotriva Femeii - Pagina 83
Violența Împotriva Femeii - Pagina 84
Violența Împotriva Femeii - Pagina 85
Violența Împotriva Femeii - Pagina 86
Violența Împotriva Femeii - Pagina 87
Violența Împotriva Femeii - Pagina 88
Violența Împotriva Femeii - Pagina 89
Violența Împotriva Femeii - Pagina 90
Violența Împotriva Femeii - Pagina 91
Violența Împotriva Femeii - Pagina 92
Violența Împotriva Femeii - Pagina 93
Violența Împotriva Femeii - Pagina 94
Violența Împotriva Femeii - Pagina 95
Violența Împotriva Femeii - Pagina 96
Violența Împotriva Femeii - Pagina 97
Violența Împotriva Femeii - Pagina 98
Violența Împotriva Femeii - Pagina 99
Violența Împotriva Femeii - Pagina 100
Violența Împotriva Femeii - Pagina 101
Violența Împotriva Femeii - Pagina 102
Violența Împotriva Femeii - Pagina 103
Violența Împotriva Femeii - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • power point.ppt
  • word.DOC

Alții au mai descărcat și

Efectele Alcoolismului Asupra Familiei

Argumentarea temei Realitatea socială din jurul nostru ne pune în faţa unei drame îngrijorătoare: consumul de alcool a crescut în ultimul timp ca...

Problematica feminismului și a problemelor de gen

„Astfel, fiinţei instinctive de până acum, printr-o pregătire sistematică şi integrală, i se va substitui o fiinţă de iniţiativă.ˮ Calypso Botez...

Violența în Familie

INTRODUCERE Noţiunea de violenţǎ are ca şi rǎdǎcinǎ cuvântul “vis” echivalent cu “forţǎ” şi care face trimitere la ideea de putere, de dominaţie,...

Casa de Copii de Tip Familial - Formă de Protecție a Copilului Aflat în Dificultate

Capitolul 1: Aspecte generale ale plasamentului familial § I. Delimitări conceptuale a noţiunii de plasament familial, tipuri de plasament....

Rolul asistentului social în conflictele sociale

INTRODUCERE Violenţa domestică este un flagel al societăţii româneşti şi al familiei, producând dezintegrarea acesteia din urmă ca unitate...

Femeia, victimă a violenței domestice

Cap 1. Introducere 1.1. Abordări cu privire la violenta domestica Pe parcursul secolului XX, situaţia femeilor s-a ameliorat treptat. Acest lucru...

Consiliere în asistența socială - studiu de caz

1. EVALUAREA INIŢIALĂ A CAZULUI DATE DE IDENTIFICARE A COPILULUI NUME: G. PRENUME: L. M. DATA NAŞTERII: 29.07.1996 LOCUL NAŞTERII: Satul C....

Teorii Umaniste

In secolul al XVI-lea, "umanistii" studiau ceea ce ei numeau "umanitatile" (studia humanitatis), intelegandu-se prin aceasta scrierile clasice ale...

Te-ar putea interesa și

Violența asupra femeilor din România

VIOLENTA ASUPRA FEMEII DIN ROMÂNIA 1.Motivatia alegerii temei În viata de zi cu zi se tot vorbeste de o emancipare a femeii, de o eliminare a...

Adăpost pentru Femeile Maltratate

I. PROGRAM PHARE 2004-2006 COEZIUENE ECONOMICA SI SOCIALA PROIECTE SERVICII SOCIALE 1.Descriere 1.1 Titlu : “ADAPOST PENTRU FEMEILE...

Violența în Familie - Un Fenomen Social

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND VIOLENŢA ÎN FAMILIE I.1. Aspecte generale privind violenţa I.1.1. Definirea violenţei Violenţa...

Violența în rândul adolescenților ca o reacție la problemele sociale

INTRODUCERE Agresiunea sau altfel spus violenţa reprezintă unul din comportamentele sociale extrem de greu de definit. Înţelesul acordat de un...

Femeia, victimă a violenței domestice

Cap 1. Introducere 1.1. Abordări cu privire la violenta domestica Pe parcursul secolului XX, situaţia femeilor s-a ameliorat treptat. Acest lucru...

Violența domestică asupra femeii

Si-au unit destinele acum 33 de ani, intr-un sat din Moldova. Au venit in Valea Jiului, sotul s-a angajat, iar ea a crescut cinci copii ca niste...

Violența intrafamilială

Conceptul de violenta intrafamiliala (domestica) a aparut în anii '70 pentru a defini violenta barbatilor si abuzul asupra partenerei (femeia...

Analiza unui serviciu social de succes - Centrul de Adăpostire Smiles pentru victimele violenței domestice

Fenomenul social – violenţa domestică împotriva femeilor şi copiilor Nevoia socială – protecţia şi găzduirea victimelor Serviciul social –...

Ai nevoie de altceva?